Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

11 comments

De 13 beste koolhydraatarme groenten

Groenten; niemand kan zonder maar velen eten er te weinig van. Het algemene advies is om meer dan 250 gram groenten per dag te eten. Voor een groot deel van de Nederlanders is dit veel meer dan het dagelijkse gemiddelde. Groenten zijn echter onmisbaar in een gezond eetpatroon. Waarom? Ze zitten vol vitaminen, mineralen en andere belangrijke nutriënten die je lichaam nodig heeft. Alsof dit nog niet genoeg leveren groenten veel vezels terwijl ze weinig calorieën hebben. Dit maakt groenten ideaal voor het ketogeen dieet, en elk ander dieet dat gebaseerd is op weinig koolhydraten.

Het enige probleem is dat sommige van deze groenten iets teveel koolhydraten bevatten. Hierdoor zijn niet alle groenten zomaar geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Vooral als je erg weinig koolhydraten wilt eten, bijvoorbeeld maximaal 20 gram per dag, dan telt elke gram. Dit zijn de 13 beste koolhydraatarme groenten die bij het koolhydraatarme dieet passen.

Broccoli

1. Broccoli

Als het op échte superfoods aankomt dan is broccoli er één van. Niemand zal het echter een superfood noemen omdat het al zo bekend is, maar broccoli heeft de perfecte eigenschappen. Zo bevat het veel vitamines C en K maar kan het ook helpen bij het bestrijden van insulineresistentie en meer 1.

100 gram broccoli staat gelijk aan 29 kcal en 2 gram koolhydraten.

Asperges

2. Asperge

De asperges die we in Nederland kennen worden tijdens het befaamde aspergeseizoen geoogst. Hoewel dit ieder jaar maar voor twee maanden mogelijk is kijken veel mensen er naar uit. Niet zonder reden, de asperges is niet alleen lekker maar ook erg gezond en bovendien bevatten ze weinig koolhydraten.

100 gram asperges staat gelijk aan 17 kcal en 1,3 gram koolhydraten.

Paprika

3. Paprika

Iedereen kent paprika, de vrucht die in het rood, oranje, groen en geel te koop is in vrijwel iedere supermarkt. Iedere kleur bevat andere nutriënten, dus niet alleen de kleur is anders. Wat je in paprika vindt zijn veel vezels en voedingsstoffen maar ook weinig calorieën. Alle paprikasoorten bevatten antioxidanten en vooral rode paprika’s bevatten veel vitamine C.

100 gram paprika staat gelijk aan 26 kcal en 4,5 gram koolhydraten.

Champignons

4. Champignons

Champignons bevatten bijna geen koolhydraten en vet maar alleen eiwitten. Het is één van de groenten met het laagste aantal koolhydraten per 100 gram. Zo kun je al 100 gram champignons eten terwijl je dan maar 16 kcal binnen krijgt. Als je het aantal calorieën dat je eet onder controle wilt houden dan zijn champignons uitermate geschikt.

100 gram champignons staat gelijk aan 16 kcal en 0,3 gram koolhydraten.

Courgette

5. Courgette

De courgette lijkt veel op de komkommer maar je kunt er veel meer mee doen. Zo kun je het gebruiken in plaats van pasta in een gerecht. Het is hiernaast een goede bron van vitamine C en het is makkelijk te bereiden. Je kunt het koken, bakken maar ook rauw eten.

100 gram courgette staat gelijk aan 27 kcal en 4,5 gram koolhydraten.

Spinazie

6. Spinazie

Je wordt niet zo sterk als Popeye door spinazie te eten maar het biedt wel degelijk voordelen voor de gezondheid. Zo kan het helpen bij het beschermen van het DNA en is het een uitstekende bron van vitamines en mineralen2. Let op, gekookte spinazie bevat per gram veel meer koolhydraten dan ongekookt.

100 gram ongekookte spinazie staat gelijk aan 15 kcal en 0,6 gram koolhydraten.

