Wanneer je het ketogeen dieet volgt dan zal het lichaam zich aanpassen aan het gebrek aan koolhydraten dat ontstaat. Je lichaam schakelt over naar ketose, waarbij vet wordt aangesproken als energiebron.
Je lichaam gaat vet afbreken (lipolyse) en omzetten in ketonen (ketogenese), om deze als alternatieve brandstof voor glucose te kunnen gebruiken.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het benutten van ketonen als energiebron verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt:
- Je cognitieve functioneren en mentale helderheid krijgen een boost (1)
- Verbeterde hersengezondheid
- Vermindering van pijn en ontstekingen (2) (3) (4) (5)
- Verminderde honger (6)
- Verhoogd energiepeil
De concrete signalen van het verkeren in ketose zijn:
- Toename van plasbeurten. Het verkeren in een ketogene staat werkt als een natuurlijk diureticum, het zorgt dat je vocht afdrijft uit je lichaam. Acetoazijnzuur is een ketolichaam dat door de lever wordt gevormd tijdens ketose, en het verlaat jouw lichaam ook weer via je urine. Het is een van de stoffen waarop de urinestrips reageren bij het meten van je
ketonenwaarden.
- Droge mond. Doordat je meer plast zal je ook sneller een droge mond krijgen en ook meer dorst hebben. Verzeker jezelf ervan dat je genoeg water drinkt en vul je elektrolyten aan (zoals kalium, magnesium en zout).
- Slechte adem. Aceton is een ketonlichaam dat voor een deel wordt uitgescheiden via je adem. Je adem kan gaan ruiken naar overrijp fruit, of zelfs naar nagellakremover. Over het algemeen is dit slechts tijdelijk en na verloop van tijd gaat het weg.
- Meer energie, minder honger. Het kan zijn dat je eerst door overgangsperiode gaat, ook wel bekend als de ‘Keto Flu’, waarna je veel minder honger zult ervaren gedurende de dag en een ‘heldere’ en energieke mentale staat.
Ketose is een uitstekende manier om af te vallen, betere werk- en sportprestaties te behalen en te profiteren van diverse gezondheidsvoordelen. Maar hoe weet je of je daadwerkelijk in ketose bent?
Er zijn drie soorten ketonen in je lijf:
- aceton
- acetoacetaat
- beta-hydroxybutryaat
Elk van deze ketonen werkt verschillend en kan worden gemeten met verschillende technieken: via je adem, bloed en urine. Dit kun je gewoon thuis doen.
Zo bevindt acetoacetaat zich in urine, aceton in de adem, en BHB bevindt zich in de bloedbaan. Vandaar ook dat er drie verschillende methoden zijn om de waarden van deze ketonen te meten.
Deze manieren zullen worden besproken in dit artikel, en daarbij zullen ook de nadelen en de voordelen van elke methode worden aangestipt.
Methode 1: Beta-hydroxybutyraat meten met een bloedketonenmeter
Methode 2: Aceton meten met een ademtester
Methode 3: Acetoacetaat meten in de urine
Meten is belangrijk, zodat je weet hoe je lichaam reageert op wat en hoeveel je eet, hoeveel je beweegt en welke supplementen je neemt.
Ook is het zo dat het optimale niveau van ketonen verschilt met het doel dat je hebt. De snelste manie om je doel te bereiken en behouden is weten hoeveel ketonen je in je lijf hebt op het moment dat je dit doel behaalt.
Methode 1: Beta-hydroxybutyraat meten met een bloedketonenmeter
Met een bloedketonenmeter meet je het gehalte BHB in het bloed.
Dit ketonlichaam bevindt zich in je bloed dat naar je cellen gaat. Je kunt BHB dan ook gemakkelijk meten via je bloed, net zoals diabetespatiënten hun glucose meten.
Maak de huid schoon met een beetje alcohol, prik in je vinger met een schone naald, druk er een druppel bloed uit, leg deze op een strip en laat de machine vertellen hoeveel BHB er in je lijf zit.
BHB meten via je bloed is een nauwkeurige methode omdat je bloed niet wordt beïnvloed door de hoeveelheid vocht in je lijf.
Deze manier van meten is niet direct een favoriet van iedereen, om twee redenen. Ten eerste zijn de strips van de meters niet goedkoop. Zo kan een setje van 10 teststrips al snel 16 euro kosten.
