Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

4 comments

9 Manieren om je Slaap tijdens het Keto Dieet te perfectioneren

Ben je koolhydraatarm gaan eten of volgens ketogene richtlijnen en merk je dat je moeizamer of anders slaapt? Het volgen van een keto dieet kan een effect hebben op je nachtrust.

In dit artikel gaan we bespreken hoe je dieet van invloed is op je slaap en daarnaast zullen we het belang van een goede nachtrust met je doornemen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Als je dus te kampen hebt met minder goede nachtrust dan voorheen, wees dan niet ongerust. Er zijn tal van verklaringen waarom je momenteel minder diep of lang ligt te slapen. En nog beter: er zijn ook concrete en effectieve maatregelen die je kunt nemen om jouw slaap weer op een optimaal niveau te brengen.

Maar laten we eerst eens bekijken waarom een goede nachtrust zo belangrijk is.

10 Redenen waarom een goede nachtrust belangrijk is

Als je op het toppen van je kunnen wil presteren en je wil scherp en gezond voor de dag komen dan is een goede nachtrust cruciaal.

In zijn boek Own The Day, Own Your Life beschrijft de Amerikaanse gezondheidsexpert hoe verschillende intellectuele en sportieve toppers op hun best zijn dankzij een strikt slaapschema.

Roger Federer slapend
(bron: campainglive.co.uk)

Raad eens hoeveel slaap de beste tennisser ooit, Roger Federer, pakt per nacht? 10 tot 12 uur!

Slaap is zelfs zo heilig voor Federer dat hij, wanneer hij in voorbereiding zit voor een toernooi, twee huizen huurt!

Een huis voor hem en zijn begeleidingsteam, en een huis voor zijn gezin. Zo zorgt Federer ervoor dat hij niet gestoord wordt tijdens zijn ‘heilige slaap’. (1)

LeBron James, een van de meest succesvolle basketballers ooit? Gemiddeld 12 uur per dag! (2)

Twee van de rijkste mannen ter wereld, Bill Gates van Microsoft en Jeff Bezos van Amazon, zweren dat ze veel beter functioneren en denken wanneer ze minstens 7 tot 8 uur hebben geslapen (3).

Er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel die ook lijken te functioneren met minder slaap, maar als je langer wil leven en gezond wil blijven dan is het aan te raden op minstens 7 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen.

Deze minimale dosis van 7 uur slaap is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Onderzoeksresultaten uit 16 wetenschappelijke onderzoeken die gedurende 25 jaar maar liefst 1.3 miljoen mensen betroffen lieten zien dat de personen die gemiddeld minder dan 6 uur per nacht slapen 12% meer kans hadden op een vroege dood.

Vreemd genoeg liet dit grootschalige onderzoek ook zien dat mensen die gemiddeld langer dan 9 uur per nacht sliepen ook een grotere kans hadden op een vroegtijdige dood; maar liefst 30%! (4).

Mogelijk vormen topatleten zoals Roger Federer en LeBron James hier een uitzondering op vanwege de intensieve fysieke belasting die hun lichaam te verduren krijgt, waardoor het lichaam de langdurige slaapsessies ook echt nodig heeft.

Het moge dus duidelijk zijn dat het belangrijk is om te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Te weinig slaap gaat je op de lange termijn opbreken, maar te veel slaap ook.

Je slaapduur en -kwaliteit heeft namelijk directe invloed op je gezondheid.

Slechte nachtrust kan zorgen voor gewichtstoename

Slechte slaapgewoonten kunnen ervoor zorgen dat je eetlust wordt aangewakkerd, waardoor je meer kans hebt op gewichtstoename. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een korte nachtrust blijken significant meer te wegen dan mensen met een goede nachtrust (5)(6).

Een onderzoek onder bijna 5000 Japanse diabetespatiënten wees uit dat de personen die minder dan 4,5 uur of meer dan 8,5 uur sliepen per nacht zwaarlijviger waren en ook een structureel hogere bloedsuikerspiegel hadden.

De personen die tussen de 6.5 en 7.4 uur per nacht sliepen hadden de beste bloedsuikerspiegel (7).