Bloemkool

7. Bloemkool

In Nederland is aardappelen, vlees en bloemkool combinatie een klassiek gerecht dat doet denken aan vroeger. Bloemkool is echter niet alleen goed om oude herinneringen naar boven te halen maar het is ook veelzijdig. Het kan hiernaast gebruikt worden als vervanger van rijst en aardappelen.

100 gram bloemkool staat gelijk aan 24 kcal en 3,0 gram koolhydraten.

Radijs

8. Radijs

Een wat minder gegeten groenten is radijs. Hoewel je er door de scherpe smaak niet zomaar een paar achter elkaar kunt eten hebben radijsjes een plek in een koolhydraatarm dieet. Ze bevatten namelijk weinig calorieën en ook weinig koolhydraten.

100 gram radijsjes staat gelijk aan 18 kcal en 2,5 gram koolhydraten.

Witte kool

9. Witte kool

Witte kool is een koolsoort met een hoog vitamine C gehalte. Het bevat hiernaast thiocyanaat dat een antibiotische werking heeft. Je kunt het toevoegen aan salades, een groentecurry van maken of gebruiken voor ovenschotels. Doordat het relatief weinig koolhydraten bevat is het geschikt voor het ketodieet.

100 gram witte kool staat gelijk aan 27 kcal en 3,8 gram koolhydraten.

Boerenkool

10. Boerenkool

Boerenkool is een typische wintergroente bestaande uit twee soorten en vele rassen. In Nederland wordt het veel gebruikt in stamppotten maar uiteraard kun je het ook in een koolhydraatarm dieet toepassen als gestoomde groente. Het bevat veel antioxidanten en kan helpen bij het beschermen tegen hart- en vaatziekten en andere aandoeningen3.

100 gram boerenkool staat gelijk aan 11 kcal en 1 gram koolhydraten.

Komkommer

11. Komkommer

Als je snel je honger even wilt onderdrukken dan is een halve komkommer een makkelijke keuze. Een gezonder tussendoortje kom je niet snel tegen. Komkommers bevatten weinig koolhydraten en vooral in de zomer kan het verfrissend zijn.

100 gram komkommer staat gelijk aan 14 kcal en 2,2 gram koolhydraten.

Spruitjes

12. Spruitjes

Spuitjes zijn een koolsoort met een beruchte naam. Kinderen houden er niet van maar als je er niet vies van bent dan past het perfect in het ketogeen dieet. Je kunt er alle kanten mee op; roerbakken, stampen of wokken.

100 gram bereide spruitjes staat gelijk aan 25 kcal en 3,4 gram koolhydraten.

Sla

13. Sla

Als het op koolhydraatarme groenten aankomt dan staat sla aan de top. Afhankelijk van het type sla kan het ook nog eens een goede bron van vitamines zijn. Vooral donkere slasoorten bevatten veel vitamines.

100 gram sla staat gelijk aan 11 kcal en 1 gram koolhydraten.

Zoals je kunt lezen, er zijn genoeg groenten geschikt voor een dieet met weinig koolhydraten. Bovendien bevatten groenten veel vezels, vitamines en mineralen die je lichaam helpen om gezond te blijven. Lees hier meer over wat je kunt eten tijdens het ketogeen dieet. Heb je een aanvulling voor dit artikel? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

11 gedachten over “De 13 beste koolhydraatarme groenten”

 1. Hoi hoi, volgens mij klopt het niet helemaal.. ik heb myfitnesspal & google geraadpleegd:
  Het aantal koolhydraten per 100 gram broccoli is 7
  Het aantal koolhydraten per 100 gram champignons is 5

  Beantwoorden
  • Hee Peter! Thnx 🙂 Tip: bij het woordje lijnen denk ik aan iets tijdelijks – ff heel weinig calorieen om snel af te vallen (als ik het verkeerd heb moet je het zeggen). Grote kans dat je ook weer aankomt – snel.

   Voor het beste resultaat en gezondheid is het beste om gewoon jouw voedingspatroon definitief aanpassen. Helemaal omgooien. Leer meer over voeding en wat het doet het met je lichaam.

   Je lichaam zal je dankbaar zijn 😉

   Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie