Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Wat is Ketose en Hoe Werkt Het?

Wat is ketose? Je bent niet de eerste die deze vraag stelt. Ketose is een onderdeel van je metabolisme, geen ziekte. Het betekent dat je lichaam niet meer gebruik maakt van koolhydraten, maar van vetten om energie van te maken. Dit is niet alleen het vet dat je via voeding binnenkrijgt, maar ook het vet op je lichaam, zoals op je buik. Ketose is vaak het gevolg van een aangepast dieet voor afvallen maar het komt ook ongewild voor bij diabetici en zwangere vrouwen. Hoe ketose precies werkt, waarom het voordelig kan zijn en hoe je in ketose raakt lees je verder op deze pagina.

Hoe werkt het?

Om in ketose te raken speelt insuline een belangrijke rol. Als je geen koolhydraten binnenkrijgt dan neemt het insulineniveau af en raken de reserves glucose in het lichaam op. Deze glucose heeft je lichaam nodig om energie van te maken. De reserves kunnen op een gegeven moment niet meer voldoen aan de vraag naar glucose. Dit gebeurt normaal gesproken na een dag of 3-4 waarbij je lichaam geforceerd wordt om naar alternatieve energiebronnen te zoeken. Het lichaam heeft geen andere keuze.

Deze situatie komt niet alleen voor bij het ketogeen dieet maar ook bij een periode van vasten en diabetes type 1.

Op dit moment begint het lichaam met de aanmaak van ketonen. Dit is de naam voor drie zuren; acetoacetaat, β-hydroxybutyric zuur en aceton. Dit proces wordt ketose genoemd. Als je lichaam voldoende koolhydraten binnenkrijgt worden deze zuren niet in grote aantallen geproduceerd. Dit gebeurt pas als de glucose in het lichaam opraakt. Als er veel acetoacetaat aangemaakt wordt dan komen de ketonen terecht in de bloedbaan en in de urine. Onder normale condities is de concentratie ketonen laag en haalt dit nooit een niveau boven 0.3 mmol/l. Als je lichaam in ketose is dan neemt de concentratie toe en als het een niveau van 1.5 mmol/l bereikt dan worden vetten gebruikt als energiebron. Voor afvallen is de optimale ketosezone tussen 1.5 en 3 mmol/l. Als je een week helemaal niets eet, wat uiteraard niet aan te raden is, dan kan het ketonengehalte stijgen tot 7 mmol/L. Alles meer dan 0.5 mmol/L is echter voldoende als je wilt weten of je in ketose bent.

Ketozone

Waarom ketose?

Waarom je in ketose zou willen raken is niet voor iedereen duidelijk. De reden is dat het voor verschillende doeleinden een doeltreffende aanpak is. De meest voorkomende reden om in ketose te raken is om gewicht te verliezen. Een dieet dat gebaseerd is op ketose is effectiever voor gewichtsverlies dan een “normaal” koolhydraatarm dieet of een dieet met weinig vetten1. Dit komt doordat het lichaam al vetten voor energie gebruikt en het dan makkelijker is om het lichaamsvet te verbranden. Het zorgt er ook voor dat je minder honger hebt doordat het de eetlust verminderd. Met weinig koolhydraten in de voeding is hiernaast het bloedsuikergehalte stabieler waardoor je niet snel de zogenoemde hongerklop krijgt als je een paar uur niet eet2. Minder verlangen naar eten, minder snel honger en sneller vet verbranden; het is niet vreemd waarom ketose en afvallen zo goed samen gaan.

Voordelen van ketose:

 • Lagere bloeddruk
 • Lager cholesterol
 • Lagere Triacylglycerol
 • Verbeterde insulinegevoeligheid
 • Vet verbranding
 • Gewichtsverlies
 • Verbeterde concentratie
 • Minder hongergevoel
 • Minder hunkeren naar eten
 • Betere stemming
 • Minder angst

Ketose is niet alleen doeltreffend voor gewichtsverlies maar er zijn nog meer positieve effecten en voordelen. Personen met overgewicht en insulineresistentie kunnen ervan profiteren doordat het de gevoeligheid voor insuline verbetert, het bloedsuikergehalte stabiel houdt en het risico op hart-en vaatziekten vermindert3,4. Het is sinds de jaren 20 van de vorige eeuw al wetenschappelijk erkend als behandeling van epilepsieaanvallen. Hoe ketose precies de aanvallen tegenwerkt is nog niet helemaal duidelijk maar zeker is dat het een veilige en effectieve therapie is voor het behandelen van epilepsie, vooral onder kinderen. Ketose toont ook veelbelovende resultaten als behandeling van uiteenlopende neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat het een rol kan spelen in de behandeling van hersentumoren5. Over het algemeen is ketose dus niet alleen geschikt voor afvallen maar biedt het nog veel meer mogelijkheden om de gezondheid te verbeteren.

