Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

30 comments

Kan het Keto Dieet Migraine tegengaan?

Een veelgestelde vraag is of het keto dieet migraine tegen kan gaan.

Migraine is een hersenaandoening die wordt gekenmerkt door (hevige) hoofdpijnaanvallen in mogelijke combinatie met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid, duizeligheid en uitvalsverschijnselen.

Deze uitvalsverschijnselen noemt men ook wel de ‘aura’.

Volgens de Nederlandse hersenstichting heeft in Neferland ongeveer 33% van de vrouwen en 13% van de mannen ooit in hun leven last van migraine. 25% van de vrouwen en 7,5% van de mannen hebben er minimaal eens per jaar last van.

Migraine treft met name de beroepsbevolking, dus mensen tussen 15 en 55 jaar.

Wat zijn de symptomen van migraine?

Migraine komt voor in aanvallen die een kenmerkend verloop kennen. Het verloop van een migraineaanval valt op te delen in vier fasen (2). Op de website van de hersenstichting worden deze fasen als volgt beschreven:

 1. Waarschuwingsfase

De waarschuwingsfase houdt in dat er zich bepaalde tekenen voor doen die kunnen wijzen op een aanstaande migraineaanval. Deze tekenen kunnen zijn:

 • Stemmingsveranderingen
 • Overgevoeligheid voor prikkels (lawaai, licht, geuren)
 • Verstoorde slaap of gapen
 • Hongergevoel/trek in bepaalde voedingsmiddelen
 1. Aurafase

Deze fase wordt niet door iedereen ervaren, maar bij mensen die de aurafase wel doorstaan duurt deze 5 tot 60 minuten. Auraverschijnselen komen meestal langzaam op gang en verdwijnen ook weer volledig.

De auraverschijnselen kunnen zich op de volgende manieren uiten:

 • Zien van lichtflitsen, vlekken, sterretjes en andere vervormingen in het gezichtsveld
 • Gezichtsvelduitval
 • Tintelingen of een verdoofd gevoel in armen/benen/gezicht

Ben je nieuwsgierig hoe het is om zulke auraverschijnselen te ervaren? Op de website van de NOS hebben ze een realistische nabootsing waarin je kunt ervaren hoe het is om een aurafase in te gaan.

 1. Hoofdpijnfase

Deze fase, die vaak volgt op de aurafase, kenmerkt zich door heftige, meestal kloppende, hoofdpijn. Deze hoofdpijn is vaak dermate heftig dat patienten aan bed gekluisterd worden.

Daarnaast kunnen tijdens deze hoofdpijnfase ook bijverschijnselen optreden zoals (ernstige) misselijkheid en/of braken. Ook komt overgevoeligheid voor licht/geluid veel voor.

Zonder behandeling kan een hoofdpijnfase 4 tot 72 uur duren.

 1. Herstelfase

Nadat de hoofdpijnfase van een migraineaanval tot een einde is gekomen, dan treedt het herstel in. Een patiënt kan zich na de hoofdpijnfase nog enige dagen vermoeid, prikkelbaar, minder geconcentreerd voelen.

Wat veroorzaakt migraine?

Migraine komt voor bij mensen die een verhoogde gevoeligheid hebben voor prikkels die een migraineaanval uit kunnen lokken. Deze gevoeligheid is voor een gedeelte erfelijk bepaald.

De kenmerkende auraverschijnselen, waarbij het gezichtsveld waardoor het gezichtsveld wordt beïnvloed, worden veroorzaakt door een golf van een verhoogde hersenactiviteit.

Vervolgens dooft deze verhoogde hersenactiviteit gedurende 30 tot 60 minuten volledig uit. Deze golfbeweging van hersenactiviteit wordt ook wel de Cortical Spreading Depression (CSD) genoemd.

Deze CSD leidt tot de uitvalsverschijnselen die kenmerkend zijn voor de aurafase.

Wetenschappers denken dat de CSD ook leidt tot verhoogde activiteit in het centraal hoofdpijncentrum in de hersenen, het zogenaamde trigemino-vasculaire systeem.

Via een ontstekingsmechanisme laten verschillende chemische boodschappers in de hersenen, ook wel neuropeptiden genoemd) de hoofdpijn toenemen.

Kan een keto dieet migraine tegengaan?

Wellicht ben je er al van op de hoogte dat het ketogeen dieet ook als middel wordt ingezet om verschillende neurologische aandoeningen te bestrijden.

