Vet is niet slecht: de historie en de waarheid

Wat veel mensen nog steeds niet willen begrijpen is dat vet niet slecht is. In de jaren 50 kwam een wetenschapper met de naam Ancel Keys met de claim dat verzadigde vetten tot hart- en vaatziekten zouden leiden. Het zogenoemde zevenlandenonderzoek werd wereldwijd als de leidraad beschouwd in de benadering van voeding met vetten1. De claims door de wetenschapper zorgden ervoor dat verzadigd vet als de grote boosdoener werd beschouwd van verschillende aandoeningen. Zelfs het American Heart Association (AHA) ondersteunde de conclusie die gesteld werd door de wetenschapper. Het indrukwekkende onderzoek kreeg vele kritieken maar toch werden verzadigde vetten als de schuldige aangewezen. Dit eerste onderzoek van Ancel Keys leidde tot een nieuw tijdperk waarin alle vingers naar vetten zouden wijzen. Jammer genoeg was het onderzoek niet helemaal correct zo blijkt vele jaren later.

0% vet en vetarm

Vet is niet de misdadiger maar suiker. Voedingsproducenten zijn hier echter niet bij gebaat en deden er alles aan om de beweringen van Ancel Keys te ondersteunen met low fat en vetvrije producten die de markt overspoelden. Er is zelfs bewijs dat de suikerindustrie onderzoeken betaald heeft om iedereen te laten geloven dat niet suiker maar vet de oorzaak is van overgewicht en chronische aandoeningen2 . Terwijl het vet in de producten verdween werd er zoveel mogelijk suiker aan toegevoegd om de saaie smaak te verdoezelen. Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die denken dat al deze producten gezond zijn. Dat is ook niet zo vreemd na 60 jaar propaganda dat vet slecht is. Het is op een gegeven moment bijna collectief gedachtegoed geworden. Niet zonder reden zie je nog steeds vele producten met “0% vet” in een dikgedrukt lettertype op de verpakking.

Cholesterol Times CoversIn de bovenstaande afbeelding zie je drie covers van de New York Times die goed laten zien hoe de kijk op vetten veranderd is.

Vandaag de dag is het niet meer reëel om te denken dat vet slecht is en de veroorzaker van een lange reeks chronische aandoeningen. Vet is niet alleen goed voor je maar essentieel voor een goede gezondheid. Onderzoek na onderzoek toont aan dat vet niet slecht is. Veel vet eten is tegenwoordig zelfs een populaire manier om gewicht te verliezen. Wie had dat 50 jaar geleden kunnen denken?

Waarom meer vet goed is

Vetten uit voeding leveren per gram meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten samen. Hierdoor is vet de macronutriënt dat de meeste energie kan leveren. In plaats van 4 calorieën per gram zoals bij koolhydraten en eiwitten levert een gram vet maar liefst 9 calorieën. Dit betekent dat je in gewicht minder eet terwijl je hetzelfde aantal calorieën binnenkrijgt. In de praktijk komt dit erop neer dat je buik minder goed gevuld is terwijl je geen honger hebt. Vetten verminderen de eetlust en laten je langer vol en verzadigd voelen. Vetten hebben hiernaast weinig invloed op het bloedsuikergehalte en de aanmaak van insuline. Dit heeft het voordeel dat de verlangens naar suiker afnemen, minder vet opgeslagen wordt en je niet een energiecrash meemaakt als je even een paar uur niets eet.

Niet slecht voor het hart?

Er is geen bewijs dat verzadigd vet slecht is voor je hart. Het wereldberoemde onderzoek naar de rol van verzadigde vetten op cholesterol en hart- en vaatziekten is tegenwoordig naar de mythe hoek verplaatst. Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat verzadigde vetten niet slecht zijn voor het hart. Een dieet met weinig verzadigd vet verlaagt het cholesterol maar dit betekent niet dat het risico op hart- en vaatziekten verminderd wordt. Verschillende onderzoeken hebben gekeken naar het verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten en geen enkel onderzoek heeft het verband vast kunnen stellen.3

Afvallen met meer vet

Buik afvallenAls je ooit een traditioneel dieet hebt geprobeerd dan weet je hoe zwaar het kan zijn om te leven zonder vet en met weinig calorieën. Het is onmenselijk met een behoorlijke drang naar eten en suiker. Dat je het niet kunt volhouden is niet vreemd; bijna niemand lukt het. De voortdurende honger die je voelt is voor velen reden om er zo snel mogelijk mee te stoppen en het afvallen op te geven. Als het je lukt om het traditionele dieet met weinig vetten vol te houden dan sta je vervolgens nog voor een bijna onmogelijke taak om op je ideale gewicht te blijven.

Minder koolhydraten eten en meer vetten heeft bij veel mensen het gevolg dat het gewicht afneemt. Een dieet met veel vetten, heel weinig koolhydraten en gematigd eiwitten is daarom effectief om gewicht mee te verliezen. In de eerste week gaat het gewichtsverlies snel. Het is dan nog geen vet dat je verliest maar voornamelijk vocht. Na de eerste kilo’s gaat het lichaam over tot het verbranden van de lichaamsvetten. Dit is niet het gevolg van een caloriearm eetpatroon maar een eetpatroon met voldoende vetten. De meeste mensen eten dan automatisch minder doordat men zich langer verzadigd voelt. Dit is de basis van het ketogeen dieet; het eetpatroon dat veel in de media is geweest de laatste jaren. Lees hier wat de onderzoeken zeggen over eten met veel vetten.

Vet is niet slecht: de historie en de waarheid
3.9 (78.95%) 19 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]