Hoe raak je in ketose?

Brood vermijdenJe kunt in ketose raken door een dieet te volgen met heel weinig koolhydraten en veel vetten zoals het ketogeen dieet. Bij een ketose dieet eet je maar 5 procent koolhydraten van het totale aantal dagelijkse calorieën. Dit is een groot verschil met een standaard Westers dieet waar het percentage koolhydraten vaak op 40 tot 60 procent ligt. Om dit percentage drastisch te verlagen naar 5 procent zijn drastische maatregelen nodig. Bijna alles wat koolhydraten bevat wordt vermeden.

De Brinta tijdens het ontbijt, het brood tijdens de lunch en de aardappelen tijdens het avondeten zijn verleden tijd. Pasta, rijst, frisdrank, ijs, snoep en allerlei soorten snacks zijn tijdelijk verboden gebied. Al deze producten hebben gemeen dat ze de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Dit niveau blijft niet hoog en als het weer daalt komen de verlangens naar suiker en koolhydraten naar boven. Als je niet toegeeft aan de drang wordt je moe en futloos. Dit is maar tijdelijk. Met een gebrek aan koolhydraten en suikers heeft je lichaam geen andere optie dan het aanspreken van de vetten op je lichaam.

In de praktijk betekent dit dat je maximaal 50 gram koolhydraten per dag mag eten. Dit is voor veel mensen nog niet voldoende. Bij sommige personen is een drastische verlaging naar maximaal 20 gram per dag vereist. Als je het dieet wilt volgen dan raden we dit keto-dieet boek aan met veel handige recepten. Het is ook mogelijk om in ketose te raken door te vasten. Als je niets eet, wat niet aan te raden is, nemen de glucosereserves in het lichaam snel af en raak je in ketose.

20 gram koolhydraten per dag om in ketose te raken.

Platte buik

De beginfase

Bij vrijwel elk dieet waarbij het aantal koolhydraten per dag verminderd wordt is er sprake van gewichtsverlies in de eerste week. Dit kan oplopen tot wel 4 kilo in week, maar verschilt wederom per persoon. Er zijn ook veel mensen die maar 1 kilo in de eerste week verliezen. Critici zeggen dat het vooral water is wat je verliest en dat is waar. In je lichaam neemt een gram koolhydraten tot vier keer het eigen gewicht in vocht op. Als je stopt met het eten van koolhydraten dan kun je nagaan wat er gebeurt; je verliest vocht dat gekoppeld ging met de opgeslagen koolhydraten. Als deze fase voorbij is raak je in ketose en begin je met het verliezen van vet.

Vetverlies tijdens ketose

Als je eenmaal in ketose bent dan begint het vetverlies. Je lichaamsgewicht neemt verder af en deze keer is het niet alleen vocht. Hoe snel het vetverlies verloopt is bij iedereen anders. Een goed doel om na te streven is gemiddeld een halve kilo per week. Dit lukt niet iedere week. De ene week kan het een kilo zijn terwijl je de week erna geen enkele gram lichter bent geworden. Het is ook mogelijk dat het er even op lijkt alsof je niet vooruitgaat. Als dit zich kort voordoet dan is dit geen probleem maar na meer dan twee weken kun je kijken of je iets kunt verbeteren aan je dieet.

Er zijn ervaringen van gebruikers die 10 kilo in de eerste maand kwijtraken maar dat lukt niet iedereen. Iemand die 150 kilo weegt kan sneller 10 kilo kwijtraken dan iemand van 70 kilo. Hoe dichter je bij je ideale gewicht bent, hoe moeilijker het is om gewicht en vet te verliezen. Zo gaat het vetverlies voor de één sneller dan de ander.

Let op: je gewicht zegt niet alles. Het vetpercentage en de spiegel zeggen veel meer dan je gewicht. Als je niet de mogelijkheid hebt om je vetpercentage te meten (huidplooimeter) dan is het waarschijnlijk beter om een meetlint te gebruiken. Hiernaast is de spiegel nog altijd de beste “meting”.

In ketose of niet?

Ketose teststripsAls je lichaam overgaat tot het gebruiken van vet dan maakt het ketonen aan. Als je de koolhydraten volledig negeert en je eet meer vetten, dan worden meer van deze ketonen geproduceerd door je lichaam. De meeste cellen in je lichaam kunnen de ketonen voor energie gebruiken. Zelfs delen van je hersenen kunnen met ketonen overweg om energie van te maken. De ketonenconcentratie kun je op drie manieren meten.