Zo wordt een keto dieet als middel tegen epilepsie bij kinderen ingezet.

Het ketogeen dieet heeft zich met name in dit medisch veld ontwikkeld en vervolgens zijn onderzoekers zich ook gaan verdiepen in het effect van ketose op andere neurologische en metabolische aandoeningen.

Zo zijn er bijvoorbeeld veelbelovende resultaten met het toepassen van het keto dieet als manier om de ontwikkeling van de Ziekte van Alzheimer af te remmen.

Maar hoe kan het keto dieet dan helpen bij migraine?

Dit heeft alles te maken met de aanwezigheid van ketonen zodra je in ketose bent. En het ketogeen dieet is de manier bij uitstek om in ketose te raken.

Er zijn een aantal overeenkomstigheden tussen epilepsie en migraine die het keto dieet interessant maken voor migrainepatiënten.

Glutamaat

Zo worden in sommige gevallen anti-epilepsiemedicijnen, zoals valproaat en topiramaat bijvoorbeeld, door artsen voorgeschreven aan migrainepatiënten (3).

De achterliggende reden is dat deze medicijnen de neurotransmitter glutamaat blokkeren. Glutamaat is een stofje in de hersenen dat in grote hoevelheden wordt waargenomen bij epilepsie- en migrainepatienten.

Ken je de smaakversterker mononatriumglutamaat (beter bekend als MSG of E621)? Consumptie van grote hoeveelheden van dit goedje kan als een trigger functioneren voor hoofdpijn. Dit is toe te schrijven aan de toename van glutamaat in het lichaam (4).

Het roept een reactie op in de hersenen waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Dit type hoofdpijn wordt zelfs de Chinees Restaurant Syndroom genoemd, omdat MSG veel wordt gebruikt in Chinese (afhaal)restaurants (5).

Keto Dieet Migraine, mogelijk verband tussen glutamaat en hoofdpijn
(bron: tourismfredericton.ca)

Ketonen verhogen de activiteit van de neurotransmitter GABA

GABA is een neurotransmitter. Het is een stof die signaaltjes doorgeeft in de hersenen.

Een gevolg van het verbranden van ketonen is dat in de hersenen een verschuiving plaatsvindt in de balans tussen de twee neurotransmitters GABA en glutamaat (6).

GABA heeft een ontspannende werking, terwijl glutamaat een prikkelende werking heeft. Deze prikkelende werking veroorzaakt dus het Chinese Restaurant Syndroom.

Middels een verschuiving, waarbij GABA meer activiteit vertoont, kunnen ketonen overdadige hersenactiviteit voorkomen, en daarmee ook de oncontroleerbare impulsen die gepaard gaan met neurologische aandoeningen zoals epilepsie, autisme, en Ziekte van Parkinson tegengaan.

Ketonen hebben nog meer positieve en therapeutische effecten op de gezondheid en het functioneren van de hersenen. Meer hierover kun je lezen in het artikel over Ketonen als Premium Brandstof voor de Hersenen.

Veelbelovend onderzoek waarin het keto dieet migraine succesvol bestrijdt

Een onderzoeksteam aan de Sapienza Universiteit in Rome, geleid door de Italiaanse arts en onderzoeker Cherubino Di Lorenzo, heeft onderzoek gedaan naar het effect het keto dieet op migraineklachten.

De resultaten uit het onderzoek veelbelovend te noemen. Het meest veelzeggend is onderstaande afbeelding die afkomstig is uit het onderzoeksverslag (7).

Grafiek laat zien dat het keto dieet migraine kan verminderen
De positieve resultaten uit het Italiaanse onderzoek naar het effect van het ketogeen dieet op migraine worden weergegeven in bovenstaande diagrammen.

De bovenste diagram (A) laat het aantal migraineaanvallen per maand zien.

De linker donkergrijze staaf is voor de start van het ketogeen dieet (before), de rechtse lichtgrijze staaf laat het aantal aanvallen tijdens het ketogeen dieet zien (during).

Te zien is dat het aantal aanvallen behoorlijk afgenomen. Van ongeveer 4 aanvallen naar circa 1 aanval per maand.

De onderste diagram (B) laat het aantal migraineaanvallen per maand zien.

Ook hier is te zien dat de gemiddelde duur van de migraineaanvallen vóór het ketogeen dieet langer was (ongeveer 50 uur), terwijl de aanvallen tijdens het ketogeen dieet ongeveer 15 uur duurden.

Dit zijn spectaculaire resultaten!

