Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Is het ketogeen dieet gevaarlijk?

De gevaren van het ketogeen dieet worden meestal verkeerd ingeschat. De personen die het ketogeen dieet als gevaarlijk bestempelen hebben niet voldoende kennis over hoe koolhydraatarme diëten werken. De voornaamste kritiek op het ketogeen dieet heeft te maken met de vele vetten en het ketose proces.

De slechte naam van vetten

De overheid heeft er alles aan gedaan om mensen te laten geloven dat vetten slecht zijn. Een dieet met meer dan 80% vetten wordt daardoor niet makkelijk geaccepteerd. De meeste mensen vinden het moeilijk om het vet in het eetpatroon te verhogen. Het verzadigde vet wordt helemaal vermeden normaal gesproken. Het is moeilijk om het gedachtepatroon over vetten te onderbreken. Het verzadigde vet is niet schadelijk voor het lichaam als het om een ketogeen dieet gaat. Dat wordt bewezen in dit onderzoek van het John Hopkins Medical School. Het ketogeen dieet is gezonder dan een dieet met veel koolhydraten.

Cholesterol en hart- en vaatziekten

Er worden meer verzadigde vetten gegeten tijdens het ketogeen dieet waardoor het HDL cholesterol stijgt. Aan de andere kant daalt het triglyceridengehalte in het bloed doordat er minder koolhydraten gegeten wordt. Als er sprake is van hart- en vaatziekten dan is dit meestal toe te wijzen aan een eetpatroon met veel koolhydraten. Het heeft minder te maken met de inname van verzadigde vetten en cholesterol.

Ketose

Niet iedereen kan goed functioneren in ketose. Ketose is een metabolische staat waarbij het lichaam over is gegaan tot het gebruiken van vetten voor energie. Ketose is een belangrijk onderdeel van het ketogeen dieet. Het is daarom belangrijk dat van tevoren wordt gecontroleerd of er bestaande gezondheidsproblemen zijn. Er zijn aanwijzingen dat ketose het cortisol en adrenaline in het lichaam kan verhogen bij een klein gedeelte van de personen die voor een langere periode in ketose verkeren. Dit kan voor bijwerkingen zorgen zoals schildklierproblemen en een verhoogde bloeddruk. Het wordt niet altijd als negatief ervaren maar vaak zelfs als een positieve alertheid.

Is het ketogeen dieet gevaarlijk?
4.3 (85.71%) 7 stemmen

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

5 reacties Plaats reactie

 1. Ketoacidose is een levensbedreigende complicatie die kan ontstaan bij een te hoge ketonen waarde in het bloed. Zo kan er celebraal oedeem ontstaan met de dood als gevolg. Is dat het afvallen waard?

  Beantwoorden
  • Dit is van wat ik lees voornamelijk alleen mogelijk bij mensen met Diabetes (Type1), waarvoor ook gewaarschuwd wordt, ook op deze site: http://keto.nl/ketose/ketoacidose/

   Bij mensen met overmatige vetopslag (bijv, obesitas, waar steeds meer mensen in onze welvaart last van hebben) komen door hun levensstijl ook allerlei (dodelijke) complicaties voor.

   Ik ben nu zelf zo’n 4 weken ketogeen aan het eten en naast een paar kilo eraf, gaat het mij vooral om gezondheid. Ik voel me fitter, alerter, kan beter focussen, en mijn zelfvertrouwen voelt groter o.a. door een ‘strakker’ lichaam.

   Verder, mensen kunnen geen overgewicht hebben en toch teveel vet met zich meedragen, rondom hun organen bijvoorbeeld.
   Ook dit kan op den duur complicaties opleveren.
   En het klinkt tegenstrijdig maar meer vet eten kan deze vetopslag (blijkbaar) verminderen.

   Natuurlijk moet je jezelf informeren over wat je gaat doen, en je goed realiseren wat consequenties kunnen zijn.
   Maar dat geldt ook voor het onbeperkt consumeren van suikers/koolhydraten.
   En ik vond het choquerend te ontdekken hoeveel ons is wijs gemaakt over eetgewoonten, gebaseerd op het model van geld-verdienen (i.p.v. gezondheidsbevordering).

   Beantwoorden
 2. Het ketogeen dieet is gezonder dan een dieet met veel koolhydraten, schrijf je. Als dat je conclusie is op basis van jouw aangehaalde onderzoek dan moet heb het denken ik nog een keer herlezen. Snel afvallen en uit je bek stinken staat bij mij niet gelijk aan gezondheid.

  Beantwoorden
 3. Over de reactie van Barbara – ketoacidose, dit kan bij mensen die géén diabetes type 1 hebben NIET voorkomen, dus jullie lopen geen gevaar, grappig dat deze opmerking nu net onder dit artikel moet staan, waarin uitgelegd wordt dat dit niet klopt …

  en de reactie van Willem Vogelaar,. jaa die heeft het OOK niet begrepen of gelezen, je kunt wanneer je in ketose bent je ketonen waarde bepalen, niet je ketoacidose! ketoacidose komt alleen bij diabeten voor die geen insuline aan kunnen maken.

  Sjonge jonge zo houden we dit wel in stand he….

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]