 • Met een bloedketonenmeter
  Een bloedketonenmeter is een apparaat dat het ketonengehalte in het bloed kan meten. Dit wordt gedaan met behulp van teststrips. Hoewel dit de duurste optie is biedt het de meest nauwkeurige analyse van het ketoseniveau.
 • Met ketose urinestrips
  De teststrips worden gebruikt om de urine mee te analyseren. Dit is de goedkoopste manier om het ketonengehalte te meten. De resultaten zijn redelijk nauwkeurig maar er wordt alleen acetoacetaat gemeten en niet de ketonen in het bloed.
 • Met een ademanalyse
  De meting via de adem verloopt via een apparaat dat de ketonen in de adem meet. Bij deze meting wordt aceton gemeten. Er zijn geen strips nodig. De meting via de adem is niet zo nauwkeurig in vergelijking met de bloedtest.

Ketose meten

De urine teststrips zijn de keuze van velen om te meten of je in ketose bent. De strips geven een goede indicatie van het ketonengehalte. Iedere verkleuring is voldoende als je wilt weten of je in ketose bent. Dit zijn de verkopers van de strips.

Ketostrips.nl100 strips€ 7,95Info & Bestel
Bol.com50 strips€ 12,99Info & Bestel

Niet in ketose?

Is afvallen je doel en lukt het maar niet om in ketose te raken? Maak je niet te druk. Het is niet altijd nodig om in ketose te raken om af te vallen. Doordat je minder koolhydraten eet kun je al profiteren van de voordelen. De reden is dat je meer voeding eet dat je daadwerkelijk vult en een verzadigd gevoel geeft6. Het is daardoor niet essentieel om in ketose te raken volgens sommigen. Hoeveel koolhydraten je moet verminderen om af te vallen verschilt per persoon. Bij de één betekent het maximaal 100 gram koolhydraten per dag, voor ander 50 gram en weer iemand anders houdt het bij 30 gram en raakt in ketose.

Tekenen van ketose

Man vermoeidBeginnen met een dieet om in ketose te raken is anders dan je gewend bij andere diëten. Het gaat meestal niet zonder slag of stoot. De overgang van glucose naar vetten is niet makkelijk en kan voor bepaalde symptomen zorgen. De symptomen hebben inmiddels zelfs een naam gekregen in de volksmond; de ketogriep. Het overkomt bijna iedereen die overstapt naar een aangepast dieet zonder koolhydraten. Terwijl de één er weinig van merkt heeft de ander er ruim een week last van. Dit verschilt per persoon. Door langzaam je koolhydraten te verminderen en geleidelijk aan het dieet te wennen kun je de symptomen verminderen die in de beginfase aanwezig zijn. Dit zijn de symptomen waar je mee te maken kunt krijgen:

 • Vermoeidheid
 • Lusteloosheid
 • Weinig energie
 • Moeite met slapen
 • Verlangens naar suiker en koolhydraten
 • Minder uithoudingsvermogen tijdens sporten
 • Trager herstellen van sporten
 • Geirriteerdheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Verminderd libido
 • Slechte adem

Als je wel te maken krijgt met de kenmerkende symptomen van ketose dan is het meestal tijdelijk. Je lichaam raakt gewend aan ketose waardoor de symptomen snel afnemen. Op dit moment merk je verschillende verbeteringen op het gebied van je gezondheid. Dit zijn de tekenen die aangeven dat je in ketose bent.

 • Gewichtsverlies (de eerste week het meest)
 • Minder eetlust
 • Je kunt langer zonder eten
 • Verbeterde concentratie
 • Betere mentale prestaties

Calorieën tellen?

Het ketogeen dieet is één van de weinig diëten waarbij je niet de gehele dag rondloopt met een hongergevoel7. Als je normaal na twee uur al vermoeid raakt en een lege maag hebt dan zul je verrast zijn als dit gevoel opeens niet meer aanwezig is. Dit komt doordat je niet te niet te maken krijgt met de bloedsuikerschommelingen. Deze zorgen er bij veel mensen voor dat ze gaan snacken.

Het is ook geen vereiste om calorieën te tellen. In vergelijking met koolhydraatrijke maaltijden is een maaltijd met veel vet en een gemiddeld aantal eiwitten voldoende om je langer verzadigd te laten voelen. In het begin voelt het misschien niet zo maar na de beginfase voelen velen zich energieker en kunnen langer zonder een nieuwe maaltijd. Voor mensen die geregeld met zichzelf in gevecht zijn om een snack te weerstaan is dit goed nieuws. Het voorkomt dat je snel naar makkelijke snacks grijpt die niet bij een dieet passen.

Het is geen vereiste om calorieën te tellen.

