Ketostix

Als je veel gelezen hebt over het ketogeen dieet dan weet je ondertussen dat het mogelijk is om het aantal ketonen in de urine te meten. Ketostix, ook wel geschreven als ketose sticks, zijn smalle dunne plastic strips met aan het eind een testgebied. Het testgebied van de strip wordt in urine gehouden of gedoopt. De kleur van de strip geeft vervolgens aan hoeveel ketonen er aanwezig zijn in de urine. Als de kleur niet verandert dan ben je niet in ketose. Als de kleur verandert en donker wordt dan ben je in ketose. De Ketostix worden gebruikt tijdens het ketogeen dieet om te bepalen of je in ketose bent of niet.

Waar kan ik Ketosticks kopen?

Ketostix zijn bijna niet verkrijgbaar bij de Nederlandse drogisterijen en apothekers zoals Kruidvat. Als je je afvraagt waar ze dan wel te koop zijn dan hoef je niet lang te zoeken. De Ketostix zijn bij meerdere aanbieders online verkrijgbaar. De goedkoopste Nederlandse aanbieders van ketose teststrips zijn hieronder te vinden. Deze ketose sticks zijn geschikt om te meten of je in ketose bent.

Ketostrips.nl100 strips€ 7,95Info & Bestel
Bol.com50 strips€ 12,99Info & Bestel

Hoeveel heb ik er nodig?

Je kunt de ketostrips op ieder moment van de dag gebruiken om te controleren of je in ketose bent of niet. Vooral voor beginners zijn de ketose teststrips een handig hulpmiddel. Het resultaat van de snelle test geeft je informatie of de koolhydraten voldoende verminderd zijn. Je kunt bijvoorbeeld drie keer per dag de test doen; met de ochtendurine, voor de lunch en in de avond. Deze dagelijkse test geeft je een goed beeld wat de voeding gedurende de dag met het ketonengehalte in de urine doet. Als je dagelijks wilt testen dan zijn 100 ketose teststrips ruim voldoende voor de eerste maand.

Ketozone

Keto sticks gebruiken

De ketose sticks zijn eenvoudig te gebruiken. Je plast over de strip en op de bijgeleverde kaart of verpakking kun je de verkleuring vergelijken. Als de stick een andere kleur krijgt dan ben je in ketose. Het maakt hierbij niet uit hoe donker de strip wordt zolang er maar een verkleuring is. De test is het beste twee uur na het avondeten uit te voeren. De Ketostix worden voornamelijk om drie redenen gebruikt:

Bevestiging

Met name personen die voor het eerst een ketogeen dieet volgen hebben niet door of men in ketose verkeert of niet. Dit is ook moeilijk te zeggen als je er nog geen ervaring mee hebt. De Ketostix kunnen voor bevestiging zorgen dat men weet dat het ketogeen dieet goed uitgevoerd wordt door de diëter. De persoon weet dan direct dat het aantal koolhydraten voldoende verminderd is en dat het lichaam over is gegaan naar het gebruiken van vetten voor energie.

Grenzen opzoeken

Personen die ervaring hebben met het ketogeen dieet kunnen er precies achter komen hoeveel koolhydraten de grens is tussen ketose en geen ketose. Als er te veel koolhydraten worden gegeten dan geeft de meting aan dat er geen sprake is van ketose. Als men in ketose verkeert dan kan men het aantal koolhydraten in kleine stapjes verhogen om erachter te komen waar de ketose grens ligt.

Motivatie

Het is een goede motivatie om te zien dat de strip aangeeft dat je in ketose verkeert. Het is een bevestiging dat je het goed doet. Die bevestiging geldt als een extra motivatie om door te gaan met waar je mee bezig bent. Het is het bewijs dat het lichaam vetten aan het verbranden is.

Let op

Het ketonengehalte in de urine zegt niets over het aantal ketonen in het bloed. Een ketostrip meet alleen de ketonen in de urine. Dehydratie speelt een rol bij het meten van de ketonen in de urine. Als je bijvoorbeeld de ochtendurine test dan kan dit een verkeerd beeld geven. Hetzelfde geldt als je de gehele dag door drinkt waardoor de concentratie ketonen in de urine lager is. Het is ook dan niet goed mogelijk om een goede inschatting te maken.

Aangezien het lichaam gewend raakt aan ketose is het mogelijk dat je na een bepaalde periode merkt dat het aantal ketonen in de urine afneemt. Dit betekent niet meteen dat je niet meer in ketose bent. Het kan zijn dat je lichaam gewoonweg minder ketonen het lichaam laat verlaten. Als je dan wilt meten of je nog in ketose bent dan kan dit niet meer via de urine. Het kan via het bloed gemeten worden maar deze test is duurder en vaak voor veel mensen niet de moeite waard. Als je niets verandert hebt aan je dieet dan kun je ervan uitgaan dat je nog steeds in ketose bent, ook al geeft de strip soms aan dat dit niet zo is.

Ketostix
3.9 (77.67%) 43 stemmen

2 comments Add Comment

    • Uiteraard wordt dit op diverse plekken op deze website vermeld. Dit geldt niet alleen voor diabetici maar ook voor mensen die medicatie gebruiken. Overleg met de huisarts is altijd het juiste om te doen voor een dieet gestart wordt.

      Beantwoorden

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]