Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet, ook wel keto-dieet genoemd, is dé afvalmethode van de laatste jaren. Met een stijgende populariteit is het ketogeen dieet terug als één van de populairste voedingstrends in Nederland. Niet alleen als kortdurend dieet dat voor de laatste kilo’s gebruikt wordt maar ook als levensstijl om voorgoed af te rekenen met de dominantie van koolhydraten. Het eetpatroon volgens de keto-manier is niet zomaar een trendy dieet dat door één of andere dieetguru ontwikkeld is. Het is een dieet dat goed onderzocht is, onderbouwd en bewezen werkt voor afvallen.

Op deze website word je niet overgehaald om lid te worden van een duur afslankprogramma met maandelijkse kosten inclusief de onrealistische garanties op gewichtsverlies. Je vindt hier informatie over het ketogeen dieet, wat het ketodieet precies is, hoe het werkt, wat je kunt eten, hoeveel je mag eten en nog veel meer.

Wat is het ketodieet?

Het ketogeen dieet is een voedingspatroon dat wat anders is dan wat “normaal” is in de westerse wereld. Brood, pasta, rijst of aardappelen? In het ketogeen dieet is er geen plek weggelegd voor deze koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Al deze voedingsmiddelen worden vervangen door vetrijke maar vooral gezonde producten en voldoende groenten. Het keto eetpatroon is rijk aan eieren, vlees, noten, zaden, kazen, boter, oliën en enkele koolhydraatarme groene groenten.

Of je het ketogeen dieet nu wilt benutten om in je droomjurk te passen of om beach-ready de zomer in te gaan; het kan gebruikt worden voor de laatste kilo’s tot de grootste strijd van je leven tegen de overtollige kilo’s. Sommigen gebruiken het ketogeen dieet als tijdelijk hulpmiddel om gewicht te verliezen, anderen als bestrijding tegen epilepsie-aanvallen en weer anderen kiezen voor de keto levensstijl met talloze gezondheidsvoordelen zoals het behoud van het ideale lichaamsgewicht of een verbeterde concentratie. Wat je doel ook is; het ketogeen dieet kan de oplossing voor jou zijn om gezond door het leven te gaan.

De geschiedenis

In de herleidbare onderzoeken wordt het ketogeen dieet voor het eerst genoemd in een onderzoek in de jaren 20 van de vorige eeuw. In deze jaren werd het dieet al volledig geaccepteerd als behandeling tegen epilepsie aanvallen maar het is ook onderzocht voor andere doeleinden. Nadat medicatie voor epilepsie populair werd als behandeling werd er minder aandacht aan het dieet besteed. Pas vele jaren later, in de jaren 70, werd er wederom uitgeweken naar het dieet en kwam men erachter dat het ook effectief is voor gewichtsverlies.

Eén van de eerste bekende diëten die invloeden heeft overgenomen van het ketogeen dieet is het Atkins dieet. Dit koolhydraatarme dieet, bedacht door de cardioloog dr. Atkins, wordt tot de dag van vandaag door duizenden mensen gevolgd. In de beginjaren van deze eeuw kwam het klassieke ketogeen dieet weer ten tonele. Social media heeft het ketodieet inmiddels weer op de kaart gezet met Halle Berry, Megan Fox en Kourtney Kardashian als trouwe aanhangers. Geleidelijk begrijpen anno 2018 steeds meer mensen dat vet niet slecht is en het zelfs kan helpen bij afvallen zoals het ketodieet laat zien.

In 1921 wordt er voor het eerst verwezen naar het ketogeen dieet in een onderzoek van de Mayo Clinic.

Verschillende soorten ketodiëten

In de volksmond is er maar één ketodieet maar in werkelijkheid zijn er verschillende varianten. Het standaard ketogeen dieet, vaak afgekort tot SKD, is het klassieke ketogeen dieet waar iedereen het over heeft als er gesproken wordt over het ketogeen dieet. De principes van al deze ketogene diëten zijn gelijk maar de toepassing ervan verschilt. In onderzoeken is vrijwel alleen het klassieke ketogeen dieet gebruikt. De cyclische of target ketogene diëten zijn geavanceerdere methoden en worden voornamelijk gebruikt door bodybuilders of atleten. Dit zijn de bekendste varianten van het ketogeen dieet:

 • Standaard ketogeen dieet (SKD): dit is een dieet met een weinig koolhydraten, gematigd eiwit en veel vetrijke voeding. Het bevat meestal 75% vet, 20% eiwit en slechts 5% koolhydraten.
 • Cyclisch ketogeen dieet (CKD): dit dieet omvat periodes van hogere koolhydraatinnames, zoals 5 keto dagen gevolgd door 2 koolhydraatrijke dagen.
 • Targeted ketogene voeding (TKD): dit dieet maakt het mogelijk om koolhydraten rondom trainingen toe te voegen.
 • MCT ketogeen dieet (MCT): dit dieet is gebaseerd op meer MCT vetten waardoor meer koolhydraten gegeten kunnen worden.

Hoe het werkt

Anders dan bij een traditioneel westers dieet met weinig vet eet je bij het ketodieet bijna alleen maar vetten (en veel minder koolhydraten). Wat je op een dag in calorieën eet komt neer op ongeveer 75% vetten, 20% eiwit en slechts 5% koolhydraten. Dit wijkt vrij drastisch af van de algemeen aanbevolen verdeling van macronutriënten van 20 tot 35% eiwit, 45 tot 65% koolhydraten en 20% vet.

VettenEiwittenKoolhydraten
Algemeen aanbevolen20%20%60%
Ketogeen dieet75%20%5%

Zoals je uit de bovenstaande vergelijking kunt zien ligt het verschil in de inname van koolhydraten en de hoeveelheid vetten. Het beperken van de koolhydraten heeft een reden. Alles wat je eet waar koolhydraten in zitten worden in de maag en darmen omgezet in suikers. Deze suikers komen als glucose in het bloed. Glucose is normaal gesproken de voornaamste brandstof voor het lichaam. Doordat het lichaam een andere brandstof krijgt en geen glucose gaat het ervan uit dat het zich in een noodsituatie bevindt. Het lichaam heeft echter een mechanisme dat niet afhankelijk is van glucose maar de vetten die je binnenkrijgt én de vetten op je lichaam kan gebruiken als brandstof.

Van glucose naar vetten en ketonen

Het proces om de vetten voor energie te gebruiken wordt in werking gezet als je stopt met het eten van koolhydraten (of eten in het geheel). Glucose verhoogt de bloedsuikerspiegel en het insuline hormoon zorgt ervoor dat het weer daalt. Wie veel koolhydraten eet heeft dus voortdurend een hoog insulineniveau. Wat er precies gebeurt als je stopt met het eten van koolhydraten, of deze grotendeels beperkt, is dat de bloedsuikerspiegel door de verminderde insulineproductie daalt en vervolgens laag blijft. Vetten verhogen de productie van insuline zeer minimaal waardoor je deze ideale situatie voor bijvoorbeeld afvallen voor een langere periode kunt vasthouden.

De gewenste situatie van een lage bloedsuikerspiegel en insulineproductie zorgt ervoor dat de vetten die je binnenkrijgt voor energie gebruikt worden. Dat is niet het enige wat gebeurt. De vetcellen in je lichaam worden ook afgebroken in de lever om energie van te maken maar ook worden dan ketonen aangemaakt; dit zijn types zuren die ook energie kunnen leveren. De ketonen kunnen zodoende samen met de vetzuren je lichaam van energie voorzien als je geen tot weinig koolhydraten binnenkrijgt.

Ketogeen dieet = ketodieet = ketogene levensstijl

Wat is ketose?

Wie zich inleest over het ketogeen dieet komt al snel de term “ketose” tegen. Wat het ketogeen dieet anders maakt dan andere diëten is het benutten van ketose. Dit is een andere naam voor de metabolische staat van je lichaam als je geen glucose maar vetten gebruikt voor energie. Ketose betekent niets anders dan dat het lichaam ketonen aanmaakt tijdens het proces van verbranden van vet. Ketose is geen aandoening of ziekte; het is een fysiologisch mechanisme dat het lichaam in staat stelt om te overleven in periodes met weinig voeding.

