Omega 3 en 6

Omega 3 vetzuren vallen onder de meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd omdat veel van deze vetzuren in vis voorkomen. De Omega 3 vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) zijn het bekendst. ALA is te vinden in verschillende soorten olie zoals lijnzaad- en sojaolie maar ook in walnoten. De DHA en EPA vetzuren zijn voornamelijk bekend als de vetzuren die uit vis komen. Deze vetzuren bevinden zich bijna alleen in vis en ander voedsel uit de zee. De vetzuren zijn veel te vinden in vette vis zoals paling, forel, sardientjes, zalm en makreel.

Ongezonde vetten in vis

Vis heeft niet alleen goede vetten zoals de Omega 3 vetzuren. Er is ook vis dat vet is door de manier waarop het bereid wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kibbeling, vissticks of een lekkerbekje. Deze soorten hebben weinig omega 3 vetzuren zoals DHA en EPA.

DHA en EPA

Deze twee vetzuren kunnen niet door vissen zelf aangemaakt worden. De vissen halen de vetzuren uit algen. Kleine hoeveelheden EPA en DHA kunnen in vlees en eieren voorkomen. Het menselijk lichaam maakt zelf ook EPA en DHA aan maar het is niet bekend hoeveel dit precies is. De EPA en DHA worden aangemaakt door ALA die binnenkomt in de voeding. In het lichaam wordt deze omgezet.

Voordelen van omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren hebben vele voordelen voor het lichaam. De vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Door EPA en DHA wordt het risico op een hartinfarct verkleind. Deze twee vetzuren hebben een positief effect op het hartritme. Daarnaast hebben ze een positieve invloed op de vaatwandfunctie, ontstekingsreacties en het triglyceridengehalte in het bloed. De omega 3 vetzuren hebben ook een ontstekingsremmende werking waardoor er positieve effecten zijn bij reumatische aandoeningen.

Advies

Het wordt aangeraden om minimaal één keer per week vette vis te eten. Door eens per week vette vis te eten krijg je voldoende visvetzuren binnen die voordelig zijn voor de gezondheid. 450 mg visvetzuren per dag is de geadviseerde hoeveelheid. Deze hoeveelheid wordt bereikt door minimaal eens per week vette vis te eten.

Omega 3 supplementen

Omega 3 vetzuren zijn steeds vaker als supplement verkrijgbaar. Voor mensen die geen vis lusten of nooit geen vis eten om welke reden dan ook zijn deze supplementen een oplossing. Het heeft geen nut om extra supplementen te nemen als je meer dan eens vette vis per week eet.

Omega 6

Omega 6 vetzuren vallen onder de meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste van deze vetzuren is linolzuur wat veel voorkomt in plantaardige oliën zoals zonnebloem- en sojaolie. Andere omega 6 vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). Deze twee vetzuren worden ook aan voedingssupplementen toegevoegd.

Voordelen van omega 6 vetzuren

De omega 6 vetzuren hebben net als omega 3 vetzuren een positief effect op de gezondheid. Het cholesterolgehalte wordt verlaagd door de vetzuren waardoor het risico op hart- en vaatziekten kleiner is. Als er een tekort is aan linolzuur in het lichaam dan treden er verschijnselen op zoals een groeiachterstand of een droge huid.

Omega 3 en 6
3 (60%) 9 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]