Een groot onderzoek onder ruim 600.000 volwassenen en 30.000 kinderen wees uit dat volwassenen met een korte nachtrust 89% meer kans hadden op overgewicht en kinderen 55%! (8)

Het verband tussen overgewicht en onvoldoende slaap wordt toegeschreven aan het feit dat hormonen minder goed in balans zijn vanwege slaapgebrek en dat de motivatie om te sporten en bewegen minder is vanwege een gebrek aan energie (9).

Slechte nachtrust kan zorgen voor eetzucht

Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan slaap bepaalde hormonen uit balans brengt, waaronder de hormonen die je eetlust reguleren (10)(11).

Het hormoon ghreline, dat de hongergevoelens stimuleert, is hoger bij mensen met slaapgebrek, terwijl er minder leptine aanwezig is.

Je raad het al… leptine is het hormoon dat hongergevoelens juist onderdrukt (12). Het logische gevolg van meer hongerstimulerend hormoon (ghreline) en minder hongerondrukkend hormoon (leptine) is natuurlijk dat je meer gaat eten.

Een goede nachtrust kan zorgen voor verbeterde concentratie en productiviteit

Slaap is heel belangrijk voor verschillende hersenfuncties. In de inleiding van dit artikel zijn Jeff Bezos en Bill Gates al aangehaald. Deze extreem succesvolle ondernemers geven ook aan dat zij op hun best zijn als ze minimaal 7 uur hebben geslapen.

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat een goede nachtrust van invloed is op concentratievermogen, vermogen om informatie te verwerken, productiviteit en prestaties (13).

Jongeman met zwart t-shirt studerend
(bron: columbiafederalist.com)

Een onderzoek dat dit zeer treffend aantoonde werd uitgevoerd onder medische studenten die meedraaiden in een ziekenhuis.

Wanneer deze studenten een zeer lange diensten moesten draaien van meer dan 24 uur, bleek dat dat zij 36% meer medische fouten maakten dan studenten die een reguliere, kortere dienst draaiden waarbij ze wel konden slapen (14).

Een ander onderzoek wees uit dat een slaaptekort kan leiden tot beperking van hersenfuncties die te vergelijken zijn met de invloed van alcoholgebruik (15).

Wanneer mensen echter voldoende slapen blijkt dat het probleemoplossend vermogen en geheugen bij kinderen en bij volwassenen verbetert (16)(17)(18).

Goede slaap kan helpen om atletische prestaties te optimaliseren 

Een onderzoek onder basketballers wees uit dat, wanneer zij langer sliepen, hun snelheid, nauwkeurigheid, reactiesnelheid en mentale weerbaarheid significant verbeterde (19).

Niet verrassend dus dat LeBron James ervoor kiest om soms tot wel 12 uur lang te slapen!

LeBron James met rood tenue, slapend
(bron: imagessure.com)

Slechte slapers hebben meer kans op een beroerte of hartziekte 

Een onderzoek dat zich richtte op het verband tussen slaap en hart- en vaatziekten wees uit dat mensen die niet genoeg slapen een grotere kans hadden op een hartaanval of een beroerte in vergelijking met mensen die 7 tot 8 uur slapen (20).

Slaap heeft invloed op mogelijke ontwikkeling van diabetes type 2 

Wanneer je niet aan je dagelijkse slaapbehoefte voldoet dan heeft dit een negatief effect op je insulinegevoeligheid (21)(22).

Dit betekent dat je lichaam minder goed reageert op insuline en dat je dus met een hogere bloedsuikerspiegel te maken kunt krijgen.

Een onderzoek dat dit effect van slaapgebrek aantoonde werd uitgevoerd onder 11 gezonde jongemannen. Zij werden gedurende 6 dagen achter elkaar beperkt in hun slaap tot 4 uur per nacht.

Het slaapgebrek resulteerde in een lagere glucosetolerantie (23).

Een structureel verslechterende glucosetolerantie is een van de voorwaarden om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Slaapgebrek wordt gerelateerd aan depressie

Eigenlijk is het niet heel verrassend dat slaapgebrek in verband wordt gebracht met het ontwikkelen van een depressie.

