Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

33 comments

Bulletproof Koffie: Wat is het en hoe maak je het?

Nederlanders en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vele eeuwen geleden namen handelslieden koffie uit exotische oorden mee naar ons land.

In Nederland drinken we vandaag de dag gemiddeld zelfs 150 liter koffie per jaar. Het oer-Hollandse bakkie pleur helpt je de dag door te komen dankzij de stimulerende werking van cafeine. Terwijl de één het drinkt met suiker (NIET KETO), de ander met melk is er nu ook een versie met boter en olie: bulletproof koffie (WEL KETO!).

Wat is Bulletproof Koffie?

In de Verenigde Staten is bulletproof koffie een razend populaire trend.

Het is koffie aangevuld met boter en MCT olie. Bedenker van de koffievariant is gezondheidsexpert en bio-hacker Dave Asprey. Deze maakte in Tibet kennis met thee dat aangevuld werd met yak-boter. Terug in de Verenigde Staten ontwikkelde hij de bulletproof koffie. In tegenstelling tot normale koffie wordt er geen suiker of melk aan toegevoegd maar boter en olie.

De koffie is bedoeld voor het ontbijt en bestaat bijna volledig uit vetten.

Wat is het voordeel aan Bulletproof Koffie?

De grote vraag is waarom je boter en olie aan koffie moet toevoegen.

Volgens de bedenker van de koffie levert het een boost in concentratie op, onderdrukt het de gevoelens van honger en helpt het bij afvallen. Uiteraard speelt de cafeïne uit de koffie een rol en levert het een alertheid op zoals je gewend bent van koffie.

Volgens Asprey zorgt de combinatie met de boter en Brain Octane Oil (of MCT olie) ervoor dat je direct begint met het verbranden van vet.

Er zit een kern van waarheid in het verhaal van Asprey. Maar het is niet zo dat je na 1 kop bulletproof koffie al gegarandeerd een directe mentale helderheid hoeft te verwachten.

Als onderdeel van een ketogeen dieet kun je met het gebruik van MCT-olie inderdaad de productie van ketonen in je lichaam een boost geven. Bij een koolhydraattekort maakt je lichaam ketonen aan als vervangende brandstof voor de hersenen.

Deze ketonen vormen een uiterst potente brandstof voor de hersenen. 

Hieronder zie je een lijstje met concrete voordelen die direct zijn gelinkt aan ketose en ketonen:

 • Je cognitieve functioneren en mentale helderheid krijgen een boost (1).
 • Verbeterde hersen-gezondheid
 • Vermindering van pijn en ontstekingen (2 (3) (4) (5)
 • Verminderde honger (6)
 • Verhoogd energiepeil

In de meeste gevallen is het dus niet zo dat bulletproof koffie een magische elixer is die je meteen mentale superkrachten geeft, maar als onderdeel van een gebalanceerd en voedzaam ketogeen dieet kan het zeker bijdragen aan betere cognitieve en fysieke toestand.

Hoe maak je de koffie?

Ten eerste maak je eerste de normale koffie zoals je dat normaal ook doet. Vervolgens doe je dit in een blender en voeg je een eetlepel (gras)boter en 1 eetlepel MCT-olie toe.

In plaats van MCT olie wordt ook wel kokosolie gebruikt. Zet de blender aan en mix het geheel totdat er een schuimkraag ontstaat. De bulletproof koffie is klaar voor consumptie. In onderstaand filmpje legt Dave Asprey uit hoe je bulletproof koffie maakt.

Het verhaal dat hij vertelt over de verschillende myotoxines (gifstoffen) die in koffie kunnen zitten is inmiddels niet bijster relevant meer. 

Koffiefabrikanten wassen over het algemeen de koffiebonen, waardoor de aanwezigheid van myotoxines in koffie ook bij normale koffiebonen minimaal is. De Brain Octane die Asprey in onderstaand filmpje gebruikt is een duurdere variant van MCT-olie, maar je kunt dus ook een goedkopere MCT-olie gebruiken.

Recept bulletproof koffie

 • 2 koppen koffie
 • 1 eetlepel MCT-poeder (van het merk Foodie)
 • 2 eetlepels (gras)boter

Wat heb je nodig?

