Bulletproof koffie

Nederlanders en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vele eeuwen geleden namen handelslieden koffie uit exotische oorden mee naar ons land. In Nederland drinken we vandaag de dag gemiddeld zelfs 150 liter koffie per jaar1. Hoewel het met het Nederlands elftal niet zo goed gaat, als het op koffie aankomt zijn we wereldkampioen. Het oer-Hollandse bakkie pleur helpt je de dag door te komen dankzij de stimulerende werking. Terwijl de één het drinkt met suiker, de ander met melk is er nu ook een versie met boter en olie: bulletproof koffie.

Wat is het?

In de Verenigde Staten is bulletproof koffie een razend populaire trend. Het is koffie aangevuld met boter en MCT olie. Bedenker van de koffievariant is Dave Asprey. Deze maakte in Tibet kennis met thee dat aangevuld werd met yak-boter. Terug in de Verenigde Staten ontwikkelde hij de bulletproof koffie. In tegenstelling tot normale koffie wordt er geen suiker of melk aan toegevoegd maar boter en olie. De koffie is bedoeld voor het ontbijt en bestaat bijna volledig uit vetten.

koffie

Waarom?

De grote vraag is waarom je boter en olie aan koffie moet toevoegen. Volgens de bedenker van de koffie levert het een boost in concentratie op, onderdrukt het de gevoelens van honger en helpt het bij afvallen. Uiteraard speelt de cafeïne uit de koffie een rol en levert het een alertheid op zoals je gewend bent van koffie. Volgens Asprey zorgt de combinatie met de boter en Brain Octane Oil (of MCT olie) ervoor dat je direct begint met het verbranden van vet.

Hoe maak je de koffie?

Ten eerste maak je eerste de normale koffie zoals je dat normaal ook doet. Vervolgens doe je dit in een blender en voeg je een eetlepel (gras)boter en 1 eetlepel Brain Octane Oil toe. Dit is een redelijk prijzig product waardoor je net zo goed voor MCT olie kunt kiezen. In plaats van MCT olie wordt ook wel kokosolie gebruikt. Zet de blender aan en mix het geheel totdat er een schuimkraag ontstaat. De bulletproof koffie is klaar voor consumptie.

Recept bulletproof koffie

  • 2 kop koffie
  • 2 eetlepels Brain Octane Oil (of MCT olie)
  • 2 eetlepels (gras)boter

Wat heb je nodig?

Voor het maken van bulletproof koffie heb je uiteraard koffie nodig. In het originele recept wordt gezegd dat het alleen met de échte Bulletproof Coffee Beans te maken is maar je kunt ook de koffie gebruiken die je normaal gesproken ook gebruikt. Er is geen speciale koffie nodig om bulletproof koffie te maken. Voor de toevoegingen heb je ongezouten grasboter nodig en Brain Octane Oil. De boter is verkrijgbaar bij de AH en andere supermarkten. Brain Octane Oil is verkrijgbaar via diverse webshops, net als MCT olie. Daarvoor kun je terecht bij één van de vele webshops die het aanbieden. In dit overzicht staan de goedkoopste verkopers van MCT olie:

Ketostrips.nlMCT 500 ml€ 12,95Info & Bestel
Farmaline mctMCT 500 ml€ 16,21Info & Bestel
Bol.com mctMCT 500 ml€ 17,35Info & Bestel

De smaak?

Het eerste wat veel mensen denken is dat het niet lekker is. Smaken verschillen, maar doordat MCT olie een neutrale smaak heeft proef je alleen een wat romige koffie. Doordat er veel vetten in de koffie zitten voel je je goed vol na een enkele kop koffie. Dit is ook de reden waarom veel mensen het als ontbijt drinken.

Wat is grasboter?

Grasboter is afkomstig van koeien uit de wei die gras hebben gegeten en vrij geleefd hebben. Volgens verschillende onderzoeken heeft deze botersoort veel meer waardevolle nutriënten2. Het is een soort van roomboter dat iets geler van kleur is en meer gezonde vetten bevat3. Het bevat van nature selenium, magnesium, zink, lecithine, koper, jodium en vitamine A, D en E.

Wat is MCT olie?

MCT olie staat voor olie met vetzuren met een middellange keten. Het is de Engelstalige afkorting voor Medium-chain triglyceriden. Bij MCT vetzuren gaat het om de ketens vetzuren die een lengte hebben van 6 tot 12 ketens4. Door de korte ketens worden deze vetzuren makkelijker door het lichaam verteerd, op een andere manieren dan vetzuren met een lange keten. De vetten leveren op deze manier snelle energie en worden niet opslagen als vetreserve. Deze eigenschap is ook de reden waarom het gebruikt wordt in bulletproof coffee.

De relatie met het ketogeen dieet

Boter en olie: twee vetrijke substanties die perfect passen binnen de grenzen van het ketogeen dieet. Bij het ketogeen dieet bestaat het grootste deel uit vetten waardoor de bulletproof koffie een uitstekende manier is om snel wat extra en goede vetten binnen te krijgen. Een kop bulletproof koffie kan al snel 250 tot 400 calorieën leveren die bijna alleen uit vetten gehaald worden. In een dieet waarbij je bijna geen koolhydraten mag eten is deze koffievariant een makkelijke manier om vetten binnen te krijgen.

Bulletproof koffie
3.7 (73.64%) 44 stemmen

Pin It on Pinterest

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]