Ten tweede houdt natuurlijk niet iedereen ervan om zichzelf te prikken met een lancetpen. Een lancetpen is schiet een klein naaldje af met een terugslag, zodat het een korte prikbeweging kan maken in je vinger.
Om de voor- en nadelen van het meten met een bloedketonenmeter nog eens kort samen te vatten:
Voordelen:
- Betrouwbaarheid
Nadelen:
- Niet de voordeligste optie
- Je zult jezelf moeten prikken met een naald
Het aflezen van BHB-waarden van op de bloedmeter.
Nadat je de druppel bloed op de strip hebt gelegd, wacht je tien tellen. Het bloedniveau van beta-hydroxybutryaat wordt aangegeven in mmol/L. Volgens onderzoek is een niveau van 1,5 tot 3,0 mmol optimaal, maar dit kan per persoon verschillen
De concentratie van ketonen verschilt per persoon maar ook in iedere situatie. Het is afhankelijk van veel factoren zoals genetische factoren, dieet en fysiek activiteit. In de tabel zijn de concentraties te zijn onder verschillende omstandigheden.
Bloedconcentratie (millimolaire) | Conditie |
---|---|
< 0.2 | niet in ketose |
0.2 – 0.5 | lichte ketose |
0.5 – 3.0 | voedingsketose |
3.0 – 6.0 | uithongeringsketose |
15 – 25 | keto-acidose |
Op de onderstaande grafiek kun je de waarden uit bovenstaande tabel aflezen. De zone tussen 1.5 en 3.0 wordt aangeduid als de ‘optimale ketose’. Dit is echter sterk afhankelijk van de persoon. Zoals gezegd dragen veel factoren bij aan de concentratie van ketonen. Bij de ene persoon kan optimale ketose dus lager liggen dan bij de ander.
Er zijn verschillende soorten bloedmeters. Voor gebruik bij het ketodieet zijn alleen de glucosemeters geschikt die ook de ketonen kunnen meten. De ketometer die via Ketometer.nl wordt verkocht kan zelfs drie bloedwaarden meter, namelijk ketonen, glucose én cholesterol.
Het Xper Ketometerpakket van Ketometer.nl bevat:
- 1x duo ketonen + glucose meter
- 1x Lancing device (om bloed te prikken)
- 10x Lancets (de naaldjes)
- 25 ketostrips het meten van ketonen)
- Boekjes en een opbergzakje
Methode 2: Aceton meten met een ademtester
(bron: ketosupplements.co.uk)De ademtesters (zoals bovenstaande Ketonix) meten de hoeveelheid aceton die wordt uitgestoten via de adem. Het niveau aan ketonen wordt weergegeven als deeltjes per miljoen ofwel ppm. Hiermee kan van 1 ppm tot meer dan 1250 ppm worden gemeten.
Sommige Ketonix-apparaten zijn voorgeprogrammeerd en geven met lichtjes de verschillende ketonenniveaus aan. Het voordeel van deze apparaten is dat je ze steeds weer opnieuw kunt gebruiken. Je hebt namelijk geen strips nodig die je steeds moet vervangen.
Ondanks dat aceton geen directe invloed heeft op het ketonmetabolisme, hangt de hoeveelheid ademaceton (BrAce) erg nauw samen met de hoeveelheden BHB in het bloed.
Omdat de hoeveelheid ademaceton zo nauw samenhangt met het BHB-gehalte van het bloed is uit onderzoek gebleken dat het testen van ketonenwaarden via de adem een geschikte en nauwkeurige methode is .
Hier dient echter een kanttekening bij geplaatst te worden. De resultaten van een ademtest vertonen meer afwijking op het moment dat je dieper in ketose bent.
Hoe lees je het acetonniveau af op een Ketonix ademmeter?
Een Ketonix ademmeter geeft met kleuren het acetonniveau aan. Groen betekent meestal weinig aceton en rood veel aceton. Door te flitsen geeft het apparaat aan hoeveel aceton per niveau aanwezig is. Veel flitsen betekent veel aceton per kleur en minder flitsen betekent minder aceton.
Om de voor- en nadelen van het meten met een bloedketonenmeter nog eens kort samen te vatten.
