Het ketogeen dieet: is dat nu hetzelfde als het koolhydraatarme dieet? Het antwoord is nee. Op het eerste gezicht zijn er niet veel verschillen tussen de twee dieetsoorten; bij beiden is er sprake van het verminderen van het aantal koolhydraten.
Dit is niet alleen het geval bij het ketodieet maar ook bij het koolhydraatarme dieet. Dit komt omdat het ketogeen dieet een vorm van een koolhydraatarm dieet is. Dit geldt niet alleen voor het ketogeen dieet, maar ook voor andere koolhydraatarme diëten zoals het Atkins en South Beach dieet.
Het is daarom niet vreemd dat je verward raakt door de benamingen en twijfelt of alles niet gewoon hetzelfde is. Dat is niet het geval. Al deze diëten hebben een eigen naam omdat deze op bepaalde punten van elkaar afwijken. Er zit een verschil in de mate waarin koolhydraten verminderd worden, wat er wel gegeten mag worden en de hoeveelheid vetten en eiwitten.
Om te begrijpen wat het verschil is tussen een koolhydraat arm en een ketogeen dieet, is het belangrijk om te begrijpen wat een koolhydraatarm dieet precies is.
Wat is een koolhydraatarm dieet?
Een koolhydraatarm dieet is niet nieuw maar het bestaat al vele eeuwen. Ver voor onze tijd was er nog geen akkerbouw zoals we dat vandaag de dag kennen. De beschikbaarheid van koolhydraten was laag. Producten zoals brood, rijst en pasta werden toen nog niet gegeten. Dit kwam pas vele eeuwen later. Mensen moesten het doen met wat men in de omgeving vond zoals vlees van wild, vis, fruit, bessen en groenten.
Het dieet van de oermens was een koolhydraatarm dieet zoals het tegenwoordig vaak gebruikt wordt om af te vallen. Deze mensen waren dag in dag uit bezig met overleven. Er werd veel minder frequent gegeten dan vandaag de dag. Er werd in feite een uithongerdieet gevolgd met willekeurige periodes waarin meer gegeten werd.
Ontwikkeling van het eetpatroon
Pas eeuwen later werd de opgedane kennis over voeding gebruikt om een eetpatroon te ontwikkelen met geregeld eten. Dit werd versneld door het verzamelen en opslaan van voeding. Door de opslag van voeding werd het mogelijk om langer te overleven. Door de schaarsheid van eten waren er in deze periodes maar weinig mensen met overgewicht.
De fysieke arbeid was zwaar en kostte veel energie. In deze periode leefden mensen niet meer op een uithongerdieet maar wel met een groot calorietekort. Als dit vergeleken wordt met de huidige situatie dan is het niet meer te vergelijken.
Voeding is in overvloed en mensen hoeven er steeds minder fysiek voor te doen. De producten wordt meerdere keren bewerkt voordat ze uiteindelijk gegeten worden. Door de toevoegingen van allerlei stoffen worden producten zelfs schadelijk voor de gezondheid.
Wat men vandaag de dag eet staat in ver contrast met wat men werkelijk nodig heeft aan energie. De fysieke arbeid wordt nog maar door weinig mensen gedaan. Machines hebben bijna het gehele proces overgenomen.
Toename van overgewicht
De afgelopen vijftig jaar is de wereldbevolking met snelle sprong dikker, luier en inactiever geworden. Hoe makkelijker het eten verkrijgbaar werd, hoe zwaarder iedereen werd. Beetje bij beetje wordt iedereen zwaarder. Overgewicht begint de standaard te worden. Als deze trend zich doorzet dan verslechtert de levenskwaliteit enorm.
In de strijd tegen overgewicht worden allerlei pillen en supplementen aangeboden door fabrikanten die alleen maar winst als doel hebben. De wanhopige bevolking die niet beter weet gaat hierin mee door zich om de tuin te laten leiden om deze producten te kopen.
De overheid doet er alles aan om de Nederlandse bevolking kennis mee te geven over voeding en een gezonde levensstijl. Verschillende overheidswebsites zijn in het leven geroepen om kennis te delen over alles wat te maken heeft met afvallen en overgewicht.
Het feit blijft dat er nog steeds veel ongezonde producten op de markt zijn die dagelijks gekocht worden. Het gemis aan zelfdiscipline zorgt ervoor dat de overgewicht trend nog niet aan het minderen is. Of de overheid voldoende doet om het tij te keren zal de tijd ons leren.