De ketose grens

Bij het ketogeen dieet wordt uitgegaan van 5% koolhydraten van de dagelijkse calorie-inname maar dit is slechts een indicatie. Hoe minder koolhydraten je eet, hoe sneller je in ketose raakt. Wie een periode niets eet, zoals bij vasten het geval is, zal het snelst in ketose raken (niet te verwarren met ketoacidose). Om in ketose te raken draait het volledig om de koolhydraten en hoeveel je ervan eet. In de praktijk verschilt het per persoon wat de perfecte hoeveelheid koolhydraten per dag is om in ketose te raken. Voor veel mensen betekent dit dat je maximaal 50 gram koolhydraten per dag mag eten. Voor nog meer mensen is dit teveel en moeten er nog ergens wat koolhydraten uit het eetpatroon geschrapt worden. Bij sommige mensen is zelfs een drastische verlaging naar maximaal 20 gram koolhydraten per dag nodig om in ketose te raken.

Meten = weten

ketostripsHoewel je op verschillende manieren kunt merken dat je in ketose bent zijn er ook manieren om dit te meten. Wanneer je lichaam voldoende koolhydraten binnenkrijgt dan worden de ketonen niet in grote aantallen geproduceerd. Dit gebeurt pas als je geen of weinig koolhydraten eet waardoor de glucose in het lichaam opraakt. In deze situatie komen de ketonen terecht in de bloedbaan wat gemeten kan worden maar ook kun je de aanwezigheid van ketonen meten via de urine en adem. Dit zijn de drie manieren om het ketonengehalte te meten:

 • Met een bloedketonenmeter
  Een bloedketonenmeter is een apparaat dat het ketonengehalte in het bloed kan meten. Dit wordt gedaan met behulp van teststrips. Hoewel dit de duurste optie is biedt het de meest nauwkeurige analyse van het ketoseniveau.
 • Met ketose urinestrips
  De teststrips worden gebruikt om de urine mee te analyseren. Dit is de goedkoopste manier om het ketonengehalte te meten. De resultaten zijn redelijk nauwkeurig maar er wordt alleen acetoacetaat gemeten en niet de ketonen in het bloed.
 • Met een ademanalyse
  De meting via de adem verloopt via een apparaat dat de ketonen in de adem meet. Bij deze meting wordt aceton gemeten. Er zijn geen strips nodig. De meting via de adem is niet zo nauwkeurig in vergelijking met de bloedtest.

Onder normale condities is de concentratie ketonen in het bloed laag en haalt dit nooit een niveau boven 0.3 mmol/l. Als je lichaam in ketose is dan neemt de concentratie toe en als het een niveau van 1.5 mmol/l bereikt dan worden vetten gebruikt als energiebron. Voor afvallen is de optimale ketosezone tussen 1.5 en 3 mmol/l. Als je een week vast, wat niet verstandig is, dan kan het ketonengehalte stijgen tot 7 mmol/L. Een meting van meer dan 0.5 mmol/L is voldoende om te weten of je in ketose bent. Bij de ketose teststrips betekent dit dat een verkleuring van de strip voldoende is om te weten of je in ketose bent of niet.

Ketozone

Beginnen

Het belangrijkste doel van het dieet is om de brandstof voor het lichaam te verwisselen. Dit is normaal gesproken koolhydraten (glucose) en dit moet veranderen naar vetten. Dat dit niet zo makkelijk geschreven als gedaan is merk je al snel wanneer je het zelf probeert. Zoveel vetten eten terwijl je geen koolhydraten meer mag eten betekent een indrukwekkende switch in wat je kunt eten. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat merken veel mensen die kennis maken met de ketogriep.

Ketogriep

Het ketogeen dieet wordt vaak als een dieet gezien dat moeilijk vol te houden is. Dit is vooral in het begin het geval. In deze eerste periode kun je te maken krijgen met griepachtige symptomen die te maken hebben met het stoppen met suiker. Je bent dan niet het slachtoffer van een griepje geworden maar aan het ontwennen van koolhydraten. Dit kun je merken aan symptomen zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, misselijkheid en een gebrek aan energie. Hoe meer koolhydraten je normaal gesproken eet, hoe zwaarder de ketogriep kan zijn. Gelukkig zijn er manieren om deze ketogriep tegen te gaan. Lees meer over de ketogriep, hoe je het kunt voorkomen en wat je er tegen kunt doen.