Voordelen:
- Nauwkeurigere methode dan het gebruik van urinesticks.
- Goedkoper dan het gebruik van relatief dure ketonenteststrips bij een bloedketonenmeter
- Je hoeft niet aan de slag met je eigen bloed of urine. Ideale methode voor mensen met smetvrees dus!
Nadelen:
- Nauwkeurig tot op een zekere hoogte, met name bij diepe ketose blijkt de bloedketonenmeter nauwkeuriger te zijn.
Methode 3: Acetoacetaat meten in de urine
De hoeveelheid acetoacetaat kun je meten via je urine, als je er tenminste veel van in je lijf hebt. Stofwisselingsproducten kun je alleen maar via je urine meten als ze daarin overlopen. Dan heb je er bijvoorbeeld een heleboel van in je lijf, of je gebruikt ze niet.
Als je lichaam net ketonen begint aan te maken (vooral acetoacetaat), worden deze niet allemaal opgebruikt. Je kunt deze overtollige ketonen meten met een urinestrip. Je kunt het niveau aflezen doordat de strip van kleur verandert. Deze test is echter niet altijd betrouwbaar.
Als je lichaam gewend is aan de staat van ketose, zal het heel efficiënt omgaan met ketonen en acetoacetaat uit vet gebruiken als brandstof. Daardoor toont de urinestrip een lager niveau van ketonen aan. Dit is verwarrend. Je bent dieper in ketose, maar de strip vertelt je het omgekeerde.
Ook de hoeveelheid elektrolyten en vocht in je lijf kunnen invloed hebben op de meting. Ze beïnvloeden namelijk de oplossing van acetoacetaat in je urine en kunnen wisselende uitkomsten geven. Toch blijven urinestrips een eenvoudige en goedkope manier om een indruk te krijgen van de hoeveelheid acetoacetaat in je lijf.
Hoe lees je het acetoacetaatniveau af van een urinestrip?
Nadat je 45 tot 60 seconden hebt gewacht en je hebt gezien dat de strip verkleurt, kun je ervan uitgaan dat je meer ketonen in je lijf hebt naarmate de strip donkerder paars is.
De strips zijn vooral fijn om je vorderingen te zien als je net met een ketogeen dieet begint. Als je eenmaal in ketose bent, dan kan de lichtere kleur op de strip een vertekenend beeld geven.
Hoe donkerder de strip verkleurt, hoe meer ketonen in de urine aanwezig zijn. Dit verschilt per persoon maar ook per situatie. Zo is het mogelijk dat de kleur ’s ochtends anders is dan ’s avonds of in de middag. De concentratie ketonen wordt meestal in categorieën ingedeeld:
negatief | Minder dan 0.5 mmol/L |
laag | 0.6 tot 1.5 mmol/L |
hoog | 1.6 tot 4.0 mmol/L |
erg hoog | Meer dan 4.0 mmol/L |
Voor het ketogeen dieet is iedere verkleuring voldoende.
Waar kan ik ketosticks kopen?
De urinesticks, ook wel ketosticks of “ketostix” genoemd, zijn bijna niet verkrijgbaar bij de Nederlandse drogisterijen en apothekers zoals Kruidvat.
Als je je afvraagt waar ze dan wel te koop zijn dan hoef je niet lang te zoeken. De Ketostix zijn bij meerdere aanbieders online verkrijgbaar. De goedkoopste Nederlandse aanbieders van ketose teststrips zijn hieronder te vinden. Deze ketose sticks zijn geschikt om te meten of je in ketose bent.
[sc name=”ketostrips”]Om de voor- en nadelen van het meten met een bloedketonenmeter nog eens kort samen te vatten.
Voordelen:
- Snel en gemakkelijk
- Goedkoper dan het gebruik van relatief dure ketonenteststrips bij een bloedketonenmeter
Nadelen:
- De minst nauwkeurige methode. Zeker wanneer je wat langer in ketose bent kunnen de strips een vertekend beeld geven.
- Je zult met je eigen urine bezig moeten zijn, niet iedereen vindt dat even smakelijk.
Tot slot
Er zijn dus verschillende manieren om te controleren in hoeverre je in ketose bent en wat het effect is van het ketogeen dieet dat je volgt. Aan elke methode kleven voordelen en nadelen.
