Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Wat is Ketose en Wat zijn de Gezondheidsvoordelen?

Op het eerste gehoor klinkt ketose als een soort medische aandoening. Als je iemand vertelt dat je al sinds twee maanden in ketose verkeert dan kun je vragende en misschien wel bezorgde blikken verwachten.

Maar het grappige is dat ketose een proces is dat op dagelijkse basis plaatsvindt wanneer het lichaam geen suikers heeft om als brandstof te gebruiken. Je kunt al in een zeer milde staat van ketose verkeren op het moment dat je een maaltijd of twee hebt overgeslagen. Of wanneer je een intensieve sportsessie hebt die langer dan een uur duurt en je lichaam vet gaat verbranden.

Op het moment dat jouw lichaam meer energie nodig heeft, maar er zijn geen koolhydraten beschikbaar die kunnen voldoen aan deze behoefte, dan begint het lichaam automatisch ketonen te produceren.

Normaliter zijn zulke momenten van ketose dus incidenteel en kortstondig, maar door middel van een ketogeen dieet kun je de ketose verlengen.

Door gedurende een langere periode koolhydraatconsumptie tot een minimum te beperken, en dus je lichaam te onthouden van glucose als brandstof, kun je je lichaam stimuleren om meer ketonen aan te maken.

Middels het ketogeen dieet kun je de positieve effecten van ketose ondergaan op een gezonde, gecontroleerde manier.

In dit artikel zullen we het fenomeen dat ketose heet onder de loep nemen en aan de hand van wetenschappelijke artikelen uitleggen hoe dit deze metabole staat in elkaar steekt. We zullen dus met name de rol van ketonen in het lichaam bespreken en de uitwerking die zij hebben op de gezondheid.

Als je vooral geinteresseerd bent in de voordelen van een koolhydraatarm en/of ketogeen dieet in zijn algemeenheid dan is wellicht het artikel over de Voordelen van

De volgende onderwerpen en vragen komen aan bod:

  1. De natuurlijke reden van ketose
  2. Wat is gluconeogenese precies?
  3. De overgang van glycolyse naar ketose
  4. Wat is ketogenese precies?
  5. Gezondheidsvoordelen van ketose
  6. Hoe weet je of je in ketose bent?

Als je meteen naar één van bovenstaande onderdelen van de tekst wil, klik dan op het gewenste hoofdstuk.

De natuurlijke reden van ketose 

De reden dat je lichaam kan overschakelen naar een ketogene stofwisseling is om ervoor te zorgen dat het kan blijven functioneren terwijl het geen toegang heeft tot koolhydraten. Dit kan zijn wanneer je ligt te slapen of aan het vasten bent. Of wanneer je dus het ketogeen dieet aan het volgen bent.

Het geweldige aanpassingsvermogen van jouw lichaam zorgt er dus voor dat je als mens niet afhankelijk bent van één energiebron. Een indrukwekkend staaltje ingenieurswerk van moeder natuur!

Met name voor onze hersenen is dit goed nieuws. Het is namelijk zo dat ketonen worden gemaakt van vet dat in de lever wordt afgebroken tot vetzuurmoleculen en glycerol. Vetzuren en glycerol  kunnen door veel cellen in ons lichaam worden gebruikt als brandstof, maar niet door onze hersenen.

Ketonen daarentegen kunnen wel door onze hersenen worden gebruikt als energiebron.

Als dit niet het geval was geweest, dan zouden onze hersenen tijdens een tekort aan glucose het lichaam aanzetten tot het proces van gluconeogenese. Tijdens dit proces zouden onze spieren in rap tempo worden afgebroken om van de afgebroken eiwitten glucose te kunnen vormen.

Zonder ketonen hadden onze voorouders in tijdens van voedselschaarste nooit kunnen overleven. Zij moesten zich namelijk voortplanten en overleven in een omgeving die veel minder zekerheid bood op het gebied van voedsel.

In de prehistorie waren er geen 24-uurs benzinepompen waar je in gevallen van acuut voedseltekort en wanhoop een bus Pringles kon scoren.

Het kwam dus wel eens voor dat zij zonder voedsel kwamen te zitten, gedurende een langere tijd. En op zulke momenten zorgde het mechanisme van ketose ervoor dat zij niet hun waardevolle spieren verteerde, maar dat eerst de vetreserves werden aangesproken, om op deze manier langer zonder voedsel te kunnen overleven.

Dit overlevingsmechanisme waarbij het lichaam vetreserves aanspreekt is zo effectief, dat mensen met ernstig overgewicht enorm lang kunnen overleven zonder daadwerkelijk te eten, mits onder medische supervisie.

Het bekendste voorbeeld hiervan is Angus Barbieri, een 27-jarige Schot, die ongeveer 205 kilo woog.

Nadat hij maar liefst 382 (!) dagen gevast had, onder medisch toezicht, was hij maar liefst 126 kilo afgevallen. Je leest het goed, hij had meer dan een jaar niet gegeten (1).

Links: Angus Barbieri vóór het vasten. Rechts: Angus nadat hij 382 dagen gevast had. (bron: diabetes.co.uk)

In bovenstaande paragraaf werd al aangehaald dat de lever ketonen vormt van vetzuurmoleculen en glycerol. Om dit te kunnen doen breekt de lever lichaamsvet af, middels een proces genaamd lipolyse.

Zoals gezegd kunnen glycerol en vetzuren door veel lichaamscellen als brandstof worden gebruikt, maar niet door de hersenen. Om aan de behoeften van ons brein te voldoen worden daarom vetzuren en glycerol respectievelijk omgezet in ketonen en glucose.  

Glycerol ondergaat een proces genaamd ‘gluconeogenese’ waarbij het wordt omgezet in glucose, terwijl de vetzuren een proces ondergaan genaamd ketogenese, waarbij zij worden omgezet in ketonlichamen.

Wat is gluconeogenese precies?

Wanneer je onder een bepaalde vorm van stress staat of wanneer je een overmaat aan eiwitten consumeert, dan kan je lever middel een proces genaamd gluconeogenese deze eiwitten omzetten in glucose (2). Als je het woord ontleedt, dan kun je de betekenis hier ook uit afleiden: ‘gluco’ verwijst natuurlijk naar glucose, ‘neo’ betekent ‘nieuw’ en ‘genese’ betekent ‘ontstaan’.

Gluconeogenese is een van de processen die plaatsvinden in de lever waarmee de bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd. Deze regulatie is afhankelijk van twee peptide hormonen: glucagon en insuline.

Wanneer je ’s morgens bij het ontbijt een bord gesuikerde cornflakes en een glas sinaasappelsap neemt dan is dit voor jouw alvleesklier het signaal om insuline af te geven. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.

Aan de buitenkant van elke cel van het lichaam zit een soort ‘uitkijkpost’ voor insuline. Zodra die insuline ziet langskomen in het bloed, geeft hij een seintje aan de cel, zodat de deur opengaat om bloedsuiker binnen te halen (3).