Voor het maken van bulletproof koffie heb je uiteraard koffie nodig. In het originele recept wordt gezegd dat het alleen met de échte Bulletproof Coffee Beans te maken is maar je kunt ook de koffie gebruiken die je normaal gesproken ook gebruikt. Er is geen speciale koffie nodig om bulletproof koffie te maken. MCT-olie kun je halen bij één van de vele webshops die het aanbieden.

Wat is MCT olie?

MCT olie staat voor olie met vetzuren met een middellange keten. Het is de Engelstalige afkorting voor Medium-chain triglyceriden. Bij MCT vetzuren gaat het om de ketens vetzuren die een lengte hebben van 6 tot 12 ketens. Door de korte ketens worden deze vetzuren makkelijker door het lichaam verteerd, op een andere manieren dan vetzuren met een lange keten.

De vetten leveren op deze manier snelle energie en worden niet opslagen als vetreserve. Deze eigenschap is ook de reden waarom het gebruikt wordt in bulletproof coffee.

MCT Ketogeen Dieet
(bron: myrecipes.com)

 

Door MCT-olie kun je de volgende 7 Wetenschappelijk Bewezen Gezondheidsvoordelen van MCT-olie ervaren:

 • Stimuleert gewichtsverlies op verschillende manieren
 • Directe bron van energie die beschikbaar is als brandstof voor de hersenen
 • Kan helpen bij het verminderen van lactaatvorming bij intensieve fysieke inspanningen
 • Kan helpen om symptomen van epilepsie, alzeimer en autisme te reguleren
 • Bevat vetzuren met een antibacteriële werking
 • Kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen
 • Kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en diabetes te controleren

Vanwege de bovenstaande voordelen van MCT-olie wordt dit product ook toegepast tijdens het zogenaamde MCT-ketogeen dieet, dat is bestemd voor epilepsiepatiënten

Wat is grasboter?

Grasboter is afkomstig van koeien uit de wei die gras hebben gegeten en vrij geleefd hebben. Volgens verschillende onderzoeken heeft deze botersoort veel meer waardevolle nutriënten. Het is een soort van roomboter dat iets geler van kleur is en meer gezonde vetten bevat.

Grasboter is over het algemeen ook zachter van structuur dan boter van koeien die graangevoerd zijn. Dit komt omdat de samenstelling van vetzuren in grasboter anders is.

Het bevat van nature selenium, magnesium, zink, lecithine, koper, jodium en vitamine A, D en E.

De relatie met het ketogeen dieet

Boter en olie: twee vetrijke substanties die perfect passen binnen de richtlijnen van het ketogeen dieet. Bij het ketogeen dieet bestaat het grootste deel uit vetten waardoor de bulletproof koffie een uitstekende manier is om snel wat extra en goede vetten binnen te krijgen.

Een kop bulletproof koffie kan al snel 250 tot 400 calorieën leveren die bijna alleen uit vetten gehaald worden. In een dieet waarbij je bijna geen koolhydraten mag eten is deze koffievariant een makkelijke manier om vetten binnen te krijgen.

Belangrijk om te onderstrepen is dat het belangrijk is dat je niet teveel leunt op bulletproof koffie om aan je dagelijkse macronutrienten te komen.

Je kunt jezelf namelijk in ketose brengen en houden door de hele dag drankjes te brouwen met MCT-olie en kokosolie. Misschien nog wat extra exogene ketonendrankjes naar binnen gieten om je ketonenwaarden in het bloed wat op te krikken.

Maar dit is NIET waar een gezond ketogeen dieet voor staat.

Je wilt een zo breed mogelijk spectrum aan voedingsstoffen uit vlees, vis, groenten, zuivel en gezonde vetten binnen zien te krijgen tijdens het ketogeen dieet, eventueel aangevuld met gerichte supplementen.

Zodra je tijdens een ketogeen dieet teveel gaat leunen op verfijnde, geïsoleerde vetten zoals MCT-olie dan krijg je niet genoeg waardevolle micronutriënten binnen die cruciaal zijn voor een goede gezondheid.

Om je hierover te informeren hebben we een artikel gewijd aan het belang van een voedzaam ketogeen dieet.

De smaak?

