Ketonen meten via de adem met de Ketonix Breathalyzer?

Wie met het ketodieet begint zal op een gegeven moment benieuwd zijn of er sprake is van ketose. De koolhydraten zijn verminderd, de eiwitten op peil gebracht en de vetten zijn drastisch vermeerderd; nu is het alleen nog wachten tot je in ketose bent. Bij de één duurt het slechte enkele dagen terwijl de ander er een maand over doet.

Je komt het alleen te weten door het te meten; via je bloed, urine of adem. Dat komt omdat ketonen in drie vormen aanwezig zijn in je lichaam:

Beta-hydroxyboterzuur

Dit is het type dat in je bloedbaan voorkomt en door je lichaam wordt gebruikt wanneer het de ketonen voor energie wil gebruiken. Beta-hydroxyboterzuur wordt gemeten door de bloedmeters.

Acetoacetaat

Dit is wat je lichaam niet meer nodig heeft als het voldoende ketonen beschikbaar heeft om energie van te maken. Acetoacetaat wordt gemeten door de ketonen teststrips.

Aceton

Dit ontstaat wanneer je lichaam ketonen omzet naar energie en het teveel in je adem terechtkomt. Dit kan soms resulteren in een ongewone en wat fruitachtige geur van de adem. Aceton wordt gemeten met een ademanalyse-apparaat zoals Ketonix.

Van teststrips naar andere metingen

ketostrips
Voor beginners zijn de ketose teststrips een kostenefficiënt hulpmiddel om te controleren of er sprake is van ketose maar dit kan uiteindelijk niet meer. Dit gebeurt wanneer je lichaam effectief met de ketonen leert om te gaan.

In het begin, als je net start met het ketodieet, produceert je lichaam al snel ketonen. Je lichaam is dan echter nog niet volledig aangepast op het gebruik van ketonen. Het gevolg is dat veel van deze ketonen niet gebruikt worden en de ketose teststrips hoge waarden laten zien (tot donker paars).

Uiteindelijk zal je lichaam steeds beter in de gaten krijgen hoe het de ketonen moet gebruiken waardoor er steeds minder ketonen via de urine het lichaam verlaten. Terwijl de ketose teststrips dan niets meer meten ben je nog steeds in ketose. Dit kan verwarrend zijn maar tegelijkertijd is het een duidelijk teken dat je lichaam aan ketose gewend is geraakt.

Meting via de adem

Wanneer je lichaam aan het eetpatroon en de ketonen gewend raakt kunnen de ketose teststrips niets meer meten of heel weinig. Als je toch wilt weten in welke mate je in ketose bent dan kun je dit meten met behulp van een bloed- of ademmeting. Voor de meting van de adem is er een apparaat dat de adem analyseert en controleert op de aanwezigheid van ketonen. Deze meting via de adem is volgens onderzoek even effectief als de meting met behulp van urine teststrips1.

Ketonix

Er is slechts één bekend commercieel product dat dit kan met de naam Ketonix. Het is geen goedkoop product met een prijs vanaf 219.00 USD voor een nieuwe Bluetooth variant en daarom wordt het voor beginners niet aangeraden om dit product meteen aan te schaffen. Het is een product voor gevorderden die niets meer meten met de ketose teststrips en op een snelle manier willen controleren hoe het ervoor staat.

Ketonix Bluetooth

Bestellen kan op de Ketonix website

Wat doet Ketonix?

Ketonix is een ademanalyse-apparaat dat aceton in de adem meet. Door in het apparaat te blazen krijg je een indicatie van de ketonen in je adem. In de ideale situatie vertelt deze meting je precies hoeveel ketonen je daadwerkelijk verbruikt. De verbruikte ketonen verlaten je lichaam namelijk via de adem. Er zijn geen teststrips nodig voor het apparaat en je kunt het zo vaak gebruiken als je wilt zonder extra hulpmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere metingen achter elkaar doen om te controleren of de afzonderlijke metingen overeen komen.

USB, Bluetooth en batterij

ketonix resultHet Ketonix apparaat is verkrijgbaar in diverse varianten. De nieuwste versies maken gebruik van Bluetooth en niet van de USB connector. Het Bluetooth Smart-protocol houdt in dat je het niet hoeft te koppelen om de app te gebruiken. Open de app, selecteer je apparaat en je bent meteen klaar om te meten. De varianten die nog gebruik maken van de USB connector zijn wat minder makkelijk in gebruik. Zo is het bij de oude versies ook nog vereist om het te kalibreren terwijl dit bij de nieuwe versies ingebouwd is waardoor deze automatisch gekalibreerd worden.

Software

De Ketonix software geeft je de mogelijkheid om de resultaten bij te houden. Je blaast in het apparaat waarna je in de app meteen het resultaat kunt zien. Sla het resultaat op zodat je het resultaat later terug kunt vinden en eventueel kunt vergelijken met andere metingen die je gedaan hebt. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je dit doet:

Resultaat

Het resultaat van de Ketonix meting wordt getoond in ppm. Dit betekent dat er andere resultaten zijn dan bij de ketose teststrips en bloedmeters die het resultaat in mmol/l weergeven. Onderstaand schema wordt gebruikt bij het meten via het Ketonix apparaat:

ketonix resultaat

Zoals je leest is het Ketonix product één van de manieren om te meten of je in ketose bent. Het voordeel van dit ademanalyse-apparaat is dat je het onbeperkt kunt gebruiken, geen teststrips nodig hebt en de resultaten in een app kunt bijhouden. Ketonix helpt je niet om sneller in ketose te raken maar het kan gevorderden helpen om beter inzicht te krijgen in hoe het lichaam werkt en hoe het zich aanpast op het ketodieet.

Ketonen meten via de adem met de Ketonix Breathalyzer?
3.6 (72.5%) 8 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]