Ketonen in urine: wat betekent het?

Je lichaam gebruikt voornamelijk glucose als energiebron. Dit komt je lichaam binnen in de vorm van koolhydraten en suikers. Wanneer je lichaam niet voldoende glucose voorhanden heeft om energie van te maken dan breekt het vetten af voor energie. Dit gebeurt bij het ketogeen dieet: je eet maar weinig koolhydraten waardoor er geen tot weinig glucose in je lichaam overblijft. Als het lichaam overgaat tot het verbruiken van vetten dan worden ketonen geproduceerd. Dit is een bijproduct van vetverbranding. Deze ketonen komen in de bloedbaan terecht en verlaten het lichaam via de adem en urine. De concentratie ketonen in de urine toont hierdoor aan dat er sprake is van ketonenproductie in het lichaam. Tijdens het ketogeen dieet is dit een indicatie dat de verbranding van vetten begonnen is. Ketonen in de urine wordt ook wel ketonurie genoemd1.

Vetten gebruiken voor energie kan ook gebeuren als je diabetes hebt en er niet voldoende insuline aanwezig is om de glucose in de cellen op te nemen.

Is het slecht?

De productie van ketonen als gevolg van het afbreken van vet is een normaal proces dat bij iedereen voorkomt. Bij gezonde mensen zorgen insuline, glucagon en andere hormonen ervoor dat het ketonengehalte in je lichaam niet te hoog wordt. Als je gezond bent en het ketogeen dieet volgt dan zijn ketonen niet slecht, het is zelfs een indicatie dat het aantal koolhydraten per dag laag genoeg is.

Bij diabetici kan het echter gevaarlijk zijn als het ketonengehalte te hoog wordt. Als dit niet behandeld wordt dan kan het ketonengehalte verder stijgen en kan er op een gegeven moment sprake zijn van ketoacidose. In dit geval is het verstandig om snel medische hulp in te schakelen.

Hetzelfde geldt voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Door misselijkheid en braken is het mogelijk dat er niet of onvoldoende gegeten en gedronken wordt. Hierdoor kan het lichaam vetten afbreken voor energie waardoor ketonen in de urine terecht kunnen komen. Ook in dit geval is het verstandig om medische hulp in te schakelen.

Ketonen in urine testen

Het ketonengehalte in het bloed kan gemeten worden maar vaker wordt er gekozen voor een ketonentest van de urine. Deze test kun je thuis uitvoeren met de zogenoemde keto strips. Deze strips geven een goede indicatie of er ketonen in de urine aanwezig zijn en zijn zonder recept online verkrijgbaar. De strip bevat een testgebied dat na onderdompeling in urine van kleur verandert als er ketonen aanwezig zijn.

Ketostrips.nl100 strips€ 7,95Info & Bestel
Bol.com50 strips€ 12,99Info & Bestel

De test

Haal de strip uit de flacon en sluit de flacon weer zo snel mogelijk. Plas in een urinecontainer om de urine op te vangen. Dompel de strip vervolgens in de urine, veeg het langs de rand van de container om overtollige urine te verwijderen en wacht tot het van kleur verandert. Als de strip van kleur verandert dan is er sprake van ketonen in de urine. Met behulp van het kleurenschema kun je zien wat het ketonengehalte is. Als je simpelweg wilt weten of er ketonen aanwezig zijn dan is iedere verkleuring voldoende informatie.

Wat betekenen de resultaten?

Hoe donkerder de strip verkleurt, hoe meer ketonen in de urine aanwezig zijn. Dit verschilt per persoon maar ook per situatie. Zo is het mogelijk dat de kleur ’s ochtends anders is dan ’s avonds of in de middag. De concentratie ketonen wordt meestal in categorieën ingedeeld:

negatiefMinder dan 0.5 mmol/L
laag0.6 tot 1.5 mmol/L
hoog1.6 tot 4.0 mmol/L
erg hoogMeer dan 4.0 mmol/L

Voor het ketogeen dieet is iedere verkleuring voldoende. Voor personen die niet het ketogeen dieet volgen is het verstandig om de resultaten te overleggen met de huisarts of behandelend arts.

Ketonen in urine: wat betekent het?
4.3 (85%) 12 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]