Vrouw liggend met opgetrokken knieën.
(bron: themighty.com)

Slaapgebrek en chronische vermoeidheid hebben invloed op de geestelijke gesteldheid. Je hebt vast wel eens aan een chagrijnig iemand gevraagd of hij/zij met “het verkeerde been uit bed is gestapt” of “slecht heeft geslapen”.

Maar uit statistieken blijkt ook dat 90% van de mensen met een depressie klagen over slaapgebrek (24). Slechte slaap wordt zelfs in verband gebracht met een grotere kans op zelfmoord (25).

Slaapgebrek is funest voor je immuunsysteem

Wanneer mensen slecht slapen of vermoeid zijn dan zijn ze vaak vatbaarder voor ziekten. Zelfs een klein beetje minder slaap heeft al effect op het immuunsysteem dat ziektekiemen moet bestrijden (26).

Vrouw met griep op de bank
(bron: txercare.com)

Een groot onderzoek onder 153 gezonde mannen en vrouwen tussen de 21 en 55 jaar liet zien dat de mensen die minder dan 7 uur sliepen bijna 3 keer meer kans hadden om een verkoudheid op te lopen dan de personen die 8 uur sliepen (27).

Wat een verschil een uurtje extra slaap kan betekenen voor je gezondheid is verbazingwekkend!

Slaapgebrek kan ontstekingsbevorderend werken

Dat een gebrek aan slaap ontstekingsbevorderend kan werken blijkt onder meer uit een onderzoek onder patiënten met de Ziekte van Crohn. De personen met een slecht slaapritme bleken twee keer zoveel kans te hebben om Crohn-gerelateerde klachten te ontwikkelen dan personen die voldoende slaap kregen (28).

In het algemeen worden langdurige, chronische ontstekingsklachten aan het spijsverteringskanaal sterk in verband gebracht met een slecht slaapritme (29) (30).

Sociale vaardigheden lijden onder slaapgebrek 

Slaapgebrek tast je sociale vaardigheden aan. Verschillende onderzoeken toonden aan dat mensen minder goed emoties kunnen inschatten bij anderen wanneer zij zelf vermoeid zijn (31). Het is een mogelijke verklaring waarom er irritaties kunnen ontstaan tussen vermoeide mensen.

We kunnen dus stellen dat er tal van redenen zijn om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust hebt. Maar wat maakt een nachtrust goed?

Hoe een goede nachtrust eruitziet

Er bestaat een hele wetenschappelijke discipline die slaappatronen en -ritmen onderzoekt en analyseert hoe slaap is opgebouwd. Het betreft hier onderzoek naar slaaparchitectuur.

Volgens deze inzichten bestaat de slaapcyclus die je ’s nachts meemaakt (al kan overdag natuurlijk ook) uit twee soorten slaapactiviteit (32):

 • Non-Rapid Eye Movement-slaap (NREM)
 • Rapid Eye Movement-slaap (REM)

Een leuk trivia-weetje: de rockband R.E.M. is inderdaad vernoemd naar dit soort slaap.

NREM-slaap is de slaap waarin we ons ongeveer 75 tot 80% van onze slaaptijd in bevinden.

Deze slaapmodus bestaat uit drie fasen (33).

Fase 1 van de NREM-slaap is de sluimerfase. Dit is de eerste fase waarin je terecht komt wanneer je aan het inslapen bent. Het is sluimerstand waarbij je makkelijk wakker te maken bent. Het betreft de overgang tussen waken en slapen.

Fase 2 van de NREM-slaap betreft lichte slaap, waarbij je niet meer van elk geluid wakker wordt.

Fase 3 van de NREM-slaap betreft de diepe slaap. Deze fase kent meerdere benamingen zoals deltaslaap of trage-golf-slaap. Deze diepe slaap is belangrijk voor het opslaan en behoud van herinneringen (34). De hersenen en het lichaam krijgen in deze fase hun rust, waardoor je de volgende dag weer fysieke en mentale inspanningen kunt leveren.