Wat mag wel gegeten worden?

Het dieet is erg strikt als het om de inname van koolhydraten gaat. Het aantal koolhydraten dat gegeten mag worden is zo laag dat alle producten met suiker vermeden worden net als alle andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Een klein beetje suiker kan het dieet al tegenwerken. Bij het ketogeen dieet wordt veel vet gegeten; spek, eieren, vette vis zijn voorbeelden van wat je wel mag eten. Eieren bestaan bijvoorbeeld voornamelijk uit eiwitten en vetten en zijn daardoor uitermate geschikt voor het ketogeen dieet. Hier lees je wat er gegeten mag worden.

keto eten

Hoeveel mag ik eten?

Bij het ketodieet wordt er uitgegaan van een verhouding van 75% vet, 20% eiwit en 5% koolhydraten. Deze verhouding geldt voor het dagelijkse aantal calorieën en werkt het beste als je in ketose probeert te raken. Als dit eenmaal gelukt is dan kun je het aanpassen naar een andere verhouding dat zich beter aanpast op je leefstijl. Dit kan in bepaalde situaties bijvoorbeeld gewijzigd worden naar 65% vet, 30% eiwitten en 5% koolhydraten. Gebruik de keto calculator om te berekenen hoeveel je mag eten.

Bereken hoeveel je mag eten

Calorieën tellen?

Bij het ketodieet is calorieën tellen voor de meeste mensen overbodig. Door het gebrek aan eetlust eet je “automatisch” minder dan je normaal doet. Je voelt je voller doordat je meer groenten eet, de eiwitten laten je langer verzadigd voelen en door de vele vetten heb je minder snel honger. Het gevolg is dat je minder eet dan normaal en minder calorieën binnenkrijgt met gewichtsverlies als resultaat. Dit betekent echter niet dat je onbeperkt kunt blijven eten. Zo werkt het nooit als je gewicht wilt verliezen. Zelfs met het ketodieet is het mogelijk om in gewicht aan te komen. Voor beginners is calorieën hierdoor niet nodig maar voor gevorderden wordt het wel aangeraden. Wat iedereen wel moet tellen zijn de koolhydraten.

Voordelen van het dieet

De voordelen die ketose en het keto dieet voor de gezondheid bieden zijn niet op één hand te tellen. Een belangrijk voordeel van ketose is dat je sneller lichaamsvet kunt verminderen als je “in ketose” bent. Je lichaam gebruikt immers al vetten voor energie waardoor de vetten op je lichaam sneller aangesproken worden om verbrand te worden. Als je in ketose bent dan heb je bovendien minder eetlust wat een gevolg is van de stabiele en lage bloedsuikerspiegel en het gebrek aan koolhydraten (geen verlangens naar suiker).

Er zijn echter nog veel meer ketose voordelen zoals het bestrijden van epilepsie-aanvallen, de gevoeligheid voor insuline verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Ketose toont ook veelbelovende resultaten als behandeling van uiteenlopende neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. Je leest hier meer over de voordelen van ketose.

Afvallen

Het dieet wordt veelvuldig gebruikt voor afvallen. Met behulp van ketose verlies je sneller gewicht dan bij veel andere diëten. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het ketodieet voor meer gewichtsverlies zorgt dan andere koolhydraatarme diëten. In vergelijking met een dieet met weinig vetten heeft onderzoek zelfs aangetoond dat het gewichtsverlies 2.2 keer zo groot is met het ketogeen dieet. Dat het werkt voor afvallen is geen geheim meer en bovendien wetenschappelijk onderbouwd. Dit is een grafiek uit een onderzoek waarin het ketogeen dieet vergeleken wordt met een dieet met weinig vetten.

gewichtsverlies keto

Vetverlies

Wie het ketogeen dieet volgt verliest in de eerste week het meest gewicht. Dit is niet alleen vet, maar ook vocht. Het is niet ongebruikelijk dat je in de eerste week al meerdere kilo’s lichter bent hierdoor. Critici zeggen onder andere dat je vooral water verliest door het ketogeen dieet en dat is gedeeltelijk waar. Een gram koolhydraten in je lichaam neemt tot vier keer het eigen gewicht in vocht op. Als je stopt met het eten van koolhydraten, of deze sterk reduceert, dan kun je nagaan wat er gebeurt; samen met de opgeslagen koolhydraten verlies je het vocht dat deze koolhydraten vasthouden. Dit is echter maar tijdelijk; het begint met vochtverlies maar gaat daarna al snel over in vetverlies.

