Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

39 comments

Ervaringen met het ketodieet en ketose

Het is voor de meeste mensen niet eenvoudig om over te stappen naar een koolhydraatarm dieet zoals het keto dieet. In iedere cultuur spelen de koolhydraten een rol bij het bereiden van traditionele gerechten. Zo kunnen Chinezen niet zonder bami en rijst, eten Mexicanen veel tortilla’s en wij Nederlanders kunnen niet zonder aardappelen. Het zijn niet alleen de traditionele gerechten die vol met koolhydraten zitten maar ook de simpele voedingsmiddelen en dranken. De cruesli voor het ontbijt, de jus d’orange tijdens de lunch en de Snickers in de middag; het zijn de producten die je niet meer kunt eten tijdens het ketodieet. De gedachte om al deze heerlijke gerechten nooit meer te kunnen eten schrikt veel mensen af. Het is niet makkelijk om een gewoonte waarmee je opgegroeid bent achter je te laten. Voor het ketogeen dieet ontkom je er niet aan om de koolhydraten te beperken.

Ervaringen met het ketogeen dieet?

Wanneer je dit doet dan verandert er wat in je lichaam. Dit is een fundamentele verandering waarin je lichaam geen glucose meer gebruikt als voornaamste energiebron. Deze verandering gaat in als het lichaam zich aanpast op het nieuwe eetpatroon waarin vetten de dienst uitmaken. De energie die je lichaam nodig heeft is op dat moment afkomstig uit vetten en ketonen. Het gevolg is dat je op een effectieve manier kunt afvallen en je ideale gewicht kunt bereiken.

Velen zijn je al voorgegaan zoals je binnenkort kunt lezen in de reacties op deze pagina met de ervaringen van anderen. Ook zijn er pagina’s waar mensen hun ervaringen met het keto dieet hebben genoteerd.

Dit zijn enkele eerdere reacties van lezers:

Rocco
“Zit nu 2,5 week op 25 kh , 115 eiwit , 60 tot 80 vet
Ik woog 120.5 kilo .. nu na 2,5 week 110,5 kilo .
10 kilo eraf en totaal geen moeite met nieuwe eetwijze .”
Vanessa
“Eind oktober begonnen met Keto en in twee maanden 10 kilo kwijt. Met de feestdagen naar mijn idee op gewicht gebleven en was goed te doen qua keuzes. Twee verjaardagen, weekend weg, sinterklaas, kerst, oud en nieuw en toch zoveel afvallen? Ik had het niet voor mogelijk gehouden.”

Heb je het ketogeen dieet gevolgd of volg je het momenteel? Deel je ervaringen met anderen in de reacties zodat iedereen een beter beeld krijgt van de mogelijkheden en van elkaar kan leren. Ben je met succes 10+ kilo’s kwijt of lukt het je maar niet om het dieet vol te houden? Laat je ervaring achter in de reacties.

Ketose ervaringen

Ketose is een natuurlijke reactie van het lichaam om flexibel om te kunnen gaan met periodes waarin er geen eten voorhanden is. Zo is er in het verleden vaker hongersnood geweest waardoor mensen ongewild in ketose raakten om met deze situatie om te kunnen gaan. Doordat we tegenwoordig eten in overvloed hebben komt echter bijna niemand meer ongewild in ketose. De koolhydraten in het moderne westerse dieet voorkomen dat mensen nog in ketose raken. Dat is anders bij het ketogeen dieet, waar je een minimum aan koolhydraten binnenkrijgt. Het gevolg van deze wijziging in het dieet is dat je in ketose raakt en te maken kunt krijgen met (tijdelijke) bijwerkingen. Hoe ervaar jij de ketogene toestand en eventuele bijwerkingen? Laat het weten in de reacties.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

39 gedachten over “Ervaringen met het ketodieet en ketose”

