Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Klassieke ketogeen dieet

Het ketogeen dieet wordt voor het kind samengesteld door een diëtist. Er zijn verschillende factoren die de inhoud van de dieet bepalen zoals de leeftijd, fysieke activiteit en voedselvoorkeuren. Er wordt uitgegaan van 80% tot 90% van de dagelijkse caloriebehoefte van het kind. Dit is minder doordat er bij een dieet met veel vetten minder energie nodig is voor de spijsvertering dan bij een normaal eetpatroon met veel koolhydraten. Het klassieke ketogeen dieet heeft een ratio van 4:1. Dit betekent dat het gewicht van vetten 4 keer zoveel is als het gewicht van koolhydraten en eiwitten samen. Een 3:1 ratio wordt ook vaak gebruikt. Dit gebeurt met name bij kinderen ouder dan 12 jaar, jonger dan 18 maanden en kinderen met obesitas.

Zelfde aantal calorieën, minder eten

Een gram vet levert 9 calorieën. Een gram koolhydraten of eiwitten maar 4 calorieën. Dit betekent dat en bij een ketogeen minder gegeten wordt. Als er bij het ketogeen dieet 1800 calorieën aan vetten wordt gegeten dan is dit gelijk aan 200 gram vet. Als er 1800 calorieën aan eiwitten wordt gegeten dan is dit gelijk aan 450 gram eiwitten. Dit is 250 gram meer eten.

Samenstelling van het dieet

Er wordt bij het klassieke ketogeen dieet uitgegaan van 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Dit wordt als voldoende gezien voor een gemiddeld persoon. De hoeveelheid vetten dat gegeten wordt kan berekend worden uit de caloriebehoefte en de ratio die aangehouden wordt. Bij een caloriebehoefte van 2500 en een 4:1 ratio wordt er bijvoorbeeld 2000 calorieën aan vetten gegeten. De andere 500 calorieën worden besteed aan koolhydraten en eiwitten. Als de persoon bijvoorbeeld 75 kilo weegt dan worden er 300 calorieën uit eiwitten gehaald (75×4) en resteert er 200 gram uit koolhydraten. Het aantal koolhydraten dat gegeten kan worden is pas bekend als eerst het aantal vetten en eiwitten berekend zijn.

Wat wordt er gegeten?

De maaltijden bij een ketogeen dieet bestaan meestal uit vier componenten: slagroom, vlees of vis, fruit of groenten en een vet product zoals olie of mayonaise. Bij het ketogeen dieet zijn alleen fruitsoorten en groenten met weinig koolhydraten toegelaten. Dit betekent dat bananen, mais en erwten niet gegeten mogen worden. De geschikte groenten en fruit worden in twee groepen verdeeld aan de hand van hoeveel koolhydraten ze bevatten. Groenten en fruit binnen dezelfde groep mogen afgewisseld worden zodat er voldoende variatie is. Er worden hierbij een verschil gemaakt tussen rauwe en gekookte voedingsmiddelen.

Er wordt bij het klassieke ketogeen dieet niet voldoende groenten en fruit gegeten zodat het nodig is om een supplement te nemen. Het gaat dan met name om vitamine B, D en calcium. Alle voeding moet precies worden afgewogen op een keukenweegschaal. Het kind moet de maaltijd opeten zodat er precies voldoende gegeten wordt. Een bord extra is niet mogelijk.

2 reacties Plaats reactie

Laat een reactie achter

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]