Ketose diëten

Er zijn verschillende diëten die je lichaam in een ketogene toestand kunnen brengen. Denk aan een koolhydraatarm dieet, het Paleodieet, het Atkins-dieet natuurlijk ook het ketogeen dieet. Hieronder vallen dan ook weer verschillende diëten, zo bestaat er een klassiek ketogeen dieet, MCT ketogeen dieet, cyclisch ketogeen dieet en een targeted ketogeen dieet. Met al deze dieetvarianten is het mogelijk om in ketose te raken.

Ziekten

Zwangere vrouwHoewel ketose gezien wordt als een metabool proces en geen ziekte op zich, kan ketose wel een gevolg van een ziekte zijn. Het bekendste is anorexia. Bij anorexia wordt te weinig of niet gegeten, waardoor de glycogeenvoorraad niet wordt bijgevuld. Een anorexiapatiënt eet vaak ook geen genoeg vet. Anorexia mag dan ook niet worden gezien als dieet, maar serieuze aandoening. Ketose kan het ook het gevolg zijn van voortdurend overgeven als gevolg van misselijkheid bij zwangere vrouwen. Door het braken blijven onvoldoende voedingsstoffen binnen met als gevolg dat het lichaam vetten voor energie gaat gebruiken.

Ketoacidose

Ketose wordt ook wel eens verward met ketoacidose. Als er sprake is van ketoacidose dan komt er teveel glucose en ketonen in de bloedbaan waardoor het bloed verzuurd raakt. Dit is heel wat anders dan ketose en kan levensbedreigend zijn.

Ketose is een fysiologisch mechanisme dat ontdekt is door de biochemist Hans Krebs8. Deze maakte als eerste het onderscheid tussen ketose en het pathologische ketoacidose zoals gezien in diabetes type 1. Hoewel bij beide de concentratie ketonen in het bloed toeneemt is er wel degelijk een verschil. Bij ketose blijft de concentratie onder het niveau van 7/8 mmol/l en is er geen verandering in de pH waarde. Dit komt doordat het lichaam de ketonen voor energie gebruikt in plaats van glucose. Bij ketoacidose is het mogelijk dat de concentratie meer wordt dan 20 mmol/l waarbij de pH waarde van het bloed lager wordt.

Bij ketose door een dieet is het maximale niveau van het ketonengehalte ongeveer 7/8 mmol/L terwijl de PH van het bloed niet verandert. Ketose wordt door de hoge concentratie ketonen in het bloed vaak verward met ketoacidose wat heel wat anders is. Bij gezonde mensen komt het ketonen niveau nooit hoger da 7/8 mmol/L. Bij ongecontroleerde ketoacidose onder diabetici kan het niveau stijgen naar meer dan 20 mmol/L en daalt de PH waarde van het bloed.

Wat is Ketose en Hoe Werkt Het?
4.2 (83.27%) 49 stemmen

50 reacties Plaats reactie

 1. Ketose werkt bij mij heel snel, al na twee tot drie dagen. In die dagen eet ik vooral worstjes met mayo, makreel, ei met spek en amandelen. Nu eet ik dan niet veel groenten, maakt dat uit? ik kom wel in ketose want dat controleer ik met de strips.

  Beantwoorden
  • Goed om te horen dat je snel in ketose raakt. Bij de meeste mensen duurt het wel wat langer dan twee tot drie dagen. Groenten zijn erg belangrijk als je een dieet volgt om in ketose te raken. Waarschijnlijk zelfs belangrijker dan wanneer je een normaal eetpatroon hebt. Dit komt doordat je minder vezels binnenkrijgt bij een ketose dieet. De groenten zijn bijna de enige vezels die je binnenkrijgt (samen met noten). Als je de kans ziet om wat extra groenten te eten dan is dat verstandig.

   Beantwoorden
  • Worstjes, ei met spek, klinkt allemaal heerlijk, en fijn dat dat zo goed werkt. Groente laten staan is echter wel erg onverstandig – doe je dat vaak of altijd? Dan krijg je namelijk op den duur echt gezondheidsproblemen vanwege een tekort aan diverse vitaminen, mineralen en vezels. De amandelen zijn wel een goed onderdeel van dit dieet maar daar kun je niet langdurig op leven. Alleen varianten op junk food eten en dan toch gezond blijven, is helaas te mooi om waar te zijn…

   Beantwoorden
 2. Ik ben gisteren begonnen met een dieet waarin ik nihil koolhydraten eet. (daarnaast ook geen zuivel en suikers) maar heb nu al gigantische hoofdpijn en ben dood op. (het is nog geen 15u) kan het zijn dat ik nu al in ketose ben?

  Beantwoorden
  • Je lichaam is niet gewend om te leven zonder koolhydraten. Dit gaat gepaard met bijwerkingen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral in het begin komt dit voor als je plotseling het aantal koolhydraten sterk reduceert. Niet iedereen heeft er last van maar het kan dus aardig heftig zijn voor degenen die er wel mee te maken krijgen. Het betekent niet dat je in ketose bent. Dat duurt meestal een aantal dagen voor het zover is.