 1. Ik zie dat er nog geen ervaringen zijn gedeeld dus ik begin maar. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met het keto dieet. Ik was te zwaar BMI 30+ voelde me elke dag moe en was op als ik van het werk weer kwam. Na een moeilijke start omdat ik moest wennen aan het dieet viel ik al snel kilo’s af. Denk al vijf kilo binnen de eerste maand. In totaal ben ik nu 14 kilo kwijt en wil niet meer terug. De energie is terug en nog steeds eet ik minder koolhydraten om op gewicht te blijven. Ik kan iedereen aanraden om veel te lezen over wat wel en niet mag en misschien een receptenboek te kopen om niet steeds hetzelfde te hoeven eten.

  Beantwoorden
 2. Ik ben net begonnen met keto en ik merk dat ik ontzettend moe ben en veel hoofdpijn heb.
  Ik zit in ketose, gaat de vermoeidheid en de hoofdpijn over of kan dit blijven?
  Ik vindt het wel heel moeilijk moet ik eerlijk toegeven vooral mijn cracker s’morgens

  Beantwoorden
 3. Ik ben nu 5 dagen bezig… Vind het absoluut niet moeilijk.. Moet wel omdenken van mager eten naar vet.. Mij buik is minder opstandig.. Ben niet moe.. Zorg dat ik genoeg eet.. Dat vette eten daar zit je zo mee vol en blijf je verzadigd.. Ik geniet van mij ’n erg smakelijke eten!! Ik weet wel dat ik nu meer drink dan eerder

  Beantwoorden
 4. Volg het ketodieet zeer strikt sinds zeven weken, en ben geen dag uit ketose geweest.
  Dieet is gemakkelijk vol te houden.
  In die zeven weken ben ik slechts 5 kg afgevallen, wat me erg is tegengevallen.
  Soms sta ik weken stil en is het gewichtsverlies slechts 100 of 200 gram!!!
  Is dit normaal?

  Beantwoorden
  • 5kg in 7 weken is een prima resultaat! Het is redelijk normaal om eens stil te staan, om daarna weer gewicht te verliezen. Als het enkele weken aanhoudt dan zou je kunnen kijken of er verbeteringen mogelijk zijn.

   Beantwoorden
  • Al eens gekeken naar filmpjes op youtube van Dr. Berg? Die weet heel over het keto-dieet en is een betrouwbare bron.

   Om echt af te vallen moet je zeker ook aan intermittent fasting doen, anders gaat het afvallen langzaam of gebeurt het gewoonweg niet.

   Beantwoorden
 5. Ik hoop over 1 week echt te starten met ketogeen dieet om gezondheid te verbeteren (insuline ongevoeligheid). Nu op vakantie probeer ik alvast koolhydraatarm te eten om vast wat te wennen, maar voel me na een week ’s avonds heel slapjes. Het lastige is dat ik ondergewicht heb en dus juist niet wil afvallen. Welke tips zijn hiervoor om afvallen te voorkomen?

  Beantwoorden
  • De belangrijkste tip is waarschijnlijk dat je meer zult moeten eten dan je eetlust. Bij het ketodieet heb je minder honger, waardoor je minder eet. Met ondergewicht wil je dit niet en zul je toch meer moeten eten dan je lichaam aangeeft. In de calculator kun je berekenen wat je ongeveer nodig hebt per dag. Dit geeft een goed beeld van hoeveel je dient te eten per dag om niet af te vallen.

   Beantwoorden
 6. Hoi Michael,
  Ik ben al sinds januari bezig met Atkins of het ketodieet, ik voel me er goed bij maar heb wat meer last van migraine, ben nu zo’n dikke 20 kilo kwijt en wil er nog 20 meer . Mijn man komt echter steeds aandragen met sites waarin beschreven wordt dat het zo gevaarlijk is, hoe denk jij hierover.

