Het ketogeen dieet kent een royale consumptie van vetten als basis. Ongeveer 70% van je dagelijkse calorieën behoren tijdens dit dieet uit gezonde vetten te komen. Daarnaast komen ongeveer 25% van calorieën uit eiwitten en slechts 5% hoort uit koolhydraten te komen.
Tijdens het ketogeen dieet ontzie je je lichaam van koolhydraten, wat de belangrijkste bron van glucose is. Het gevolg hiervan is dat je lichaam niet genoeg glucose beschikbaar heeft om het lichaam van energie te voorzien. Vervolgens schakelt het over op het verbranden van vetzuren als brandstof.
Wanneer jezelf houdt aan een ketogeen voedingspatroon schakelt jouw lichaam over op het gebruik van vet en ketonen als brandstof. Vet en ketonen verbranden efficiënt en genieten al ruim 2.5 miljoen jaar de voorkeur als brandstof in ons lichaam sinds we als jager-verzamelaars deze wereld bewonen.
De reden dat je lichaam kan overschakelen naar een ketogene stofwisseling is om ervoor te zorgen dat het kan blijven functioneren terwijl het geen toegang heeft tot koolhydraten.
Het is een overlevingsmechanisme van je lichaam.
Het geweldige aanpassingsvermogen van jouw lichaam zorgt er dus voor dat je als mens niet afhankelijk bent van één energiebron. Een indrukwekkend staaltje ingenieurswerk van moeder natuur!
Met name voor onze hersenen is dit goed nieuws. Het is namelijk zo dat ketonen worden gemaakt van vet dat in de lever wordt afgebroken tot vetzuurmoleculen en glycerol. Vetzuren en glycerol kunnen door veel cellen in ons lichaam worden gebruikt als brandstof, maar niet door onze hersenen.
Ketonen kunnen daarentegen wel door onze hersenen worden gebruikt als energiebron. Als dit niet het geval was geweest, dan zouden onze hersenen tijdens een tekort aan glucose het lichaam aanzetten tot het proces van gluconeogenese. Tijdens dit proces zouden onze spieren in rap tempo worden afgebroken om van de afgebroken eiwitten glucose te kunnen vormen.
Zonder ketonen hadden onze voorouders in tijdens van voedselschaarste nooit kunnen overleven. Zij moesten zich namelijk voortplanten en overleven in een omgeving die veel minder zekerheid bood op het gebied van voedsel. In de prehistorie waren er immers geen 24-uurs benzinepompen waar je in gevallen van acuut voedseltekort en wanhoop een bus Pringles kon scoren!
Door koolhydraten te schrappen uit je dieet kun je dus door middel van je dieet een soort voedselschaarste nabootsen zonder daarbij honger te lijden. De koolhydraten die je uit je dagelijkse voeding schraapt vervang je immers door gezonde vetten.
Daarnaast is er ook nog een andere tactiek waarmee je de het effect van voedselschaarste kunt nabootsen. De oer-Hollandse term hiervoor is ‘vasten’, maar in gezondheidsmagazines en op internet kom je het eerder tegen onder de iets hippere noemer “Intermittent Fasting”.
Intermittent Fasting is dus eigenlijk gewoon vasten en het is een eeuwenoud fenomeen dat recentelijk weer populariteit heeft gewonnen als instrument om je gezondheid een boost te geven op verschillende manieren. Vasten is het jezelf vrijwillig geheel of gedeelte onthouden van (bepaalde) voeding.
Vasten heeft altijd al een speciale betekenis als ritueel gehad in de historie van de mensheid. Verschillende religies zoals het christendom, jodendom en de islam hebben een rol weggelegd voor vasten als spirituele en religeuze traditie. Denk bijvoorbeeld aan de Vastenperiode van Christenen en de Ramadan onder moslims.
Daarnaast kennen we het principe van vasten ook van hongerstakingen. Individuen gebruiken het principe van vasten als een manier om hun bereidwilligheid te tonen om te lijden voor een hoger doel.
Zo hebben heeft Nelson Mandela een hongerstaking ondernomen om betere leefomstandigheden op Robbeneiland af te dwingen. Mahatma Ghandi heeft gedurende zijn leven talloze keren in hongerstaking gegaan om aandacht te vragen voor politieke kwesties.
Zulke historische en religieuze verhalen met betrekking tot vasten hebben ervoor gezorgd dat vasten voornamelijk wordt gezien als een proces waarbij men zichzelf min of meer vrijwillig pijnigt. Vasten wordt daarom ook niet gezien als een gezonde bezigheid.