   Beantwoorden
 3. Beste,
  ik lees dat bij ketoacidose de Ph waarde in het bloed daalt, is dit verzuring van het lichaam waarbij de zuur-base balans uit evenwicht raakt?
  Verzuring van het lichaam heeft nadelige gevolgen, bijvoorbeeld dat het lichaam mineralen uit botten of gewrichten haalt. Is deze ketoacidose dezelfde verzuring?

  Beantwoorden
  • De lagere PH waarde bij ketoacidose is inderdaad een verzuring van het bloed. Als je gezond bent dan is het lichaam uitstekend in staat om de ph waarde binnen een normaal bereik te houden. Bij ketose blijft de ph waarde binnen een normaal niveau (boek Metabolism at a Glance
   Door J. G. Salway).

   Beantwoorden
 4. Hi, ik doe aan prolonged Fasting (90 uur Fasting) morgen stop ik er mee. Dit is de derde dag en heb het heel lastig. heb net mn ketose gehalte gemeten en zit tussen de 1,5 – 4 mmol/l. Morgen ga ik beginnen met een lichte maaltijd en meet ik eerst mijn vetpercentage. Ik ben 19 jaar , 162 meter en weeg nu 51 kilo. Mijn doel is om erg droog te worden, en spiermassa op te bouwen. Ik wil eigenlijk niet meer afvallen maar wel nog zorgen dat mijn vetpercentage naar de 15% ongeveer gaat. Heeft u tips voor mij?

  Groeten, Rosa

  Beantwoorden
  • Een lager vetpercentage gaat vaak gepaard met afvallen; het vet neemt af waardoor ook het lichaamsgewicht afneemt. Om spiermassa op te bouwen is een klein overschot van calorieën nodig, zodat de spiermassa kan groeien. Daarbij is het verstandig om het vetpercentage geregeld te meten, om te controleren of dit niet toeneemt. In een ideale situatie neemt de spiermassa dan toe, terwijl de vetmassa gelijk blijft met als gevolg dat het vetpercentage daalt. Vasten is niet nodig om dit te bereiken, voldoende eiwitten wel in combinatie met een gevarieerd eetpatroon en een goed trainingsschema.

   Beantwoorden
  • Het kan even duren voordat het met een strip te meten is. Hoelang zit je al op 20 tot 30 gram koolhydraten per dag? Het verschilt hiernaast ook per persoon hoelang het duurt voordat je in ketose bent. Sommigen zijn binnen enkele dagen al in ketose terwijl anderen weken moeten “wachten”.

   Beantwoorden
 5. Het is alleen jammer dat je, om in ketose te blijven grotendeels afhankelijk bent van dierlijke producten, wat op zijn beurt ook weer problemen geeft in het aderenstelsel. Geen vet op de buik maar wel in de aderen. Is er ook een manier om in ketose te komen zonder nadelige bijwerkingen op de lange termijn?

  Beantwoorden
 6. 24 weken is niet erg lang vind ik. Hart en vaatziekten ontwikkelen zich met de jaren. Wanneer je lichaam telkens wordt blootgesteld (en vooral in hoge mate) aan verzadigd vet, heeft je lichaam geen mogelijkheid om het aderstelsel te repareren met als gevolg een langzaam dichtslibbend stelsel.
  Ook worden de dierlijke producten tegenwoordig bewerkt met allerlei kankerverwekkende chemische middelen die je dan ook in hoge mate in je lichaam krijgt. Volgens het voedingscentrum kunnen we beter zo min mogelijk dierlijke producten eten, zie link.
  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verzadigd-vet.aspx

  Beantwoorden
  • Recente onderzoeken tonen aan dat veel verzadigd vet eten geen hoger risico op hart- en vaatziekten heeft. Zie bijvoorbeeld: 1 2 3. Het Voedingscentrum loopt wat achter wat dit betreft.

   Beantwoorden
 7. Dit is een recentere studie gepubliceerd in 2017

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492032/

  en het neemt nog niet weg dat je door overmatig consumptie van dierlijke producten de bijbehorende chemicaliën binnenkrijgt.
  Ook staat in deze studie dat het eten van koolhydraten niet perse slecht is maar wel de bewerkte varianten zoals; Pasta, rijst, frisdrank, ijs, snoep en aardappelen.(zoals je al bovenaan in het artikel omschreef).
  Het eten van hele vruchten, hele groenten en zaden, noten etc hebben een andere impact op je bloedsuikerspiegel dan bewerkte koolhydraten en juist een positief resultaat op je gezondheid.