Het meten met bloedketonenmeter is het nauwkeurigst, maar ook relatief duur en je zult jezelf met een naald moeten prikken.
Een ademtester is, zeker bij diepere ketose, iets minder nauwkeurig dan de bloedmeter. Maar je hoeft jezelf dus niet te prikken en je hoeft geen nieuwe teststrips te kopen. Op de langere termijn is het dus een voordeligere optie.
Het meten door middel van urinestrips is een optie die in de beginfase van ketose zeker bruikbaar is. Gedurende een langere periode van ketose laat de nauwkeurigheid echter te wensen over.
Nu je in dit artikel hebt gelezen hoe je de ketonenwaarden in je lichaam kunt meten wil je natuurlijk ook weten wat deze ketonen precies doen in jouw lijf en welke voordelen je uit de ketogene toestand kan halen.
Meer weten over ketose? We hebben verschillende artikelen over de gezondheidsvoordelen van ketose en ook over de misvattingen die er bestaan rondom deze natuurlijke metabole staat van het lichaam.
Helder verhaal.
Prima uitgelegd.
Dankjewel Dirk!
Ik volg 2 weken t ketoclub boek..maar volgens de urine strips kom ik maar niet in ketose ..
Hoe kan dat?
Hee Jessica, hmm allereerst zijn urine strips niet de meest accurate manier om het te meten. Dus mocht je alles goed doen dan kan het daar nog aan liggen. Maar verder weten we niet wat het Ketoclub boek inhoudt dus we kunnen vrij weinig zeggen of je goed doet of niet.
keto adaptatie kan 4 to 12 weken duren en is afgankelijk van veel factoren
En als aanvulling geheel zonder meetinstrument herken je het dus aan je lichamelijke signalen zoals vaker plassen, droge mond etc?
Yes, ook vooral je adem is een zeer goed teken van ketose 😉
Zeker ook in mijn geval bij de eerste tijd het koud hebben, vooral in de avond.
Hallo Mitchell,
onlangs heb ik een ketometer bij je gekocht en wil die gaan inzetten in de praktijk.
als een 66 jarige een waarde heeft van 3.3 is dat dan oke?
aan zijn vage klachten te merken niet.
hoe kan ik deze dan verbeteren? alleen door het aanpassen van de voeding.
hij vindt het zelf namelijk niet slecht. hoe kan ik hem overtuigen?
groetjes Praktijk Ajna,
Rikie Beekmans
Hi Rikie, bedankt voor het vragen hier! Hmm 3.3 in principe is niks mis mee. Maar je geeft aan dat die vage klachten heeft? Kan je eens checken op de symptomen beschreven op deze website: https://www.dvn.nl/behandelingen/bloedglucosewaarden/ketoacidose
En nagaan of het een diabetes patient is? En welke type? In geval van type 1 heeft de keto waardes niks met de voeding te maken (zie kopje Hoe Krijg je Ketoaxidose? op die site).
Ben benieuwd waar je mee komt Rikie!
Hallo, als je met strips test wanneer is dan het beste moment om te testen? in de ochtend, avond, middag? voor het eten of na het eten?
Hey Josta,
Uit onderzoek is gebleken dat bij het meten van ketonen in urine het meest betrouwbaar is vroeg in de ochtend of een aantal uren na je laatste avondmaaltijd.
Belangrijk is dat je eenzelfde moment aanhoudt om te meten. Kies er dus voor om OF in de ochtend OF in de avond te meten. Op deze manier kun je metingen makkelijker met elkaar vergelijken.
Hallo,
Ik ben sinds een week aan de keto en controleer mijn waardes door middel van een vingerprik.
Wat mij vooral de eerste dagen opvalt, is dat in de ochtend (nuchter) de keto waardes lager zijn dan aan het einde van de middag (net voor de avond maaltijd).
Waar ik na 2-3 dagen in de avond op 0.7 (iedere oplopend) zit is dit in de ochtend dagelijks 0.4.
Op welk moment kan ik het beste testen?
Verder had ik begrepen dat in de nacht juist extra ketonen worden aangemaakt, hoe kan het zo zijn dat de waardes dan in het bloed lager zijn?
Heeft iemand hier het verlossende antwoord?
