Hoe werkt het?

Het eten dat we dagelijks binnenkrijgen wordt door het lichaam gebruikt voor alle activiteiten die we doen. Het wordt gebruikt voor groei maar ook herstel van het lichaam. Het lichaam verbruikt drie macronutriënten als brandstof. Dit zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn onder andere te vinden in suiker- en zetmeelproducten. Eiwitten komen voornamelijk uit dierlijke producten. Dit is bijvoorbeeld vis of vlees. De vetten worden verdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigd vet is te vinden in boter of snacks. Onverzadigd vet is te vinden in producten zoals olijfolie en vis. Bij het ketogeen dieet eet je meer vetten, minder eiwitten en nog minder koolhydraten.

Hoe het werkt

Het ketogeen dieet werkt op een andere manier dan veel andere diëten. Doordat je weinig koolhydraten eet daalt het insulineniveau en neemt de voorraad glycogeen in het lichaam af. Op deze manier dwing je het lichaam om vetten als energiebron te gebruiken. Als dit gebeurt raakt je lichaam in de ketogene toestand. Dit is geen ziekte maar een natuurlijk onderdeel van het metabolisme. De lever maakt meer ketonen aan, die in het bloed terechtkomen, en gebruikt worden voor energie door bepaalde organen. Als het lichaam in ketose is kan er geprofiteerd worden van de voordelen van het ketogeen dieet.

Koolhydraten

Het lichaam gebruikt de drie brandstoffen allen op dezelfde manier maar koolhydraten zijn de eerste keuze gevolgd door vetten en als laatst eiwitten. Koolhydraten worden meestal als eerste gebruikt omdat deze het meest voorradig zijn bij de meeste mensen. Het dieet van een gemiddeld persoon bestaat voor het grootste gedeelte uit koolhydraten. Het lichaam kan de koolhydraten snel omzetten naar energie. De koolhydraten die niet door het lichaam gebruikt worden blijven achter in de lever in de vorm van glycogeen. Als dit niet wordt gebruikt wordt het omgezet naar vet.

Vetten

De belangrijkste rol voor vetten is het opslaan van energie. Als er meer gegeten wordt dan verbruikt wordt slaat het lichaam de energie op als vet. Als er niet genoeg koolhydraten beschikbaar zijn voor energie worden de vetten aangesproken. De vetten worden dan gebruikt voor energie. Het omzetten van vet naar energie duurt langer dan het geval is bij koolhydraten.

Eiwitten

Eiwitten worden met name gebruikt voor het bouwen en herstellen van het lichaam. Het teveel aan eiwitten dat uit voeding komt wordt als brandstof gebruikt. Als er niet genoeg vetten en koolhydraten beschikbaar zijn voor energie begint het lichaam met het verbranden van spiermassa om eiwitten om te zetten naar energie.

De verdeling

In een westers dieet zoals wij dat kennen bestaat het grootste deel van de voeding uit koolhydraten. Een verdeling dat gemiddeld is voor een westers dieet is 10-10-80. Dit staat voor 10% eiwitten, 20% vetten en 80% koolhydraten. Dit wijkt sterk af van het ketogeen dieet. De verdeling bij een ketogeen dieet is ongeveer 30-65-5. Dit staat voor 30% eiwitten, 65% vetten en 5% koolhydraten. Het percentage vetten kan oplopen tot 80% bij bepaalde ketogeen diëten. Zoals je kunt zien wordt bij het ketogeen dieet het aantal koolhydraten sterk verminderd en de vetten vermeerderd.

Hoe werkt afvallen?

Het lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Dit heeft het lichaam nodig voor allerlei basis functies van het lichaam zoals bewegen, ademhalen en het pompen van het hart. De hersenen hebben energie nodig om te werken en zo ook andere functies zoals de vertering van voedsel. De energie die het lichaam nodig heeft kan van twee plekken komen; het lichaamsvet en via voeding. De voeding zorgt voor de meeste energie. Als je voldoende eet dan krijgt het lichaam voldoende energie. Eet je echter te veel dan wordt niet gebruikt voedsel opgeslagen als vet. Als je te weinig eet dan spreekt het lichaam de lichaamsvetten aan.

Als je wilt afvallen dan is het zaak om meer energie te verbruiken dan je eet. Dit kan door meer energie te verbruiken met bijvoorbeeld lichaamsbeweging of door minder te eten. Een combinatie van beide is het beste. Het lichaam spreekt dan de lichaamsvetten aan voor energie. De spiereiwitten kunnen ook gebruikt worden voor energie voor het lichaam. De reserves nemen af waardoor je afvalt; het vet op het lichaam wordt minder.

Hoe werkt het?
3.9 (78.75%) 32 stemmen

1 comment Add Comment

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]