Wanneer insuline de lever bereikt dan geeft het hier een signaal af dat het proces van gluconeogenese moet worden stopgezet, omdat er genoeg glucose beschikbaar is in het bloed. Daarnaast werkt insuline als signaal dat glucose moet worden opgeslagen glycogeen.

Insuline moedigt ook vetcellen aan om glucose op te slaan als triglyceriden en tevens remt het het proces van lipolyse af (4). Lipolyse is het proces waarbij vetmoleculen worden afgebroken in glycerol en vetzuren.

Wanneer de lichaamscellen de suikers in het bloed hebben verbrand, dan zakt de bloedsuikerspiegel en daarmee ook het insulinepeil in het bloed. Dit is een teken voor de alvleesklier om het hormoon glucagon aan te maken.

Glucagon is in zekere zin de tegenhanger van insuline, omdat het de lever juist aanmoedigt om het proces van gluconeogenese weer op te starten.

Doordat de glucagonspiegel stijgt begint de lever glycogeen (opgeslagen koolhydraten) af te breken en tevens breekt het eiwitten af om glucose van te vormen (gluconeogenese). Tegelijkertijd geven vetcellen hun vetzuren af aan het bloed en wordt lipolyse  aangemoedigd.

Een van de drijvende mechanismen achter het ketogeen dieet en koolhydraatarme diëten in het algemeen is dat het insulinepeil omlaag wordt gebracht, zodat het lichaam glycogeen- en vetvoorraden gaat aanspreken als energiebron.

Door het insulinepeil te reguleren en koolhydraatinname te minimaliseren is het mogelijk van glycolyse (verbranding van suikers) de overgang te maken naar ketose (verbranding van vet).

Tijdens deze overgang zal het lichaam eerst de glycogeenvoorraden uitputten (glycogenolyse) en zich via gluconeogenese voorzien van glucose.

De overgang van glycolyse naar ketose

De overgang van glycogenolyse (glycogeen als brandstof) naar gluconeogenese (het omzetten van eiwtten in glucose als brandstof) naar uiteindelijk ketogenese (omzetten van vetzuren in ketonen) kan worden uitgelegd in drie fasen die het menselijk lichaam doorloopt tijdens een vastenperiode .

 • Fase 1: de post-absorberende fase (6 tot 24 uur vasten)
  Tijdens deze fase haalt het lichaam zijn energie uit de voorraad glycogeen die ligt opgeslagen in de spieren en lever (glycogenolyse)
 • Fase 2: de gluconeogenische fase (2 tot 10 dagen van vasten)
  Tijdens deze fase is de glycogeenvoorraad verbruikt, en het lichaam schakelt vervolgens over op het proces van gluconeogenese om zich te voorzien van energie. Hoe lang deze fase duurt hangt van de persoon in kwestie af en met name de gezondheid van de persoon.
 • Fase 3: de ketogene fase (na tien dagen vasten)

In deze fase schakelt het lichaam over op lipolyse, waarbij vet wordt afgebroken in vetzuren en glycerol, zodat deze vervolgens kunnen worden omgezet in respectievelijk ketonen en glucose.

Ieder persoon die vanuit een koolhydraatrijk eetpatroon overstapt op een ketogeen dieet zal door de bovenstaande fases gaan voordat ze in ketose zullen raken. Belangrijk hierbij is dat men niet alleen de koolhydraatconsumptie beperkt, maar ook het aantal eiwitten matigt.

Ketogeen eten betekent dus niet dat je voornamelijk biefstuk en eieren eet, want dan is de kans groot dat je teveel eiwitten binnen krijgt.

Hierdoor zal je lichaam in de gluconeogenische fase blijven, waarbij eiwitten worden omgezet in glucose. Je zult hiermee het proces van ketogenese afremmen, omdat het lichaam alsnog op glucose blijft werken.

Wat is ketogenese precies?

Ketogenese is het proces waarbij vetzuren en ketogene aminozuren zoals lysine en leucine worden omgezet in ketonen.

Het is een proces dat voornamelijk plaatsvindt in de mitochondriën van de levercellen. De productie van ketonen komt voor zodra er geen bloedsuiker beschikbaar is, zoals tijdens een periode van vasten of tijdens een ketogene eetstijl (6).  

Normaliter vindt ketogenese slechts op kleine schaal plaats om het hart en de renale cortex (een deel van je nieren waar ultrafiltratie plaatsvindt) te voorzien van ketonen. Tijdens een periode van vasten en/of ketogeen dieten wordt de productie van ketonen door je lichaam opgeschroeft, om een alternatieve brandstof voor glucose te creëren.

De ketonen die middels de lever kunnen worden geproduceerd in het menselijk lichaam zijn de volgende ketonlichamen:

 • Acetoazijnzuur
 • Aceton
 • Beta-hydroxyboterzuur (BHB)

Acetoazijnzuur is het ‘basisketonlichaam’ dat door de lever wordt gemaakt uit vetzuurmoleculen. Dat wil zeggen dat acetoazijnzuur weer verder wordt verwerkt tot aceton en BHB. Van deze twee typen ketonlichamen functioneert BHB als een zeer efficiënte energiebron, terwijl aceton als restproduct het lichaam verlaat via de adem en urine (7).

Het fenomeen van de ‘keto-adem’ wordt veroorzaakt door de aceton die het lichaam verlaat via de adem. Gelukkig is dit over het algemeen slechts een tijdelijk fenomeen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je tijdens je gehele ketose met een adem rondloopt die naar nagellakremover ruikt.

Waar aceton dus als een afvalproduct wordt afgedreven uit het lichaam, geldt het tegenovergestelde voor BHB. Als je lichaam zich gedurende aantal weken heeft aangepast om vet als energiebron te gebruiken, dan begint het acetoazijnzuur om te zetten in BHB.

BHB is als energiebron efficiënter dan acetoazijnzuur. De reden hiervoor is dat het een aanvullende chemische reactie heeft ondergaan die meer energie oplevert wanneer een lichaamscel het als brandstof wil gebruiken.

Studies tonen aan dat het lichaam én hersenen de energie van BHB en acetoazijnzuur maar liefst 70% efficiënter kunnen benutten dan glucose.

Ketonen zijn dus een uiterst efficiënte energiebron, en hieronder staan nog meer gezondheidsvoordelen die door wetenschappelijke studies worden toegeschreven aan ketose:

Gezondheidsvoordelen van ketose

Als het lichaam overschakelt van koolhydraten naar ketonen zijn er een aantal aspecten die veranderen:

 • Het afbreken van de vetcellen wordt verhoogd.
 • Het afbreken van de spiercellen wordt verminderd.
 • Het energieniveau blijft hoog.
 • Het behouden van vocht wordt verminderd.

Dat het ketogeen dieet verschillende voordelen voor afvallen biedt is geen verrassing. Het heeft echter nog meer voordelen voor de gezondheid. Zelfs als het voor een korte periode gevolgd wordt heeft het voordelen zoals de volgende:

Vetverlies

Het grootste voordeel van ketose is dat het lichaam gedwongen wordt om vetten als brandstof te gebruiken.