Zodra je lichaam de glucosereserves in het lichaam voor energie verbruikt heeft raak je in ketose en dan begint het vetverlies. Dit kan een week duren maar ook langer. Je lichaamsgewicht neemt verder af en deze keer is het niet alleen vocht. Hoe snel het vetverlies verloopt is bij iedereen anders. Een goed doel om na te streven is gemiddeld een halve kilo per week.

Rocco
“Zit nu 2,5 week op 25 kh , 115 eiwit , 60 tot 80 vet
Ik woog 120.5 kilo .. nu na 2,5 week 110,5 kilo .
10 kilo eraf en totaal geen moeite met nieuwe eetwijze .”
Vanessa
“Eind oktober begonnen met Keto en in twee maanden 10 kilo kwijt. Met de feestdagen naar mijn idee op gewicht gebleven en was goed te doen qua keuzes. Twee verjaardagen, weekend weg, sinterklaas, kerst, oud en nieuw en toch zoveel afvallen? Ik had het niet voor mogelijk gehouden.”

Afvallen buikEr zijn ervaringen van mensen die meer dan 10 kilo in een maand kwijtraken maar dit is niet het gemiddelde, eerder de uitzonderingen. Op de lange termijn gezien is een gematigd gewichtsverlies bovendien beter dan snel en veel afvallen. Bovendien is niemand hetzelfde en reageert iedereen anders op een dieet. Zo kan iemand met een lichaamsgewicht van 140 kg sneller 5 kg gewicht kwijtraken dan iemand van 60 kg. Vetverlies is persoonlijk maar de basismethodes om dit voor elkaar te krijgen zijn universeel.

De ene week kun je een kilo kwijtraken terwijl je de week erna geen gram lichter bent geworden. Dit betekent niet dat je de ene week vet verliest en de andere week niet. Zo zwart-wit werkt het lichaam niet. De verhoudingen tussen water/spieren/vet passen zich steeds aan wat op de korte termijn een vertekend beeld kan geven. Het is zelfs mogelijk dat je tijdelijk een plateau bereikt. Als dit zich voor een korte periode voordoet dan is dit geen probleem maar na meer dan twee weken kun je kijken of je iets kunt verbeteren aan je eetpatroon.

spek eieren keto

Minder honger

Doordat ketose een grote rol bij het dieet speelt voelen de meeste volgers van het dieet zich minder hongerig. Meer vetten eten zorgt ervoor dat je minder eet, niet meer. Dit is dan ook de reden waarom calorieën tellen bij dit dieet niet een vereiste is hoewel het nooit verkeerd is om te doen. Waardoor het vetverlies bij veel mensen toeneemt is dat je langer een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd. Honger tijdens het dieet komt bijna niet voor, tenzij je het aan jezelf te danken hebt omdat je niets in huis hebt.

Je mag relatief veel eten tijdens het ketodieet, en doordat je veel vetten eet met daarbij een gezonde portie eiwitten, heb je langer een verzadigd gevoel. Het gevolg is dat je het langer kunt volhouden zonder te eten. Het resultaat is dat je niet te maken krijgt met de zogenoemde “cravings” naar suiker.

Verbeterde concentratie

Naarmate je gewend raakt aan de nieuwe manier van eten ervaar je een verbeterde concentratie. Het probleem met koolhydraten als energiebron is deze ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stijgt en daalt. De energiebron is niet consistent waardoor het voor je hersenen moeilijker om voor een langere tijd gefocust te blijven. Als je in ketose bent (+ fat adapted) en je hersenen ketonen gebruiken als brandstof dan heeft het een consistente brandstofbron waarop het kan vertrouwen. Het gevolg is dat je je langere perioden kunt concentreren.

