Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Hulpmiddelen en supplementen voor het ketodieet

Het ketodieet is niet alleen populair maar ook effectief. Dit koolhydraatarme dieet dat dit jaar al diverse keren de media gehaald heeft is dé manier om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren. Wat het ketodieet anders maakt dan het gros van de dieetmethodes is dat er geen duur maandelijks abonnement voor nodig is en niet één of andere hype is waar iedereen een slaatje uit wil slaan. Het dieet is immers al bijna 100 jaar oud, met de eerste vermeldingen terug te leiden naar de jaren 20 van de vorige eeuw. Geen shakes die je moet gebruiken en geen kostbare dieetschema’s samengesteld door dieetgoeroes. Hulpmiddelen zijn niet vereist maar kunnen wel handig zijn om te bepalen of je goed bezig bent. Supplementen zijn ook niet vereist maar kunnen je helpen om eventuele bijwerkingen te minimaliseren. De hulpmiddelen en supplementen voor het ketodieet tonen we op deze pagina zodat je zelf kunt bepalen of je er gebruik van wilt maken of niet.

Ketosticks

Zoals je waarschijnlijk al gelezen hebt is ketose een belangrijk onderdeel van het ketodieet. De talrijke voordelen die het dieet biedt zijn voor het grote deel toe te wijzen aan ketose. Je hebt minder eetlust, de bloedsuikerspiegel blijft onder controle en je gewicht neemt af. Als je met het dieet begint dan wil je natuurlijk weten of je in ketose bent. Dit kun je meten met de zogenoemde ketosticks. Deze urinestrips veranderen van kleur als je in ketose bent. Als je het hebt over een handig hulpmiddel voor het ketodieet dan zijn deze ketose teststrips onmisbaar.

[sc name=”ketostrips”]

Boeken

Waar veel mensen moeite mee te hebben bij het ketogeen dieet is het samenstellen van de dagelijkse voeding. Er is geen vast schema dat je kunt volgen en je mag zelf weten wat je eet; zolang het maar veel vetten heeft, weinig eiwitten en heel weinig of geen koolhydraten. Dit klinkt eenvoudig maar in de praktijk kun je je afvragen wat je nu op tafel moet zetten na een dag hard werken. Dit is waar de boeken over het ketogeen dieet goed van pas komen. Het boek waar de meeste mensen veel aan hebben is het ‘Het keto-dieet’ boek van Martina Slajerova. Dit boek geeft een duidelijke uitleg en bruikbare informatie over het ketodieet inclusief een groot aantal recepten. Dit zijn de boeken:

MCT Olie

Voor sommige gebruikers een essentieel product om in ketose te raken is MCT olie. Deze olie wordt gewonnen uit kokos- en palmpitolie en bevat alleen middellange keten vetzuren. Deze komen bijna niet voor in de gebruikelijke voedingsmiddelen. Het voordeel van MCT olie is dat je de koolhydraten niet zo heftig hoeft te verminderen. Bij het MCT ketogeen dieet, een variant op het klassieke ketogeen dieet, kan er nog 20 procent aan koolhydraten gegeten worden terwijl er dan nog steeds sprake is van ketose. Dit komt doordat MCT olie direct in het bloed opgenomen wordt in tegenstelling tot andere vetzuren.
[sc name=”mctolie”]

Vezels

Doordat je tijdens het ketose dieet geen brood, rijst en andere vezelrijke voedingsmiddelen eet krijg je waarschijnlijk minder vezels dan normaal binnen. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is om veel koolhydraatarme groenten tijdens het dieet te eten. Vezels heb je nodig voor een gezonde spijsvertering en geven je ook het verzadigde gevoel na een maaltijd. Op het etiket van een voedingsmiddel staat vermeld hoeveel vezels erin zitten. Tijdens het ketogeen dieet kan een vezelsupplement uitkomst bieden. Deze kun je bij de drogist kopen of online.

[sc name=”vezels”]

Vitamines en mineralen

Tijdens het ketogeen dieet eet je minder gevarieerd waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Dit gebeurt niet snel maar als je voor een lange periode het dieet volgt dan is dit wel mogelijk. Om dit te voorkomen kun je een multivitamine supplement nemen zodat je iedere dag voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Net als het vezelsupplement kun je de multivitamine bij iedere drogist kopen maar ook in veel supermarkten en online.

Bij het ketogeen dieet ligt de aandacht voornamelijk op de elektrolyten. Dit zijn mineralen die helpen bij het behouden van de vloeistoffenbalans in het lichaam. De drie bekendste elektrolyten zijn natrium (Na), chloride (Cl) en kalium (K) maar ook magnesium (Mg) en calcium (Ca) spelen een rol.

[sc name=”multivitamine”]

Zoals je leest heb je niet veel nodig om met het ketogeen dieet te beginnen. De hulpmiddelen en supplementen zijn optioneel en niet vereist. Vind je dat een bepaald supplement tussen dit rijtje hoort? Laat het ons weten in de reacties.