Ketoacidose

Als je denkt dat ketose niet goed voor je is dan verwar je het waarschijnlijk met ketoacidose. Het is niet moeilijk om ketose met ketoacidose te verwarren gezien de gelijkenissen in naam. Hoewel ketose op zich niet gevaarlijk is kan dat niet gezegd worden over ketoacidose. Als dit niet behandeld wordt dan kan het zelfs levensbedreigend zijn. Ketoacidose komt het meest voor bij diabetes type 1 dat niet behandeld wordt maar er zijn ook gevallen bekend bij mensen met type 2 diabetes1. Overmatig gebruik van alcohol2 kan ook leiden tot ketoacidose.

Wat is ketoacidose?

Ketoacidose is een metabolische staat dat wordt gekenmerkt door een hoge concentratie van ketonen. Deze zijn afkomstig van het afbreken van vetten. De twee meest voorkomende ketonen die geproduceerd worden in mensen zijn acetoacetaat en ╬▓-hydroxybutyraat. Bij ketoacidose is er sprake van extreme en ongecontroleerde ketose. Het lichaam is niet in staat om de productie van ketonen te reguleren. Dit zorgt voor een ophoping van veel ketonen waardoor de zuurgraad van het bloed stijgt. Als de zuurgraad stijgt daalt de pH waarde van het bloed.

Is ketoacidose gevaarlijk?

In extreme gevallen kan ketoacidose levensbedreigend zijn. Ketoacidose komt het meest voor bij personen met onbehandelde diabetes type 1. Het is te ruiken aan de adem van de persoon. De adem ruikt naar aceton; een soort van fruitige geur. Deze geur is sterker dan als er alleen sprake van ketose is. Bij ketose is er een lagere concentratie van aceton.

Verschil met ketose

Bij ketose door een dieet komt het ketonengehalte nooit boven 7/8 mmol/L en de PH van het bloed wijzigt niet. Dit is anders dan bij ketoacidose. Bij ongecontroleerde ketoacidose onder diabetici is het mogelijk dat het ketonengehalte stijgt naar meer dan 20 mmol/L terwijl de PH waarde van het bloed daalt.

Ketoacidose
3.7 (73.64%) 22 stemmen

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]