Voordelen van ketose

Als het lichaam overschakelt van koolhydraten naar ketonen zijn er een aantal aspecten die veranderen:

 • Het afbreken van de vetcellen wordt verhoogd.
 • Het afbreken van de spiercellen wordt verminderd.
 • Het energieniveau blijft hoog.
 • Het behouden van vocht wordt verminderd.

Dat het ketogeen dieet verschillende voordelen voor afvallen biedt is geen verrassing. Het heeft echter nog meer voordelen voor de gezondheid. Zelfs als het voor een korte periode gevolgd wordt heeft het voordelen zoals de volgende:

Vetverlies

Het grootste voordeel van ketose is dat het lichaam gedwongen wordt om vetten als brandstof te gebruiken. Het lichaam is dat niet gewend tijdens een normaal eetpatroon met veel koolhydraten. Er zijn dan immers genoeg koolhydraten aanwezig die als brandstof dienen voor het lichaam. Tijdens ketose moet het lichaam efficiënt omspringen met het gebruiken van vetten voor energie.

Aanmaak ketonen

Als het lichaam in ketose verkeert dan worden er ketonen gebruikt voor energie. Deze ketonen worden geproduceerd in de lever. Als het lichaam de ketonen niet gebruikt waardoor deze over zijn dan verlaten deze het lichaam via de urine. Dit betekent dat het lichaamsvet uitgeplast wordt terwijl het normaal gesproken zo moeilijk is om van het lichaamsvet af te komen.

Besparen van eiwitten

Als het lichaam in ketose verkeert dan worden eiwitten bespaard. Het lichaam geeft de voorkeur aan ketonen in plaats van glucose als het in ketose verkeert. Dit betekent dat het lichaam niet overgaat tot het gebruiken van eiwitten om glucose van te maken. Het voordeel hiervan is dat het lichaam voldoende eiwitten binnenkrijgt voor het herstellen en opbouwen van de cellen.

Laag insuline niveau

Als er geen koolhydraten gegeten worden als het lichaam in ketose is blijft het bloedsuikergehalte laag. Er wordt dan minder insuline geproduceerd door de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat de lipolyse beter werkt oftewel de vetverbranding. Insuline is het hormoon dat de vetverbranding remt. Glucagon stimuleert de vetverbranding.

Minder honger

Als het lichaam in ketose verkeert hebben veel mensen minder honger. Tijdens een ketogeen dieet eet je veel vetten. Deze leveren 9 calorieën per gram. Dit betekent dat je met hetzelfde aantal calorieën minder te eten hebt in gewicht. Het volume van de voeding is minder doordat er meer calorieën geleverd worden per gram. Opvallend is echter dat er minder honger is doordat er geen koolhydraten gegeten worden. Tijdens een dieet is minder honger altijd welkom.

Chronische condities

Ketose en het ketogeen dieet worden op dit moment nog steeds onderzocht in relatie tot verschillende lichamelijke condities1. Dat zijn de volgende:

 • Hart- en vaatziekten: Het reduceren van koolhydraten kan een positief effect hebben op verschillende factoren die in verband staan met hart- en vaatziekten zoals triglyceriden2 in het bloed, het totale cholesterol en HDL cholesterol3.
 • Type 2 diabetes: Het ketogeen dieet kan de insulinegevoeligheid tot 75 procent4 verbeteren. Sommige mensen met de conditie kunnen zelfs met medicatie stoppen5.
 • Metabool syndroom: Het ketogeen dieet kan de symptomen van het metabool syndroom verminderen6 waaronder teveel buikvet, hoge bloeddruk en hoog triglyceridengehalte.
 • Alzheimer: Het ketogeen dieet kan mogelijk voordelen7 bieden voor personen met Alzheimer.
 • Kanker: Meerdere onderzoeken geven aan dat het ketogeen dieet kan helpen bij kankertherapie. Dit wordt nog8 onderzocht9.
 • Parkinson: Het ketogeen dieet kan de symptomen van Parkinson mogelijk verminderen10.
 • Acne: In onderzoeken wordt het ketogeen dieet aangewezen als een dieet dat de agressie van acne kan verminderen11.
Voordelen van ketose
3.6 (72.14%) 28 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]