Zoals gezegd vormen ketonen een belangrijk onderdeel van dit proces waarmee migraine wordt tegengegaan. Maar over de precieze werking van keto als anti-migrainemiddel zegt Dr. Di Lorenzo het volgende (8):

We weten niet zeker of de reden waarom het ketogene dieet zo goed werkt bij onze patiënten alleen te danken is aan de productie van ketonen.

In feite hebben we vastgesteld dat in de meeste gevallen onze patiënten ook afwijkende resultaten laten zien in de orale glucosetolerantietests, zowel in de manier waarop hun bloedsuikerspiegel als hun insulinespiegels reageren op de suikerinname. Omdat koolhydraten een vorm van suiker zijn, zou een koolhydraatarm dieet deze reacties kunnen verzachten.

Onze hypothese is dat de combinatie van ketonlichamen en veranderde glucoserespons zou kunnen leiden tot het buitengewone therapeutische effect dat we bij onze patiënten hebben waargenomen.

Met andere woorden:

Het is niet alleen de productie van ketonen die bijdraagt aan het terugbrengen van migraineaanvallen, maar het is ook de constantere suikerspiegel die hier mogelijk in meespeelt.

Dit komt omdat je tijdens een vetten in een ketogeen dieet de boventoon voeren, en suikerconsumptie wordt beperkt. Dit betreft niet alleen snoep, brood en pasta. Zo is tijdens een keto dieet melk bijvoorbeeld ook niet toegestaan, vanwege de lactose (melksuiker).

Zijn er specifieke voedingsmiddelen die je moet vermijden om migraine te voorkomen?

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over voedingsmiddelen die je moet vermijden, omdat ze een trigger voor migraine kunnen vormen, dan kom je vaak lijsten tegen met voedingsmiddelen die tyramine, cafeïne, kleurstoffen, smaakversterkers (zoals E621), histamine, gist, sulfieten of nitrieten bevatten.

Dit leidt tot een lijst zoals onderstaande:

 • Gerijpte kaas, gerijpt vlees, rijpe avocado’s. Deze bevatten tyramine, wat een trigger zou kunnen vormen voor migraine.
 • Aspartaam, wat onder anderen voorkomt in light frisdranken.
 • Wijn, omdat hier sulfieten in kunnen zitten.
 • Bewerkt vlees zoals broodbeleg, (ontbijt)spek, salami, rookworst, etc. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk nitriet.
 • Bananen en ook citrusvruchten worden genoemd, omdat ze histamine kunnen bevatten. Histamine is mogelijk een trigger voor migraine.
 • Voedingsmiddelen met gist zouden ook een risicogroep vormen. Dus denk hierbij aan deegproducten.
 • En natuurlijk ook producten met de E621 smaakversterker die glutamaat bevat.

Er is nog geen algehele consensus over het idee dat sommige voeding migraineaanvallen uitlokt. Er zijn deskundigen die claimen dat sommige voedingsmiddelen stofjes bevatten die als trigger kunnen functioneren voor een migraineaanval (9).

Andere deskundigen, waaronder de Nederlandse neuroloog en hoofdpijnprofessor Michel Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum, geven aan dat migraine niet het gevolg is van snacken of snoepen.

Hij zegt hierover het volgende in de Volkskrant:

Wat we de afgelopen tien jaar zijn gaan inzien, is dat een paar uur tot een paar dagen voor de migraine-aanval er al van alles gebeurt. Het lichaam gaat bijvoorbeeld vocht vasthouden, er ontstaat soms nekpijn en vaak verandert de stemming: men raakt gedeprimeerd, gestresst of juist blijmoedig.

Nog een ander verschijnsel: men krijgt trek in snacks en snoep. Als de aanval er dan eenmaal is, denkt de patiënt dat dat het komt door de stress of frieten of de chocola. Maar het is juist omgekeerd.

‘Je kunt dat goed vergelijken met het premenstruele syndroom. Daarbij zijn vrouwen geprikkeld, een paar dagen voor de menstruatie doorbreekt. Ook krijgen ze trek in zoet voedsel. Dan zeg je toch ook niet dat de menstruatie het gevolg is van stress of chocola?

Tot Slot

In dit artikel hebben we besproken hoe het keto dieet migraine mogelijk kan verminderen.

Zoals het interview met Michel Ferrari aangeeft zijn er wellicht niet specifieke voedingsmiddelen die een migraineaanval triggeren, maar het onderzoek van de Italiaanse wetenschappers, laat zien dat een ketogeen dieet wel daadwerkelijk migraine kan tegengaan.