Voor veel mensen is het dan ook behoorlijk ongeloofwaardig is dat ‘een dag niets eten’ gezondheidsvoordelen kan hebben.Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat er wel degelijk gezondheidsvoordelen kleven aan het toepassen van Intermittend Fasting. En het is de hernieuwde belangstelling voor deze gezondheidsvoordelen die Intermittent Fasting als een “gezondheidsbooster” op de kaart hebben gezet.
Het toepassen van Intermittent Fasting kan dus verschillende positieve effecten hebben op jouw lichaam. In dit artikel gaan we deze mogelijke effecten bespreken.
De volgende onderwerpen zullen in dit artikel worden besproken:
Intermittent Fasting, wat is het?
Intermittent Fasting is een vorm van vasten waarbij je op regelmatige basis (elke dag of enkele keren per week) slechts tijdens een aantal uur per dag mag eten en de rest van de dag gaat vasten. Er zijn verschillende variaties gaande van 16 uur vasten tot enkele dagen vasten (wat al behoorlijk extreem is)
Intermitterend vasten geeft je lichaam een gezonde dosis stress waardoor het terug in overlevingsmodus schiet, net zoals het deed tijdens de oertijd. Dat werkt zo: als je lichaam denkt dat er een energietekort dreigt, dan moet je fit zijn en goede beslissingen kunnen nemen.
Vanuit deze oer-overlevingsmodus bereidt jouw lichaam zich voor op de jacht naar voedsel. Vroeger kostte het jagen op voedsel veel energie (tegenwoordig is alle voeding meteen voor handen natuurlijk). Maar je lichaam weet dat niet, dus het spreekt energie aan uit je vetreserves.
Omdat je bij het jagen beter ook geen pijn of blessures hebt, zal je lichaam ook moeite doen om ontstekingen snel op te lossen. Hoe dit werkt zullen we verderop in dit uitdiepen.
Intermittent Fasting is voornamelijk gericht op de timing van je maaltijden. Dus: wanneer eet je wel en wanneer eet je niet. Het zegt niet zozeer wat je moet eten, maar wel wanneer.
Daarom kan Intermittent Fasting ook niet echt een dieet worden genoemd, maar eerder een eetstrategie. En je kunt deze strategie door middel van verschillende methoden toepassen. We gaan deze verschillende methoden nu bespreken.
Verschillende Intermittent Fasting Methoden
Er zijn dus verschillende manieren om Intermittent Fasting toe te passen. Alle methoden hebben een eigen manier waarop je de periodes van eten en vasten met elkaar afwisselt.
Tijdens de vastenperiodes eet je dus (vrijwel) niets.
Er zijn een aantal methoden die over het algemeen het vaakst worden toegepast als manier om je gezondheid een boost te geven:
De 16:8 methode
Deze methode houdt in dat je 16 uur vast en daarnaast een tijdsraam van 8 uur hanteert waarbinnen je jouw maaltijden nuttigt. Vaak houdt dit in dat je je ontbijt overslaat.
Nu denk je wellicht:
“Maar het ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag?!”
Nee, niet per se. Je kunt prima de dag opstarten zonder ontbijt. Het belangrijkste gedurende de dag is dat je je dagelijkse behoefte aan calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt.
De conclusie? Ontbijt is zeker niet belangrijker dan de lunch of het avondmaal, zolang je totale aantal dagelijkse calorieën onder controle blijven. Maar als je merkt dat het ontbijt overslaan voor jou alleen maar leidt tot waanzinnige eetbuiten later op de dag, dan is het voor jou wellicht een goed idee om de dag te beginnen met een ontbijt.
Voor de meesten onder ons is het echter meer dan OK om de dag te starten zonder ontbijt zonder dat we daardoor de controle over onze eetlust verliezen. Zo versterk je zelfs de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam waardoor je minder snel gaat overeten. Een extra voordeel van het ontbijt overslaan is dat je meteen wat langer kan slapen. En ja, voldoende slapen is ook héél belangrijk om vlot af te vallen.
Een win-winsituatie dus!
De 24-uursmethode
Deze methode houdt in dat je 24 uur vast. Dus stel je eet op dinsdagavond om 19.00 je laatste maaltijd, dan is je volgende eetmoment op woensdagavond om 19.00.
De 5:2 methode
Waar bij de 16:8 methode de cijfers betrekking hebben op de verdeling van uren waarbinnen je vast en eet, hebben de cijfers 5:2 betrekking op de verdeling in dagen.