  Beantwoorden
  • In dit onderzoek wordt ook aangegeven dat er geen associatie is tussen verzadigd vet en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. “Recently, however, some meta-analyses of observational studies have shown no association between SFA and CVD risk.” Om terug te komen op de originele vraag; het is mogelijk om in ketose te raken zonder dierlijke producten. Doordat de voedingskeuze hierdoor verder beperkt wordt is het echter niet eenvoudig.

   Beantwoorden
 8. Zit nu 2,5 week op 25 kh , 115 eiwit , 60 tot 80 vet
  Ik woog 120.5 kilo .. nu na 2,5 week 110,5 kilo .
  10 kilo eraf en totaal geen moeite met nieuwe eetwijze .
  Stink al wel 2 weken enorm uit mn mond en merk dat ik wel in ketose zit .
  Nu zit ik alleen al 3 dagen op hetzelfde gewicht . Al 3 dagen lang val ik geen ons af terwijl t zo lekker ging .
  Wat doe ik fout of is het normaal dat je even stilstaat . En hoelang kan die stilstand dan duren

  Beantwoorden
  • Gefeliciteerd met het behaalde resultaat! Er niets om je zorgen over te maken als je enkele dagen geen gewicht verliest. Pas als het gewicht voor meer dan twee weken gelijk blijft is het verstandig om te kijken of verbeteringen aan het dieet of levensstijl mogelijk zijn. Afhankelijk van de situatie hoef je niets fout of verkeerd te doen als je gewicht gedurende een korte periode stil blijft staan. Dit maakt iedereen mee die een dieet volgt. Er kunnen veel redenen zijn waarom dit gebeurt maar ook als je geen gewicht verliest is het mogelijk dat je vet kwijtraakt.

   Beantwoorden
 9. Hallo Michael,
  Sinds 20 feb. ben ik gestart met Ket, voor dat ik begon at ik al erg weinig koolhydraten e dah er dan ook totaal geen moeite mee. Ik heb de ketose sticks om te meten hoe het gaat maar merk dat ik blijf hangen en nooit boven de 1.5 kom. Mijn koolhydraat inname ligt rond de 20 gr. a 23 gr per dag ik heb geen last gehad van bijwerkingen of keto griep. Vraag me nu wel af wat ik nog meer kan doen om verder in ketose te komen?
  En is het verstandig om het langere tijd te doen?
  Hoor het graag.

  MvG. Mayke

  Beantwoorden
  • Het is geen probleem als je nooit boven 1.5 mmol/l komt, dit is zelfs een uitstekende meting. Bovendien is het niet nodig om verder in ketose te komen. Hoe lang je het moet doen hangt af van je doelen. Het logische antwoord als je wilt afvallen is; tot je je gewenste gewicht bereikt hebt.

   Beantwoorden
 10. Dag,
  Kan je door keto te gaan eten toch in KETOACIDOSE raken. Of wel diabetes ontwikkelen. Ik ben, naar mijn idee een gezond mens, maar nu ik zo’n 3 weken volgens de keto principes leef plas ik mij een ongans en dan met name snachts. Ook meer dorst dan anders. Past de keto levenswijze niet bij mij?

  Beantwoorden
  • Een gezond persoon krijgt niet te maken met ketoacidose door keto te gaan eten. Bijwerkingen en wat “vreemde” verschijnselen zijn vooral in het begin merkbaar. Zo kun je te maken krijgen met een slechte adem maar ook neemt de dorst toe en krijg je een droge mond. Dit is het gevolg van het diuretische effect van ketose waarbij de voorraden glycogeen geleegd worden en daarbij ook veel vocht het lichaam verlaat. Dit is één van de bekende symptomen van ketose.

   Beantwoorden
  • De ketostrips kunnen op elk moment van de dag gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld drie keer per dag testen om te controleren; de ochtendurine, voor de lunch en na het avondeten. Dit geeft je een goed beeld wat de voeding gedurende de dag met het ketonengehalte in de urine doet. De kans op het meten van ketonen is het grootst na het ontwaken of na een training.

   Beantwoorden
 11. Hallo Michael,
  Twee weken geleden ben ik begonnen en heb ik me 4 dagen strikt aan de 5% koolhydraten gehouden (en ben ik flink ziek geweest). Toen bleek ik al een hoog ketose gehalte te hebben ( >5.0 ) dus ging ik wat experimenteren met meer koolhydraten. Nu eet ik 25% koolhydraten, 50% vet en 25% eiwit. Hierbij zit ik altijd over de 1.5, maar snel weer hoge uitschieters naar >5. Ik sport weinig en heb een zittend beroep. Ik ben 1kg kwijt (van 70 naar 69kg, ik ben 164cm lang). Toch twijfel ik of dit ok is zo, aangezien ik relatief veel koolhydraten eet. (Ik eet vegetarisch en haal de extra koolhydraten uit skyr en ca 100 gr fruit met minimale hoeveelheid koolhydraten) Graag jou ideeen hierbij.
  Hartelijk dank,
  Marie

