Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Het ketogeen dieet en het metabool syndroom

Het metabool syndroom is een term die steeds vaker gebruikt wordt in de medische wereld. Ruim veertig jaar geleden viel het onderzoekers op dat vijf symptomen vaak tegelijk voorkomen bij mensen. Het gaat hierbij om een hoge bloeddruk, overgewicht, hoog bloedsuikergehalte, slechte cholesterol verhouding en teveel triglyceriden in het bloed. Doordat duidelijk werd dat er een samenhang tussen deze symptomen was kreeg dit fenomeen een naam: het metabool syndroom1. Het wordt ook wel syndroom X genoemd. In het metabool syndroom is er sprake van drie of meer van de vijf symptomen. Samen vormen deze een risico op verschillende aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Deze risico’s kunnen verminderd worden door een verandering van de leefwijze en het eetpatroon.

Insuline

Insuline speelt een belangrijke rol in het metabool syndroom. Insuline is het hormoon dat het bloedsuikergehalte reguleert en glucose naar de cellen brengt. Het niveau van dit hormoon kan door het ketogeen dieet verlaagd2 worden, vooral3 bij mensen met type 2 diabetes of prediabetes.

Onderzoeken

Ketogeen dieetIn een onderzoek4 onder personen met overgewicht en diabetes type 2 is aangetoond dat het ketogeen dieet binnen twee weken als voor positieve resultaten kan zorgen. In slechts twee weken tijd verbeterde de insulinegevoeligheid met 75% en het bloedsuikergehalte daalde van 7.5 mmol/l naar 6.2 mmol/l.

In een wat langer onderzoek5 dat 16 weken duurde was een verlaging van het bloedsuikergehalte met 16% zichtbaar. Na dit onderzoek waren 7 van de 21 deelnemers in staat om te stoppen met medicatie voor diabetes.

In weer een ander onderzoek6 werd gekeken naar het effect van ketose zonder calorierestrictie. Hieruit kwam na voren dat het triglyceridengehalte na 4 weken het dieet volgen was gedaald van 107 naar 79 mg/dL.

Factoren

Verschillende factoren spelen een rol in het verminderen van de symptomen van het metabool syndroom. Dit zijn de volgende factoren:

Minder koolhydraten
Doordat je tijdens het ketogeen dieet minder koolhydraten binnenkrijgt stijgt het bloedsuikergehalte niet zo snel en niet zo vaak als normaal. Dit voorkomt dat de celfunctie slechter wordt en beschadigd raakt.

Vermindert insulineresistentie
Doordat het bloedsuikergehalte beter onder controle gehouden wordt en de insulinegevoeligheid verbetert is er minder snel sprake van de symptomen van insulineresistentie.

Meer goede vetten
Tijdens het ketogeen dieet eet je meer vetten, waaronder veel goede vetten. Deze vetten kunnen het goede HDL cholesterol verhogen.

Hogere concentratie ketonen
Als glucose niet voorhanden is en vetten voor energie gebruikt worden gaat de lever over tot de productie van meer ketonen. Deze ketonen hebben verschillende7 voordelen voor de gezondheid.

Vermindert het lichaamsvet
Het ketogeen dieet heeft zichzelf al lang geleden bewezen als effectief voor vetverlies. Vooral in het gebied rond de buik is het vet een probleem en dit kan vermindert worden door het ketogeen dieet.

Zoals je leest kan het ketogeen dieet op verschillende manieren een positief effect hebben op het metabool syndroom. Het is niet de oplossing om het metabool syndroom volledig te verhelpen maar de voordelen spreken voor zich.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

1 reactie Plaats reactie

Laat een reactie achter

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]