Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

pixelduo

4 comments

Ketose tijdens en na het sporten

Misschien heb je het zelf weleens meegemaakt, of ken je iemand die dit meegemaakt heeft. Een aparte acetongeur tijdens of na het sporten en je niet zo lekker voelen. Hoe komt het dat je juist met sporten te maken kunt krijgen met ketose?

Wat is ketose

Ketose is metabool proces, wat dus wil zeggen dat het in te maken heeft met je stofwisseling. Je lichaam gebruikt overal energie voor: om te denken, te lopen, te zitten en te sporten. Deze energie haalt je lichaam uit de lever, hier bevindt zich de glycogeenvoorraad. De glycogeenvoorraad bestaat uit glycogeen, dit is een soort van glucose. Wanneer je glycogeenvoorraad uitgeput is dan moet je lichaam ergens anders energie vandaan halen. Je lichaam zal de energie uit vetten halen. Dit heet ketose.

Ketose tijdens het sporten

Wanneer je sport verbrand je vetten en suikers. Hoeveel procent vet en hoeveel procent suiker je verbrandt, hangt af op welke intensiviteit je sport. Als je 100 meter gaat sprinten dan verbrand je enkel en alleen suiker. Als je gaat wandelen dan verbrand je vaak voor een groot gedeelte vet. Wanneer je te veel suiker verbrand tijdens het sporten gaat je lichaam over op de vetverbranding. Wanneer je geen klachten ervaart dan is dit geen probleem en als je afvallen als doel hebt dan wil je juist dat vetten verbrand worden. Het verbranden van vetten gebeurt het meest tijdens cardio sporten.

Cardio vs krachttraining

Cardio training en krachttraining hebben verschillende effecten op het ketonen gehalte in het bloed. Na een cardio training zijn er meer ketonen in het bloed. Als er wordt gesport op een lichte tot matige intensiteit dan heeft cardiotraining een positief effect op het ketonengehalte in het bloed. De glycogeenvoorraden in de lever worden minder, het bloedsuikergehalte daalt waardoor insuline minder wordt en er meer glucagon geproduceerd wordt. Er komen meer vetzuren in de bloedbaan terecht tijdens cardio training.

Gebruik van eiwitten

Eiwitten worden tijdens cardio training niet veel gebruikt. Deze leveren maar circa 5% van de energie die nodig is. Als de glycogeen voorraden leeg zijn dan worden er meer eiwitten gebruikt maar dit is ook niet meer dan 10%. Om deze reden worden lange cardio trainingen afgeraden bij lege glycogeenvoorraden doordat de spiereiwitten aangesproken kunnen worden. Dit zou kunnen leiden tot een afname van de spiermassa.

Ketonen en sporten

Ketonen voorzien het lichaam maar voor 1 procent van de energie tijdens sporten. Bij het ketogeen dieet kunnen de ketonen tijdens het sporten tot 20 procent van de energie leveren. Dit is echter alleen zo als het lichaam nog niet lang in ketose verkeert. Als het lichaam gewend is aan ketose dan leveren ketonen niet meer dan 7 tot 8 procent van de energie. Door cardio training op een nuchtere maag te doen kun je het lichaam snel in ketose brengen. Als er op een nuchtere maag wordt gesport op een 65% intensiteit gedurende een uur dan neemt het aantal ketonen in het bloed enorm toe. Deze ketonen worden echter niet veel gebruikt voor energie. Het hoogste ketonengehalte is na 5 uur na de cardio training.

De man met de hamer

Waarschijnlijk ken je deze uitspraak wel: de man met de hamer tegenkomen. Wanneer je de man met de hamer tegenkomt dan kun je niet meer verder en ben je uitgeput. Veel marathonlopers komen tijdens de marathon de man met de hamer tegen. Je lichaam verkeert dan in een ketogene toestand. Je kunt een hongerklop krijgen als je op vet of spierverbranding overgaat. Een hongerklop kan zich zomaar opdoen waardoor je je snel futloos en moe voelt.

Kun je ketose voorkomen?

Als je ketose tijdens het sporten wilt voorkomen is het belangrijk om voor het sporten altijd wat te eten of drinken. Zo voorkom je dat je later alsnog in ketose komt. Wanneer je lang en intensief sport, dan kan het soms fijn zijn om tussendoor al wat binnen te krijgen. Dit is vaak zo bij duursporten. Wanneer je toch in ketose komt, dan kun je het beste iets met veel suiker drinken. Vloeistof wordt namelijk sneller opgenomen in je bloed. Je kunt kiezen voor een sportdrankje, maar ook een bidon met limonade kan goed werken.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

4 gedachten over “Ketose tijdens en na het sporten”

 1. Klinkt allemaal zeer goed. Ik ben zelf allang bezig met een KHA levensstijl.
  Mijn vraag is als ik naar Ketogeen dieet ga hoe zit het met hoeveel proteine per dag en hoeveel per maaltijd word door mijn lichaam dan ook verwerkt?
  Groetjes

  Beantwoorden
  • Hee Yvonne, in principe is de verdeling: vet = 75%, eiwitten = 20% en koolhydraten = 5% .. alles wordt verwerkt door het lichaam afhankelijk van de darmgezondheid.

   Beantwoorden
 2. Ik geloof dat u ketose verwart met ketoacidosis. Ketose tijdens sport is juist goed. Ketones geven juist heel veel energie. Ik tennis intensief drie uur lang nuchter en ben in ketose. Ik heb dan heel veel energie en hoef niks te eten tussendoor. Ik begrijp dus niet waarom u zegt dat je ketose tijdens sporten zou moeten voorkomen. Ketoacidosis daarentegen is heel ongezond en gevaarlijk, maar gebeurt alleen bij mensen met diabetes type 1. Als ik me niet vergis.

  Beantwoorden
  • Hoi Kirsti,

   Je vergist je zeker niet! Eerlijk gezegd zou ik ook niet weten waarom iemand ketose zou willen ontwijken tijdens sporten.

   Dus het is inderdaad een vreemde suggestie die wordt gedaan om een sportdrankje te drinken.

   Het artikel is in 2017 geschreven door iemand anders, maar ik ga eens kijken of ik dit artikel een welverdiende update kan geven.

   Mijn visie op het Ketogeen Dieet en Sporten beschrijf ik het artikel Versla de Man met de Hamer met Keto

   Ik denk dat je je meer kunt vinden in mijn bevindingen die ik heb uitgewerkt in dat artikel.

   Fijne dag nog!

   Beantwoorden

Plaats een reactie