  Beantwoorden
  • Hoeveel gram koolhydraten (de 25%) eet je nu per dag? De concentratie ketonen in de urine kan hoger zijn als er niet genoeg gedronken wordt maar ook kan het een teken van diabetes zijn. Ketonen zijn namelijk ook in het lichaam aanwezig als het lichaam de suikers niet kan afbreken. Mocht de meting hoger worden dan >8 dan is dit zeker iets om te controleren. Verder is het nog mogelijk om het ketonengehalte te controleren met een bloedglucosemeter. Mogelijk dat het ketonengehalte van het bloed lager is dan in de urine.

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je reactie!
    Ik heb alles extra goed bekeken en zag dat ik toch minder koolhydraten at dan ik dacht. Ca. 20% (80 gram). Ik kwam er achter dat ik op netto koolhydraten moest letten en dat bleek een stuk lager omdat ik relatief veel vezels binnen krijg.

    Inmiddels eet ik ca. 40/50 gram netto koolhydraten, 100 gr eiwit en 100 gr vet. Daarnaast ben ik gestopt met tussendoortjes. Sindsdien val ik geleidelijk af en is mijn ketose tussen 1,5-4 🙂

    Mijn glucose is recent gemeten en in orde, gelukkig geen diabetes voor mij! Ik voel me nu erg goed bij het dieet. Het is een hele verlossing om niet meer altijd trek te hebben en ik heb ook geen buikpijn meer gehad (iets dat zeer regelmatig voorkwam voorheen).

    Beantwoorden
 12. hoi michael,

  ik ben in januari begonnen en heb verschillende weken gehad tussen van 14 , rond 20, rond 25 rond 30 en 40 gram koolhydraten gemiddeld maar kom nooit in ketose …

  ik ben ook niet afgevallen, eerst dacht ik dat eiwit te hoog was dus nog meer vetten gaan gebruiken maar nog steeds geen ketose en niet afvallen, vet% is ongeveer 37% dus heb genoeg en ik sport ook minimaal 3 keer per week en probeer veel te bewegen.
  Nog tips voor mij? zou ook graag afvallen en/of in ketose gaan

  Beantwoorden
  • Bij het ketogeen dieet wordt er meer dan 37 procent aan vetten gegeten, zelfs meer dan 65 tot 80 procent. Ik kan je aanraden om deze keto calculator te gebruiken om te berekenen hoeveel vetten je kunt eten. Als je niet in ketose raakt en niet afvalt dan klopt er in ieder geval ergens iets niet. Dit kan veel teveel eiwitten zijn (gluconeogenese) of de voedingsmiddelen die je eet bevatten meer koolhydraten dan je denkt.

   Beantwoorden
   • kan je niet te hoog zitten in vetten? als ik nu nog te veel eiwitten heb dan is het enige wat ik nog kan verzinnen is vet op 80% zetten, 15 % eiwit en 5% koolhydraten. Hoe kan je merken/weten/testen of gluconeogenese aan de hand is?
    ik bedoelde dat mijn vet% 37 is, niet dat ik 37% aan vet eet.

    Beantwoorden
    • Met 20 gram koolhydraten per dag, zoals je dat vanaf januari gedaan hebt, raakt vrijwel iedereen in ketose. Wat was toen de verhouding vet/eiwitten/koolhydraten? Te hoog in vet is het probleem niet als je in ketose wilt raken.

     Beantwoorden
     • eerste weken zat ik rond 24% en 32% eiwit (tussen 89-105 gram) en dus 60-70 % vet (110 gram) daarna ben ik gaan minderen met eiwit maar dat viel niet mee.
      Nu eet ik meer koolhydraten doordat ik meer groentes eet en af en toe aardbeien
      Wat raad je aan met eiwitten? en hoe eet je wel vet maar geen eiwit? (ik ben allergisch voor varkensvlees dus dat maakt het lastiger)

     • Meer vet eten zonder meer eiwitten te eten is mogelijk door meer olie en boter toe te voegen. Als je bijvoorbeeld groenten met een eetlepel olie bakt dan krijg je 10 gram meer vetten binnen (ongeveer).

