Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Het Ketogeen Dieet zonder Galblaas Wat zijn de mogelijkheden om zonder galblaas het ketogeen dieet te volgen?

Een vraag die geregeld voorbijkomt met betrekking tot het volgen van een ketogeen dieet is of het mogelijk is wanneer men geen galblaas heeft.

Dit is natuurlijk een hele logische vraag, aangezien gal een belangrijke rol speelt bij een goede vertering van vetten. Mensen zijn bezorgd dat wanneer zij geen galblaas hebben, zij geen dieet kunnen volgen dat grotendeels bestaat uit vetten.

Maar niet getreurd. Het is wel degelijk mogelijk om een ketogeen dieet te volgen zonder een galblaas.

In dit artikel gaan we bespreken hoe je dit kunt doen.

Om dit beter te begrijpen is het goed om eerst te bespreken wat de functie is van de galblaas in het spijsverteringssysteem.

Vervolgens zullen we bespreken wat de aanleidingen kunnen zijn om de galblaas operatief te verwijderen en welke gevolgen dit heeft.

Tenslotte zullen we gaan bespreken hoe je het ketogeen dieet kunt volgen zonder een galblaas te hebben.

De Functie van de Galblaas in het Spijsverteringssysteem

(bron: obesitysurgeonindia.com)

De galblaas is een peervorming zakje dat ongeveer 8 tot 10 centimeter lang is en maximaal 3 centimeter breed. Het bevindt zich in de buikholte aan de voorzijde van de lever. Door middel van gangetjes is de galblaas verbonden met de lever en met de dunne darm.

De galblaas dient voornamelijk als een opslagorgaan voor de gal die door de lever wordt geproduceerd. Ook wordt in de galbaas de gal meer geconcentreerd, waardoor het effectiever is tijdens het verteringsproces.

Gal bestaat uit fosfolipiden, galzouten en emulgatoren die nodig zijn om vetabsorptie en -vertering mogelijk te maken. Gal is daarnaast een manier om cholesterol en galpigmenten af te scheiden.

Galpigmenten worden het darmkanaal verder verteerd door bacteriën en zij geven de ontlasting de karakteristieke bruine kleur.

Gedurende de dag kan de lever 400 tot 800 milliliter gal produceren. Op het moment dat je lichaam geen gal nodig heeft, wanneer je aan het vasten bent bijvoorbeeld, dan zal een groot deel van dit gal worden opgeslagen in de galblaas.

Wanneer je vervolgens een maaltijd waar vet in zit en deze maaltijd komt vanuit je maag in het begin van je dunne darm terecht. Hier stimuleren vetzuren de afscheiding van het hormoon cholecystokinine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de galblaas gal loslaat in de dunne darm.

Als de gal eenmaal is aangekomen in de dunne darm dan vervult het verschillende functies:

 1. Het emulgeert vetten uit het voedsel zodat zij beter kunnen worden geabsorbeerd.
 2. Het elimineert een teveel aan cholesterol, mogelijke schadelijke stoffen en andere zware deeltjes die niet door de nieren kunnen worden verwerkt
 3. Het heeft een beschermende functie tegen darminfecties
 4. Het heeft een indirect regulerend effect op de bloedsuiker
 5. Het levert hormonen en feromonen die bijdragen aan de ontwikkeling en groei van het darmkanaal.

Wanneer de gal het einde van de dunne darm bereikt dan wordt ongeveer 95% geabsorbeerd in het bloed, zodat het kan worden gerecycled door de lever om vervolgens te kunnen worden gebruikt voor de vertering van de volgende maaltijd.

Waarom wordt de galblaas bij sommige mensen verwijderd en wat zijn de gevolgen hiervan?

Wanneer gal zich in de galblaas bevindt dan kan het bij sommige mensen gaan indikken en vervolgens galstenen vormen in galblaas en in de gangen naar de lever en dunne darm.

Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen en klachten veroorzaken zoals:

 • Opgeblazen buik
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Buikpijn

Wanneer deze klachten aan blijven houden dan kan worden besloten om de galblaas te verwijderen.

Andere redenen om de galblaas te verwijderen kunnen zijn:

 • Biliaire dyskinesie, wat inhoudt dat de galblaas niet goed kan samentrekken om de gal af te scheiden.
 • Chronisch ontstoken galblaas
 • Chronisch ontstoken alvleesklier

Wanneer de galblaas is verwijderd dan zal de gal die door de lever wordt geproduceerd direct naar de dunne darm vloeien. Er is dus nog steeds gal beschikbaar om de vet af te breken en te verteren.

Er zal echter minder gal beschikbaar zijn en de gal is ook minder geconcentreerd omdat het niet in heeft kunnen dikken in de galblaas.

De meest voorkomende bijwerking van het verwijderen van de galblaas is dat men diarree krijgt. Dit is een direct gevolg van de constante uitscheiding van gal in de dunne darm vanuit de lever. Dit heeft invloed op de snelheid waarmee voedsel door het darmkanaal beweegt.

Ook is het zo dat in de eerste maanden na de operatieve verwijdering van de galblaas het lichaam nog niet goed vetrijke maaltijden kan verwerken, waardoor vetten soms slechts gedeeltelijk worden verteerd. Het resultaat is een vettige diarree als ontlasting.

Het lichaam heeft dan ook tijd nodig om zich aan te passen en het is ook nodig om bepaalde aanpassingen in je dieet te maken.

En dan is het nu natuurlijk de vraag:

Kan het ketogeen dieet ook worden gevolgd als je geen galblaas hebt…? Dat gaan we nu bespreken!