Het lichaam is dat niet gewend tijdens een normaal eetpatroon met veel koolhydraten. Er zijn dan immers genoeg koolhydraten aanwezig die als brandstof dienen voor het lichaam. Tijdens ketose moet het lichaam efficiënt omspringen met het gebruiken van vetten voor energie.

Besparen van eiwitten

Als het lichaam in ketose verkeert dan worden eiwitten bespaard. Het lichaam geeft de voorkeur aan ketonen in plaats van glucose als het in ketose verkeert. Dit betekent dat het lichaam niet overgaat tot het gebruiken van eiwitten om glucose van te maken.

Het voordeel hiervan is dat het lichaam voldoende eiwitten binnenkrijgt voor het herstellen en opbouwen van de cellen.

Laag insulineniveau

Als er geen koolhydraten gegeten worden als het lichaam in ketose is, dan blijft het bloedsuikergehalte laag. Er wordt dan minder insuline geproduceerd door de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat de lipolyse beter werkt oftewel, de vetverbranding wordt gestimuleerd.

Daarnaast kun je op deze manier ook je insulinegevoeligheid herstellen. Het ketogeen dieet kan daarom een effectief middel zijn om type 2 diabetespatienten van hun medicatie af te helpen.

Minder honger

Als het lichaam in ketose verkeert hebben veel mensen minder honger. Tijdens een ketogeen dieet eet je veel vetten. Deze leveren 9 calorieën per gram. Dit betekent dat je met hetzelfde aantal calorieën minder te eten hebt in gewicht. Het volume van de voeding is minder doordat er meer calorieën geleverd worden per gram.

Opvallend is echter dat er minder honger is doordat er geen koolhydraten gegeten worden. Tijdens een dieet is minder honger altijd welkom.

Chronische condities

De aanmaak van ketonen tijdens ketose hebben ook effect op andere fysiologische processen in het lichaam. Om deze reden wordt het ketogeen dieet ingezet als middel om verschillende chronische condities en cognitieve aandoeningen te bestrijden. Dit komtmdat ketonen de volgende lichamelijke effecten kennen:

 • Ketonen stimuleren mitochondriale productie

Wanneer cellen ketonen gebruiken als brandstof dan vormen zij nieuwe mitochondriën. De mitochondriën zijn de “energiecentrales” van de cel. In de mitochondriën wordt de energie uit de voeding omgezet in een vorm die de cel (en dus het lichaam) kan gebruiken voor alle functies (bewegen, groeien, denken etc.) (8). Wat er dus gebeurt is dat je lichaam een extra bataljon aan kleine energiecentrales krijgt, die helpen om de energieproductie en gezondheid van de cellen te verbeteren (9).

 • Ketonen beschermen en repareren het zenuwstelsel

Ketonen helpen om het functioneren van verouderende zenuwcellen te behouden, en ze helpen met het herstellen van beschadigde of slecht functionerende zenuwcellen. Er zijn veel wetenschappelijke studies die aantonen dat ketonen kunnen helpen om acute hersenbeschadigingen significant te verbeteren (10) (11) .

 •  Ketonen werken als een antioxidant.

Zoals gezegd zijn ketonen een efficiëntere energiebron dan glucose. Een van de redenen is dat ketonen veel minder vrij radicalen en reactieve zuurstofcomponenten voortbrengen bij verbranding dan glucose. Door ketonen als brandstof te gebruiken kan het lichaam zich dus beschermen tegen de schade die normaliter door reactieve zuurstofcomponenten en vrije radicalen wordt veroorzaakt (12) (13).

 • Ketonen helpen tegen sommige vormen van kanker

Onderzoek toont aan dat ketonen kunnen functioneren als middel om verschillende vormen van kanker te bestrijden (14) (15) (16) (17). De reden dat dit mogelijk is, is omdat de meeste kankercellen ketonen niet als brandstof kunnen gebruiken. Ze zijn afhankelijk van glucose om te kunnen groeien. Door kankercellen deze glucose als groeimiddel te onthouden hebben ze geen energie om te groeien, en dit geeft het immuunsysteem een betere kans om de kankercellen te bestrijden.

 • Ketonen verbeteren aanzienlijk de hersenfunctie

Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond hoe een ketogeen dieet kan helpen om de symptomen tegen te gaan van onder anderen:

 • autisme
 • epilepsie (18)
 • Alzheimer (19)
 • Ziekte van Parkinson (20)  

In veel gevallen is het ketogeen dieet zelfs effectiever dan de conventionele behandelmethodes.

Dat het ketogeen dieet zo doeltreffend kan werken bij dergelijke aandoeningen valt voor een groot deel toe te schrijven de volgende factoren:

 1. Hersencellen functioneren efficiënter wanneer zij ketonen gebruiken als brandstof in plaats van glucose
 2. Ketonen hebben een remmende werking op zenuwcellen

Hersenen die te kampen hebben met een dergelijke aandoening zoals epilepsie of Alzheimer vormen een zenuwcentrum dat hypergevoelig is voor bepaalde prikkels en invloeden. Doordat ketonen deze hersenen een efficiëntere energiebron bieden en de zenuwen daarbij minder prikkelbaar maken worden de symptomen van de aandoeningen tegengegaan.

Een gevolg van het verbranden van ketonen is dat in de hersenen een verschuiving plaatsvindt in de balans tussen twee neurotransmitters genaamd GABA en glutamaat (21). Middels deze verschuiving kunnen ketonen overdadige hersenactiviteit voorkomen, en daarmee ook de oncontroleerbare impulsen die gepaard gaan met neurologische aandoeningen zoals epilepsie, autisme, en Ziekte van Parkinson.

Bovenstaande genoemde voordelen zijn nogal fysiologisch en misschien ook wat abstract van aard. Het is natuurlijk niet zo dat je een poosje het ketogeen dieet volgt en dan bij jezelf denkt van “Hey, volgens mij voel ik een verschuiving in mijn neurotransmitters” of dat je met een metertje kunt controleren hoe actief je mitochondriën zijn.

Daarom hieronder een lijstje met concrete voordelen die direct zijn gelinkt aan ketose en ketonen:

 • Je cognitieve functioneren en mentale helderheid krijgen een boost (22).
 • Verbeterde hersen-gezondheid
 • Vermindering van pijn en ontstekingen (23) (24) (25) (26)
 • Verminderde honger (27)
 • Verhoogd energiepeil

Hoe weet je of je in ketose bent?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt vaststellen of je in ketose bent. Als je een duidelijke indicatie wilt hebben dan kun je de ketonenwaarden meten in je urine of bloed. Hier zitten echter wel een aantal haken en ogen aan. Zo zijn de urinestrips niet altijd even accuraat. De teststrips om je bloedwaarden te meten zijn daarentegen wel accuraat, maar ook niet goedkoop.

De concentratie van ketonen verschilt per persoon maar ook in iedere situatie. Het is afhankelijk van veel factoren zoals genetische factoren, dieet en fysiek activiteit. In de tabel zijn de concentraties te zijn onder verschillende omstandigheden.

