Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

20 comments

Net Carbs: wat zijn netto koolhydraten?

Als je de ketocalculator ingevuld hebt dan kom je opeens de term netto koolhydraten tegen, wat is dat? Netto koolhydraten zijn het totale aantal koolhydraten zonder de vezels. Als je bijvoorbeeld een maaltijd met 15 gram koolhydraten gegeten hebt waarvan 2 gram vezels dan is het netto aantal koolhydraten 13 gram. Voor de meeste mensen is het berekenen van het netto aantal koolhydraten makkelijker. Dit betekent dat je alleen naar het aantal koolhydraten op het etiket hoeft te kijken, niet naar de vezels. Het berekenen van het totale koolhydraten betekent immers een extra handeling of berekening; het meerekenen van de vezels.

Voedingswaarde etiketten

Voedingswaarde couscousHet berekenen van het aantal netto koolhydraten kun je afleiden van het voedingsetiket dat ieder product in Nederland heeft1. Deze etiketten zijn ervoor bedoeld om je te informeren wat er precies in het levensmiddel zit. In Nederland wordt het aantal netto koolhydraten apart op het etiket vermeld, met daarbij het aantal gram suiker. De vezels worden apart op het etiket vermeld. Het totale aantal koolhydraten is de hoeveelheid koolhydraten plus de hoeveelheid vezels.

Netto koolhydraten per maaltijd

Op het voedingsetiket lees je hoeveel gram koolhydraten er in 100 gram van het product zit, deelt het door 100 en dat vermenigvuldig je met het aantal gram dat je gegeten hebt. Dit is de manier om het totale aantal koolhydraten te berekenen van je maaltijd. Een voorbeeld, je hebt een handjevol amandelen gegeten met een gewicht van 25 gram. Per 100 gram amandelen krijg je ongeveer 10 gram koolhydraten binnen. De 10 gram koolhydraten deel je door 100 en dit vermenigvuldig je met 25. De uitkomst voor een handjevol amandelen van 25 gram komt hiermee op 2,5 gram koolhydraten.

De soorten vezels

Er zijn twee soorten vezels: fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. De fermenteerbare voedingsvezels worden afgebroken in de dikke darm en leveren een klein aantal calorieën, de niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken en leveren geen calorieën.

Bij de berekening van het netto aantal koolhydraten gaat men ervan uit dat de vezels geen effect hebben op het bloedsuiker waardoor deze in mindering gebracht kunnen worden op het totale aantal koolhydraten. Dit is echter niet helemaal waar. De fermenteerbare vezels leveren energie en hebben invloed op het bloedsuikergehalte. Het zijn de niet-fermenteerbare vezels die niet afgebroken worden en daardoor geen effect hebben op het bloedsuikergehalte.

Om deze reden wordt het aanbevolen om uit te gaan van het totale aantal koolhydraten, niet van het netto aantal. Aan de andere kant er zijn er onderzoeken die vertellen dat de fermenteerbare vezels het bloedsuikergehalte juist kunnen verlagen. Voor het ketodieet is dit een gewenst effect.

Uitgaan van netto koolhydraten of niet?

Onder de kenners zijn de meningen verdeeld. Dit geldt zelfs niet alleen voor het gebruiken van netto koolhydraten of totale aantal koolhydraten maar ook voor de hoeveelheid koolhydraten per dag. De schrijvers van het boek Art and Science of Low Carb living, Dr Volek en Phinney2, geven aan dat het reduceren van het totale aantal koolhydraten per dag naar ongeveer 50 gram genoeg is om in ketose in ketose te raken. Anderen gaan liever uit van maximaal 20 gram koolhydraten per dag inclusief vezels. In dit artikel is meer te lezen over hoeveel koolhydraten per dag gewenst is.

Voor de keto calculator gaan we uit van het netto aantal koolhydraten maar dit betekent niet dat jij dit ook moet bijhouden. Als je het makkelijk vindt om het totale aantal koolhydraten bij te houden dan is dit prima. Het hangt af van je doelen en hoe gevoelig je voor koolhydraten bent. Als je ervaring opbouwt met het ketogeen dieet leer je veel over je eigen lichaam en hoe je lichaam op koolhydraten reageert.

