Mate van ketose

Bij het ketogeen dieet is het doel om in ketose te raken. Dit betekent dat er ketonen in het bloed aanwezig zijn. Dit kan worden bereikt met een dieet met weinig koolhydraten. Voor een volwassen persoon is minder dan 50 gram koolhydraten per dag nodig, vaak zelfs nog minder. Dit wordt voor minimaal drie tot vier dagen gedaan om in ketose te raken. Dit betekent dat het ketonenniveau in je lichaam een concentratie heeft bereikt van meer dan 0.5 mmol/L.
De concentratie van ketonen verschilt per persoon maar ook in iedere situatie. Het is afhankelijk van veel factoren zoals genetische factoren, dieet en fysiek activiteit. In de tabel zijn de concentraties te zijn onder verschillende omstandigheden.

Bloedconcentratie (millimolaire)Conditie
< 0.2niet in ketose
0.2 – 0.5lichte ketose
0.5 – 3.0voedingsketose
2.5 – 3.5na training ketose
3.0 – 6.0uithongerings ketose
15 – 25keto-acidose

Ketonen meten

Om erachter te komen of en hoeveel ketonen aanwezig zijn is een meting nodig. Dit kan via het bloed, de adem en urine. De meest populaire en goedkoopste manier om te meten of je in ketose bent is met een urinetest. Het meten van de ketonen in de urine is niet gelijk aan het aantal ketonen in het bloed. De concentratie ketonen is bijvoorbeeld lager als er veel gedronken wordt. Na bepaalde tijd in ketose te verkeren neemt het aantal ketonen in de urine af. Het is dan mogelijk dat de urinetest een afwijkend resultaat toont.

Ketozone

Mate van ketose
3.6 (72.38%) 21 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]