  Beantwoorden
  • De eventuele gevaren van een ketogeen dieet worden vaak gebaseerd op achterhaalde onderzoeken. De tijd heeft niet stilgestaan en tegenwoordig wordt het steeds duidelijker dat vetten niet zo slecht zijn als jaren geleden werd gepropagandeerd. Mijn persoonlijke mening is dat het ketogeen dieet niet gevaarlijk is voor gezonde mensen. Er is overigens een grote kans dat je nu gezonder bent dan toen je 20 kilo zwaarder was (prachtige resultaat!). Uiteraard dient iedereen die medicatie heeft of bestaande aandoeningen het volgen van een dieet vooraf te overleggen met een arts maar dat geldt voor elk dieet.

   Beantwoorden
 7. Hallo Michael,
  8 dagen geleden ben ik begonnen met het keto dieet en ben 3 kilo afgevallen. Belangrijker nog: sinds vandaag is mijn bloeddruk wel 30 punten gezakt! Is dat wel de bedoeling, zoveel lager ineens?
  Verder bevalt het dieet mij prima, geen enkele moeite mee, ik had alleen een dag of drie last van concentratiegebrek en slecht slapen. Ook dat is nu over. Is het wel verstandig om zo weinig koolhydraten te blijven gebruiken? komt er dan geen onbalans naar de andere kant?

  Beantwoorden
  • Over de bloeddruk kan ik helaas niets zeggen, dat is meer iets voor de huisarts. Weinig koolhydraten eten heeft geen nadelig effect op je lichaam of je gezondheid als je dit voor een langere periode doet. Als je voldoende eet (niet te weinig), je lichaam van de benodigde stoffen voorziet (vitamines e.d.) dan is het geen enkel probleem om weinig koolhydraten te eten.

   Beantwoorden
 8. Ik volg nu reeds sinds november 2017 het ketogeen dieet. Mijn zus en ik zijn rond hetzelfde tijdstip begonnen, maar merken dat we niet echt afvallen (2kg max!). Ik moest van de dokter een week lactose laten, maar merk nu dat ik zelf 2kg verdikt bent?!
  Hoe kan het dat men niet afvalt met het ketogeen dieet?

  Ik ben nu terug begonnen met melkproducten te integreren in mijn dieet, want ik zou niet willen dat het verder omhoog gaat op de weegschaal.

  We voelen ons wel 1000 keer beter, maar toch zouden we graag ook gewichtsverlies zien op de weegschaal.
  Ik weet nl ook dat de eerste kg’s je verliest dat deze zijn van het water die je verliest.

  Beantwoorden
  • Jammer dat het toch nu toe nog niet gelukt is om af te vallen. De meest voor de hand liggende reden is dat er nu nog te veel gegeten wordt (of te weinig verbruikt). Hebben jullie al een berekening van de behoefte gedaan en een max aantal calorieën per dag geprobeerd?

   Beantwoorden
  • Probeer eens intermittent fasting te doen bij het keto-dieet. Als je om 19u stopt met keto-eten dan eet je pas terug om 12u de volgende dag. Tijdens je vastperiode drink je enkel water of thee.

   Beantwoorden
 9. Beste iedereen,
  Ik dacht laat ik ook een reactie achterlaten. Ik zit nu op dag 7 en bijna 4 kg afgevallen van 90,9 naar 87,1 kilo.
  Heb totaal geen moeite met het niet eten van enkelvoudige koolhydraten. Ik heb wel elke dag uur gewandeld dat is waarschijnlijk de reden dat het zo rap is gegaan.
  Gewoon volhouden dan komen de kilo’s vanzelf!!

  Beantwoorden
 10. Michael,
  ik ben zelf lesgeefster aerobics en doe zelf ook aan fitness. Qua voeding heb ik de voorbije 15 jaren heel wat getest. Carbcycling, hormoonbalans, Fast metabolism dieet…enz… desondanks mijn krachttraining lukt het me niet mijn te veel aan vetten weg te krijgen. IK heb het boek besteld en ben van plan ketogeen te gaan eten, maar vrees voor de energie die ik mis. niet zal hebben tijdens mijn looptrainingen ! hiervoor heb ik echt wel koolhydraten nodig. Hoe calculeer ik dit in ?