Andere factoren

Let niet alleen op de inname van het aantal koolhydraten maar ook op de totale inname van calorieën. Het is niet zo dat je bij het ketogeen dieet onbeperkt kunt eten tot je meer dan vol zit. Zo werkt het nooit: ook niet bij het ketogeen dieet. Het is een missopvatting dat je tijdens het ketogeen dieet zoveel kunt eten als je wilt. Het ketodieet leidt van nature tot minder eetlust en het onderdrukt de honger. Hierdoor eet je minder dan normaal en is het niet nodig om calorieën te tellen.

Dat je niet op je calorieën hoeft te letten betekent wat anders dan veel meer eten dan je nodig hebt. Calorieën tellen is niet vereist maar als je teveel eet dan kun je nog altijd aankomen in gewicht, ook tijdens het ketogeen dieet. Daarom is het verstandig om te letten op de totale inname van calorieën.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

20 gedachten over “Net Carbs: wat zijn netto koolhydraten?”

 1. ik hou erg van spruitjes (gegratineerd met kaas). Spruitjes bevatten volgens de tabel op het zakje 5 gram koolhydraten per 100 gram. Maar ook 4 gram vezels per 100 gram. Ik dacht mooi; dan haal ik die vier gram vezels van de 5 gram koolhydraten af en bevatten spruitjes dus maar netto 1 gram koolhydraten per 100 gram. Maar als ik het stuk lees op keto.nl twijfel ik over het soort vezels dat in spruitjes zit. Is daar iets over bekend bij jullie?

  Beantwoorden
 2. ik heb even een vraag.
  over een recept uit de keto revolutie bij het ontbijt de noten musli.
  is bij de berekening van de macronutriënten de yogurt al meegerekend of moet deze er nog apart bij gerekend worden? ik neem aan van wel maar weet het niet zeker.

  vriendelijke groet,
  Ina

  Beantwoorden
  • Hee Nino, goeie vraag! Nederlandse producten zijn vrijwel altijd al netto. Al helemaal als het aantal vezels hoger is dan het aantal koolhydraten 😉

   Dus in dit geval is het bruto aantal: 16 + 24 = 40 gram

   En netto dus: 40 – 24 = 16 gram

   Kan je hier wat mee?

   Beantwoorden
 3. ik lees bij bv johannesbroodpitmeel dat er 80 gram koolhydraten per 100 gram inzitten maar dit wordt wel vaak in een koolhydraat arm dieet genoemd. nu las ik dat die 80 gram bijna volledig uit niet verteerbare vezels bestaat en dat er netto dus bijna niks in zit. zou dat kunnen kloppen?

  Beantwoorden
 4. Sinds 2 jaar volg ik keto eet wijze, om infecties tegen te gaan. Dat helpt niet zo. Wel val ik nu teveel af.
  Ben duizelig. Drink electrolyten, Greens en collageen plus
  Vrouw 83 1.63 58kg

  Beantwoorden
  • Hi Marian,

   Allereerst is het super te lezen dat je de Keto eetwijze gevonden hebt. Wel jammer dat het je nog niet brengt wat je ervan hoopte.
   Het is erg lastig om zo te beantwoorden waarom de infecties nog niet over zijn. Daarvoor zouden we meer informatie moeten hebben. Als je teveel afvalt kun je eens kijken naar je stress niveau en wat je binnenkrijgt aan caloriën. Dus eens een paar weken echt bijhouden en wellicht proberen de hoeveelheid vet te verhogen (dus niet teveel eiwitten). Ieder lichaam is bio individueel en heeft weer een andere verbrandingsmotor 😉

   Beantwoorden
 5. Ik weet niet of dit nog actief is, maar jou berekening klopt niet. Je mixt Amerikaanse wetgeving met Europese wetgeving. Nu is dit al geschreven in 2018, maar verwijder dit aub. Mensen worden hierdoor op het verkeerde been gebracht.

  Beantwoorden

Plaats een reactie