Testen op ketonen

Een onderdeel van ketose is de aanmaak van meer ketonen waardoor het ketonengehalte in het bloed toeneemt. Je lichaam stapt tijdens deze fase over van glucose naar vetten voor energie. Het ketonengehalte kan op verschillende manieren gemeten worden. Dit kan via een urine-, adem- en bloedtest.

Test via de urine

Het is mogelijk om ketonen in de urine te testen. Hiervoor kun je gebruik maken van ketostrips. De strip wordt onder een straal urine gehouden, of gedompeld in een urinemonster, waarna de kleur verandert als er ketonen aanwezig zijn in de urine. Deze strips zijn online verkrijgbaar maar vrijwel niet in de drogist of apotheek. De meting van ketonen via de urine is minder exact maar het is eenvoudig uit te voeren, geeft een goede indicatie en de kosten zijn lager. Dit zijn de goedkoopste ketostrips.

Ketostrips.nl100 strips€ 7,95Info & Bestel
Bol.com50 strips€ 12,99Info & Bestel

Wat ketose strips meten

De ketostrips die je kunt gebruiken voor het ketogeen dieet meten de overbodige ketonen die zich in de urine bevinden. Deze ketonen worden als overbodig gezien omdat ze door de nieren uit het lichaam verwijderd worden. Als je net begint met een ketogeen dieet dan komen twee soorten ketonen in je urine terecht. Dit zijn acetoacetaat en beta-hydroxybutraat. Deze worden in ongeveer dezelfde verhouding aangemaakt.

Van de drie soorten ketonen meet een ketose strip alleen acetoacetaat. De andere twee, acetaat en beta-hydroxybutyraat, worden niet gemeten door de strip. De verhouding tussen deze ketonen verandert naarmate je langer in ketose bent. Als je langer in ketose bent dan wijzigt de verhouding maar ook het totale volume ketonen in de urine. De acetoacetaat wordt dan omgezet naar beta-hydroxybutraat en komt er minder acetoacetaat in de urine terecht.

Als je dus na een aantal weken tijdens het ketogeen dieet merkt dat andere resultaten hebt met de ketostrip dan ligt het niet aan jezelf. Tenminste, als je nog steeds het dieet volgt zoals je dat eerder ook deed. Na een bepaalde periode in ketose past je lichaam zich aan de situatie aan en komen minder acetoacetaat ketonen in de urine terecht. Je bent dan nog wel in ketose maar dit is dan niet te meten door de strips doordat de acetoacetaat niet via de urine het lichaam verlaten maar in je lichaam gebruikt worden. De ketostix kunnen alleen de acetoacetaat ketonen meten waardoor de strips op een gegeven moment niet meer effectief zijn.

Test via het bloed

Het is ook mogelijk om ketonen te meten in het bloed. Dit kan gedaan worden met een ketonenmeter. Dit vereist een vingerprik om bloed beschikbaar te hebben. Dit werkt hetzelfde als bij een bloedglucose meting bij diabetici. Bij een ketonenmeting in het bloed wordt het bèta-hydroxyboterzuur gemeten. Je bent in ketose als het ketonengehalte tussen 0.5 en 3.0 mmol/L ligt.

Test via de adem

Ketonen kunnen ook worden gemeten door de adem. Dit is echter thuis niet mogelijk. Het ketonengehalte wordt bij deze getest met behulp van een ademanalyse. Bij de ademmeting wordt gezocht naar de aanwezigheid van aceton in de adem.

Testen op ketonen
3.7 (74.29%) 28 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]