Dan is er ook nog de REM-slaap, in deze slaapfase is ons brein zeer actief. Het klinkt een beetje een griezelig, maar tijdens deze fase schieten je ogen heen en weer achter je oogleden. Vandaar ook Engelse afkorting voor Rapid Eye Movement (vrij vertaald: Snelle Oogbeweging).

Jongen slapen op kussen
(bron: dynamitnews.com)

Tijdens de REM-slaap zijn de hersenen zeer actief en het is ook tijdens deze fase dat dromen plaatsvindt. De grote spieren in onze ledematen zijn op dit moment uitgeschakeld en verlamd, zodat je stil blijft liggen tijdens het dromen.

Ongeveer 20 tot 25% van je slaap bestaat uit REM-slaap.

Een goede nacht slaap bevat alle bovengenoemde fasen, die zich in cyclussen herhalen tijdens de nacht. Als je te weinig slaap krijgt dan heeft vaak de diepe slaap of trage-golf-slaap eronder te lijden (35).

De Nationale Amerikaanse slaapstichting heeft de kenmerken van een kwalitatief goede nacht met slaap omschreven (36):

 1. Je valt in slaap binnen 30 minuten.
 2. Je wordt niet vaker dan 1 keer wakker.
 3. Als je wakker wordt val je binnen 20 minuten weer in slaap.
 4. Je slaapt voor minstens 85% van de tijd die je in bed hebt gelegen.

Het Effect van Keto op Slaap: 6 oorzaken van Keto Slapeloosheid

Een van de bijwerkingen van een keto dieet is dat het invloed kan hebben op je slaapritme, waardoor je wellicht niet meer voldoet aan de bovenstaande vier kenmerken van goede slaap.

Vrouw ligt wakker met insomnia naast wekker
(bron: copemanhealthcare.com)

Misschien word je vaker wakker, misschien duurt het langer voor dat je in slaap komt. Dit kan voorkomen nadat je bent overgeschakeld op een ketogene eetwijze.

Voordat we deze manieren gaan bespreken gaan we eerst 5 oorzaken aanstippen die mogelijk ten grondslag liggen aan het fenomeen dat ook wel Keto Insomnia wordt genoemd.

Oorzaak 1: Je hebt te maken met de Keto Griep

Een van de voornaamste oorzaken die bijdraagt aan een verstoord slaapritme is de zogenaamde Keto Griep.

De overstap naar een dieet met zeer weinig koolhydraten is een behoorlijke verandering voor de energiehuishouding in jouw lichaam.

Voor sommige mensen kan deze overgangsperiode best moeilijk zijn.

Symptomen van de Keto Griep kunnen zich voordoen binnen enkele dagen nadat iemand zijn koolhydraatconsumptie drastisch omlaag heeft geschroefd.

Waar de ene persoon slechts milde symptomen ervaart, kan de overgang bij een ander een vrij stevige lichamelijke reactie oproepen. Hierbij kunnen de volgende symptomen zich voordoen (37):

 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Constipatie
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Futloosheid
 • Spierkrampen
 • Duizeligheid
 • Slecht concentratievermogen
 • Maagpijn
 • Slaapproblemen

Deze symptomen worden over het algemeen ervaren door mensen die pas begonnen zijn met een keto dieet.

De symptomen duren meestal niet langer dan week, al kan het voorkomen dat mensen er langer last van hebben. Niet ieder menselijk lichaam is hetzelfde, en de ene persoon past zich daarom makkelijker aan dan de ander.

Naarmate de klachten van de Keto Griep minder worden, dan kan de slapeloosheid ook afnemen. In ons uitgebreide artikel over de Keto Griep staan verschillende tips over hoe je Keto Griep kunt bestrijden.

Oorzaak 2: Je lichaam moet wennen aan de nieuwe verhoudingen van macronutriënten

Onderzoek heeft aangetoond dat je lichaam moet wennen aan het verwerken van meer vetten en eiwitten in plaats van koolhydraten. Dit brengt veranderingen mee in je stofwisseling.

Deze veranderingen in de stofwisseling kunnen invloed hebben op je slaap.

Een onderzoek werd uitgevoerd onder goede slapers zonder overgewicht die aan een keto dieet begonnen. Hieruit bleek dat de REM-slaap op de korte termijn korter werd (38).

