Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

No comments

Cheat dagen tijdens het ketogeen dieet: mag dat?

Bij het ketodieet begin met je met het verminderen van koolhydraten, welke je vervangt door vetten. In het begin heeft je lichaam het moeilijk met deze overgang naar vetten en dat merk je lichamelijk. Gelukkig neemt de drang naar koolhydraten snel af als je blijft volhouden. Je merkt dat je lichaam minder naar suikers verlangt maar eens in de zoveel tijd kun je opeens een enorme zin krijgen in koolhydraten. Mag dit voor een keer of niet?

Cheat dagen

Laten we eerlijk zijn; een lange periode beperkt zijn in wat je kunt eten is moeilijk. Een cheatdag op z’n tijd, waarbij je kunt eten wat je wil, maakt het makkelijker om het vol te houden. Cheat dagen worden gebruikt om door een plateau te breken maar ook om gemotiveerd te blijven. Een dag terugvallen in je oude patroon is niet uit den boze, als het bij één dag of maaltijd blijft. Voor de één werkt het goed, voor de ander totaal niet. Daar kom je pas achter als je het probeert.

Wanneer cheaten?

Als je niet de zin hebt om te cheaten en wat anders dan keto te eten dan is het niet nodig. Het is geen verplichting en wordt normaal gesproken alleen gedaan door degenen die er zin in hebben. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor om één dag in het weekend te cheaten, een ander eens in de maand en weer een ander probeert het zo min mogelijk te doen.

Hoe werkt een cheat dag?

In het begin van het ketogeen dieet schrap je het grootste deel van de koolhydraten, de opgeslagen glucose in je lichaam wordt snel minder, je verliest vocht en je raakt in ketose. Glucose levert niet meer de energie maar vetten. Als je vervolgens weer koolhydraten eet, zoals je waarschijnlijk zou doen tijdens een cheatdag, dan neemt het lichaam weer meer water op en worden de koolhydraten gebruikt voor de energie. Je komt wat aan in gewicht doordat je meer vocht vasthoudt en waarschijnlijk voel je je ook wat dikker. Als je dit slechts een dag doet dan is het geen probleem. Houdt er wel rekening mee dat je dan niet meer in ketose bent.

Na de cheatdag

Zodra je weer de koolhydraten vermindert neemt het vocht weer af, voel je je weer snel slanker en raak je weer in ketose als de voorraden glucose op zijn. Hoelang het duurt voor je weer in ketose bent verschilt per persoon maar ook van wat je precies gegeten hebt en hoeveel. Als je bijvoorbeeld de gehele dag door alleen maar brood, zoetigheid en frisdrank hebt gehad dan raak je niet zo snel weer in ketose dan wanneer je alleen maar een gezondigd hebt met een patatje mayo. Houdt je gewicht in de gaten als je het probeert en monitor hoe makkelijk je weer in ketose raakt. Dit geeft je een goed beeld wat voor effect het cheaten op je gewicht heeft.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Plaats een reactie