Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Ketodieet voor vegetariërs en veganisten: is het mogelijk?

Het ketogeen dieet is voor de één eenvoudig te volgen maar voor de ander is vooral het begin een zware opgave. Door de beperkte inname van koolhydraten zijn veel voedingsmiddelen niet meer beschikbaar om te eten. Mensen die al ervaring hebben met het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen zijn vegetariërs en veganisten. Kan deze ervaring helpen bij het ketodieet of wordt het dieet nog moeilijker door de beperkte keuze?

Ketodieet voor vegetariërs

Als vegetariër eet je geen producten van gedode dieren en dat betekent al meteen dat je twee belangrijke voedingsgroepen uit het ketodieet niet kunt eten: vis en vlees. Deze twee voedingsgroepen spelen in het normale ketodieet een belangrijke rol. Aangezien je dit niet kunt eten als vegetarier blijft er minder keuze over. Als je nog wel gevogelte eet dan is dit een vervanging maar als je dit ook niet doet dan wordt de keuze aardig klein. Besef dit goed voor je aan het ketodieet begint.

Het vermijden van vlees en vis betekent dat je nog meer gebruik moet maken van de opties die overblijven. Dit betekent veel groenten, eieren en zuivelproducten. Bij de groenten geldt hiernaast dat je niet zomaar alle groenten kunt eten. Alleen de groenten met weinig koolhydraten passen binnen het dieet. Als je een vegetariër met een hekel aan groenten bent dan krijg je het moeilijk. De groenten zijn belangrijk om je maag te vullen en het leveren van de benodigde vezels.

Pas op met verpakte vegetarische varianten van voedingsmiddelen. Deze producten kunnen een lekker vegetarisch alternatief zijn maar vaak bevatten deze meer koolhydraten dan je denkt.

Eiwitten

Eiwitten zijn voor iedereen belangrijk, voor vegetariërs misschien nog wat meer dan voor mensen die alles eten. De eiwitaanbeveling voor vegetariërs is daardoor hoger dan voor mensen die vlees eten1. De eiwitbronnen die passen binnen het ketogeen dieet voor vegetariërs zijn de volgende:

 • eieren
 • kaas (hüttenkäse en meer)
 • melk
 • pindakaas
 • noten en zaden
 • natto
 • wheypoeder
 • tofoe
 • zuivel (vol)

Vetten

Vlees en vis zijn goede bronnen voor vetten maar als vegetariër zijn deze uit den boze. Voor vegetariërs zijn dit de bronnen die wel gegeten kunnen worden:

 • mayonaise
 • noten en zaden
 • oliën (MCT, olijfolie en meer)
 • olijven
 • avocado
 • kokosroom
 • slagroom
 • kaas (roomkaas en meer)
 • zuivel (vol)

Mogelijke problemen

Als vegetariër is het moeilijk om aan het dagelijkse aantal calorieën te komen zodat je voldoende eet. Te veel eten tijdens het ketogeen dieet is niet gewenst maar te weinig ook niet. Om toch voldoende binnen te krijgen is het nodig om voldoende oliën te gebruiken. Deze bestaan volledig uit vet en kunnen eenvoudig aan eten toegevoegd worden.

Als vegetariër is het hiernaast moeilijker om de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten te vinden. In tegenstelling tot de personen die vlees en vis eten krijg je waarschijnlijk meer koolhydraten binnen door de eigenschappen van de voedingsmiddelen die je wel kunt eten.

Net als iedereen is het ook voor vegetariërs belangrijk om alle essentiële stoffen binnen te krijgen. Er zijn vitamines en mineralen die alleen in dierlijke producten voorkomen. Om tekorten te voorkomen is het verstandig om supplementen te nemen voor aanvulling van deze stoffen.

Ketodieet voor veganisten

Voor veganisten blijven er nog minder opties over. De voedingsmiddelen die je als veganist nog wel kunt eten passen voor het grootste deel niet binnen de lijnen van het ketodieet. Mocht je het toch willen proberen dan kom je er al snel achter dat de voeding enorm eentonig wordt. Voor veganisten blijven de oliën, noten en zaden, avocado en kokosproducten over voor de vetten. Het wordt al moeilijker om aan voldoende eiwitten te komen.

Ketodieet voor vegetariërs en veganisten: is het mogelijk?
4.1 (82%) 10 stemmen

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Meer Artikelen

8 reacties Plaats reactie

  • Er zijn veel vissoorten waardoor er nog voldoende voedingsmiddelen met veel vetten zijn. Dit biedt wat meer mogelijkheden dan vegetariërs om vetrijke voedingsmiddelen te eten.

   Beantwoorden
 1. Als vegetariër en een lchf/ ketogeen dieet volgend heb ik moeite met de keuze van bijv. lunch of iets tussendoor. Ik ontbijt met volle yoghurt, noten, zaden en pitten. Ik lunch nu met wat fruit, maar heb wel erg veel honger tegen avondeten. Mijn avondeten bestaat uit veel groenten en een vegetarisch product zoals tofu, soja of tempe. Ben niet zo dol op eieren. Tussendoor of ‘s avonds neem wel eens een blokje kaas of wat noten.
  Ik val goed af, maar voel me wel slap.
  Moet ik misschien de hoeveelheden verhogen?

  Beantwoorden
 2. Omelet met prei en ui of champignons en ui als lunch met echte natuurlijke mayonaise peper en zeezout, heb/krijg je urenlang geen honger. Of hutenkase met blauwe bessen. Of noten met fruit. Wel proteine eten anders blijf je je slap voelen.
  Een ei is ook niet echt mijn favoriet, maar je voelt je niet slap. Ook neem ik een vitamine/mineralen tablet met extra 1 tabletje B12.

  Beantwoorden
 3. Ik ben vegetarier en volg het dieet al twee weken.
  Ik merk nog geen gewichts verlies,maar voel me wel lichter.
  Is dat mogelijk.

  Beantwoorden
 4. Ik vind het best lastig. Waar kan ik goede recepten vinden of welk boek raden jullie aan. Ik heb een melk intollerantie mag geen zuivel. Verder ben ik dol op fruit, maar dit zijn ook koolhydraten.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]