Bij een ander onderzoek onder mensen die een keto eetwijze hanteerden werd waargenomen dat zij actiever waren in de vroegere fasen van de slaap (sluimerfase en lichte slaap) (39).

Oorzaak 3: Intermittent Fasting kan stress opleveren

 Een groot aantal mensen dat het ketogeen diet volgt combineert dit met Intermittent Fasting. Keto en Intermittent Fasting vormen een prima combinatie omdat je met het keto dieet makkelijker gedurende een periode kan vasten zonder last te hebben van hongergevoelens.

Wanneer je gaat vasten dan ontzie je je lichaam gedurende een langere periode van voeding. Dit kan bij sommige mensen leiden tot fysiologische stress voor het lichaam.

Als je ervaringen hebt met stresshormonen die niet goed in balans zijn dan kan het beoefenen van Intermittent Fasting wellicht van invloed zijn op deze hormonen, wat weer van invloed kan zijn op je slaapritme.

Oorzaak 4: Het vochtafdrijvende effect van Keto

Een ketogeen dieet heeft een diuretische werking, waarbij het dus vocht afdrijft uit het lichaam.

Dit komt omdat glycogeen, wat bestaat uit opgeslagen koolhydraten in het lichaam, water aan zicht bindt. Echter, tijdens het ketogeen dieet zullen je glycogeenvoorraden slinken en je zult zodoende ook minder vocht vasthouden (40).

Je voelt de bui natuurlijk al hangen… dit vocht moet op de een of ander manier je lichaam verlaten.

Het water dat je vrijkomt uit de uitgeputte glycogeenvoorraden verlaat je lichaam via je urinewegen. Het kan dus voorkomen dat je ’s nachts uit je bed moet komen om een extra plasje te plegen.

Over het algemeen zijn deze extra nachtelijke plasjes vanwege het vochtafdrijvende effect van een keto dieet slechts tijdelijk. Wanneer je glycogeenvoorraden uitgeput zijn wordt er geen vocht meer vastgehouden.

Oorzaak 5: Een tekort een elektrolyten

Wanneer je meer vocht verliest, dan kan dit gepaard gaan met een verlies aan elektrolyten.

Elektrolyten zijn mineralen die in het lichaam elektrisch geladen zijn met ionen. Ze bevinden zich in al onze lichaamsvloeistoffen, weefsel en cellen.

Elektrolyten bestaan voornamelijk uit de mineralen sodium, kalium, magnesium, calcium, chloride, fosfor, en sulfaat.

Het onderhouden van een goede balans in elektrolyten is cruciaal voor de samenstelling van het bloed, spierfunctionaliteit en lichamelijke andere processen. Ze zijn essentieel omdat ervoor zorgen dat cellen met elkaar kunnen ‘communiceren’ door middel van elektrische geladen spanning.

Met name een gebrek aan magnesium, een van de belangrijkste mineralen, kan van invloed zijn op je slaapkwaliteit.

Magnesium kan namelijk stress- en angstgevoelens verminderen. Daarnaast voorkomt het spierkrampen.

Het kan daarom heel gunstig en effectief uitpakken voor je slaap om ervoor te zorgen dat je mineralen/elektrolyten op peil blijven tijdens een keto dieet.

Dit is slechts een van de manieren waarop je Keto Slapeloosheid kunt bestrijden. We gaan nu 9 oplossingen van slapeloosheid bij een keto dieet bespreken.

9 manieren om Keto Slapeloosheid op te lossen

1. Zorg ervoor dat je elektrolyten op peil zijn

We hebben deze zojuist al besproken. Met name het aanvullen van magnesium kan je slaapkwaliteit verbeteren.

Je kunt ook overwegen om je elektrolyten aan te vullen met bottenbouillon. Hier zit een aminozuur in genaamd glycine. Dit aminozuur kan de kwaliteit van je slaap ook verbeteren, en daarnaast is bottenbouillon rijk aan mineralen waar je jouw elektrolyten mee aan kunt vullen (41).

2. Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan

Beeldschermen van bijvoorbeeld laptops, telefoons, televisies, tablets… ze stralen allemaal blauw licht uit. Dit type licht weerhoudt je lichaam ervan om het slaaphormoon melatonine aan te maken.

Meisje met telefoon in bed, blauw licht wat kan leiden tot keto slapeloosheid
(bron: rnib.org.uk)

Andere lichtbronnen kunnen ook je slaapritme verstoren. De productie van slaap- en stresshormonen zijn afgesteld op het natuurlijke ritme van zonsondergang en zonsopkomst.

Het is dus zaak om, wanneer je gaat slapen, ervoor te zorgen dat je lichtomstandigheden van een zonsondergang nabootst. Dim de lichten ’s avonds voordat je gaat slapen en zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is.

3. Maak je slaapkamer koel, maar zorg ervoor dat je handen en voeten warm zijn

Een donkere en koele kamer zorgt ervoor dat je het minder benauwd hebt als je probeert (in) te slapen.

Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen en voeten warmer zijn dan je romp. Onderzoekers hebben vastgesteld dat dit ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt (42).

De Amerikaanse Slaapstichting geeft aan dat de ideale kamertemperatuur om te kunnen slapen tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt (43).

4. Plan je workouts vroeger op de dag 

Een intensieve sportsessie na een dag werken voelt natuurlijk heerlijk! Maar een intensieve sportsessie laat op de avond kan er wel voor zorgen dat je daarna moeilijker in slaap komt.

Er kunnen stresshormonen vrijkomen, je lichaam verkeert nog in een actieve modus waardoor het lastiger is om in de kalme slaapmodus te raken.

Door vroeger op de dag te sporten voorkom je deze actieve modus in de avonduurtjes, waardoor het makkelijker is om in slaap te komen.

5. Zet groene planten op je slaapkamer

De Amerikaanse gezondheidsexpert Aubrey Marcus zweert bij het plaatsen van groene planten in de slaapkamer. Dit komt omdat zulke planten een reinigend effect hebben op de lucht in de kamer. Ze zorgen voor meer zuurstof in de lucht.

6. Mediteer voor het slapen gaan

 Het toepassen van meditatie kan je hersenen na een drukke dag in een comfortabelere en rustige modus brengen.

Keto slapeloosheid kan worden tegengaan door te mediteren voor slapen
(bron: lifealth.com)

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die het stressverminderende effect van meditatie hebben onderzocht en die de claim ondersteunen dat meditatie een significante vermindering in stress kan veroorzaken (44).

Het lijkt er zelfs op dat bij mensen die met relatief meer stress te kampen hebben ook het grootste profijt halen uit het beoefenen van meditatie (45).

7. Beperk cafeïne

Geen verrassend advies natuurlijk. Cafeïne behoort tot de stimulantia, wat betekent dat het je energieker maakt. Wellicht was je hier al van op de hoogte en drink je voor het slapen gaan bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie.

Wat echter belangrijk is om je te realiseren is dat cafeïne tot wel zes uur in je bloed kan blijven (46). Het kopje koffie dat je dus om 18.00 hebt gedronken kan je om 22.00 uit je slaap houden!

Om je slaap te bewaken kun je er dus voor kiezen om na het middaguur geen koffie of andere cafeïne-houdende dranken te nuttigen.

8. Introduceer een klein beetje meer koolhydraten in je dieet 

Als de bovenstaande tips geen effect sorteren, dan kan het een idee zijn om een kleine beetje meer koolhydraten in je dieet te bouwen. Denk aan ongeveer 10 gram extra per dag.

Als je meer dan deze 10 gram zou toevoegen, loop je kans dat je jezelf uit ketose brengt. Een ketometer kan je helpen om deze koolhydratengrens nauwkeurig vast te stellen.

Het kan zijn dat je lichaam behoefte heeft aan glucose om zo stresshormonen te reguleren.

De extra dosis glucose kan ook zorgen voor een extra productie van serotonine. Serotonine is een stofje in de hersenen dat een rol speelt bij de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

Een effectieve manier om beter in slaap te komen tijdens keto is om wat laag-glycemisch fruit (zoals aardbeien bijvoorbeeld) te nuttigen voor het slapen gaan. Op deze manier stimuleer je de serotonine-aanmaak. Hier heb je vervolgens profijt van tijdens het in slaap vallen.