Het koolhydraatarme dieet principe
Het koolhydraatarme dieet principe wordt op verschillende manieren toegepast. Er zijn koolhydraatarme diëten met weinig koolhydraten, veel vetten en veel eiwitten maar er zijn ook diëten met weinig koolhydraten, weinig vetten en veel eiwitten. Het verschil tussen de diëten zit met name in de verdeling van eiwitten en vetten.
Een bekend dieet met weinig koolhydraten, veel vetten en veel eiwitten is het Atkins dieet. Het dieet heeft veel weg van het ketogeen dieet dat gebruikt wordt bij kinderen om epilepsie aanvallen tegen te gaan. Door de koolhydraten te vervangen door voornamelijk vetten moet het lichaam overschakelen op vetten als energiebron.
Verschillende “high protein” diëten zijn gebaseerd op weinig koolhydraten, weinig vetten en veel eiwitten. Deze diëten zijn erop gericht om de koolhydraten te vervangen door voornamelijk eiwitten. Koolhydraten en vetten worden maar weinig gegeten.
Naast de bovenstaande principes zijn er nog andere denkwijzen over het koolhydraatarme dieet. Zo bestaat het glycemische index dieet dat alleen rekening houdt met de glycemische index. De koolhydraten met een hoge GI worden vermeden en vervangen door koolhydraten met een lage GI. Deze diëten zijn voornamelijk gericht op personen met diabetes om het bloedsuikergehalte onder controle te houden. Het idee achter deze diëten is dat het insuline niveau laag blijft en er minder vetten opgeslagen worden.
Wat maakt het ketogeen dieet anders?
De verhouding van de macro’s
Een groot verschil met andere koolhydraatarme diëten is dat je bij het ketogeen dieet meer vetten eet. Waar een ander koolhydraatarm dieet de koolhydraten vervangt voor eiwitten, eet je bij het ketogeen dieet juist meer vetten. Zo kan de verdeling bij het ketodieet uitkomen op 75 procent vetten, 20 procent eiwitten en slechts 5 procent koolhydraten.
Bij een ander dieet kan deze verdeling uitkomen op 40 procent vetten, 40 procent eiwitten en 20 procent koolhydraten. Beide diëten zijn koolhydraatarm maar het verschil in de verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten is groot.
Verschil met een eiwitdieet
Een eiwitdieet kenmerkt zich vaak ook dat je minder koolhydraten eet. Waar je echter bij het ketogeen dieet meer vetten eet, is het bij een eiwitdieet de bedoeling dat je meer eiwitten eet.
In de meeste gevallen betekent dit dat je 35 tot 40 procent van het aantal calorieën per dag aan eiwitten eet. De nadruk ligt bij dit dieet op de eiwitten, niet op de vetten. Dit is anders dan het ketogeen dieet waar de meeste aandacht naar de vetten uitgaat.
Dat betekent niet dat er geen plek voor eiwitten is binnen het ketogeen dieet. In tegendeel zelfs, het gaat niet alleen om het vet dat je binnenkrijgt maar ook om de eiwitten. Deze zorgen ervoor dat je je honger onder controle houdt en je je langer verzadigd voelt.
Bovendien is het belangrijk dat je je aan de dagelijkse eiwitbehoefte houdt omdat het een bouwstof voor de spieren, botten en huid is maar ook helpt bij het behouden van de spiermassa. Gebruik de Keto Calculator om te berekenen hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag kunt eten tijdens het ketodieet.
Ik ben hartpatïent, slik cholesterolverlagers en medicatie voor hypertensie.
Is het ketodieet voor mij aan te bevelen? i.v.m de vet inname.
Ik heb veel gehad aan de filmpjes van dr. Micheal Greger op nutritonfact.org (ook te vinden op YouTube)
de basis van al deze diëten is dat je in ketose komt. dus weinig koolhydraten eten. de verhoudingen van de rest speelt geen rol. koolhydraten zijn de boosdoeners.
atkins ( de eerste low carb goeroe) heeft dit in meerdere boeken wetenschappelijk onderbouwd.
De andere dieet vormen kopieren deze zolang de koolhydraten maar laag zijn.
Vet is gezond en eiwitten zijn gezond zolang koolhydraten laag zijn.
Yes!