Hoe je het ketogeen dieet kunt volgen zonder galblaas

Je kunt het ketogeen dieet volgen zonder galblaas, waarbij het raadzaam is om de volgende strategie te hanteren.

1. Ga niet abrupt het ketogeen dieet introduceren maar bouw het aantal koolhydraten langzaam af en bouw het aantal vetten langzaam op 

Dit geldt overigens niet alleen voor mensen zonder galblaas, voor de meeste mensen is het goed om een langzame overgang te creëren, zodat het lichaam beter kan wennen aan het verteren van meer vetten.

Dus in plaats van meteen al je maaltijden volgens het keto principe te bereiden, is het beter om te beginnen met 1 maaltijd per dag, en te kijken hoe je lichaam hierop reageert.

2. Combineer je vetten met oplosbare vezels

Wanneer je meer vetten gaat eten en je merkt dat je ontlasting vettig of olie-achtig is dan is het waarschijnlijk dat je lichaam problemen heeft om de vetten te verteren.

Zorg er daarom voor dat je bij deze maaltijden oplosbare vezels eet uit noten, zaden en groenten. Dit type vezels zorgen ervoor dat water in het verteringsproces wordt gezogen, waardoor ze in een gelei veranderen die je lichaam helpen bij het afbreken van voedsel en vet.

Voorbeelden van geschikte keto voedingsmiddelen met oplosbare vezels:

 • spruitjes
 • broccoli
 • kool
 • asperges
 • pompoenpitten
 • lijnzaad
 • chiazaad

3. Help je lichaam met het verteringsproces door galstimulerende voedingsmiddelen te gebruiken

De volgende voedingsmiddelen hebben een bewezen stimulerend effect op de aanmaak van gal in de lever:

 • citroen
 • limoen
 • selderij
 • zuurkool
 • appeliciderazijn
 • gember

Wanneer je lever meer gal produceert dan is het makkelijker voor je lichaam om de extra vetten die je eet af te breken.

Ook zijn er enzymen beschikbaar als supplement die je kunnen ondersteunen bij de vertering van vet.

4. Zorg ervoor dat je gehydrateerd, maar wel op de juist momenten

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het ketogeen dieet. Je verliest immers meer vocht omdat je minder koolhydraten vasthoudt in je lichaam. Koolhydraten in de vorm van glycogeen binden namelijk veel water aan zich. Tijdens het ketogeen dieet valt deze koolhydraatopslag weg, en je verliest water.

Het is belangrijk om dit waterverlies op te vangen en veel te drinken, MAAR…dit moet je wel op de juiste momenten doen.

Wanneer je wat drinkt tijdens het maaltijden dan verdun je de enzymen in spijsverteringskanaal, waarmee je dus het spijsverteringsproces van o.a. vetten verstoort.

Daarom is het belangrijk om niet vlak voor, tijdens en vlak na je maaltijden te drinken. Er moet op zijn minst 30 minuten speling zijn tussen je drankje en je maaltijd.

5. Kies voor middellange vetzuurketens in plaats van lange vetzuurketens

Lange vetzuurketens zoals je die vindt in melk, rundvlees en eieren zijn een stuk harder om te verteren voor het lichaam dan de middellange vetzuurketens die je vindt in grasboter en kokosvet.

Middellange vetzuurketens (MCT’s) in de vorm van grasboter en kokosvet vereisen een stuk minder gal om te worden verwerkt door het lichaam.

Je kunt ook pure MCT-olie gebruiken, wat uit 100% MCT’s bestaat. Je lichaam heeft GEEN gal nodig om dit te verteren. Dus het is een hele fijne manier om extra vetten binnen te krijgen zonder dat je gal nodig hebt.

Daarnaast bevat MCT-olie nog tal van andere Bewezen Gezondheidsvoordelen.

Je kunt MCT-olie bijvoorbeeld gebruiken om keto-proof smoothies te maken.

Tot Slot

Je hebt in dit artikel kunnen lezen hoe je ondanks het missen van een galblaas het ketogeen dieet kunt volgen.

Door makkelijk verteerbare vetzuren zoals MCT’s te gebruiken kun je genoeg vetten binnen krijgen zonder daarbij je spijsverteringskanaal te overbelasten.

Ook kun je door de juiste vezels te combineren met je maaltijden ervoor te zorgen dat het voedsel makkelijker te verteren wordt in je darmen.

Verder is het belangrijk om niet acuut een rigoureuze ‘switch’ te maken naar een ketogene eetwijze. Het is voor je lichaam beter om langzaam te wennen aan het hogere vetconsumptie, zeker wanneer je een galblaas mist.

Als je wil weten welke producten je allemaal kunt gebruiken om je maaltijden samen te stellen tijdens het ketogeen dieet, neem dan een kijkje op onze Ultieme Ketogene Voedingslijst

Het Ketogeen Dieet kun je volgen zonder een galblaas te hebben. Lees hier de mogelijkheden die je hebt en ontdek hoe je met een aangepaste benadering de voordelen van ketose kunt ervaren!

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

5 reacties Plaats reactie

 1. ik zie hartaandoeningen er niet tussen staan. ik heb hartritmestoornissen, gebruikte betablokker atenolol, nu metoprolol. altijd moe en uitgeput, onzeker. ben kookhydraatarm gaan eten, afgevallen, wil nu ketodieet gaan volgen liefst met dietist (den haag), hoop van de medicijnen en kwaal af te komen. heb ook geen gal meer trouwens.

  Beantwoorden
 2. Al een hele tijd, met succes, het keto-dieet aan het volgen. Maar, MCT-olie maakt me erg ziek. Dus toch niet altijd een aanrader? Of ben ik een uitzondering?

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]