Dit gebeurt omdat je, met het schrappen van koolhydraten, ervoor zorgt dat er ketonen worden geproduceerd door het lichaam. Deze hebben een therapeutische werkingen op de hersenen.

Wellicht vraag je je af: Hoe werkt het keto dieet?

We hebben verschillende bruikbare artikelen over geschreven om te zorgen dat je meteen aan de slag kunt. Je hebt dus niet een gespecialiseerde diëtiste om een ketogeen dieet te volgen nodig!

Wil je weten hoe je een voedzaam keto/paleo dieet inricht zonder bewerkte producten die mogelijk migraine kunnen triggeren? Lees dan ons artikel over een Voedzaam Ketogeen Dieet.

Daarnaast bevat hebben we ook een Keto Lijst met Voedingsmiddelen waar je precies op kunt vinden welke voedingsmiddelen je kunt gebruiken om een succesvol keto dieet te volgen. (Spoiler alert: helaas is tijdens een keto dieet melk niet toegestaan!)

Ben je bang dat het volgen van een keto dieet fitness- en sportdoelstellingen kan dwarsbomen? Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Meer hierover lees je in ons artikel over Misvattingen rondom het Ketogeen Dieet en Sport. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw missie om migraine te voorkomen jouw sportieve doelen in de weg staat.

Heb je ervaringen met migraine en keto?

Laat het hieronder weten in een reactie! We zijn benieuwd of het bij jou een duidelijk verschil heeft opgeleverd!

 

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

30 gedachten over “Kan het Keto Dieet Migraine tegengaan?”

 1. Normaal twee zware aanvallen per maand. Nu al vier maanden keto en voor het eerst sinds mijn 14e jaar vier maanden geen aanval .
  Toeval lijkt mij uitgesloten.

  Beantwoorden
 2. Tot juni dit jaar had ik steeds meer migraine. Vaak wel twee of drie keer per week. Op advies van de osteopaat ben ik Ketogeen gaan eten. Met als bijkomend voordeel tien kilo afgevallen maar het belangrijkste is: geen migraine meer gehad. Nog een paar keer hoofdpijn gehad, zo’n twee keer per maand maar dat gaat over binnen een paar uur. Dus afgekickt van de triptanen en superblij! Ketogeen eten is bovendien makkelijker dan ik dacht!

  Beantwoorden
 3. Vanaf het moment dat ik ketogeen ging eten was mijn migraine weg, net als mijn hyperventilatie klachten en mijn slapeloosheid was weg. Nu een jaar later 1 migraine aanval, precies een dag nadat ik veel suiker op had een dag. verder geen dag verkouden of ziek geweest in dat jaar en zelfs intensieve duursport begint nu richting mijn max met kh te komen

  Beantwoorden
 4. Ik heb chronische migraine (meer dan 15 migrainedagen per maand) en mijn aanvallen duren vaak langer dan een week. Sinds vier jaar probeer ik zoveel mogelijk een ketogeen dieet te volgen. Als ik het dieet goed volg, verminderen mijn aanvallen naar 1 à 2 dagen per maand.
  Wat ik erg jammer vind, is dat er vanuit de medische wereld weinig aandacht is voor de invloed van eetpatronen op migraine. Mijn neuroloog wil alleen maar meer medicatie voorschrijven.
  PS ook nog 10 kilo afgevallen, mooi meegenomem

  Beantwoorden
  • Hee Cia! Meen je niet, super om te horen! En idd dat is erg jammer. Helaas doen we er niks aan behalve op kleine schaal zoveel mogelijk delen 🙂

   Beantwoorden
 5. Ik ben een migrainepatiënt die niet zonder Topiramaat kan leven meer…. maar ik doen nu het Keto’dieet’ (leefstijl). Alleen kom ik er nu achter dat het helemaal niet mag bij mijn Topiramaat!!! Nu zit ik dus in een dilemma. Afbouwen of stoppen en weer koolhydraten gaan eten. En de arts zal niet voor afbouwen zijn…. Dus ja. DILEMMA! Ik heb veel minder migraine nu.

  Beantwoorden
  • Hee Parel! Hmm, wij zijn niet bekend met topiramaat. Kan je ons daar meer info over geven? 🙂 En heb je minder migraine nu je keto doet? Of lees ik het verkeerd.