Bloedconcentratie (millimolaire) Conditie
< 0.2 niet in ketose
0.2 – 0.5 lichte ketose
0.5 – 3.0 voedingsketose
3.0 – 6.0 uithongeringsketose
15 – 25 keto-acidose

Op de onderstaande grafiek kun je de waarden uit bovenstaande tabel aflezen. De zone tussen 1.5 en 3.0 wordt aangeduid als de ‘optimale ketose’. Dit is echter sterk afhankelijk van de persoon. Zoals gezegd dragen veel factoren bij aan de concentratie van ketonen. Bij de ene persoon kan optimale ketose dus lager liggen dan bij de ander.

Ketozone

Er zijn ook andere signalen waaruit je kunt afleiden of je in een ketogene staat verkeert:

 • Toename van plasbeurten. Het verkeren in een ketogene staat werkt als een natuurlijk diureticum, het zorgt dat je vocht afdrijft uit je lichaam. Acetoazijnzuur is een ketolichaam dat door de lever wordt gevormd tijdens ketose, en het verlaat jouw lichaam ook weer via je urine. Het is een van de stoffen waarop de urinestrips reageren bij het meten van je ketonenwaarden.
 • Droge mond. Doordat je meer urineert zul je ook sneller een droge mond krijgen en ook meer dorst hebben. Verzeker jezelf ervan dat je genoeg water drinkt en vul je elektrolyten aan (zoals kalium, magnesium en zout).
 • Slechte adem. Acetone is een ketolichaam dat voor een deel wordt uitgescheiden via je adem. Je adem kan gaan ruiken naar overrijp fruit, of zelfs naar nagellakremover. Over het algemeen is dit slechts tijdelijk en na verloop van tijd gaat het weg.
 • Meer energie, minder honger. Het kan zijn dat je eerst door overgangsperiode gaat, ook wel bekend als de ‘Keto Griep’,  waarna je veel minder honger zult ervaren gedurende de dag en een ‘heldere’ en energieke mentale staat.

Tot Slot

Zoals je kunt opmaken uit dit artikel is ketose een metabolische staat waar je lichaam veel voordeel uit kan halen. Je kunt deze staat bewerkstelligen middels een ketogeen dieet, eventueel aangevuld met Intermittent Fasting of extra lichaamsbeweging

Dit artikel heeft verschillende voordelen van ketose besproken. De werking van ketonen als therapeutische krachtpatsers om cognitieve aandoeningen te bestrijden is besproken.

Ook is de werking van het ketogeen dieet als middel om vet te verbranden aangekaart. De vetverbrandende capaciteiten van het ketogeen dieet gaan samen met het proces van vetadaptatie. Dit proces houdt in dat je lichaam steeds efficiënter wordt in het benutten van vetreserves als energiebron.

Ook is aan bod gekomen dat het ketogeen dieet een effectief middel kan zijn om diabetes type 2 te bestrijden, doordat het je insulinegevoeligheid kan verbeteren.

 

78 gedachten over “Wat is Ketose en Wat zijn de Gezondheidsvoordelen?”

 1. Ketose werkt bij mij heel snel, al na twee tot drie dagen. In die dagen eet ik vooral worstjes met mayo, makreel, ei met spek en amandelen. Nu eet ik dan niet veel groenten, maakt dat uit? ik kom wel in ketose want dat controleer ik met de strips.

  Beantwoorden
  • Goed om te horen dat je snel in ketose raakt. Bij de meeste mensen duurt het wel wat langer dan twee tot drie dagen. Groenten zijn erg belangrijk als je een dieet volgt om in ketose te raken. Waarschijnlijk zelfs belangrijker dan wanneer je een normaal eetpatroon hebt. Dit komt doordat je minder vezels binnenkrijgt bij een ketose dieet. De groenten zijn bijna de enige vezels die je binnenkrijgt (samen met noten). Als je de kans ziet om wat extra groenten te eten dan is dat verstandig.

   Beantwoorden
  • Worstjes, ei met spek, klinkt allemaal heerlijk, en fijn dat dat zo goed werkt. Groente laten staan is echter wel erg onverstandig – doe je dat vaak of altijd? Dan krijg je namelijk op den duur echt gezondheidsproblemen vanwege een tekort aan diverse vitaminen, mineralen en vezels. De amandelen zijn wel een goed onderdeel van dit dieet maar daar kun je niet langdurig op leven. Alleen varianten op junk food eten en dan toch gezond blijven, is helaas te mooi om waar te zijn…

   Beantwoorden
 2. Ik ben gisteren begonnen met een dieet waarin ik nihil koolhydraten eet. (daarnaast ook geen zuivel en suikers) maar heb nu al gigantische hoofdpijn en ben dood op. (het is nog geen 15u) kan het zijn dat ik nu al in ketose ben?

  Beantwoorden
  • Je lichaam is niet gewend om te leven zonder koolhydraten. Dit gaat gepaard met bijwerkingen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral in het begin komt dit voor als je plotseling het aantal koolhydraten sterk reduceert. Niet iedereen heeft er last van maar het kan dus aardig heftig zijn voor degenen die er wel mee te maken krijgen. Het betekent niet dat je in ketose bent. Dat duurt meestal een aantal dagen voor het zover is.

   Beantwoorden
 3. Beste,
  ik lees dat bij ketoacidose de Ph waarde in het bloed daalt, is dit verzuring van het lichaam waarbij de zuur-base balans uit evenwicht raakt?
  Verzuring van het lichaam heeft nadelige gevolgen, bijvoorbeeld dat het lichaam mineralen uit botten of gewrichten haalt. Is deze ketoacidose dezelfde verzuring?

  Beantwoorden
  • De lagere PH waarde bij ketoacidose is inderdaad een verzuring van het bloed. Als je gezond bent dan is het lichaam uitstekend in staat om de ph waarde binnen een normaal bereik te houden. Bij ketose blijft de ph waarde binnen een normaal niveau (boek Metabolism at a Glance
   Door J. G. Salway).

   Beantwoorden
  • Zou dit ook iets kunnen zijn voor mijn situatie?
   Ik heb al een lange tijd heel weinig energie. Ga snel over naar eiwit verbranding wat spieren afbreekt. Ik merk dat door een soort ammoniak achtig adem
   Elke keer als ik sport of beweeg word ik grieperig.
   Ik moet juist NIET afvallen maar mijn immuunsysteem werkt niet goed.

   Beantwoorden
   • Hoi Merel,

    De ammoniak achtige adem toont aan dat je waarschijnlijk in ketose bent. Let je al op je hoeveelheid koolhydraten?
    Om te voorkomen dat je spieren afgebroken worden is het belangrijk dat je een goede energiebron voorhanden hebt, zeker op momenten dat je lichaam dat beetje extra nodig heeft. Dit kun je tijdens het ketogeen dieet oplossen met bijvoorbeeld MCT poeder of wat extra vet.

    Doe je aan cardio training? Ook is aan te raden om je lichaam eerst te laten wennen aan vetverbranding voordat je intensief gaat sporten. Als je je grieperig voelt is dit misschien wel een signaal van je lichaam dat je te weinig energie voorhanden hebt. Om niet af te vallen tijdens het ketogeen dieet is de truc om voldoende te blijven eten. Hongergevoel trekt namelijk bij de meeste mensen weg.

    Beantwoorden
 4. Hi, ik doe aan prolonged Fasting (90 uur Fasting) morgen stop ik er mee. Dit is de derde dag en heb het heel lastig. heb net mn ketose gehalte gemeten en zit tussen de 1,5 – 4 mmol/l. Morgen ga ik beginnen met een lichte maaltijd en meet ik eerst mijn vetpercentage. Ik ben 19 jaar , 162 meter en weeg nu 51 kilo. Mijn doel is om erg droog te worden, en spiermassa op te bouwen. Ik wil eigenlijk niet meer afvallen maar wel nog zorgen dat mijn vetpercentage naar de 15% ongeveer gaat. Heeft u tips voor mij?

  Groeten, Rosa

  Beantwoorden
  • Een lager vetpercentage gaat vaak gepaard met afvallen; het vet neemt af waardoor ook het lichaamsgewicht afneemt. Om spiermassa op te bouwen is een klein overschot van calorieën nodig, zodat de spiermassa kan groeien. Daarbij is het verstandig om het vetpercentage geregeld te meten, om te controleren of dit niet toeneemt. In een ideale situatie neemt de spiermassa dan toe, terwijl de vetmassa gelijk blijft met als gevolg dat het vetpercentage daalt. Vasten is niet nodig om dit te bereiken, voldoende eiwitten wel in combinatie met een gevarieerd eetpatroon en een goed trainingsschema.

   Beantwoorden
  • Het kan even duren voordat het met een strip te meten is. Hoelang zit je al op 20 tot 30 gram koolhydraten per dag? Het verschilt hiernaast ook per persoon hoelang het duurt voordat je in ketose bent. Sommigen zijn binnen enkele dagen al in ketose terwijl anderen weken moeten “wachten”.

   Beantwoorden
 5. Het is alleen jammer dat je, om in ketose te blijven grotendeels afhankelijk bent van dierlijke producten, wat op zijn beurt ook weer problemen geeft in het aderenstelsel. Geen vet op de buik maar wel in de aderen. Is er ook een manier om in ketose te komen zonder nadelige bijwerkingen op de lange termijn?

  Beantwoorden
   • Hallo,
    In eerste instantie bedankt voor dit leerzame stuk!
    Omdat ik mijn hardloop prestatie wil verbeteren, ik heb gewoon 10 kg te veel op de heupen, om echt sneller te worden, ben ik vandaag begonnen met keto. Ik heb begrepen dat de eerste dagen de KHD echt zo goed als helemaal moet weglaten. Mijn verhouding vandaag is 4% Khd, 77% vet en 19% proteïne, bij nu 1398 calorieën. Hoelang is het verstandig deze verhouding aan te houden en welke verhouding is straks goed voor mij, rekening houdend dat ik trail runs van +25km loop.

    Groetjes, Heidi

    Beantwoorden
    • He Heidi! Lekker bezig zeg 😀 Deze verhouding past zich aan naargelang je leeftijd, gewicht, vetpercentage etc. Het beste wat je kan doen is elke maand opnieuw je macro’s berekenen zodat je altijd de beste verhouding tot je neemt. Gebruik deze calculator om het te berekenen: https://keto.nl/keto-calculator/

     Beantwoorden
  • Al sinds 12 april kha dieet (niet meer dan 25kh Pd) … 3,5 kilo afgevallen…. traag werkende schildklier… motivatie zakt weg en ga in het weekend de afgelopen 2 wk de fout in…. die cheat dagen kwamen nadat ik 4weken niet verder afviel….
   vraag ik me af waarom ik zo weinig afval…
   het kost me onwijs veel moeite en gedoe , mantelzorger van m’n man met ALS …. dus het is allemaal niet zo 1,2,3 gepiept… kan stress een oorzaak zijn van niet afvallen zelfs met keto?

   Beantwoorden
   • Hee Kim! Hmm vervelend om te horen! Stress kan inderdaad invloed hebben ja. Wanneer het lichaam gestrest is, produceren de bijnieren cortisol. Studies suggereren dat verhoogde niveaus van schildklierstimulerend hormoon geassocieerd zijn met hoge niveaus van cortisol. Cortisol, samen met andere stresshormonen, glucagon en adrenaline, werken samen om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Hoge bloedsuikerspiegels kunnen ketose verstoren waardoor je minder goed afvalt.

    Beantwoorden
 6. 24 weken is niet erg lang vind ik. Hart en vaatziekten ontwikkelen zich met de jaren. Wanneer je lichaam telkens wordt blootgesteld (en vooral in hoge mate) aan verzadigd vet, heeft je lichaam geen mogelijkheid om het aderstelsel te repareren met als gevolg een langzaam dichtslibbend stelsel.
  Ook worden de dierlijke producten tegenwoordig bewerkt met allerlei kankerverwekkende chemische middelen die je dan ook in hoge mate in je lichaam krijgt. Volgens het voedingscentrum kunnen we beter zo min mogelijk dierlijke producten eten, zie link.
  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verzadigd-vet.aspx

  Beantwoorden
  • Recente onderzoeken tonen aan dat veel verzadigd vet eten geen hoger risico op hart- en vaatziekten heeft. Zie bijvoorbeeld: 1 2 3. Het Voedingscentrum loopt wat achter wat dit betreft.

   Beantwoorden
 7. Dit is een recentere studie gepubliceerd in 2017

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492032/

  en het neemt nog niet weg dat je door overmatig consumptie van dierlijke producten de bijbehorende chemicaliën binnenkrijgt.
  Ook staat in deze studie dat het eten van koolhydraten niet perse slecht is maar wel de bewerkte varianten zoals; Pasta, rijst, frisdrank, ijs, snoep en aardappelen.(zoals je al bovenaan in het artikel omschreef).
  Het eten van hele vruchten, hele groenten en zaden, noten etc hebben een andere impact op je bloedsuikerspiegel dan bewerkte koolhydraten en juist een positief resultaat op je gezondheid.

  Beantwoorden
  • In dit onderzoek wordt ook aangegeven dat er geen associatie is tussen verzadigd vet en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. “Recently, however, some meta-analyses of observational studies have shown no association between SFA and CVD risk.” Om terug te komen op de originele vraag; het is mogelijk om in ketose te raken zonder dierlijke producten. Doordat de voedingskeuze hierdoor verder beperkt wordt is het echter niet eenvoudig.

   Beantwoorden
 8. Zit nu 2,5 week op 25 kh , 115 eiwit , 60 tot 80 vet
  Ik woog 120.5 kilo .. nu na 2,5 week 110,5 kilo .
  10 kilo eraf en totaal geen moeite met nieuwe eetwijze .
  Stink al wel 2 weken enorm uit mn mond en merk dat ik wel in ketose zit .
  Nu zit ik alleen al 3 dagen op hetzelfde gewicht . Al 3 dagen lang val ik geen ons af terwijl t zo lekker ging .
  Wat doe ik fout of is het normaal dat je even stilstaat . En hoelang kan die stilstand dan duren

  Beantwoorden
  • Gefeliciteerd met het behaalde resultaat! Er niets om je zorgen over te maken als je enkele dagen geen gewicht verliest. Pas als het gewicht voor meer dan twee weken gelijk blijft is het verstandig om te kijken of verbeteringen aan het dieet of levensstijl mogelijk zijn. Afhankelijk van de situatie hoef je niets fout of verkeerd te doen als je gewicht gedurende een korte periode stil blijft staan. Dit maakt iedereen mee die een dieet volgt. Er kunnen veel redenen zijn waarom dit gebeurt maar ook als je geen gewicht verliest is het mogelijk dat je vet kwijtraakt.

   Beantwoorden
 9. Hallo Michael,
  Sinds 20 feb. ben ik gestart met Ket, voor dat ik begon at ik al erg weinig koolhydraten e dah er dan ook totaal geen moeite mee. Ik heb de ketose sticks om te meten hoe het gaat maar merk dat ik blijf hangen en nooit boven de 1.5 kom. Mijn koolhydraat inname ligt rond de 20 gr. a 23 gr per dag ik heb geen last gehad van bijwerkingen of keto griep. Vraag me nu wel af wat ik nog meer kan doen om verder in ketose te komen?
  En is het verstandig om het langere tijd te doen?
  Hoor het graag.

  MvG. Mayke

  Beantwoorden
  • Het is geen probleem als je nooit boven 1.5 mmol/l komt, dit is zelfs een uitstekende meting. Bovendien is het niet nodig om verder in ketose te komen. Hoe lang je het moet doen hangt af van je doelen. Het logische antwoord als je wilt afvallen is; tot je je gewenste gewicht bereikt hebt.

   Beantwoorden
 10. Dag,
  Kan je door keto te gaan eten toch in KETOACIDOSE raken. Of wel diabetes ontwikkelen. Ik ben, naar mijn idee een gezond mens, maar nu ik zo’n 3 weken volgens de keto principes leef plas ik mij een ongans en dan met name snachts. Ook meer dorst dan anders. Past de keto levenswijze niet bij mij?

  Beantwoorden
  • Een gezond persoon krijgt niet te maken met ketoacidose door keto te gaan eten. Bijwerkingen en wat “vreemde” verschijnselen zijn vooral in het begin merkbaar. Zo kun je te maken krijgen met een slechte adem maar ook neemt de dorst toe en krijg je een droge mond. Dit is het gevolg van het diuretische effect van ketose waarbij de voorraden glycogeen geleegd worden en daarbij ook veel vocht het lichaam verlaat. Dit is één van de bekende symptomen van ketose.

   Beantwoorden
  • De ketostrips kunnen op elk moment van de dag gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld drie keer per dag testen om te controleren; de ochtendurine, voor de lunch en na het avondeten. Dit geeft je een goed beeld wat de voeding gedurende de dag met het ketonengehalte in de urine doet. De kans op het meten van ketonen is het grootst na het ontwaken of na een training.

   Beantwoorden
 11. Hallo Michael,
  Twee weken geleden ben ik begonnen en heb ik me 4 dagen strikt aan de 5% koolhydraten gehouden (en ben ik flink ziek geweest). Toen bleek ik al een hoog ketose gehalte te hebben ( >5.0 ) dus ging ik wat experimenteren met meer koolhydraten. Nu eet ik 25% koolhydraten, 50% vet en 25% eiwit. Hierbij zit ik altijd over de 1.5, maar snel weer hoge uitschieters naar >5. Ik sport weinig en heb een zittend beroep. Ik ben 1kg kwijt (van 70 naar 69kg, ik ben 164cm lang). Toch twijfel ik of dit ok is zo, aangezien ik relatief veel koolhydraten eet. (Ik eet vegetarisch en haal de extra koolhydraten uit skyr en ca 100 gr fruit met minimale hoeveelheid koolhydraten) Graag jou ideeen hierbij.
  Hartelijk dank,
  Marie

  Beantwoorden
  • Hoeveel gram koolhydraten (de 25%) eet je nu per dag? De concentratie ketonen in de urine kan hoger zijn als er niet genoeg gedronken wordt maar ook kan het een teken van diabetes zijn. Ketonen zijn namelijk ook in het lichaam aanwezig als het lichaam de suikers niet kan afbreken. Mocht de meting hoger worden dan >8 dan is dit zeker iets om te controleren. Verder is het nog mogelijk om het ketonengehalte te controleren met een bloedglucosemeter. Mogelijk dat het ketonengehalte van het bloed lager is dan in de urine.

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je reactie!
    Ik heb alles extra goed bekeken en zag dat ik toch minder koolhydraten at dan ik dacht. Ca. 20% (80 gram). Ik kwam er achter dat ik op netto koolhydraten moest letten en dat bleek een stuk lager omdat ik relatief veel vezels binnen krijg.

    Inmiddels eet ik ca. 40/50 gram netto koolhydraten, 100 gr eiwit en 100 gr vet. Daarnaast ben ik gestopt met tussendoortjes. Sindsdien val ik geleidelijk af en is mijn ketose tussen 1,5-4 🙂

    Mijn glucose is recent gemeten en in orde, gelukkig geen diabetes voor mij! Ik voel me nu erg goed bij het dieet. Het is een hele verlossing om niet meer altijd trek te hebben en ik heb ook geen buikpijn meer gehad (iets dat zeer regelmatig voorkwam voorheen).

    Beantwoorden
 12. hoi michael,

  ik ben in januari begonnen en heb verschillende weken gehad tussen van 14 , rond 20, rond 25 rond 30 en 40 gram koolhydraten gemiddeld maar kom nooit in ketose …

  ik ben ook niet afgevallen, eerst dacht ik dat eiwit te hoog was dus nog meer vetten gaan gebruiken maar nog steeds geen ketose en niet afvallen, vet% is ongeveer 37% dus heb genoeg en ik sport ook minimaal 3 keer per week en probeer veel te bewegen.
  Nog tips voor mij? zou ook graag afvallen en/of in ketose gaan

  Beantwoorden
  • Bij het ketogeen dieet wordt er meer dan 37 procent aan vetten gegeten, zelfs meer dan 65 tot 80 procent. Ik kan je aanraden om deze keto calculator te gebruiken om te berekenen hoeveel vetten je kunt eten. Als je niet in ketose raakt en niet afvalt dan klopt er in ieder geval ergens iets niet. Dit kan veel teveel eiwitten zijn (gluconeogenese) of de voedingsmiddelen die je eet bevatten meer koolhydraten dan je denkt.

