Vermoeidheid tijdens het ketogeen dieet

Voor de personen die het dieet voor het eerst volgen is de switch van het normale eetpatroon naar het ketogeen dieet het moeilijkst. Dit geldt met name voor de personen die normaal gesproken veel koolhydraten en dan opeens er maar heel weinig binnenkrijgen. Je kunt wel nagaan dat dit niet makkelijk is. Het lichaam is gewend aan de energie uit de koolhydraten en als het dit niet krijgt dan kunnen er bijwerkingen optreden. Bij de meeste personen die bijwerkingen in het begin ervaren uit dit zich in de vorm van vermoeidheid en een zwak gevoel.

Hoe het komt

De bijwerkingen die vooral in het begin aanwezig zijn kunnen voor sommigen reden zijn om te stoppen voordat de ketose toestand bereikt wordt. Dit betekent echter ook dat er niet geprofiteerd kan worden van de voordelen van ketose. De bijwerkingen waar je mee te maken kunt krijgen zijn een logisch gevolg van de verandering van het eetpatroon. Na een lange tijd een koolhydraatrijk eetpatroon te volgen moet je lichaam zich verplicht aanpassen aan het nieuwe eten, met meer vetten en veel minder koolhydraten. Zoals je kunt verwachten heeft het lichaam de tijd nodig om hier goed mee om te gaan. Het lichaam kan niet van de ene op de andere dag overstappen naar ketose. Dat kost meer tijd. Normaal gesproken duurt het een week tot een maand voordat je keto-adapted bent.

Slechtere prestaties tijdens sporten

In eerste instantie ervaart bijna iedereen vermoeidheid als koolhydraten uit het eetpatroon geschrapt worden. Gepaard met de vermoeidheid gaan de verminderde fysieke prestaties tijdens het sporten. Er is minder energie tijdens de oefeningen maar dat is een logisch gevolg. Als je minder koolhydraten eet nemen de voorraden glycogeen in de spieren af. Bij veel sporten worden deze voorraden aangesproken voor energie. Doordat de voorraden leeg zijn raken de spieren sneller vermoeid. Als het dieet een paar weken gevolgd wordt, waarna het lichaam zich aangepast heeft, nemen de prestaties weer toe.

Wat kun je er tegen doen?

Om de vermoeidheid en bijwerkingen in het algemeen tegen te gaan kun je extra elektrolyten nemen, mogelijk in de vorm van een supplement. Elektrolyten kunnen helpen doordat je tijdens de eerste fase veel vocht kwijtraakt doordat je minder zout binnenkrijgt. Een tekort aan bepaalde elektrolyten kan leiden tot spierkrampen maar ook tot klachten zoals vermoeidheid.

In je lichaam komen een aantal belangrijke elektrolyten voor zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride. Deze elektrolyten hebben invloed op de zuurtegraad in het bloed. Veel sportdranken bevatten naast koolhydraten en aminozuren ook een mix van elektrolyten. Tijdens het koolhydraatarm dieet kun je deze beter niet nemen doordat er veel koolhydraten in zitten. Als je een supplement wil proberen om de elektrolyten aan te vullen neem dan bijvoorbeeld deze Elete druppels, deze bevatten geen suikers. Je kunt er ook voor kiezen om meer zout te nemen bij de maaltijden en eventueel de vitamines en mineralen aanvullen met supplementen. Heb je dit geprobeerd? Laat het ons weten in de reacties.

Vermoeidheid tijdens het ketogeen dieet
4.4 (88%) 5 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]