Hee Jeffrey! Thnx voor je vragen! Ik ga je verlossen 🙂
1. Er is geen beste moment. Over de hele dag zullen je waardes fluctueren. Het belangrijkste is dat je 1 moment pakt en ALTIJD op hetzelfde moment meet. Meest praktische is het om gelijk na het opstaan te doen op nuchtere maag.
2. de waardes zijn lager in de ochtend omdat je lichaam altijd een insuline piek krijgt vlak na het opstaan.
Heb ik je verlost Jeffrey? 🙂
Is het de bedoeling eens je op streefgewicht bent terug iets meer koolhydraten te eten (bvb 50 à 100)
En dit zo heel uw leven verder te doen of zie ik dit verkeerd?
Hee Bea, dat kan je inderdaad doen ja. Hoewel wij ook een boel klanten hebben die zweren op een vaste keto voedingspatroon (dus voor altijd 25 gram aanhouden). Advies: luister goed naar je lichaam wat die aangeeft 🙂
Hoe duur is die rode mond apparaat voor je ketose
Hi Natascha! Op dit moment €214 euro bij https://www.ketosense.nl/collections/zelftest/products/ketonix. Vanwege de afwijking (en de prijs) kan ik je aanraden om een ketometer aan te schaffen via http://ketometer.nl/?utm_source=blog&utm_medium=post
Hallo Hamist,
Kan je met de Ketometer Xper Procheck Advanced van jouw link boven ook cholesterol testen? Of moet er een andere meter worden gekocht?
Ik zie dat ze wel sets van 10 Losse Cholesterolstrips voor de Xper Procheck Advanced verkopen (al zijn deze nu uitverkocht).
Mijn cholesterol is erg gestegen sindsdat ik met Keto ben begonnen in juni en ik wil regelmatig metingen thuis doen, naast het testen van ketonen en glucose.
Bij voorbaat dank voor jouw reactie.
Groet,
Silvia
Hee Silvia, sorry voor de ietwat late reactie! We hadden idd cholesterolstrips om je cholesterol te meten.
Helaas is die nog steeds uitverkocht en is het onbekend of wij die nog wel gaan inkopen.
Ik heb gekeken of er een andere verkoper bestaat die die strips verkopen. Ik kan niks vinden.
Misschien kan je proberen om andere cholesterolstrips te kopen en te kijken of die werken in onze ketometers.
Sorry in ieder geval dat wij ze niet meer op voorraad hebben.
Succes!!
werd de xpert meter al eens vergeleken met een labotest om de accuraatheid te meten? er kan immers nogal wat verschil zitten (zie ook hier voor vergelijking van 4 toestellen die je niet hier kan krijgen : https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/best-ketone-meter
Hee David, thnx voor je vraag! Wat bedoel je met labotest?
Hamist, als je op 50-60 gram koolhydraten zit oper dag kun je dan ook in ketose komen? Met mijn hoeveelheden groente die ik eet kan ik niet onder de 40 blijven, ik hoor graag ban je
Hee Doret, over het algemeen zou je in ketose moeten komen onder de 50 gram koolhydraten. Elk lichaam is anders dus het kan zijn dat het voor jou anders is. Beste wat je kan doen testen en meten waar jouw koolhydraat grens ligt. Kan je hier wat mee?
Oké, ik ga het zo aanpakken en proberen tot die max van 50 gram te gaan. Nog even een andere vraag: hoeveel gram ongezouten notenmix mag je maximaal eten bij een keto-dieet? Ik heb absoluut geen overgewicht, 56,4 kg bij 173 meter en 59 jaar, maar wil dat kleine buikjevetrandje graag kwijt. Wat adviseer jij? Volgens de rekenmethode zou ik 110 gr vet, 78 gr eiwit en 40 gr koolhydraten mogen eten. De vetten zijn moeilijk te halen, eiwit gaat goed en koolhydraten is erg moeilijk maar moet lukken denk ik. Alleen die vetten…..
Hee Doret, top! Zoveel als je kan binnen je dagelijkse macro’s 🙂 Snap je wat ik hiermee bedoel? Makkelijkste manier om vetten toe te voegen is het drinken van Bulletproof Koffie en bij elke maaltijd (waar kan) extra kokosolie erbij te doen.
Ik vraag mij af of keto acidose, ook een afwijkende meting kan geven bij een blaastest voor alcohol ????