   Beantwoorden
   • kan je niet te hoog zitten in vetten? als ik nu nog te veel eiwitten heb dan is het enige wat ik nog kan verzinnen is vet op 80% zetten, 15 % eiwit en 5% koolhydraten. Hoe kan je merken/weten/testen of gluconeogenese aan de hand is?
    ik bedoelde dat mijn vet% 37 is, niet dat ik 37% aan vet eet.

    Beantwoorden
    • Met 20 gram koolhydraten per dag, zoals je dat vanaf januari gedaan hebt, raakt vrijwel iedereen in ketose. Wat was toen de verhouding vet/eiwitten/koolhydraten? Te hoog in vet is het probleem niet als je in ketose wilt raken.

     Beantwoorden
     • eerste weken zat ik rond 24% en 32% eiwit (tussen 89-105 gram) en dus 60-70 % vet (110 gram) daarna ben ik gaan minderen met eiwit maar dat viel niet mee.
      Nu eet ik meer koolhydraten doordat ik meer groentes eet en af en toe aardbeien
      Wat raad je aan met eiwitten? en hoe eet je wel vet maar geen eiwit? (ik ben allergisch voor varkensvlees dus dat maakt het lastiger)

     • Meer vet eten zonder meer eiwitten te eten is mogelijk door meer olie en boter toe te voegen. Als je bijvoorbeeld groenten met een eetlepel olie bakt dan krijg je 10 gram meer vetten binnen (ongeveer).

 13. Hallo sinds 4 weken ben ik bezig met 20 koolhydraten per dag via een bekende dieet .
  Ik heb ketose strips en ben in de hoogste ketose ik heb bijna 1 week stil gestaan qua gewicht maar begin nu weer af te vallen ben nu in totaal 5.8 kilo kwijt . Maar nu lees ik dat de hoogste ketenen dus boven de 8 niet goed is? Ik zit nu namelijk boven de 15 . Wat moet ik dan doen

  Beantwoorden
 14. Hoi!
  Ik heb een vraagje. Ik eet nu al een aantal maanden ketogeen, ik ga niet over mijn macros en mijn gemiddelde kh en ew macros zijn 12g kh en 45g ew, toch ben ik alleen in ketose als ik een aantal dagen vast. Op het moment dat ik eet, hoe ketogeen ook, word ik uit ketose gegooigd. Ik gebruik vrijwel geen stevia, geen frisdrank, ik let enorm op verborgen kh.. wat kan het probleem zijn? Enig idee?

  Groetjes
  Nisa

  Beantwoorden
  • Hoe meet je of je in ketose bent? Het is mogelijk dat de urine teststrips op een gegeven moment niets meer meten door adaptatie. Je bent dan nog wel in ketose maar het is dan niet meer te meten met behulp van de ketose teststrips.

   Beantwoorden
 15. Goedenavond!
  Ik heb een vraagje over zoetstoffen..
  Klopt het dat je door het drinken van bijvoorbeeld Cola Light (0,0 koolhydraten maar wel kunstmatige zoetstoffen) uit ketose kan raken?
  Het lijkt mij namelijk niet echt aannemelijk.
  En ja, ik ben me er van bewust dat kunstmatige suikers de “trek” naar suiker kunnen aanwakkeren en dat er andere gezondheidsrisico’s aan vast zitten 😉

  Groetjes!

  Beantwoorden
 16. Advies gevraagd: ik werd na 6 dagen vol in ketose (15g carbs max, high fat low kcal) wakker met een hypo óf met een mineralentekort. Omdat ik niet wist wat het nu precies was en het echt niet goed ging nam ik uit noodzaak een klein blikje cola, daarna een ERS en daarna 3 boterhammen met appelstroop (ik heb een laag kaliumgehalte). In totaal flink wat carbs 135/81 suiker. Onnodig veel, maar het was in mijn geval levensreddend. Ik heb eerder een hypo gehad en dat was eveneens close. Dit leek dezelfde kant op te gaan. Wat gaat mn lichaam nu doen met die hoeveelheid suiker?

  Beantwoorden
 17. Ik lees her en der dat er echt een minimaal aantal kcal is dat je binnen zou moeten krijgen.
  Als je minder dan dat eet, zou je lichaam in spaarstand komen, maar ik kan niet echt inhoudelijk vinden wat spaarstand precies is.
  Kan iemand mij met een anatomische/ fysiologische onderbouwing uitleggen hoe dat werkt (en of dit dus überhaupt het geval is).

  Bedankt alvast, groetjes!

  Beantwoorden
 18. Hi,

  Ik, mijn vriend volgt een keto dieet en heeft teststrips gekocht. Ik heb voor de grap ook zo een strip geprobeerd en was dus in ketose ondanks mijn koolhydraten, ik heb dit nu al drie dagen. Geef ook borstvoeding. Heb je een idee of dit abnormaal is of kwaad kan? Ik ben iemand die nooit last heeft gehad van overgewicht, eet gewoon waar ik zin in heb.

  Beantwoorden
 19. Hi,
  Ik ben momenteel nog wat onderzoek aan het doen over dit soort dieet.
  Ik zou er graag mee willen beginnen.
  Het enige probleem is dat ik heel slecht ben in ontbijten.
  Ik kan vaak voor 10u ’s morgens niet binnen krijgen.
  Ik heb al geprobeert met smoothies en shakes, maar het blijft een probleem.
  Heeft er iemand misschien tips om ’s morgens toch te kunnen eten?
  Mvg, Sanne

  Beantwoorden
 20. Een vraagje , ik ben al twee jaar bezig met koolhydraatarm eten, maar ik val niet af . Weeg 95 kg Ik eet 25 gram koolhydraten en 95 gram eiwitten en 85 gram vet. Mijn ketose is 0,4 , hoger kom ik niet , ik sport 2 x in de week. Wat doe ik fout?

  Beantwoorden
  • Bepalend bij een proces om af te vallen is in hoeverre je in een calorietekort zit. Dit betekent dat het belangrijk is om minder energie binnen te krijgen via voeding dan dat je verbruikt op een dag. Op deze manier dwing je je lichaam om vetreserves te gebruiken en zodoende val je af.

   Als je wil weten wat je dagelijkse behoefte zijn qua calorieen, vetten, eiwitten en koolhydrataen.. gebruik dan onze Keto Calculator. Deze vind je op de volgende pagina:

   https://keto.nl/keto-calculator/

   Mocht je hulp nodig hebben bij het interpreteren van je calculator resultaten, laat het ons weten via info@keto.nl 🙂

   Beantwoorden
 21. hallo,
  ik ben nu bijna 4 weken bezig met keto en alles gaat super,
  vrijdag ga ik op vakantie in een hotel te Kreta maar mijn vraag is nu ; wat moet ik eten als ontbijt?
  normaal ontbijt ik niet en iedere dag spek met eieren lijkt me teveel van het goede.
  Kan het heel veel kwaad om een weekje te ontbijten met een granenbroodje met kaas?
  groetjes

  Beantwoorden
  • Hey Nadia,

   Je kunt natuurlijk ook gewoon je ontbijt overslaan, zoals je normaal ook doet 😉

   Je past op dat moment Intermittent Fasting toe? Of zit het ontbijt bij je hotelboeking inbegrepen en vind je het zonde van je geld als je er geen gebruik van maakt? Dat kan ik zeker begrijpen!