Meer energie

Je lichaam kan slechts een beperkte hoeveelheid koolhydraten in je lichaam opslaan als glycogeen. Daarom moet je constant bijtanken als je je energieniveau wilt behouden. Net zoals hierboven uitgelegd stijgt en daalt de bloedsuikerspiegel continu wat niet bevorderlijke is voor de energie die je hebt. Je lichaam heeft echter al genoeg vet om mee te werken en het kan meer vet opslaan, wat betekent dat als het in ketose is een energiebron heeft die nooit opraakt. Zo heb je dan ook niet meer het gevoel om een dutje te doen als je avondeten op is.

Diabetes type 2 omkeren

Insulineresistentie is een probleem dat, als het niet goed wordt behandeld, kan leiden tot prediabetes en uiteindelijk diabetes type 2. Recente onderzoeken suggereren dat het aanpassen van het dieet naar een koolhydraatarm of ketogeen dieet mensen kan helpen hun insuline te verlagen tot een gezond niveau en insulineresistentie om te keren. Dit wordt ook wel remissie genoemd, het omkeren van diabetes type 2. Het ketodieet heeft een groter effect op de controle van de bloedsuikerspiegel bij type 2 diabetici dan koolhydraatrijke diëten. Er is een duidelijke relatie tussen koolhydraatbeperking en bloedsuikerverlaging. De onderzoeken laten zien dat het ketogeen dieet bij deze mensen voor een betere gezondheid zorgt, een gedaalde bloedsuikerspiegel en een toegenomen insulinegevoeligheid.

Betere triglyceriden- en cholesterolniveaus

Gewichtsverlies is niet het enige voordeel maar er is veel meer. Zo is er in het verleden veel gesproken over een vetrijk dieet en het effect op hart- en vaatziekten. In het verleden waren er veel twijfels of zoveel vet wel goed is voor het lichaam, met name het effect op triglyceriden en cholesterol niveaus in het bloed. Recente onderzoeken laten echter zien dat wetenschappers het niet bij het rechte eind hadden en de twijfels voor niets zijn geweest. De recente onderzoeken tonen aanzienlijke voordelen aan voor het lipidengehalte van het bloed. Het ketose dieet heeft vooral effect op de triglyceriden, maar helpt ook bij het verlagen van het totale cholesterol en verhogen van het HDL.

Bestrijden van epilepsie aanvallen

Naast de talrijke voordelen voor de gezondheid en afvallen biedt het ook voordelen voor het verminderen van epilepsie aanvallen bij kinderen. Het is niet voor iedereen de oplossing om epilepsie te voorkomen maar het kan wel gezien worden als een goed alternatief voor de anti-epilepsie medicatie. Het ketogeen dieet kan de aanvallen helpen bij het verminderen van de aanvallen.

Andere voordelen

De voordelen van het ketogeen dieet zijn nog niet volledig bekend. De laatste jaren duikt er steeds meer bewijs op dat het ketogeen dieet een rol kan spelen in het bestrijden van verschillende ziekten. Eén van de laatste onderzoeken naar het dieet toont aan dat het mogelijk als alternatieve behandeling gebruikt kan worden voor kinderen met autisme. Er wordt ook gesuggereerd dat het kankerpatiënten kan helpen, migraine aanvallen kan voorkomen of verminderen.

Het ketogeen dieet is meer dan een dieet; het is een levensstijl. Zoals je leest is het ketogeen dieet waardevol voor meer dan een platte buik. Afvallen, minder buikvet en de broekriem kunnen aantrekken is voor velen het doel maar dat is niet het enige waar de keto levensstijl goed voor is. Het verbetert bij veel mensen de gezondheid; van betere cholesterolverhoudingen tot een lager risico op hart- en vaatziekten.

Als je keer op keer een dieet geprobeerd hebt om daarna weer als een jojo terug te gaan naar je begingewicht dan kan het ketogeen dieet je daarbij helpen. Niet alleen krijg je inzicht in wat de koolhydraten met je lichaam doen maar ook kom je erachter hoe het voelt om niet continu te verlangen naar wat zoets. De positieve impact op het leven van de mensen die het proberen maakt het ketogeen dieet een interessante optie voor iedereen. Lees de artikelen op deze website om meer te leren over het ketogeen dieet en wat het voor jou kan doen.

[bdaia_block10 block_title=”Ketogeen dieet informatie” cat=”ketogeen-informatie” ]
Ketogeen dieet
1 (20%) 4 stemmen
[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]