Bij deze methode eet je gedurende 5 dagen je normale eetpatroon aan, maar op 2 dagen gedurende de week breng je je calorieconsumptie omlaag tot ongeveer 500 tot 600 calorieën.
De Fysiologische Gevolgen van Intermittent Fasting
Wanneer je vast gebeuren er verschillende dingen in jouw lichaam op cel- en moleculair niveau.
De volgende processen vinden plaats in jouw lichaam wanneer je Intermittent Fasting toepast:
- Aanmaak groeihormonen
Wanneer je vast dan produceert je lichaam groeihormonen. De productie van groeihormonen kan zelfs vervijfvoudigen! Dit heeft voordelen voor onder anderen vetverlies en voor de aanmaak van spiermassa (1) (2) (3) (4) - Verbeterde insulinegevoeligheid
De insulinegevoeligheid verbetert en het insulinepeil daalt ook. Een lager insulineniveau maakt het makkelijk voor het lichaam om vetreserves aan te spreken als brandstof (5) - Celreparatie
Wanneer je vast dan beginnen je lichaamscellen verschillende reparatieprocessen. Tot deze processen behoort onder anderen een proces genaamd autofagie. Tijdens dit proces verteren en verwijderen lichaamscellen oude en beschadigde eiwitten die zich ophopen in cellen. Het is dus een soort schoonmaakproces van je lichaam op celniveau! (6) (7). - Genexpressie
Dit betekent dat bepaalde genen in je lichaamscellen tot expressie komen, dit betekent dat ze actiever worden. Vasten kan bijdragen aan het activeren van bepalen genen die een positieve invloed hebben op je immuunsysteem en op het verouderingsproces van cellen.
Bovenstaande processen hebben dus een positieve invloed op allerlei aspecten van je gezondheid. Laten we daarom eens de 7 bewezen gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting bespreken.
De 7 Bewezen Gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting
(bron: consumerhealthdigest.com)
Gewichtsverlies
Intermittent Fasting kan bijdragen aan het verlies van buikvet en gewichtsverlies, zonder dat je daarbij bewust calorieën hoeft te tellen (8) (9).
Over het algemeen eet je wanneer je Intermittent Fasting toepast minder calorieën. Daardoor zul je ook gewicht verliezen, mits je tijdens de overige maaltijden niet overdreven gaat compenseren.
Maar daarnaast stimuleert Intermittent Fasting ook hormonale functies die gewichtsverlies mogelijk maken. Een lager insulineniveau, een hogere productie van groeihormonen en ook een toename van noradrenaline zorgen ervoor dat je lichaam makkelijker vet kan omzetten in brandstof. Door te vasten vergroot je dus je capaciteit als vetverbrandingsmachine!
Met dank aan bovenstaande factoren is volgens wetenschappelijk onderzoek bewezen dat Intermittent Fasting je stofwisseling verhoogt met 3.6 tot 14%. Je verbrandt dan dus meer calorieën! (10) (11).
Zo is Intermittent Fasting dus een zwaard dat aan twee kanten snijdt:
- Het verlaagt je calorie-inname
- Het verhoogt tegelijkertijd je calorieverbranding
Een groot wetenschappelijk onderzoek uit 2014 toonde aan dat Intermittend Fasting kan leiden tot een aanzienlijk gewichtsverlies van 3 tot 8% over een periode van 3 tot 24 weken (12).
De personen in dit onderzoek verloren ook 4 tot 7% van hun tailleomvang. Dit duidt op een duidelijke afname in buikvet. Buikvet is het type vet dat je graag wil verliezen omdat het zich nestelt tussen de organen en hier kan zorgen ontstekingen.
Ook liet een onderzoek zien dat met Intermittent Fasting minder spiermassa verloren ging dan bij structurele calorierestrictie. Structurele calorierestrictie vindt plaats wanneer je gedurende een bepaalde periode elke dag een bepaalde hoeveelheid onder je caloriebehoefte gaat zitten.
Insulineresistentie wordt tegengegaan
Intermittent Fasting kan insulineresistentie verminderen doordat het de bloedsuikerspiegel met ongeveer 3 tot 6% kan laten zakken. Daarnaast kan het ook het insulinepeil in het bloed laten zakken met 20 tot 31%. Hierdoor wordt de insulinegevoeligheid verbeterd en dit werkt tevens als bescherming tegen diabetes type 2. (13)
Daarnaast toonde een laboratoriumonderzoek dat ratten met diabetes die werden onderworpen aan een Intermittent Fasting eetpatroon ook beschermd werden tegen nierbeschadiging. Nierbeschadiging is een van de ernstigste complicaties van diabetes (14).
