Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

7 Wetenschappelijk Bewezen Gezondheidsvoordelen van MCT-olie Welke voordelen kan het gebruik van MCT-olie voor jou hebben?

MCT-olie is een supplement dat kan worden toegevoegd aan smoothies, dressings en koffie.

De afkorting MCT staat voor medium-chain triglycerides, wat de Engelse benaming is voor middellange vetzuurketens.

Vanwege hun kortere lengte, vergeleken met lange vetzuurketens, worden MCT’s makkelijker verteerd door het lichaam.

Daarnaast bevat MCT-olie ook 10% minder calorieën dan lange vetzuurketens. Van alle vetzuurketens komt dit type vetzuurketens, dat onder anderen worden gevonden in producten als olijfolie, noten en avocado’s, het vaakst voor in onze voedingsmiddelen (1) (2).

Wetenschappelijk onderzoek schrijft verschillende gezondheidsvoordelen toe aan MCT-olie en de manier waarop deze vetzuurketens worden verwerkt door het lichaam.

MCT-olie wordt voornamelijk gewonnen uit kokosolie, aangezien meer dan 50% van het vet uit kokosolie bestaat uit MCT’s. Maar deze vetzuurketens worden ook aangetroffen in palmolie en sommige zuivelproducten (3).

We zullen nu 7 bewezen gezondheidsvoordelen benoemen van MCT-olie, wanneer je dit product toevoegt aan jouw dieet.

Stimuleert gewichtsverlies op verschillende manieren

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van MCT-olie nuttig kan zijn wanneer je probeert gewicht te verliezen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat MCT-olie de aanmaak van twee hormonen stimuleert die het lichaam een verzadigd gevoel geven: peptide YY en leptine (4).

Bij een experiment bleek dat proefpersonen die bij het ontbijt twee eetlepels MCT-olie namen minder aten bij de lunch, vergeleken met mensen die kokosolie bij het ontbijt namen (5). Bij hetzelfde onderzoek werd ook een lagere toename in triglyceriden en bloedglucose waargenomen bij de mensen die MCT-olie namen.

Jouw lichaam verwerkt MCT-olie vrijwel meteen, waardoor het direct beschikbaar is als energiebron. Het kan dus als een energiebron dienen die je van energie voorziet, terwijl de bloedsuikerspiegel stabiel blijft (6) (7) (8).

Doordat MCT’s makkelijker worden verwerkt door jouw lichaam kunnen ze ook sneller worden omgezet in ketonen. Tijdens een ketogeen dieet is MCT-olie dus een uitstekend product om in een ketogene staat te blijven.

Een laatste voordeel met betrekking tot gewichtsverlies is de positieve uitwerking die MCT-olie kan hebben op jouw darmflora. MCT-olie kan namelijk om de aanmaak van goede bacteriën in de darmen te optimaliseren.

Dit is bevorderlijk voor een goede spijsvertering en het kan daarmee ook bijdragen aan gewichtsverlies.

Directe bron van energie die beschikbaar is als brandstof voor de hersenen

MCT-olie wordt gezien als een superbrandstof omdat het beter wordt opgenomen door het lichaam dan lange vetzuurketens (9) .

Door de makkelijke verteerbaarheid van MCT’s heeft het lichaam geen gal nodig om de vetzuren af te breken, en wordt het meteen naar de lever getransporteerd. In de lever kunnen deze vetzuren vervolgens worden omgezet in ketonen.

Ketonen kunnen de bloed-breinbarrière passeren, waardoor ze een geschikte energiebron zijn voor de hersenen.

Kan helpen bij het verminderen van lactaatvorming bij atleten

Tijdens sportieve en intensieve fysieke inspanningen kan lactaat (restproduct van melkzuur) zich vormen in de spieren. Vervolgens kan dit een negatief effect hebben op het prestatievermogen.

Uit onderzoek is gebleken dat atleten die 6 gram MCT-olie namen voordat zij gingen fietsen, minder lactaatvorming hadden en het makkelijker vonden om hun inspanningen vol te houden, vergeleken met mensen die lange vetzuurketens hadden genomen (10).

Kan helpen om symptomen van epilepsie, alzheimer en autisme te reguleren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een ketogeen dieet in combinatie met MCT-olie kan helpen met het behandelen van de aandoeningen zoals epilepsie, alzheimer en autisme (11).

Epilepsie

Het ketogeen dieet werd in de jaren ’20 geïntroduceerd als manier om de symptomen van epilepsie te behandelen.

