Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

4 comments

Het bloedsuikergehalte en het ketogeen dieet

Een dieet met weinig koolhydraten heeft gevolgen voor hoe het lichaam werkt. Doordat er geen koolhydraten genuttigd worden daalt het bloedsuikergehalte. Een laag bloedsuikergehalte zorgt ervoor dat de alvleesklier glucagon produceert. De lever wordt door de glucagon gestimuleerd om glycogeen om te zetten naar glucose. Als de glycogeenvoorraden leeg zijn dan gebruikt het lichaam vetten in plaats van glucose. De vetten kunnen de hersenen niet bereiken door de bloed-hersenbarrière. De hersenen gebruiken daarvoor ketonen die door de lever gemaakt worden van vetten. Door de vetten en ketonen als energiebronnen te gebruiken en daarnaast wat glucose afkomstig van eiwitten kan het lichaam een normaal bloedsuikergehalte behouden.

De rol van insuline

Als je koolhydraten eet dan worden deze afgebroken tot simpele suikers, voornamelijk gaat het dan om glucose. Als dit gebeurt dan worden de suikers naar de bloedbaan geleid waardoor deze het bloedsuikergehalte verhogen. Een hoog bloedsuikergehalte is niet gewenst waardoor het lichaam reageert met een hormoon dat insuline wordt genoemd. Insuline vertelt de cellen om de glucose binnen te laten om het op te slaan of te verbranden voor energie.

Insuline en vetten

De voorstanders van een dieet met weinig koolhydraten zijn van mening dat het lichaam in staat is om te functioneren in ketose. Een hoog insuline niveau wordt vermeden wat voor veel gezondheidsproblemen zorgt. Het aankomen van gewicht en de opslag van vetten zijn het gevolg van insuline. Zonder insuline zijn de vetten voordelig voor het lichaam en niet schadelijk. Veel vet in een dieet leidt alleen tot hart- en vaatziekten als er sprake is van een hoog insuline niveau. De transvetten worden bij een ketogeen dieet zoveel mogelijk vermeden.

Insuline

Insulineresistentie

Voor gezonde mensen betekent dit dat de piek in het bloedsuikergehalte onder controle gehouden wordt door een snelle reactie van insuline. Dit is jammer genoeg niet bij iedereen het geval en bij veel mensen werkt dit systeem niet helemaal naar behoren. Mensen met insulineresistentie hebben een nog groter probleem. Bij deze mensen werkt de reactie van insuline niet goed waardoor het moeilijker voor het lichaam is om de glucose naar de cellen te brengen. Uiteindelijk kan dit leiden tot diabetes type 2, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Als dit gebeurt dan is het lichaam niet in staat om genoeg insuline te produceren om het bloedsuikergehalte te verlagen na een maaltijd. Om te voorkomen dat het bloedsuikergehalte te hoog wordt is er een oplossing: minder of geen koolhydraten eten. Door de koolhydraten te vermijden is er niet veel vraag naar insuline om het bloedsuikergehalte te verlagen.

Het verschil met een dieet met veel koolhydraten

Bij een dieet met veel koolhydraten wordt glucose gebruikt voor de basisfuncties van het lichaam. Ongeveer twee derde van de lichaamscellen hebben insuline nodig om de glucose te kunnen gebruiken. De voornaamste oorzaken van complicaties bij diabetici worden veroorzaakt door teveel glucose in het bloed. Na een maaltijd met koolhydraten blijft het bloedsuikergehalte stijgen tot twee uur na de maaltijd. Als dit gebeurt dan maakt de alvleesklier insuline aan om de glucose tot de cellen toe te laten. De lever en de spieren nemen de glucose op als glycogeen. Een dieet met veel koolhydraten zorgt ervoor dat er meer insuline wordt aangemaakt waardoor er meer door de cellen wordt opgenomen. De glycogeenvoorraden zijn echter niet oneindig. Als de voorraden gevuld zijn dan wordt het opgeslagen als vet. Dit kan visceraal vet zijn maar ook subcutaan.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

4 gedachten over “Het bloedsuikergehalte en het ketogeen dieet”

 1. Hallo,

  Sinds een maand of 4 volg ik het ketogeen dieet. Middels urine stripjes controleer ik regelmatig of ik nog in ketose ben. De laatste tijd geven de stripjes weinig meer aan, wat kennelijk normaal is en niet wil zeggen dat je niet meer in ketose bent.
  Een goedkoop chinees alcoholtestertje geeft daaglijks aan dat er akcohol in mijn adem zit, dus kennelijk ben ik nog altijd in ketose.
  Vandaag, op ’t werk, heeft een collega met diabetes een aantal keer mijn bloedsuiker spiegel gemeten.

  In de ochtend, 2 uur na het eten van een bakje bulgaarse yoghurt met kaneel: 3,7
  In de middag, een half uur na het eten van een tonijnsalade: 4,3
  En nog eens, 2 uur na het eten van bovengenoemde tonijnsalade: 4,1

  Mijn collega vond deze waarden erg laag, ook voor iemand die geen/heel weinig koolhydraten eet.

  Nou heb ik de ballen verstand van bloedsuikerwaarden en kan ik nergens op internet iets vinden dat dezewaarden kan verklaren/onderbouwen en of het goed of slecht is.

  Kan iemand mij hier verder mee helpen?

  Beantwoorden
  • Hoi Suzan,

   Zolang je zelf geen suikerziekte hebt hoef je zelf niet bang te zijn voor een te laag suikerpeil. Je lichaam is namelijk in staat om het suikerniveau stabiel te houden. 4,1 is een prima score.

   De site van het diabetesfonds geeft aan dat de ondergrens voor iemand met diabetes 4.0 is,..als je geen diabetes hebt dan is deze ondergrens niet relevant. Je lichaam corrigeert dit namelijk zelf.

   Beantwoorden

Plaats een reactie