En natuurlijk betreft het hier een experiment met muizen, maar het onderzoek toont wel de potentie van Intermittent Fasting als wapen tegen diabetes.
Wat echter dient te worden opgemerkt is dat er mogelijk een verschil is tussen mannen en vrouwen op het gebied van het controleren van de bloedsuikerspiegel. Een onderzoek onder vrouwen toonde namelijk aan dat de bloedsuikerspiegel minder goed werd gereguleerd na het volgen van een Intermittent Fasting eetpatroon (15).
Ontstekingsremmend
Onderzoeken hebben aangetoond dat Intermittent Fasting kan helpen om de ontstekingen tegen te gaan in het lichaam (16) (17) (18).
Een belangrijke oorzaak van ontstekingen in het lichaam zijn het ontstaan van vrije radicalen in het lichaam. Deze ontstaan als gevolg van zogenaamde oxidatieve stress. Intermittent Fasting kan het lichaam minder gevoelig maken voor oxidatieve stress, en daarmee dus ook het ontstaan van schadelijke vrije radicalen tegengaan (19) (20).
Mogelijk goed voor de gezondheid van het hart en bloedvaten
Intermittent Fasting heeft zich in verschillende onderzoeken laten zien als een positieve invloed op verschillende onderdelen van het lichaam die te maken hebben de gezondheid van het hart en bloedvaten.
Zo is gebleken dat Intermittent Fasting een positieve invloed heeft op de bloeddruk, LDL-cholesterol, triglyceriden (vetdeeltjes in het bloed), ontstekingsfactoren en de bloedsuikerspiegel (21) (22) (23) (24).
Overigens dient hierbij wel te worden opgemerkt dat een deel van de bovenstaande resultaten voortkomen uit onderzoeken die zijn uitgevoerd met dieren. Er zijn meer studies met mensen nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken. Maar het onderzoeksmateriaal dat er is wijst op positieve effecten van Intermittent Fasting met betrekking tot de gezondheid van het hart- en vaatstelsel.
Autofagie
Zoals we eerder al hebben besproken, vind er tijdens het vasten een proces plaats dat autofagie wordt genoemd.
Je zou dit proces kunnen vergelijken met het opschonen van de harde schijf op je computer, waarbij je computer beschadigde bestanden verwijdert of repareert, maar dan op celniveau in je lichaam. Je lichaam verwijdert beschadigde eiwitmoleculen. Het is dus een opschoningsproces (25) (26).
Als je dus een echte diepe detox wil doen, schuif dan je aloë vera-drankje met brandnetelextract aan de kant, en ga vasten!
Dit opschoningsproces kan mogelijk een beschermende werking hebben tegen verschillende aandoeningen zoals kanker en de Ziekte van Alzheimer (27) (28).
Goed voor de hersenfunctie
Eerder hebben we al besproken dat Intermittent Fasting kan bijdragen aan een vermindere productie van vrije radicalen in het lichaam. Dit heeft ook een beschermende werking op de hersenen.
Daarnaast kan Intermittent Fasting de concentratie van BDNF verhogen. Deze afkorting staat voor de Engelse term Brain-Derived Neurotrophic Factor. Het is een stof die voorkomt in de hersenen, een zogenaamde neurotrofine. Het stimuleert de aanmaak van zenuwcellen in de hersenen (29) (30) (31).
Tot Slot
Als je de voordelen van Intermittent Fasting en de werking van het ketogeen dieet naast elkaar legt dan blijken er veel overlappingen te zijn.
De gezondheidsvoordelen van het ketogeen dieet hebben ook betrekking op een verbeterde hersenfunctie, ketonen dragen bij aan het herstel van zenuwcellen, ze hebben een een werking die vergelijkbaar is met antioxidanten. Meer hierover lees je in ons artikel Wat is Ketose en Hoe werkt het?
Daarnaast heeft het ketogeen dieet zich bewezen als een zeer goede manier om op efficiënte wijze af te vallen. Door Intermittent Fasting toe te passen tijdens het ketogeen dieet kun je dus ook de vetverbrandende capaciteiten van het ketogeen dieet een boost geven.
Ook kan het ketogeen dieet ook helpen om Intermittend Fasting makkelijker te maken. Wanneer je vetgeadapteerd bent en je lichaam heel efficient is in het gebruiken van vetzuren als brandstof, dan is het makkelijker te vasten tijdens een Intermittend Fasting voedingspatroon.