 13. Hallo sinds 4 weken ben ik bezig met 20 koolhydraten per dag via een bekende dieet .
  Ik heb ketose strips en ben in de hoogste ketose ik heb bijna 1 week stil gestaan qua gewicht maar begin nu weer af te vallen ben nu in totaal 5.8 kilo kwijt . Maar nu lees ik dat de hoogste ketenen dus boven de 8 niet goed is? Ik zit nu namelijk boven de 15 . Wat moet ik dan doen

  Beantwoorden
 14. Hoi!
  Ik heb een vraagje. Ik eet nu al een aantal maanden ketogeen, ik ga niet over mijn macros en mijn gemiddelde kh en ew macros zijn 12g kh en 45g ew, toch ben ik alleen in ketose als ik een aantal dagen vast. Op het moment dat ik eet, hoe ketogeen ook, word ik uit ketose gegooigd. Ik gebruik vrijwel geen stevia, geen frisdrank, ik let enorm op verborgen kh.. wat kan het probleem zijn? Enig idee?

  Groetjes
  Nisa

  Beantwoorden
  • Hoe meet je of je in ketose bent? Het is mogelijk dat de urine teststrips op een gegeven moment niets meer meten door adaptatie. Je bent dan nog wel in ketose maar het is dan niet meer te meten met behulp van de ketose teststrips.

   Beantwoorden
 15. Goedenavond!
  Ik heb een vraagje over zoetstoffen..
  Klopt het dat je door het drinken van bijvoorbeeld Cola Light (0,0 koolhydraten maar wel kunstmatige zoetstoffen) uit ketose kan raken?
  Het lijkt mij namelijk niet echt aannemelijk.
  En ja, ik ben me er van bewust dat kunstmatige suikers de “trek” naar suiker kunnen aanwakkeren en dat er andere gezondheidsrisico’s aan vast zitten 😉

  Groetjes!

  Beantwoorden
 16. Advies gevraagd: ik werd na 6 dagen vol in ketose (15g carbs max, high fat low kcal) wakker met een hypo óf met een mineralentekort. Omdat ik niet wist wat het nu precies was en het echt niet goed ging nam ik uit noodzaak een klein blikje cola, daarna een ERS en daarna 3 boterhammen met appelstroop (ik heb een laag kaliumgehalte). In totaal flink wat carbs 135/81 suiker. Onnodig veel, maar het was in mijn geval levensreddend. Ik heb eerder een hypo gehad en dat was eveneens close. Dit leek dezelfde kant op te gaan. Wat gaat mn lichaam nu doen met die hoeveelheid suiker?

  Beantwoorden
 17. Ik lees her en der dat er echt een minimaal aantal kcal is dat je binnen zou moeten krijgen.
  Als je minder dan dat eet, zou je lichaam in spaarstand komen, maar ik kan niet echt inhoudelijk vinden wat spaarstand precies is.
  Kan iemand mij met een anatomische/ fysiologische onderbouwing uitleggen hoe dat werkt (en of dit dus überhaupt het geval is).

  Bedankt alvast, groetjes!

  Beantwoorden
 18. Hi,

  Ik, mijn vriend volgt een keto dieet en heeft teststrips gekocht. Ik heb voor de grap ook zo een strip geprobeerd en was dus in ketose ondanks mijn koolhydraten, ik heb dit nu al drie dagen. Geef ook borstvoeding. Heb je een idee of dit abnormaal is of kwaad kan? Ik ben iemand die nooit last heeft gehad van overgewicht, eet gewoon waar ik zin in heb.

  Beantwoorden
 19. Hi,
  Ik ben momenteel nog wat onderzoek aan het doen over dit soort dieet.
  Ik zou er graag mee willen beginnen.
  Het enige probleem is dat ik heel slecht ben in ontbijten.
  Ik kan vaak voor 10u ’s morgens niet binnen krijgen.
  Ik heb al geprobeert met smoothies en shakes, maar het blijft een probleem.
  Heeft er iemand misschien tips om ’s morgens toch te kunnen eten?
  Mvg, Sanne

  Beantwoorden
 20. Een vraagje , ik ben al twee jaar bezig met koolhydraatarm eten, maar ik val niet af . Weeg 95 kg Ik eet 25 gram koolhydraten en 95 gram eiwitten en 85 gram vet. Mijn ketose is 0,4 , hoger kom ik niet , ik sport 2 x in de week. Wat doe ik fout?

  Beantwoorden
  • Bepalend bij een proces om af te vallen is in hoeverre je in een calorietekort zit. Dit betekent dat het belangrijk is om minder energie binnen te krijgen via voeding dan dat je verbruikt op een dag. Op deze manier dwing je je lichaam om vetreserves te gebruiken en zodoende val je af.

   Als je wil weten wat je dagelijkse behoefte zijn qua calorieen, vetten, eiwitten en koolhydrataen.. gebruik dan onze Keto Calculator. Deze vind je op de volgende pagina:

   https://keto.nl/keto-calculator/

   Mocht je hulp nodig hebben bij het interpreteren van je calculator resultaten, laat het ons weten via info@keto.nl 🙂

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]