   Het kan opzich geen kwaad om een weekje iets af te wijken van je normale keto eetpatroon hoor. Het belangrijkste is dat je draad weer oppakt zodra je thuis bent 🙂

   Prettige vakantie!

   Beantwoorden
 22. Beste Michael,
  Fijn om eens een blog te lezen waar een complete, goed te lezen samenvatting in staat die met verwijzingen is onderbouwd. Ik probeer vaker aan mensen uit te leggen hoe het zit, maar strand dan in details of aannames. Deze blog is helpend! Ik ben alweer 5 jaar (zo’n 80% van de tijd) in ketose en de bovenstaande benefits gaan voor mij allemaal op. Ben op mijn 66e fitter dan op mijn 45e.
  Wat het meten van ketonen betreft is er naast strips of bloedtest een Acetone sensor (Greenwon) ademtest apparaatje te koop bij Alibaba Nog geen 20 Euro en werkt (bij mij) goed.

  Beantwoorden
  • Hee Alex! Haha of het nou Michael, Dennis of ik zelf ben, ik regel overal op 😉 Goed om te horen man! Lekkerr he om zo fit te zijn! En bedankt voor het aankaarten van het apparaatje uit Alibaba. Ik zet het op onze todo lijst om het te checken! Fijne dag

   Beantwoorden
  • Hey Alex,

   Thanks voor je positieve reactie! Ik herken het zeker wat je zegt over het uitleggen aan anderen wat het principe van ketose precies is en wat de voordelen zijn.

   Het ‘gevaar’ is dat je inderdaad met allerlei wetenschappelijke termen gaat strooien in je uitleg, en dat mensen eerder in de war raken van je verhaal dan dat het iets duidelijk maakt. En dat terwijl het principe van ketose eigenlijk prachtig in elkaar steekt.

   Top om te horen dat het voor jou ook een duidelijke verbetering heeft opgeleverd in je fitheid! Keep on going!

   Beantwoorden
 23. Hey,

  Ik ben nu al 1 maand bijna uitsluitend eiwitten en vet aan het eten. Mijn koolhydraat inname door groenten is 20 gram en de verhouding vetten en eiwitten is 50/50. Ik ben 4 kilo lichter wat goed is maar op de ketostix blijft mijn resultaat negatief. Wat doe ik fout?

  Beantwoorden
 24. Goedemiddag,
  Ik ben nu ongeveer 8 dagen bezig met het ketogeen dieet. Voor een vegetarier best wel pittig moet ik zeggen. Maar nu mijn vraag; gisteren ging mijn lichaam in de middag tintelen en viel ik bijna flauw, alsof alle energie was verdwenen. Die ochtend had ik bloedsuiker van 4mmol ( terwijl ik van 7,3 gemiddeld kom en had ik erg veel ketonen in mijn bloed. Moest meteen naar huis en ben gaan slapen. Ik doe ook IF en na dat ik wat gegeten had ging het eerst in de avond wat beter. Vanochtend goed wakker geworden, voelde me goed maar tegen 12 uur kwam dat gevoel weer opzetten al was het wel minder als gisteren. Wat betekent dit , is dit puur een fase of iets anders.
  Vriendelijke groet,Martin

  Beantwoorden
 25. Ik eet mijn hele leven al alleen als mijn lichaam dat aangeeft. `in de praktijk nooit ontbijt of lunch en meestal niet altijd een groentenmaltijd (ben vegan).
  Mijn duurconditie is denk ik redelijk, ik loop met bepakking 30-50 km/dag ongebaand in de bergen, en eet eens per enkele dagen. Fietsen idem soms 100-den km/dag zonder eten.

  Artsen willen me nu voor DB2 behandelen, terwijl ik behoudens de hoge glucose waarden geen enkel DB2 verschijnsel heb. Nog erger mijn grijze haren zijn weer zwart (nee stommerts geen verf!) en op mijn leeftijf heb ik geen leesbril of bril voor veraf.

  Hebben mijn artsen gelijk om mij voor DB2 te behandelen? De bijwerkingen zijn enorm. 6 kg gewicht toename, lang slapen en niet uitrusten. (vroeger sliep ik 1-2 u/d. nu 7/8 en blijf moe).

  Wie weet mij een advies te geven. Overigens gestopt met Metformine en het gaat bijna weer zo goed als vroeger.

  Bij voorbaat dank, x

  Beantwoorden
 26. Ik ben nu bijna vier weken kha aan ’t eten en heb sinds een week last van een droge mond ’s nachts, waardoor ik bijna elk uur wakker word en moet drinken. Blijft dit duren of is dat een soort overgangsverschijnsel ? Ik kon tot net voordien 8 km lopen en nu geraak ik amper aan 5 km omdat mijn benen niet meer verder willen, terwijl mijn conditie uitstekend is, gaat dit ook over ?

  Beantwoorden
 27. Hallo!
  Na een ontbijt vzn sojayoghurt en pitten en zaden en wat nootjes, begin ik na een uur of twee te rillen, draaierig te zijn, misselijk, knallende hoofdpijn te krijgen. Dit heb ikniet als ik een ontbijt eet met minimum 10 g kh. Is dat normaal? Het lijkt heel erg op een hypo. Toch heb ik geen diabetes mijn bloedwaarden zijn prima..

  Beantwoorden
 28. Ik heb diabetes 2. Ik ben 20 dagen geleden gestart met het nagenoeg uitbannen van koolhydraten, omdat ik na jaren zonder insuline spuiten, na een flinke griep, weer veel te hoog zat en moest gaan spuiten. Daar wil ik weer vanaf en de waarden dalen als een trein. Op dit moment voel ik me moe en lusteloos, hetgeen ik als een positief signaal zie maar niet fijn. Wat ik eigenlijk het meest irritant vind is dat constant bezig zijn met mijn lichaam, met denken aan wat er aan de gang is. Vooral het alsmaar weer bedenken wat te eten bij de lunch. Drie boterhammen was zo simpel. Ontbijt (yoghurt met blauwe bessen) en diner, Pascale Naessens recepten, geen probleem maar die lunch.

  Beantwoorden
  • Hee Chris, bedankt voor je openheid hier! Snap heel goed hoe irritant dat is. Ik heb dat namelijk zelf ook. Om die reden heb ik het mezelf heel makkelijk gemaakt. Ik ontbijt met een Bulletproof koffie en lunch en avondeten is hetzelfde. Dus in de ochtend maak ik avondeten wat in 10 minuten klaar is (wokgroente, mozzarella en tonijn in tomatensaus) en dan maak ik daar 2 porties van (lunch en avondeten).

   Wat jij zou kunnen doen is het ontbijten met een Bulletproof koffie en de Yoghurt als lunch eten 😉 Of wat ik doe.. het avondeten ook als lunch eten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie