Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Alcohol en het ketodieet: wat je wel kunt drinken en beter kunt vermijden

Het ketodieet is effectief maar het heeft ook een keerzijde die je vooral tegenkomt als je een verjaardag hebt. Niet alleen is het eten van gebak uit den boze maar ook moet je nee zeggen tegen vele andere versnaperingen. Overal waar je kijkt liggen de koolhydraten letterlijk voor het oprapen. Terwijl iedereen losgaat op de hapjes vraag je je af hoe het zit met alcohol? Als je wel een drankje lust dan is het niet vreemd dat je je afvraagt of alcoholische dranken wel binnen het dieet passen.

Hoe het zit met alcohol

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat geen enkele alcoholische drank hetzelfde is. Een biertje is wat anders dan een glas wijn en deze zijn beiden weer heel anders dan een glas wodka. Het alcohol molecuul is altijd gelijk maar wat er nog meer in zit verschilt per alcoholische drank. Dit is wat telt als je gaat kijken naar welke effect een alcoholische drank op je lichaam heeft. Voor het ketodieet geldt dat alcohol niet volledig verboden is. Voordat je een gat in de lucht springt is het belangrijk om te weten dat niet alle alcoholische dranken geschikt zijn voor het ketogeen dieet.

wijnAlcohol kan het afvallen tijdelijk verminderen maar het ketodieet is wat minder strikt dan andere diëten waarin je alcohol volledig moet vermijden. Dat alcohol het gewichtsverlies tijdelijk stopt komt niet door de extra calorieën van het drinken maar omdat het lichaam het opgeslagen vet dan niet voor energie kan gebruiken. Voor beginners wordt het daarom vaak aangeraden om tijdelijk helemaal te stoppen met alcoholische dranken. Als je op een later moment toch wat wilt drinken dan is dat mogelijk, alleen is het wel van belang wat je drinkt.

Bij het ketogeen dieet gaat het vooral om de koolhydraten die je binnenkrijgt, ook in het drinken. Als je een drankje neemt waar geen suikers in zitten dan is dit geen probleem. Zolang je dit met mate doet is het mogelijk. Bovendien verschilt het persoon wat voor effect de alcohol op het lichaam en het afvallen heeft. Daar kom je pas achter door het te proberen. Zo kun je je ketonen voor en na de alcoholische drank meten om erachter te komen wat voor effect het op je heeft.

Wat je beter kunt vermijden

De beste keuze is om alle alcoholische dranken te vermijden maar als je het niet kunt laten dan zijn dit de dranken die je beter kunt vermijden:

 • Wijnen
 • Bier
 • Cocktails
 • Frisdrank mixen zoals WKD en Breezers
 • Alles met suikers of koolhydraten

Wat je wel kunt drinken

martiniHet vermijden van al het bier en wijn is een goede start maar wat kun je dan wel drinken? Als je toch wat wilt drinken tijdens het ketogeen dieet dan is sterke drank de beste keuze. Hoewel sterke drank van natuurlijke suikers en granen is gemaakt wordt de suiker tijdens het fermentatie- en destillatieproces omgezet in ethylalcohol. Deze dranken zijn in feite dus niets meer dan water en alcohol.

Als je er geen probleem mee hebt dat je gewichtsverlies tijdelijk even stopt dan hebben de doorzichtige sterke dranken met een alcoholpercentage van 35% tot 50% de voorkeur. Voor al deze dranken geldt dat er geen suiker aan toegevoegd mag zijn. Dit zijn de opties die je hebt:

 • Whisky
 • Wodka
 • Cognac
 • Rum
 • Tequila
 • Brandewijn
 • Gin

De bovenstaande dranken kun je overigens weer mixen met non-alcoholische dranken die geen effect hebben op ketose. Denk bijvoorbeeld aan bruiswater, water met zoetstoffen of lightproducten zoals Coke Zero.

Opletten

dronkenHoud er rekening mee dat veel mensen sneller dronken worden tijdens het ketodieet. Als je normaal gesproken makkelijk in je eentje een halve fles whiskey achterover slaat dan zal het je verrassen in welke tempo je dronken wordt als je in ketose bent. Het ketogeen dieet is een goedkope manier om sneller dronken te worden maar dat betekent ook dat je voorzichtiger moet zijn. Als je normaal gesproken nog rijdt met een enkel glaasje op (onder de limiet) dan is het extra opletten als je het ketodieet volgt. Het is dan zelfs aan te raden om helemaal niet meer te rijden, wat uiteraard ook verstandig is als je het dieet niet volgt.

Een ander nadeel als je alcohol met het ketodieet combineert is dat de kater de volgende dag veel sterker kan zijn. Zwaardere katers zijn waarschijnlijk het gevolg van uitdroging en de verstoring van de elektrolytenhuishouding. Dit heeft voornamelijk te maken met de hydratatie. Het advies is dan ook om extra water te drinken per glas alcohol die je drinkt. Overweeg eventueel het toevoegen van zout en het nemen van wat extra magnesium en kalium.

Conclusie

Het advies voor alcohol tijdens het ketogeen dieet is dat stoppen met alle alcoholische dranken het beste is. Alle extra calorieën van alcohol zijn eigenlijk overbodig en helpen je niet om je doel te bereiken. Als je dit niet lukt, of als eens wilt afwijken van de regels, dan zijn het vooral de sterke dranken die in beeld komen. Bier, wijn en andere zoete dranken zijn de slechtste keuze. Mocht je alcohol gaan drinken ga dan niet autorijden en houdt er rekening mee dat de kater zwaarder kan zijn dan normaal.