Het eerste wat veel mensen denken is dat het niet lekker is. Smaken verschillen, maar doordat MCT olie een neutrale smaak heeft proef je alleen een wat romige koffie. Doordat er veel vetten in de koffie zitten voel je je goed vol na een enkele kop koffie. Dit is ook de reden waarom veel mensen het als ontbijt drinken.

Het mooie aan Bulletproof Koffie is dat je verschillende varianten kunt maken en je verschillende ingrediënten naar eigen smaak en inzicht toe kunt voegen.

Zo kun je specerijen toevoegen die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben zoals kurkuma en cacaopoeder. Naast de gezonde eigenschappen van deze antioxidantrijke voedingsstoffen, geven ze ook nog eens een andere, lekkere smaak aan de koffie.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook collageenpoeder toevoegen voor wat extra eiwitten.

De schrijver van de bestseller over Het Pioppi Dieet, de Engelse cardioloog Dr. Aseem Malhotra, laat in zijn boek weten dat hij ook regelmatig een variant van Bullletproof Koffie drinkt, bestaande uit:

 • 1 kopje sterke espresso
 • 1 eetlepel extra vergine kokosolie
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel raw cacaopoeder
 • 1 theelepel kaneel

Je kunt dus je eigen ’twist’ geven aan bulletproof koffie. Wel is het belangrijk om te benadrukken dat melk geen goede optie is om toe te voegen. Dit komt omdat melk relatief veel koolhydraten bevat.

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

33 gedachten over “Bulletproof Koffie: Wat is het en hoe maak je het?”

 1. Gefeliciteerd met deze super website!
  Vraagje:
  moet het met een blender?
  Ik roer met een theelepel. Dat zal toch niet uitmaken?

  Beantwoorden
  • Hee Annelies! Bedankt voor het compliment! We hebben ons best gedaan haha 🙂 Nee hoor maakt niet uit. In de blender wordt het wat egaler voor diegene die niet zo houden van stukjes (zoals ik haha).

   Beantwoorden
  • Ik gebruik Steirisches Kurbiskernol (van pompoenen) wat een heerlijke smaak heeft) en grasboter uit de Azoren en MCT olie. Dat doe ik in een mok en even in de magnetron. Dan wordt de kop al lekker warm en smelt de boter. Dan zet ik de mok onder mijn Senseo koffie apparaat. Dan druk ik op de knop voor 2 kopjes. Er komt een heerlijk schuimig laagje op de koffie en de smaak is voortreffelijk! Dat doe ik al jaren, lang voordat Bullet Koffie bekend werd in Nederland. Ik woonde toen gedeeltelijk in Californie. Daar was Bullet koffie toen al populair.
   Hoe is mijn gewicht? Ik heb altijd het juiste gewicht en heb heel veel kleren, omdat ik ze altijd blijf passen. Ook die van jaren geleden.

   Beantwoorden
    • Hi Pietje,

     Bij mij thuis is de magnetron al jaren in gebruik als opslagruimte voor keukengerei. Ik begrijp jou dus goed en je kunt de boter ook smelten op het vuur. Maar… ik denk wel dat voor sommigen gemak ook wel belangrijk is om een bepaalde leefstijl vol te houden.

     Beantwoorden
 2. Dag Dennis,

  Twee vragen:
  1. Is de bullet koffie ook te maken met thee? Ik drink geen koffie.
  2. Bestaat er een vervanger voor grasboter? Ik drink en eet namelijk ook geen zuivel.

  … of betekent dit dat ik de bullet koffie het beste kan vergeten ….. 🙂

  Ik hoor het graag …

  Beantwoorden
  • Hi Anne,

   1. hoewel wij het nog niet hebben geprobeerd is het denk ik wel mogelijk. Bedenker van de koffievariant is gezondheidsexpert en bio-hacker Dave Asprey. Deze maakte in Tibet kennis met thee dat aangevuld werd met yak-boter. Probeer het eens zou ik zeggen 🙂

   2. Je kan grasboter vervangen voor kokosboter (santen) 😉

   Beantwoorden
 3. Ik doe inmiddels al 10 maanden keto lifestyle en het bevalt mij geweldig, slaap beter, energie, helder hoofd. Deze bullet koffie is mijn start van de dag. Maar mijn vraag is, elke keer wanneer ik het in de nutri bullet heb gemixt, krijg ik door de hitte de draaikop er niet meer af. Althans niet zonder geweld. Hij zuigt vacuüm .
  Ook in een blender vliegt de dop eraf door de druk. Graag een adviesje hier ☺️

  Beantwoorden
 4. ik las ergens in een artikel over keto dieet dat je geen spruitjes mag,maar er staat niet bij waarom niet,dus is mijn vraag…………..Waarom niet??

