Vetten

Vetten in voeding worden door veel mensen als de boosdoener voor overgewicht gezien. Diëten met producten met weinig vetten worden nog door veel mensen gevolgd. De supermarkten liggen vol met producten die adverteren met 0% vet wat dit beeld alleen maar bevestigd dat vetten slecht zijn. Dit soort producten zorgen ervoor dat iedereen denkt dat vetten slecht zijn.

Niet alle vetten zijn hetzelfde

Het grote publiek denkt dat alle vetten hetzelfde zijn. Dat zou je ook denken als je je er nooit in verdiept hebt. Dat is echter niet het geval. Er zijn verschillende soorten vetten met allen een verschillende functie voor het lichaam. Je kunt daarom niet spreken over vetten in het algemeen. Als er wordt gesproken over vetten dan moet het specifiek over een bepaald soort vet zijn. Het verschil voor de effecten op de gezondheid tussen vetten is groot.

De soorten vetten

Vetten worden onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten worden vervolgens verdeeld in enkel- en meervoudige onverzadigde vetten. Verzadigde vetten komen voornamelijk voor in dierlijke producten maar ook in mindere mate in plantaardige producten zoals palm- en kokosolie. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn te vinden in noten, olijfolie, avocado maar ook in sommige dierlijke producten. Meervoudig onverzadigde vetten komen voor in plantaardige oliën maar ook in vis en visolie.

Verzadigd vet

Het verzadigde vet komt voor in plantaardige maar ook in dierlijke producten. De dierlijke producten bevatten meer verzadigde vetten dan de plantaardige vetten. Verzadigd vet zit meestal verborgen in producten. Het is dan niet direct zichtbaar. Dit is verzadigd vet in producten zoals koekjes, gebak, snacks, wordt, bepaalde kaassoorten en bijvoorbeeld vet vlees. Verzadigd vet is beter zichtbaar in producten zoals harde margarine en bak- en braadvet met een wikkel eromheen.

Hoe tegen verzadigde vetten aangekeken wordt in de laatste tijd veranderd. De meningen over de schadelijkheid van verzadigd vet zijn aan het verschuiven. Verzadigd vet draagt volgens de laatste onderzoeken niet bij tot een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten1. Hiernaast kunnen de verzadigde vetten helpen bij het gezond houden van de longen en de nieren.

Verzadigd vet hoeft niet alleen uit eten uit te komen. Het menselijk lichaam is in staat om zelf verzadigd vet te produceren. Dit doet het lichaam door verzadigd vet aan te maken uit suikers maar ook uit andere vetten. Het lichaam heeft verzadigd vet echter niet nodig. Het is geen essentiële voedingsstof. Het lichaam maakt verzadigd vet aan als een reservevoorraad energie en voor het beschermen van de organen.

Onverzadigd vet

Onverzadigd vet wordt gezien als het gezonde vet. Omega 3 en 6 vetzuren zijn voorbeelden van onverzadigde vetten. Deze vetten komen voor in plantaardige en dierlijke producten. De plantaardige producten zoals oliën bevatten in verhouding tot elkaar meer onverzadigde vetten dan dierlijke producten. Dierlijke producten waar onverzadigde vetten in zitten zijn bijvoorbeeld zuivel en vlees. Vet dat zacht is bij kamertemperatuur bevat relatief veel onverzadigde vetten. Dit zijn bijvoorbeeld oliën en margarine.

Soorten onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn te delen in twee soorten. Dit zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. De structuur van het vet bepaald of het enkel- of meervoudig is. De meervoudig onverzadigde vetten zijn daaropvolgend weer te delen in meerdere soorten. Dit zijn de omega 3, 6 en 9 vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor het lichaam. Dit betekent dat het lichaam de vetten nodig heeft maar dat deze niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden.

Voordelen voor de gezondheid

Onverzadigde vetten hebben positieve effecten op de gezondheid. Het voordeel van onverzadigd vet is dat het goede HDL cholesterol erdoor verhoogd wordt en het slechte LDL cholesterol verlaagd. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten sterk verlaagd wordt. Er is echter een uitzondering en dat zijn de transvetten.

Transvetten

Transvetten zijn onverzadigde vetzuren die ontstaan tijdens het productieproces. Deze vetzuren hebben een chemische structuur waar het lichaam niet goed mee om kan gaan. Het gaat om vloeibare plantaardige olie dat wordt gehard tijdens de productie. Het vet is daarna net als verzadigd vet hard bij kamertemperatuur. De transvetten hebben geen enkele meerwaarde voor het lichaam maar het verhoogt wel het risico op verschillende ziektes. De transvetten kunnen het beste volledig vermeden worden.

Feiten over vetten

 • Verzadigde vetten komen voornamelijk voor in dierlijke producten en palm- en kokosolie
 • Enkelvoudig onverzadigde vetten komen voor sommige dierlijke producten, olijfolie, noten en avocado
 • Meervoudig onverzadigde vetten komen voor in vis, visolie en in plantaardige oliën
 • Verzadigde en transvetten zijn hard bij kamertemperatuur
 • De essentiële vetten zijn linoleenzuur en linolzuur (omega 3 en 6 vetzuren)
 • Omega 3 vetzuren zijn te vinden in plantaardige oliën, vis, eieren, walnoten, lijnzaadolie, volkorenproducten en groenten
 • Omega 6 vetzuren zijn te vinden in groenten en plantaardige oliën
 • Transvetten verhogen het risico op verschillende ziektes

Essentiële vetten

Essentiële vetten zijn de vetten die het lichaam nodig heeft maar niet zelf kan produceren. Deze vetten moeten uit voeding komen. De essentiële vetten zijn linoleenzuur en linolzuur. Dit zijn omega 3 en 6 vetzuren. Met deze vetzuren kan het lichaam de andere omega 3 en 6 vetzuren produceren. Deze worden vervolgens gebruikt voor verschillende functies in het lichaam. Omega 3 vetzuren komen voor in plantaardige oliën, eieren, walnoten, vis, lijnzaadolie, volkorenproducten maar ook in groenten. Omega 6 vetzuren komen voor in groenten en plantaardige oliën.

Vetten
2.4 (47.69%) 13 stemmen

1 comment Add Comment

 1. Beste expert,

  Ik ben door een diëtist van de huisarts op ketogeen gezet.
  Ik val helemaal niet af maar kom gevoelsmatig aan.
  Reeds 1, 5 maand bezig echter na Pasen pas echt helemaal streng.

  Ik ben bang . Gevoel van controleverlies. Eet ik verkeerd?
  Lego urine strips gekocht. Zit in de lichtste roze tint.
  Kunt u mij verder helpen?

  Beantwoorden

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]