Wil je meer weten over vetadaptatie? Lees dan dit artikel: Het Ketogeen Dieet en Vetadaptatie.
graag uw gratis Keto Weekmenu
Vast bedankt. Jeanette
Graag gedaan! Veel plezier ermee!
Mitchel, ik heb jouw videoopname gevolgd met de drie triggers van het intermittendfasting.
Ik vond het goed uitgelegd. inderdaad was ik daar de afgelopen dagen mee bezig geweest.
Maar het heel veel water drnken betreft om het lichaam te hydtraderen had ik waarschijnlijk
niet optimaal gedaan om te ontgiften. Is tijdens het vasten ook karnemel, rijstdrank, en
haverdrank en jouw collageen met water toegestaan? Want deze dranken inclusief water
drinken gebruik ik ook bij het onthouden van vaste voeding. Je gaf een voorbeeld van de
koffiemelk, dus het antwoord zijn die dranken dus ook voeding. Intermittendfasting houdt
dus in geheel onthouding, maar m.u.v. Water, bedoel je dit in je uitleg, Mitchel?
Mail me hoe of dat zit, oke? Vast bedankt, Jeanette
Hoi Jeanette,
Alle voedingsmiddelen die een impact hebben op jouw stofwisseling zijn niet geschikt om te nemen tijdens vasten. Karnemelk, rijstdrank, haverdrank en collageen met water hebben allemaal een effect op de stofwisseling. Als je ze neemt dan onderbreek je dus het vasten.
Wat je wel kunt drinken tijdens vasten zijn dranken zonder (calorische) impact op de stofwisseling, zoals water, thee en koffie (zonder suiker natuurlijk).
Kan ik dit ook gebruiken als ik aan moet komen . ik ben door longontsteking en slecht eten erg veel afgevallen . Moet dus niet meer afvallen Maar zou wel wat meer spieren kunnen gebruiken en wat steviger worden Alles is verslapt .
Hoi Joke,
Je kunt het ook gebruiken om aan te komen. Maar het is wel zo dat je dan in een beperkte eetraam voldoende calorieen binnen moet zien te krijgen.
Als je dus een 16:8 fasting protocol hanteert, dan zul je in die 8 uur dat je eet aan je dagelijkse caloriebehoefte moeten voldoen. Je moet namelijk een energieoverschot creëren waarbij je MEER calorieën binnenkrijgt uit je voeding dan dat je verbruikt gedurende de dag.
Het is dus zeker mogelijk, maar het kan best pittig zijn om al je calorieën in een beperkt tijdskader te nuttigen.
Succes! Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust nog een berichtje!
Hoi Dennis,
Als je het 16 :8 fasting protecol hanteerd, mag na het opstaan wel water met citroen drinken?
Hee Marco, als je daarmee bedoelt water met een schijfje citroen (zonder het schijfje op te eten) dan mag dat.
fijn weekmenu!
Mooi te horen dat het je goed bevalt Astrid!
Waarom himalayazout en spreek je niet van Keltisch zeezout. Ik zou graag het verschil tussen beide weten en jouw gratis weekmenu ontvangen. Al vast bedankt
Hi Donna, de ene keer spreken we over himalayazout en de andere keer over Keltisch zeezout. We hebben niet echt een voorkeur. Als we die echt zouden moeten uitspreken dan zou het gaan voor Keltisch zeezout omdat die meer magnesium heeft. Wat betreft de gratis weekmenu. We zouden je dan weer moeten aanmelden op onze mailinglijst aangezien je bent afgemeld. Vind je dat oke?
Hallo, graag wil ik het keto weekmenu ontvangen. Alvast hartelijk dank
Hi Yvonne!! Thnx voor het doorgeven. Het weekmenu is onderweg!
Hallo graag ontvang ik het keto-weekmenu aub!
Alvast dank bij voorbaat
Hee Marie-Jeanne! Het weekmenu is opgestuurd naar je. Mocht het binnen enkele minuten niet komen check dan je SPAM box even 😉
In een van jullie artikelen lees ik dat de combi van vasten en keto goed is. Ik lees dat vasten goed is om groeihormonen aan te maken en verouderingsprocessen tegen gaat door genexpressie.
In een ander artikel over keto bij kinderen schrijven jullie dat keto groeihormoon remt.
Hoe kunnen we bovenstaande twee met elkaar rijmen?
Graag u gratis keto weekmenu.
Alvast bedankt
Hi Jacqueline! Mail is verstuurd!