  Beantwoorden
  • Je zou kunnen beginnen met carbcycling om eerst te wennen aan de dagen zonder koolhydraten, voordat je de stap maakt naar ketogeen eten. Op deze manier kun je alvast wennen aan minder koolhydraten tijdens het sporten. Verder is het belangrijk dat je in de periode dat je de koolhydraten vermindert meer zout neemt en op de elektrolyten let. Dit verkleint de eventuele bijwerkingen zoals minder energie. Daar kun je hier meer over lezen.

   Beantwoorden
  • Hoi Aliya,

   Je kunt overwegen om op nuchtere maag lichte lichamelijk activiteit te ondernemen. Dit brengt je metabolisme op gang en hiermee stimuleer je vetverbranding. Uiteindelijk helpt dit ook om je in ketose brengen.

   Beantwoorden
 11. Hallo Michael,

  Ik heb een lactose intolerantie, kan ik dit dan ook doen?
  ik wil mij graag wat fitter voelen en een paar kilo kwijt raken. Ook gebruik ik Pregabaline digitale heeft er voor gezorgd dat ik aan kwam.

  Beantwoorden
  • Hoi Anke,

   Bedankt voor je vraag.

   Ten eerste is het belangrijk om te weten dat in de meeste gevallen de keto adem slechts een tijdelijk fenomeen is.

   Het wordt veroorzaakt door een verhoogde productie van aceton, een bijproduct van aanmaak van ketonen. Naarmate je lichaam beter en efficiënter raakt in het produceren van ketonen, zal er ook minder aceton overblijven, waardoor de keto adem weer af zou moeten nemen.

   Tot die tijd kun je het ‘bestrijden’ door extra water drinken, zodat restanten van ketonenproducten makkelijker via de urine je lichaam kunnen verlaten. Verder helpt het logischerwijs om de geur te maskeren met mondspoeling, kauwgom en dergelijken.

   Maar, het belangrijkste is dat je geduld hebt. Het is slechts een tijdelijk fenomeen.

   Beantwoorden
 12. Hallo allemaal!
  Ik ben nu een paar dagen bezig met ketogeen eten. Ik heb al heel lang Paleo gegeten, dus geen brood etc is niet echt nieuw voor me. Ik merk wel dat ik nu veel minder groenten kan eten dan ik tot nu toe deed. 25 gram koolhydraten gaat erg snel! En meer vetten is ook nog even wennen, maar gaat tot nu toe goed.
  Ik vroeg me af hoe het zit als je net niet in ketose bent. Wat doet je lichaam dan met de grote hoeveelheid vetten die je eet. Dus wat gebeurt er als je steeds net niet in ketose bent? Ik kan dit nergens duidelijk vinden.
  Alvast bedankt op jullie reactie!

  Beantwoorden
  • Hoi Adriëtte,

   De mate waarin je in ketose bent zegt niets over je vetverbranding. Ook wanneer je NET niet in ketose bent ben je dus volop vet aan het verbranden. Dit komt vanwege een proces genaamd vetadaptatie.

   Meer hierover lees in je in ons artikel:

   https://keto.nl/wat-is-fat-adapted/

   In dit artikel leggen we uit wat vetadaptatie is en hoe vetverbranding wordt gestimuleerd door een ketogeen dieet.