   Beantwoorden
   • Topiramaat wordt ook beschreven in dit artikel. Het is preventieve medicatie bij Migraine. Wordt ook aan epilepsie patiënten gegeven.
    Je mag er niet Ketogeen bij eten als je dit slikt.
    Inmiddels heb ik mijn Topiramaat afgebouwd en ben Ketogeen blijven eten. Echter, heb ik nu heel veel migraine sinds het afbouwen van Topiramaat. Dus ik beaam deze positieve informatie niet echt…. ik baal verschrikkelijk dat ik nu weer aan het lijden ben, in een week al twee aanvallen en het wil niet over gaan, dus ik zit er meer dagen in.

    Beantwoorden
 6. Al 10 jaar elke dag hoofdpijn en gemiddeld 3 tot 4 migrainedagen per week, altijd weinig energie. Sinds een aantal weken volg ik zoveel mogelijk het ketogeen dieet en mijd ik gluten. Ik voel me een totaal ander mens. Nauwelijks hoofdpijn en migraine nog en veel meer energie. En dat na 10 jaar werkelijk van alles geprobeerd te hebben.

  Beantwoorden
 7. Wat apart dat ik dit zo lees. Ik ben 3 maanden geleden begonnen met een keto leefstijl. De eerste weken waren heel erg moeilijk, ik voelde me zwak en begon daarna met het nemen van extra vitamine B en multivitamine supplementen die ik online via http://www.flinndal.nl had gevonden, en het voelde also dat een beetje hielp kwa energie. Na de eerste weken ging het allemaal gelukkig wel weer beter, maar vanaf dag 1 was ik van mijn migraine af. Pas na weken kwam ik erachter dat dit lag aan het keto dieet en niet de supplementen.

  Beantwoorden
  • Hoi

   Als je depakine gebruikt, kun je dit dieet dan toch proberen?
   Aangezien er geschreven wordt dat depakine/natriumvalproaat/valproinezuur ook eenzelfde werking heeft op glutamaat?

   Beantwoorden
   • Hoi Esther,

    Goede vraag. Het ketogeen dieet wordt om dezelfde reden ook toegepast bij kinderen/personen met epilepsie, waar depakine ook bij wordt voorgeschreven.

    Wat ik weet uit onderzoeken is dat het geen zeldzaamheid is dat mensen hun medicatie terug hebben kunnen schroeven na het toepassen van een keto eetwijze. Wellicht geldt dit ook voor depakine.

    Mijn overtuiging is dat je koolhydraten prima kunt beperken terwijl je depakine gebruikt… MAAR ik raad je aan om dit eens te overleggen met een medisch specialist. Succes!

    Beantwoorden
 8. Hoi, ik volg al drie jaar een keto dieet. Ik ben inmiddels slank, ik heb minder last van migraine, ik heb bijna geen last meer van mijn artrose, ik heb geen last meer van oprispingen (die er waren agv mijn maagbreuk), ik heb totaal geen behoefte aan zoetigheid. Kortom, ik voel me er zeer goed bij en zou het eigenlijk wel mijn hele leven (ben nu 60) willen blijven doen. Maar momenteel word ik aan het wankelen gebracht door de volgende opmerking: Vokorenprodukten zijn goed voor je hart. En die eet ik nu natuurlijk niet. Is er een voedingsmiddel die dit kan compenseren?
  En verder heb ik geen galblaas meer (al 15 jaar niet, nooit last van gehad daarna). Tot nu toe merk ik daar niets van tijdens het dieet, behalve last van obstipatie. Kan het ketodieet dan kwaad op de lange termijn? Ik heb me overigens ingelezen over een aantal zaken, die ga ik nu zeker toepassen!
  Mijn vragen hebben dus vooral betrekking op de lange termijn. Ik wil graag gezond oud worden en mijzelf niet onnodig in gevaar brengen.

  Beantwoorden
  • Hi Anita, dankjewel voor het laten weten en goed om jouw successen te horen! De reden waarom volkorenproducten goed zijn voor het hart is vanwege de vezels. Hier een lijst met voedingsmiddelen die veel vezels hebben en keto-proof zijn: https://www.koolhydraatarmdieet.nl/vezels-en-koolhydraatarm-dieet#waar-zitten-vezels-allemaal-in Waarschijnlijk zou het eten van meer vezelrijke voeding je ook direct helpen met de obstipatie.

