Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

No comments

Het Ketogeen Dieet & Wijn

Eerder hebben we het ook al gehad over het drinken van alcohol tijdens een ketogeen dieet, en dan vooral over het binnen de perken houden van de hoeveelheden die je drinkt en de voedselkeuzes die je (in beschonken staat) maakt, en het voorkomen van extra kilo’s.

Wijn is een ‘wispelturige’ drank wat betreft de toepasbaarheid in het ketogeen dieet. Er zijn namelijk verschillende varianten en de ene wijn is geschikter om te drinken tijdens het ketogeen dieet dan andere.

Dus de vraag is welke wijn je kunt drinken tijdens het ketogeen dieet? En door welke wijn raak je uit ketose? En hoe wenselijk is het om überhaupt alcohol te drinken tijdens een ketogeen dieet?

Oké, dat laatste punt, daar ga ik het dus niet over hebben; ik ben je moeder niet – als je een glas wijn wilt, ga ik daar niet moeilijk over doen.

Ik ga je ook niet lastigvallen met de gevolgen die het drinken van wijn (of bier of sterke drank) voor je gezondheid heeft.

Wel ga ik het met je hebben over de gevolgen voor je dieet als je  besluit wijn te drinken en het effect hiervan op ketose.

Cruciale vragen die jij als (mogelijke) wijndrinker dus graag beantwoord wil zien zijn dus:

 • Wat is het effect van wijn op ketose?
 • Hoeveel koolhydraten zitten er in wijn?
 • Welke wijnen bevatten de minste koolhydraten?
 • Kan ik wijn drinken tijdens mijn ketogeen dieet?

We zullen deze vragen één voor één bespreken.

Wat is het effect van wijn op ketose?

Zoals je wellicht wel weet zijn suikers de aartsvijand van ketose. Zolang je lichaam suikers ter beschikking heeft om al energiebron te gebruiken zal het geen ketonen aanmaken.

Suikers zorgen immers voor een insulinerespons en zolang er insuline in omloop is zal de lever geen ketonen produceren.

Het effect van wijn op ketose hangt dus volledig af van de hoeveelheid suikers die zich in jouw alcoholische druivenbrouwsel bevinden.

Het is dus belangrijk om te weten wat voor wijn je naar binnen aan het slurpen bent.

Houd in gedachten dat je lichaam, omdat het niet in staat is om alcohol en voeding tegelijkertijd te gebruiken, de extra calorieën uit wijn als vet zal opslaan. Dat is geen punt voor keto-enthousiastelingen, zolang je je maar niet aan koolhydraten te buiten gaat terwijl je alcohol drinkt!

Hoeveel koolhydraten zitten er in wijn?

Allereerst is het belangrijk vast te stellen dat niet alle wijnen hetzelfde zijn. Naast verschillen in kleur, druivensoort of de herkomstregio van de wijn, is er het belangrijkste aspect van een glas wijn (ten minste voor degenen onder ons op een ketodieet): het suikergehalte.

Gelukkig voor ons is het suikergehalte (en het aantal koolhydraten) van wijn een stuk lager dan dat van cider of bier. Jammer genoeg vermelden de meeste wijnen dit echter niet op het etiket, wat het aankoopproces een beetje lastiger kan maken.

Gemiddeld bevat een glas wijn van bijna 150 milliliter (wat in feite minder is dan je zou hopen) één tot zeven gram suiker.

Er kan dus nogal wat verschil zitten tussen het ene en het andere glas wijn. Het is dus belangrijk om een wijn te vinden die wat dit betreft aan de lage kant scoort.

Welke wijnen bevatten de minste koolhydraten?

Dit wordt dus een beetje ingewikkeld omdat rode wijn, witte wijn en rosé zowel (relatief) veel als (relatief) weinig suiker kunnen bevatten. Jammer genoeg kun je dus niet op basis van de kleur bepalen hoeveel suiker er in een wijn zit.

Over het algemeen zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

‘Droge’ wijnen zijn je beste vriend – dit zijn wijnen waar de suiker uit gefermenteerd is, waardoor de wijn minder zoet is, maar ook minder koolhydraten bevat.

Aan de andere kant van het spectrum vind je de dessertwijnen. Dit zijn de soorten die propvol suiker zitten. Wijnen die worden verkocht als ‘late oogst’ bevatten meestal ook erg veel koolhydraten, dus ook die kun je beter vermijden als je een ketogeen dieet volgt.

Hetzelfde kan gezegd worden van champagne. Champagnes die vallen onder de noemer ‘droog’, ‘brut’ of ‘extra brut’ en sprankelende wijnen bevatten de minste suiker en zijn dan ook het meest keto-vriendelijk binnen het hele aanbod aan champagnes.

Een snel overzicht vind je hieronder. Houd in gedachten dat de genoemde waarden gemiddelden zijn en dus niet per se hoeven te kloppen over de hele linie!

Droge rode wijnen

 • Pinot noir: 0,68 g koolhydraten voor ca. 28 ml (1 ounce)
 • Cabernet franc: 0,71 g
 • Merlot: 0,74 g
 • Cabernet sauvignon: 0,75 g
 • Shiraz/syrah: 0,76 g
 • Zinfandel: 0,84 g

Droge witte wijnen

 • Pinot blanc: 0,57 g koolhydraten voor ca. 28 ml (1 ounce)
 • Sauvignon blanc: 0,6 g
 • Pinot grigio: 0,6 g

Een andere handige referentie is onderstaande afbeelding. Aan de linkerzijde zie je de absolute NO-GO wijnen zoals (licht)zoete witte wijn en rosé. Rechts zie je de geschiktere wijnsoorten zoals droge witte wijn en (droge) rode wijn.

(bron: thesun.co.uk)

Kan ik dus wijn drinken tijdens het ketodieet?

Ja, je kunt wijn drinken zonder uit ketose te raken. Kies dan wel voor droge wijnen en zorg dat je niet te veel koolhydraten neemt voordat je aan de wijn gaat!

Wat wel benadrukt dient te worden is dat je beter alcohol links kunt laten liggen als je op een missie bent om af te vallen met het ketogeen dieet. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je metabolisme vertraagt en je dus minder snel vet verbrandt.

Je raakt wellicht minder snel uit ketose als je droge wijnen drinkt, maar goed voor je vetverbranding is de consumptie van alcohol bij voorbaat niet!

Wil je meer weten over andere soorten alcohol tijdens het ketogeen dieet? Lees dan ons artikel over Het Ketogeen Dieet en Alcohol. Cheers!

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Plaats een reactie