Ik ben in dag 5 van OMAD en het bevalt prima. Cold turkey. Ik was op zoek naar handige recept ideeën. Ik let nu alleen op koolhydraten en voor de rest niet. Moet idd ook meer drinken, maar krijg water niet zo goed weg en lust geen koffie en hou niet van thee…. ja je hebt ze erbij ik heb wel een limonadesiroop met stevia en hoop dat dit geen insuline piek geeft? Ik dacht van niet. Anders moet ik gaan uitvissen wat ik wel kan drinken. Ik ben er al nooit een ster in geweest: drinken. Leuk om je filmpje en uitleg te zien op deze pagina. Ik zou graag het werkmensen ontvangen. En ik ga even verder kijken op je website. Tnxzz
Hee Milly, goed bezig! Heb je al water met citroenschijfjes geprobeerd?
Goeiemorgen,
Ik zou graag het gratis weekmenu willen ontvangen.
Groetjes,Jolanda
Hi Jolanda!! Het weekmenu is opgestuurd 🙂
hallo, ik heb een vraag mbt IF.
ik ben eigenlijk al jaren bezig en doe aan 24 uur IF. ik heb afgelopen week de e-book over IF gekocht, omdat er toch altijd nog iets geleerd kan worden. daar heb ik gelezen, en trouwens ook hier op de site dat 24 uur IF maximaal op 2 dagen / week wordt aangeraden.
omdat ik dit al sinds jaren doe ben ik toch benieuwd welke risico’s ik daardoor kan lopen. misschien wel goed om erbij te vertellen, ik laat me 4x per jaar checken door de huisarts, uitgebreid bloedonderzoek ezv. daar zit alles hartstikke goed en zie ik iig daarom geen reden om mijn eetpatroon te veranderen. daarnaast houd ik niet alleen de macro’s bij maar ook vitamines, calcium, ijzer ezv, dus ik zorg dat ik altijd boven de 90% voedingstoffenbalans uitkom.
voor mij hoort eten inmiddels bij de herstelfase eind van de dag, waar ik dus eet, me verzorg, nog wat yoga oefenikjes doe, en vooral op tijd naar bed ga. ik presteer over de hele dag zonder diep of suikertekort, omdat ik mijn voedselvoorraad ( op mijn heupen ) altijd bij mij heb. over dag eten maakt me draag en ik presteer vooral in met mijn hoofd minder.
ik hoor heel graag waar ik op kan letten om nog gezonder bezig te zijn en inderdaad welke risico’s loop ik door 24 uur IF structureel toe te passen.
groetjes en compliment met deze geweldige site, Heidi
Hee Heidi, belangrijke info die ontbreekt is hoeveel dagen in de week jij vast al een jaar?
ik vast al jaren elke dag 24 uur. dat is mijn vast patroon, en ik voel me goed onder.
ik meet mijn waardes altijd met een prik en ik zit nooit op het ” uithonger ” niveau. alleen wanneer ik de hele dag erg actief was, dan kan het direct voor het eten zijn dat ik een 3.0 heb, en dat is ook nog redelijk normaal.
gr. Heidi
Hee Heidi,
Weet je zeker dat je 24 uur vast? Want elke dag 24 uur vasten betekent in feite dat je hele dag door (24 uur lang) niks eet of drinkt waar calorieen in zit. Dus ook geen Bulletproof koffie. Aangezien je zei dat je bulletproof koffie neemt vast je dus geen 24 uur want de koffie doorbreekt het vasten.
Bedoel je niet 16 uur of 8 uur vasten?
Hallo Hamist,
in eerste instantie bedankt dat je steeds zo snel reageert!
ik heb idd de bulletproof koffie alleen met kokosolie, in de ochtend,
dan vast ik tot 19:00 uur elke dag en heb dan mijn venster tot 20:30 uur +/- uiteraard. door de dag drink ik vooral veel water en soms thee.
van de kokosolie verwacht ik geen insuline piek te krijgen, dus in zo ver tel ik het idd bij het vasten, maar ik voel er ook iets voor wat jij zegt, dus te zeggen, dat deze bulletproof koffie variant wel mijn vasten onderbreekt.
Maar om toch weer terug te komen op mijn vraag, zie je risico’s in mijn leefstijl, en lijkt het je verstandig dit toch nog een keer met mijn huisarts, te bespreken?
gr. Heidi
Hee Heidi! Graag gedaan 🙂 Ik doe je zo even een email terug zodat ik onze conversatie wat makkelijker terug kan vinden. Tot zo!