Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is niet nieuw maar het bestaat al vele eeuwen. Ver voor onze tijd was er nog geen akkerbouw zoals we dat vandaag de dag kennen. De beschikbaarheid van koolhydraten was laag. Producten zoals brood, rijst en pasta werden toen nog niet gegeten. Dit kwam pas vele eeuwen later. Mensen moesten het doen met wat men in de omgeving vond zoals vlees van wild, vis, fruit, bessen en groenten. Het dieet van de oermens was een koolhydraatarm dieet zoals het tegenwoordig vaak gebruikt wordt om af te vallen. Deze mensen waren dag in dag uit bezig met overleven. Er werd veel minder frequent gegeten dan vandaag de dag. Er werd in feite een uithongerdieet gevolgd met willekeurige periodes waarin meer gegeten werd.

Ontwikkeling van het eetpatroon

Pas eeuwen later werd de opgedane kennis over voeding gebruikt om een eetpatroon te ontwikkelen met geregeld eten. Dit werd versneld door het verzamelen en opslaan van voeding. Door de opslag van voeding werd het mogelijk om langer te overleven. Door de schaarsheid van eten waren er in deze periodes maar weinig mensen met overgewicht. De fysieke arbeid was zwaar en kostte veel energie. In deze periode leefden mensen niet meer op een uithongerdieet maar wel met een groot calorietekort. Als dit vergeleken wordt met de huidige situatie dan is het niet meer te vergelijken.

overgewicht kindVoeding is in overvloed en mensen hoeven er steeds minder fysiek voor te doen. De producten wordt meerdere keren bewerkt voordat ze uiteindelijk gegeten worden. Door de toevoegingen van allerlei stoffen worden producten zelfs schadelijk voor de gezondheid. Wat men vandaag de dag eet staat in ver contrast met wat men werkelijk nodig heeft aan energie. De fysieke arbeid wordt nog maar door weinig mensen gedaan. Machines hebben bijna het gehele proces overgenomen.

Toename van overgewicht

De afgelopen vijftig jaar is de wereldbevolking met snelle sprong dikker, luier en inactiever geworden. Hoe makkelijker het eten verkrijgbaar werd, hoe zwaarder iedereen werd. Beetje bij beetje wordt iedereen zwaarder. Overgewicht begint de standaard te worden. Als deze trend zich doorzet dan verslechtert de levenskwaliteit enorm. In de strijd tegen overgewicht worden allerlei pillen en supplementen aangeboden door fabrikanten die alleen maar winst als doel hebben. De wanhopige bevolking die niet beter weet gaat hierin mee door zich om de tuin te laten leiden om deze producten te kopen.

De overheid doet er alles aan om de Nederlandse bevolking kennis mee te geven over voeding en een gezonde levensstijl. Verschillende overheidswebsites zijn in het leven geroepen om kennis te delen over alles wat te maken heeft met afvallen en overgewicht1. Het feit blijft dat er nog steeds veel ongezonde producten op de markt zijn die dagelijks gekocht worden. Het gemis aan zelfdiscipline zorgt ervoor dat de overgewicht trend nog niet aan het minderen is. Of de overheid voldoende doet om het tij te keren zal de tijd ons leren.

Het koolhydraatarme dieet principe

koolhydraatarm dieet voedingHet koolhydraatarme dieet principe wordt op verschillende manieren toegepast. Er zijn koolhydraatarme diëten met weinig koolhydraten, veel vetten en veel eiwitten maar er zijn ook diëten met weinig koolhydraten, weinig vetten en veel eiwitten. Het verschil tussen de diëten zit met name in de verdeling van eiwitten en vetten. Een bekend dieet met weinig koolhydraten, veel vetten en veel eiwitten is het Atkins dieet. Het dieet heeft veel weg van het ketogeen dieet dat gebruikt wordt bij kinderen om epilepsie aanvallen tegen te gaan. Door de koolhydraten te vervangen door voornamelijk vetten moet het lichaam overschakelen op vetten als energiebron.

Verschillende “high protein” diëten zijn gebaseerd op weinig koolhydraten, weinig vetten en veel eiwitten. Deze diëten zijn erop gericht om de koolhydraten te vervangen door voornamelijk eiwitten. Koolhydraten en vetten worden maar weinig gegeten. Op deze manier worden de gezondheidsrisico’s verminderd die gepaard gaan met het eten van veel vetten. Echter zijn bij dit soort diëten weer andere risico’s die ontstaan.

Naast de bovenstaande principes zijn er nog andere denkwijzen over het koolhydraatarme dieet. Zo bestaat het glycemische index dieet dat alleen rekening houdt met de glycemische index. De koolhydraten met een hoge GI worden vermeden en vervangen door koolhydraten met een lage GI. Deze diëten zijn voornamelijk gericht op personen met diabetes om het bloedsuikergehalte onder controle te houden. Het idee achter deze diëten is dat het insuline niveau laag blijft en er minder vetten opgeslagen worden.

Medische gemeenschap

De medische gemeenschap die tegen koolhydraatarme diëten is hebben daar verschillende redenen voor. Dat zijn de volgende punten:

Diëten met veel vetten vergroten de kans op hart- en vaatziekten
Bij de meeste koolhydraatarme diëten wordt de inname van vet en eiwitten verhoogd terwijl de inname van koolhydraten wordt verminderd. De medische gemeenschap zet twijfels bij deze aanpak en dan met name door het vergrote risico op hart- en vaatziekten2. Bij een dieet met veel vetten wordt de nadruk echter gelegd op weinig verzadigde vetten, geen transvetten en veel onverzadigde vetten. De kans op hart- en vaatziekten wordt snel gereduceerd als dit gedaan wordt.

Diëten met veel vetten en ketoacidose
Een ander punt waar de medische gemeenschap zich druk om maakt is ketoacidose. Een dieet met veel vetten en weinig koolhydraten draait om ketose. Doordat het lichaam in ketose verkeert worden ketonen geproduceerd in de leveren. Deze ketonen zijn zuren. Het is een bijproduct bij het verbranden van vetten. Er wordt gesproken over ketose als de zuurgraad een bepaald niveau heeft bereikt. Als het aantal ketonen in het bloed te hoog wordt dan wordt er gesproken over ketoacidose. Dit komt echter alleen voor bij diabetici maar kan levensbedreigend zijn voor deze personen.

Koolhydraatarm dieet
3.3 (65.22%) 23 stemmen

Pin It on Pinterest

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]