Aangezien MCT’s makkelijk kunnen worden omgezet in ketonen, kunnen zij ook nuttig zijn bij het behandelen van epilepsie.

Echter, het type MCT-olie dat wordt gebruikt zou ook belangrijk kunnen zijn bij de behandeling epilepsie. Bij één onderzoek werd aangetoond dat caprylzuur uit MCT’s epilepsieaanvallen beter reguleerde dan een vaak gebruikt epilepsiemedicijn (12).

Ook werd in een ander onderzoek bij ratten aangetoond dat MCT caprylzuur bepaalde receptoren die verantwoordelijk zijn voor epileptische aanvallen in het brein van ratten blokkeerde (13) .

Alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer raakt het vermogen van de hersenen om glucose op te nemen als brandstof verstoord, waardoor hersenfunctionaliteit afneemt (14).

Bij een ketogeen dieet met MCT-olie wordt het lichaam voorzien van een alternatieve brandstof: ketonen. Deze worden vanuit de vetzuurketens van MCT-olie gemaakt door de lever.

Bij 20 proefpersonen met een specifiek type Alzheimer werd na het toedienen van een enkele dosis MCT-olie al een verbeterd korte termijn geheugen waargenomen (15).

Al spelen genetische factoren een rol, er zijn wetenschappelijk bewijzen dat 20 tot 70 gram supplementaire MCT’s met caprylzuur en caprinezuur kunnen een redelijke verbetering veroorzaken van milde tot gemiddelde Alzheimer (16).

Over het algemeen zijn de resultaten van MCT-olie met betrekking tot de behandeling van Alzheimer veelbelovend, maar er zijn uitgebreidere en groter opgezette studies nodig om hier definitieve uitspraken over te kunnen doen (17).

Autisme

MCT-olie heeft in onderzoek zich bewezen als een effectief middel om symptomen van autisme tegen te gaan (18).

Bij een ander onderzoek werden MCT’s toegevoegd aan een ketogeen en glutenvrij dieet voor kinderen, waarbij h autistische gedragingen substantieel verbeterden bij 6 van de 15 kinderen die bij het onderzoek betrokken waren (19).

Het toevoegen aan MCT-olie aan een dieet kan in verschillende mate effect hebben bij kinderen. Zo kan het zijn dat bij het ene kind er geen noemenswaardig effect optreedt en bij een ander kind wel. Er is daarom nog meer onderzoek nodig om dit te verklaren (20).

Bevat vetzuren met een antibacteriële werking.

MCT’s bevatten een bewezen antimicrobiële werking (21) (22) (23).

Kokosolie, dat voor een groot gedeelte uit MCT’s bestaat heeft een bewezen verminderend effect op de schimmelinfectie candida. Dit is een schimmel die verschillende soorten huidinfecties  veroorzaakt (24).

Een andere studie toont aan dat kokosolie ook de groei van de ziekmakende bacterie Clostridium difficile vermindert (25)

Deze antibacteriële werking van kokosolie is waarschijnlijk toe te schrijven aan de aanwezigheid van caprylzuur, caprinezuur en laurinezuur in MCT’s (26).

Kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen

Bij een onderzoek onder 24 mannen met overgewicht werd geconstateerd dat het nemen van MCT-olie in combinatie met fytosterolen en lijnzaadolie gedurende een periode van 29 dagen een 12,5% lager totaal cholesterol vastgesteld.

Toen dezelfde proef met olijfolie werd uitgevoerd was de vermindering slecht 4,7% (27).

In het hetzelfde onderzoek werd vastgesteld dat de mix met MCT-olie voor een lagere LDL-cholesterolscore zorgde. Een lagere LDL-cholesterolscore wordt in verband gebracht met lagere kans op hart- en vaatziekten.

Daarnaast kan het gebruik van MCT-olie ook zorgen voor een toename van het ‘goede’ HDL-cholesterol (28). Een hogere HDL-score hangt samen met een goede gezondheid van het hart en bloedvaten.

Ook wordt de consumptie van MCT-olie gerelateerd aan een aanmerkelijke vermindering van een bepaalde eiwitmolecuul genaamd C-reactief proteine (CRP). Dit is een belangrijke ontstekingsindicator is die het risico op hartziekte aangeeft (29).

Kan helpen om bloedsuikerspiegel stabiel te houden en diabetes te controleren

MCT-olie kan voordelen bieden aan mensen die diabetes hebben (30).

Zo zijn er onderzoeken waarbij diabetici die MCT’s gebruikten minder suiker nodig hadden om hun bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te brengen dan mensen die geen MCT’s consumeerden (31).