   Wat betreft de galblaas. Het is mogelijk om op lange termijn het keto dieet aan te houden. Belangrijk hier in is dat je zo weinig mogelijk vet binnenkrijgt terwijl je wel in ketose blijft. Dus het is een goed idee om je ketonen elke dag te meten zodat je weet hoe weinig vet je kan hebben en toch in ketose te blijven. Mocht je nog geen ketometer hebben, wij verkopen die hier: https://ketometer.nl/

   Nog een tip voor je galblaas is het gebruik van MCT-olie of MCT poeder. Deze vorm van vetten hebben geen gal nodig om verteerd te worden wat ervoor zorgt dat je lever minder belast wordt. Wij verkopen MCT-poeder hier: https://www.foodie.nl/eg/ultimate-mct/

   Dus conclusie:

   1) meer vezels zorgt voor een betere hart conditie en tegelijkertijd minder druk op de lever
   2) eet zo min mogelijk vetten maar wel genoeg om in ketose te blijven, dit zorgt ook weer voor minder belasting op de lever
   3) het gebruik van mct-poeder zorgt ook voor minder belasting op de lever

   Beantwoorden
   • wat jammer dat jullie onjuiste informatie verstrekken: gal is niet nodig bij de vet-vertering, maar zorgt alleen voor emulsievorming, vooraf aan de vertering. het advies moet dus zijn vooral terughoudend te zijn met ongeemulgeerde vetten; geemulgeerde vetten (in verbinding met vocht op water basis) kunnen wel gebruikt worden (on-verhit, want dan verdampt het water!)
    ketogene voeding wordt vaak gecombineerd met een alternatieve eetstijl (veganistisch, paleo, etc.) maar ter vermindering van migraine is dit niet nodig; biologisch en/of vleesloos eten hoeft niet (mag wel, maar heeft geen effect op de migraine)
    jullie schrijven dat advies van een dietist niet nodig is, maar een ketogeen dieet, uitgevoerd zonder onderliggende kennis) geeft al snel voedingstekorten (mn micronutrienten, bepaalde vetzuren en enkele vezelsoorten), hetgeen op de lange termijn de gezondheid schaadt. geloof niet alle (zelfbenoemde) ‘voedings-goeroes’ , maar raadpleeg een deskundige: de dietist

    Beantwoorden
    • Hoi Maude,

     Bedankt voor je feedback. Ik ben het eens met je opmerking over de galblaas.

     Als de aanwezigheid van gal een absolute vereiste was om vet te kunnen verteren dan zou een ketogeen dieet zonder galblaas niet mogelijk zijn. Het feit dat dit WEL mogelijk is zegt al genoeg over de absolute noodzakelijkheid van gal voor ververtering.

     Ik bespreek dit ook in het artikel Ketogeen Dieet Zonder Galblaas

     Waar ik vooral benieuwd naar ben, zijn de tekorten van micronutriënten die jij al SNEL ziet ontstaan bij het schrappen van koolhydraten.

     Welke specifieke micronutriënten ontbreken er volgens jou in een zorgvuldig samengesteld ketogeen dieet? En mogelijk nog interessanter, welke tekorten qua vetzuren zie jij ontstaan tijdens een dieet dat rijk is aan vetten?

     We horen het graag van je en we staan uiteraard open voor jouw input 🙂

     Beantwoorden
 9. Een aantal maanden ben ik nu bezig met koolhydraatarm te eten en in het eerste begin moest mijn lichaam er erg aan wennen. Ik werd vaak snel duizelig en zag het zwart voor mijn ogen. Ik heb doorgezet en al snel voelde ik me energieker worden en minder snel moe.
  Een fijne bijkomstigheid was dat het aantal van mijn migraine- aanvallen verminderden van 10 keer per maand naar nu nog maar 1 á 2 per maand en ook in hevigheid afnamen. Ik ben er nu ook zo’n 16 kg mee afgevallen en mijn bloedsuikerwaarden zijn van tegen diabetes aan naar normale waarden gezakt.

  Beantwoorden
  • Hoi Marianne,

   Wat een spectaculaire en inspirerende resultaten heb je geboekt zeg. Heel goed dat je in het begin van jouw keto eetwijze heb doorgezet, ondanks de klachten zoals duizeligheid.

   Ik ben blij voor je dat je klachten qua migraine zijn afgenomen. Echt heel mooi!

   En daarnaast ook nog eens flink wat lichaamsgewicht verloren en betere bloedwaarden. Je mag oprecht trots zijn.

   Fijne dag!

   Beantwoorden

Plaats een reactie