9. Bouw je koolhydraatconsumptie langzaam af

Wanneer je begint aan het keto dieet en je gaat je koolhydraatconsumptie beperken, dan vergt dit nogal wat aanpassingsvermogen van je lichaam. Zeker als je de koolhydraatconsumptie rigoureus omlaag gooit van de ene op de andere dag.

Het contrast kan dan groot zijn voor je lichaam en het kan moeite hebben om de energievoorziening te regelen. Dit veroorzaakt stress, en zoals we al meerdere malen hebben vastgesteld in dit artikel is stress de vijand van een goede nachtrust.

Het kan dus raadzaam zijn om, wanneer je een ketogene eetwijze gaan hanteren, je koolhydraatconsumptie langzaam af te bouwen. Op deze manier voorkom je dat je lichaam in de stressmodus schiet.

Tot Slot

In dit artikel hebben we besproken wat het belang is van een goede nachtrust en hoe je het ketogeen dieet kunt afstemmen op jouw slaappatroon.

Wanneer je een keto dieet volgt, al dan niet in combinatie met Intermittent Fasting, dan de overgang van koolhydraten als brandstof naar vetten als brandstof van invloed zijn op je slaapritme.

Dit fenomeen wordt ook wel Keto Insomnia genoemd. We hebben hier 5 concrete oorzaken voor aangestipt.

Oorzaken Keto Slapeloosheid

 1. Je kunt te maken hebben met Keto Griep. Dit zijn tijdelijke grieperige symptomen die te maken hebben met het volgen van een ketogene eetwijze.
 2. Metabolische veranderingen vanwege het gebruik van vetten als brandstof in plaats van suikers. Dit kan ervoor zorgen dat je in de beginfase van het ketogeen dieet actiever bent bij het inslapen.
 3. Ben je bezig met Intermittent Fasting? Het kan fysiologische stress opleveren voor je lichaam. Vaak is het aan te raden pas Intermittent Fasting toe te passen wanneer je lichaam gewend is aan keto. Zo voorkom je extra stress.
 4. Het vochtafdrijvende effect van keto kan ervoor zorgen dat je ’s nachts vaker naar het toilet moet. Dit is slechts een tijdelijk fenomeen.
 5. Vanwege vochtverlies kun je ook elektrolyten verliezen tijdens het keto dieet. Met name magnesium is een mineraal dat belangrijk is om aan te vullen.

Gelukkig is Keto Insomnia geen chronisch fenomeen dat zich gedurende je hele keto dieet zal blijven aanhouden. Er zijn verschillende manieren om de slapeloosheid te ‘tackelen’. Je hebt er maar liefst 9 kunnen lezen.

Oplossing Keto Slapeloosheid

 1. Zorg ervoor dat je elektrolyten op peil zijn
 2. Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan
 3. Maak je slaapkamer koel, maar zorg ervoor dat je handen en voeten warm zijn.
 4. Plan je workouts vroeger op de dag
 5. Zet groene planten op je slaapkamer
 6. Mediteer voor het slapen gaan
 7. Beperk cafeïne
 8. Introduceer een klein beetje meer koolhydraten in je dieet
 9. Bouw je koolhydraatconsumptie langzaam af

Zoals je ziet, kun je met de juiste aanpassingen jouw slaapritme herstellen. Over het algemeen zijn de mogelijke slaapproblemen die je ondervindt tijdens de beginfase van het keto dieet van tijdelijke aard.

Je lichaam heeft tijd nog om zich aan te passen aan een nieuwe energiehuishouding en dat merk je soms terug in je slaapsessies.

Op de langere termijn zul je er geen hinder meer van ondervinden.

Wat zijn jouw ervaringen met slapeloosheid tijdens keto? Wellicht weet je nog meer handige tips? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

 

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

4 gedachten over “9 Manieren om je Slaap tijdens het Keto Dieet te perfectioneren”

Plaats een reactie