Wat doet het ketogeen dieet voor HDL cholesterol en triglyceriden?

High density lipoproteïnen, vaak afgekort tot HDL, staat bij iedereen bekend als het goede cholesterol1. Het is eigenlijk geen cholesterol zoals veel mensen denken maar lipoproteïnen die betrokken zijn het vervoer van cholesterol in het lichaam. LDL zorgt voor het transport naar de lever en de rest van het lichaam en HDL brengt het overtollige cholesterol uit de cellen naar de lever. Het is algemeen bekend2 dat HDL goed is en dat een hoger niveau HDL het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. Eén van de beste manieren om het HDL niveau te verhogen is door meer vet te eten. Het komt goed uit dat het ketogeen dieet dit juist als kenmerk heeft. Op deze manier is het ketogeen dieet geschikt om het HDL niveau te verhogen. In dit onderzoek3 is het effect van het ketogeen dieet op het HDL niveau goed te zien. Het ketogeen dieet kan voor een aanzienlijke toename van het HDL zorgen.

Triglyceridenniveau daalt

Triglyceriden zijn vetcellen in de bloedbaan en worden gebruikt voor een aantal essentiële processen in het lichaam De vetten worden gezien als een factor4 voor hart-en vaatziekten. De belangrijkste reden voor een verhoogd niveau triglyceriden is niet het eten van veel vetten maar koolhydraten. Vooral simpele suikers hebben een negatief effect hierop. Als mensen met een ketogeen dieet beginnen, waarin koolhydraten vermeden worden, dan is er vaak een sterke daling in het triglyceridengehalte in het bloed te zien. Het triglyceridengehalte in het bloed is een belangrijke indicatie voor gezondheidsproblemen. Een hoog gehalte wordt gelinkt aan een hoger risico op hart- en vaatziekten. In dit onderzoek5 komt naar voren dat het ketogeen dieet effectiever is in het verlagen van het triglyceridengehalte dan een dieet met weinig vet en veel koolhydraten. Het ketogeen dieet zorgt hiernaast voor meer gewichtsverlies, een lager bloedsuikergehalte en het verlaagt de ratio van triglyceriden en HDL.


Bron: Sharman MJ, et al.

De ratio

Bij het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten wordt er ook gekeken naar de ratio van triglyceriden en HDL. De verhouding tussen deze twee is een indicatie van een risico hierop. Hoe hoger deze ratio, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten. Door het triglyceridengehalte te verlagen en het HDL te verhogen verbetert de ratio.

LDL

Low density lipoproteïnen, vaak afgekort tot LDL, wordt vaak het slechte cholesterol genoemd. Het is eigenlijk geen cholesterol zoals veel mensen denken maar lipoproteïnen die betrokken zijn het vervoer van cholesterol in het lichaam. LDL zorgt voor het transport naar de lever en de rest van het lichaam en HDL brengt het overtollige cholesterol uit de cellen naar de lever. Het is een bekend feit dat mensen met een hoog LDL een grotere kans op hartaanvallen, hart- en vaatziekten en beroertes hebben. Een dieet met weinig koolhydraten kan het LDL niveau verlagen en hierdoor het risico op diverse aandoeningen verminderen.

Wat doet het ketogeen dieet voor HDL cholesterol en triglyceriden?
Beoordeel
[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]