Daarnaast kunnen MCT’s bijdragen aan een betere insulinegevoeligheid, gewichtsverlies en tailleomtrek bij diabetici (32).

Mogelijke nadelen van het gebruik van MCT-olie.

Het frappante aan MCT-olie is dat het eerder genoemde voordeel dat het naast de honger remmende hormonen peptide YY en leptine, juist ook de aanmaak van honger opwekkende hormonen zoals ghreline en neuropeptide Y kan stimuleren bij sommige mensen (33)(34)(35) .

Hoge doseringen van MCT-olie kunnen op de lange termijn leiden tot vervetting van de lever. Dit is echter gebaseerd op onderzoek bij muizen, hetgeen geen sluitend bewijs is dat dit ook het geval is bij mensen (36).

Tot slot.

Het gebruik van MCT-olie kan een waardevolle toevoeging zijn op een ketogeen dieet.

Het bevat makkelijk verteerbare vetzuren die snel kunnen worden getransporteerd naar de lever om vervolgens te worden omgezet in ketonen. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren en daarmee ook gewicht te verliezen.

Dit kan vervolgens positieve effecten op de symptomen van verschillende aandoeningen zoals diabetes, alzheimer, epilepsie en autisme.

Zolang je niet overdreven grote doseringen MCT-olie neemt kun je de gezondheidsvoordelen zonder negatieve bijwerkingen ervaren.

Mocht je op zoek willen gaan naar een goed MCT supplement dan hebben we een suggestie voor je.

Lees hier meer over de Ultimate MCT Powder van Foodie

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

13 reacties Plaats reactie

 1. Beste,

  Ik las al veel over MCT olie uit kokosolie. Toch vraag ik me af hoe het geproduceerd word. Op een schadelijke synthetische manier? Is MCT olie dan nog wel een natuurlijk product gelijk kokosolie? Aangezien het naar niets smaakt en ruikt. Raar!
  Wat met de voedingswaarde en de mineralen in MCT olie?
  Kunnen jullie wat meer vertellen over deze olie?

  Dank bij voorbaat
  Met vriendelijke groeten
  Martine

  Beantwoorden
  • Hoi Martine,

   Bedankt voor je berichtje.

   MCT-olie wordt verkregen door een proces dat fractionatie heet. Dit is niet synthetisch. Men laat kokosolie smelten, en de verschillende vetzuren in het vet hebben verschillende smelttemperaturen. Doordat ze op verschillende momenten smelten kunnen de MCT-vetzuren worden gescheiden van andere vetzuren.

   MCT-olie bestaat vrijwel geheel uit verzadigde vetzuren.

   Qua vitaminen en mineralen is MCT-olie niet zo interssant als qua vetzuren. Er zijn slechts zeer geringe hoeveelheden ijzer, vitamine E en vitamine K aanwezig in MCT-olie.

   Ik hoop je met dit antwoord te hebben geholpen Martine, mochten er nog onduidelijkheden zijn..stuur ons gerust nog een berichtje!

   Beantwoorden
 2. Ik bak hoofdzakelijk in arachideolie vanwege het hoge brandpunt en het bakt het vlees mooi bruin.
  Voor suddervlees gebruik ik croma.
  Ik heb in het verleden wel eens kokosolie geprobeerd maar het bakt het vlees niet bruin en begint te walmen bij hoge temperaturen. Wat kan ik het beste gebruiken om deze producten te vervangen?
  Mijn eerste ingeving zou zijn roomboter nl.

  Beantwoorden
 3. Hallo, ben recent begonnen met het gebruik van MCT olie binnen mijn keto maar heb begrepen dat je dit best stilaan opbouwt. Kan echter nergens een stappenplan vinden over hoe snel je mag gaan van 1/2 tl naar 2 el. Enig advies hierin?

  Beantwoorden
  • Hoi Karen,

   Bedankt voor je reactie en sorry voor mijn verlate respons.

   Kokosolie bevat slechts voor een beperkt gedeelte MCT-vetzuren. Je kunt inderdaad kokosolie nemen om MCT-vetten binnen te krijgen, maar daarbij moet je rekening houden dat kokosolie ongeveer 50% MCT-vetten bevat. Als je dus de effecten van MCT-vetzuren wil benutten is het over het algemeen effectiever om de pure vorm te nemen. Dit kan in poedervorm of in vloeibare vorm.

   Ik hoop dat ik je vraag hiermee beantwoord heb Karen. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, laat het me weten!

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]