  Beantwoorden
  • Hee Oscar, geen idee waarom het in dat artikel staat. Is dat een artikel op onze site of op een andere site? 1 opscheplepel spruitjes (70 gram) is 3 gram koolhydraten. Als je de rest van de dag dan onder de 25 gram koolhydraten blijft dan is het niet erg. Hoor graag waar je de info vandaan hebt 🙂

   Beantwoorden
 5. hallo, ik wil in eerste instantie een keer bedankt zeggen voor deze leuke en informatieve site..! vind ik echt een meerwaarde voor mijn reis naar een gezonder leven en een gezonder lichaam.

  ik ben nu ook begonnen met de bulletproof koffie 😀 haha… dat is voor nieuwelingen toch echt ff wennen, jeez wat een smaak, en ook eerlijk wat een gevoel in de mond op de vroege ochtend 😀
  maar omdat ik in geloof zal ik doorzetten. alleen laat ik de grasboter nog even weg, omdat ik zelf nog voldoende vetvoorraad heb die eerst verbrand moet worden voor ik ook boter toevoeg aan mijn koffie.
  het past ook perfect in mijn lifestyle, ik doe aan IF en ga eigenlijk altijd ochtends na het opstaan ( 5:00 uur als ik ga werken, dus het kacheltje staat meteen op verbranding ) dan met de bulletproof koffie in mijn thermos mok in de trein.
  daarmee kom ik zonder problemen of een energiediep door de dag heen, omdat ik aan 24 uur IF doe.

  dus nee het is niet lekker om ermee te beginnen maar het voegt er echt iets toe, in ieder geval voor mij met IF en keto lifestyle.

  Beantwoorden
  • Hee Heidi, thnx voor de complimenten en te gek dat het werkt voor je! Haha, ieder zo z’n ding he wat betreft de koffie. Ik zelf vind het veel lekkerder dan normale koffie (mss komt dat wel omdat ik wel boter erin doe zodat het wat romiger wordt)

   Beantwoorden
 6. Vraagje, begrijp ik nou goed dat je je koffie in de blender doet samen met 1 eetlepel extra vergine kokosolie en roomboter.
  Wordt het dan niet koud/ lauw?

  Beantwoorden
  • Ik vind vanwel en doe daarom maar een klein beetje in de blender met de kaneel. En giet het samen. Of nog even in de magnetron. Maar wel heel kort, MCT olie mG niet boven de 177 graden komen.
   Ik haat koude koffie!

   Beantwoorden
 7. Geweldig artikel. Ik neem mijn bullet coffee altijd met kaneel, maar ga zeker nu ook de andere variant proberen!
  Ik wil eigenlijk aan de keto blijven. Omdat naast gewicht verlies, ik me gewoon beter voel. (Ik eet af en toe wel koolhydraten omdat een peuter nu eenmaal beter eet als hij ziet dat mama het ook eet.)
  Maar daar lees ik zo veel verschillende dingen over. Wat is jullie menig?

  Beantwoorden
  • Hoi Dore,

   Bedankt voor je berichtje. Fijn dat je zo enthousiast bent. Mooi ook dat je merkt dat je naast gewichtsverlies ook op andere manieren de voordelen van Keto ervaart. Veel mensen associeren het ketogeen dieet met een “crash dieet” dat geschikt is om SNEL vet te verliezen. Maar een gezond keto dieet is een lifestyle voor de lange termijn. Mooi dat jij dat ook zo ziet!

   Beantwoorden
 8. Hoi hele fijne site vooral de vele informatie over bijna alles kan je hier wel vinden super,
  1 vraagje over de koffie. ik zelf heb de ziekte van crohn en vroeg me af of het erg laxerend werkt de mc olie?
  alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Hi Chris, een gestressed gevoel krijgen is natuurlijk niet de bedoeling ik denk dat het prima kan met Matcha thee! laat je mij weten hoe het smaakt?

   Beantwoorden

Plaats een reactie