   Beantwoorden
 13. Hallo
  Ik zit Annette sinds 4 weken op het ketogeen dieet. Eerste twee weken 3 kilo afgevallen.Sindsdien sta ik stil ik voelde mij supergoed geen honger veel energie, ik was steeds in ketose. Volgens de urine strips maar viel niet meer af. Dus ben ik nog even zeer kritisch gaan kijken of er nog ergens verborgen koolhydraten in zaten en ja. Tegem de slechte acem at ik de hele dag suikervrije pepermunt waar maltitol in zat. Dat heb ik weggelaten sinds 4 dagen heb nu heel veel last van moeheid zware ledematen irritaties krampen eigenlijk weer de keto flu waar ik gedacht had van verlost te zijn. Wat ik gewoon heel raar vind is dat ik wel in ketose was maar niet afviel. Dat kwam waarschijnlijk door de pepermunt suiker. Maar hoe kan ik dan toch in ketose geweest zijn . Ik ben nu ook in ketose heb dus nog geen profijt van de ketonen hoe kan dit.

  Beantwoorden
  • Hallo,

   Het kan te maken hebben met een elektrolytentekort (waarvan magnesium er eentje is). Wat we aanraden is dat mensen hun vochtbalans goed in de gaten houden, daarnaast kan het zinvol zijn om wat zout toe te voegen aan je water dat je gedurende de dag drinkt, zodat je het vocht makkelijker vasthoudt.

   Meer hierover lees in je in dit artikel

   Over stilstand tijdens het keto dieet (qua gewichtsverlies) hebben we het volgende artikel geschreven:

   https://keto.nl/fat-whoosh-plateaus/

   Ik hoop dat ik je met dit antwoord heb geholpen, mocht je nog vragen hebben…stuur ons dan gerust nog een berichtje!

   Beantwoorden
 14. Ik ben sinds een week bezig met een keto dieet. Ik hou van koken en eten en bedenk alle gerechten zelf. Ik gebruik de myfitnesspal app om.precies te weten van de verhoudingen van de macro’s zijn. Ik ben 42, 1.78, 67kg, 30% vet. Ik heb in de app de volgende verhoudingen ingevoerd: 866 kcal, koolhydraten 25gr (12%) eiwit 61gr (28%) en vet 58gr (60%). Ik wil per week 2kg afvallen voor een bruiloft daarna zal ik het aantal kcal verhogen. Mijn vraag is of ik niet teveel koolhydraten per dag eet op basis van bovenstaande verhoudingen. Ik heb jullie keto meter gebruikt maar die gaat maar tot 30% minder kcal voor afvallen. Graag advies mbt de koolhydraten. Hey is wel de bedoeling dat ik in ketose taak. Tweede vraag kan het kwaad om in het weekend 2 glazen witte wijn te drinken of raak ik dan echt uit ketose? Dank voor jullie tips!

  Beantwoorden
  • Hey Nicolette,

   Het kan zijn dat witte wijn je inderdaad uit ketose zal brengen. Meer hierover lees je hier:

   Keto en Wijn

   Houd er rekening mee dan 866 kcal per dag echt heel weinig is. Ik zou voor een minder groot calorietekort kiezen, om zo op een geleidelijkere (en gezondere) manier af te vallen.

   Meestal zul je met 25 gram koolhydraten ook in ketose raken. Het verschilt per persoon Een goede manier om je koolhydraatgrens te bepalen is door je ketonen te meten (bijvoorbeeld d.m.v. een bloedmeter). Meer informatie hierover vind je in HIER.

   Beantwoorden
 15. Hallo allemaal,
  Ik heb een vraag..ik ben sinds twee weken aan het keto dieet en doe het echt zoals het moet. Ik ben in ketose en ik heb mijn macro’s uitgerekend en hou me daar strikt aan.
  Ik drink genoeg en beweeg erbij. Toch ben ik afgelopen tijd 1,5 kilo aangekomen. Wat doe ik fout. Volgens de berekening zou ik 150 gram vet per dag mogen en daar kom ik vaak niet eens aan. Moet ik nog minder vet gaan eten? Ik baal hiervan want het dieet is best een omschakeling en dan is aankomen niet waar je op zit te wachten.
  Of is het normaal dat je in het begin aankomt??

  Beantwoorden

Plaats een reactie