Hi Ytje, dank voor je reactie 🙂 Ik snap je vraag niet helemaal. Zou je het anders kunnen formuleren?
Net je site ontdekt bij het zoeken naar de bloedwaardes. (vandaag dag 6 van 7 dagen vasten 🙂
Mooi artikel met heldere en goed onderbouwde uitleg
Alleen bij de ademtest lees ik een contradictie:
Je schijft bij de beschrijving:
“De resultaten van een ademtest vertonen meer afwijking op het moment dat je dieper in ketose bent”
Bij de nadelen schrijf je :
“Nauwkeurig tot op een zekere hoogte, met name bij diepe ketose blijkt de bloedketonenmeter nauwkeuriger te zijn”
Overigens gebruik ik de ketosticks zo nu en dan.
Voel het meestal wel aan wanneer ik wel of niet in ketose ben.
Vriendelijk groetend en dank voor het artikel,
Alex
Hoi Alex,
Bedankt voor mooie woorden!
Wat betreft de ademtest. Volgens mij is er geen contradictie.
Misschien is het wel een beetje onduidelijk geformuleerd. Ik ga eens kijken of ik het kan herschrijven.
Wat ik in eerste instantie aangeef is dat een ademtest minder betrouwbare resultaten geeft als je dieper in ketose bent. En daarom geef ik bij de nadelen ook aan dat een bloedketonenmeter nauwkeuriger is bij diepe ketose dan een ademtest.
Mijn punt is dus dat een bloedketonemeter veel geschikter is om bij diepere ketose te gebruiken. Per definitie is een bloedmeter de beste manier.
Zelf gebruik ik uitsluitend een bloedketonenmeter.
En inderdaad, zoals je zelf zegt.. vaak kun je ook op intuïtie al aanvoelen of je in ketose bent of niet. Als je al wat ervaring hier mee hebt.
Vriendelijke groet,
Dennis
Hii,
Ik heb vorig jaar het grootste deel van het jaar in ketose geleefd. De urine teststrips werkten toen perfect, in het begin was het vaak heel donker, later steeds minder.
Nu ben ik 3-4 weken geleden weer begonnen met keto (in april voor het laatst keto gegaan, maar dat hield ik maar 3 weken vol).
Dit keer kleurde mijn strip in het begin licht roze, maar intussen meet ik dus helemaal 0 kleur meer op mijn urineteststrip. Dit met echt wel een max. van 25 gram netto carbs op een dag (sommige dagen misschien nog minder netto carbs, vanwege veel zerocarb-carnivoor maaltijden)
Is het mogelijk dat je echt 0 kleur meer meet op de urinestrip? Ik let er wel altijd op dat ik niet meet na fysieke inspanning.
Of is het misschien een seintje dat mijn lichaam er misschien geen zin meer in heeft? En misschien koolhydraten verwerft uit de omzetting van eiwitten?
Of is het aantal koolhydraten wat ik nu eet zelfs te veel?
Ik voel me voor de rest wel goed.. helder in mijn hoofd, veel zin om dingen te doen, etc.
Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groeten,
Kim
Hi Kim, Het zou goed kunnen dat je 0 kleur meet als je echt amper koolhydraten eet en als je vooral leeft al carnivoor is dat helemaal mogelijk. Je zou uiteraard om het te testen eens andere strips kunnen proberen en wellicht een ketonen meter kunnen aanschaffen wat vaak net even wat beter meet dan urine strips.
Beste,
Is het zo dat je met een dieet wat met veel eiwitten is ( het Paleo plus van Wahl’s protocol) sneller een lagere Keto uitslag hebt?
Ik eet tot ong 30 gr koolhydraten per dag en 2 x vlees/ vis per dag ( rond de 350 gram)
Veel groenten.
Mijn Keto uitslag blijft rond de 0,8 /. 1,3 ik zou graag hoger willen omdat dat een gunstiger ( therapeutisch) effect heeft op mijn MS.
Hebben jullie tips?
Bijvoorbaat dank.
Astrid
Door je eiwitinname iets te verlagen, je vetinname te verhogen en mogelijk MCT-olie toe te voegen, kun je waarschijnlijk hogere ketonwaarden bereiken. Monitor je waarden regelmatig en experimenteer met de balans tussen eiwitten en vetten totdat je in het therapeutische bereik komt