Symptomen

Als je nog niet eerder het ketogeen dieet gevolgd hebt dan heb je nog niet eerder de symptomen van ketose ervaren. Doordat het lichaam anders werkt zijn er een aantal symptomen waar je aan kunt merken dat je in ketose bent. Hoewel dit bij iedereen verschilt is het mogelijk dat je te maken krijgt met een aantal typische symptomen van ketose. Deze worden gezamenlijk vaak de ketogriep, keto flu in het Engels, genoemd. Deze griepachtige symptomen zijn meestal alleen aanwezig in het begin van het dieet en verdwijnen vaak vanzelf na een aantal dagen. Dit zijn de symptomen die vaak genoemd worden:

  • Hoofdpijn
  • Hersenmist
  • Verwarrend gevoel
  • Meer honger
  • Misselijkheid
  • Slapeloosheid
  • Verminderde fysieke prestaties1

Slechte adem

Een bekend symptoom van ketose is een slechte adem. Dit wordt vaak beschreven als een fruitachtige geur dat afkomstig is van aceton. Dit is een keton dat een bijproduct is van het verbranden van vetten. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in nagellakverwijderaar waarvan de geur iedereen wel bekend voorkomt. Tijdens ketose zijn er meer ketonen aanwezig en deze verlaten het lichaam via de urine maar ook via de adem en zweet. Deze geur kan na enkele weken verdwijnen maar ook langere tijd aanwezig zijn.

Verkramping spieren

Een symptoom van ketose is dat spierkrampen kunnen optreden. Dit is voor de meeste mensen geen probleem maar het kan tijdelijk irritant zijn als je het nog niet eerder ervaren hebt. De krampen hebben mogelijk te maken met het feit dat de glycogeenvoorraden leeg zijn tijdens het ketogeen dieet. Deze voorraden in de spieren bevatten water waardoor dehydratie optreedt en een verlies van mineralen met krampen als gevolg.

Slapeloosheid

Het is niet makkelijk om de koolhydraten uit je voeding te schrappen maar als je te maken krijgt met slapeloosheid dan is het moeilijk om het vol te houden. Niet slapen is al lastig op zichzelf, maar als je je dan ook nog eens vermoeid en lusteloos voelt dan kan het dubbel zo moeilijk zijn. De eventuele problemen met slapen doen zich vaak voor tijdens het begin van het dieet. Niet iedereen heeft er last van maar als het zich voordoet dan is dit vaak vlak na het verlagen van het aantal koolhydraten. De slaapproblemen nemen af zodra je lichaam bekent raakt met ketose en het lage aantal koolhydraten.

Verminderde fysieke prestaties

Mensen moeAls je niet goed presteert wanneer je niet goed gegeten hebt dan kun je ervan uitgaan dat de prestaties nog minder zijn als je koolhydraten schrapt. Aangezien koolhydraten normaal gesproken je lichaam van energie voorzien heeft het lichaam er problemen mee om het zonder deze koolhydraten te doen. De spieren zijn tijdens trainingen afhankelijk van de glycogeenvoorraden. Dit zijn de opgeslagen reserves glucose. Als je een intensieve sport doet dan zijn deze voorraden de voornaamste energiebron. Als deze voorraden niet aanwezig zijn dan heb je een probleem; er is niet genoeg energie om te sporten. Zoals je begrijpt heeft dit een negatieve effect op de prestaties. Zodra je eenmaal gewend bent aan ketose is moet het mogelijk zijn om recreatief te sporten2.

Sporten en ketose zijn samen niet de beste combinatie maar sommige sporters kunnen het combineren als de beginfase voorbij is. In de beginfase is het voor veel sporters te zwaar om intensief te trainen zonder koolhydraten. Als je het echter wel aankunt om te sporten dan zorgt dit voor een verhoogde vetverbranding. Zo blijkt uit onderzoek dat het mogelijk is om 230 procent meer vet te verbranden als je in ketose bent in vergelijking met een normaal dieet3.

Verteringsproblemen

Een verandering in het dieet zorgt geregeld voor spijsverteringsproblemen. Dit is niet alleen van toepassing op het ketogeen dieet maar ook bij andere diƫten. Je kunt je wel voorstellen dat dit ook het geval is bij een soepdieet. Bij het ketogeen dieet is een moeilijke stoelgang een bekende bijwerking4, vooral in het begin. Het lichaam is gewend aan veel vezels en dat komt minder het lichaam binnen tijdens het ketogeen dieet. Daarom is het belangrijk om groene groenten te eten met vezels en voldoende water te drinken.

Of en in welke mate de spijsverteringsproblemen optreden verschilt per persoon. Het is ook afhankelijk van wat je at voordat je aan het dieet begon. Als je grote veranderingen aan je eetpatroon hebt moeten maken dan is het niet vreemd dat het lichaam tegenstribbelt omdat het niet krijgt wat het gewend is. Deze problemen zijn meestal binnen een week of een aantal weken voorbij zodra het lichaam aan de nieuwe voeding gewend is.

Symptomen
3.4 (68.8%) 25 stemmen
[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]