Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Nicolas

3 comments

Zout: onmisbaar bij het ketogeen dieet

Het moderne Westerse dieet, zoals de meeste mensen gewend zijn in Nederland, is gevuld met zoute producten. De kant-en-klaar maaltijden, de Big Mac van McDonalds, chips en pizza; het zijn voorbeelden van producten met enorm veel zout. Al dit zout heeft ervoor gezorgd dat de meeste mensen teveel zout binnenkrijgen en iedereen geadviseerd wordt om minder zout te nemen. Bij dit eetpatroon met veel koolhydraten is nog meer zout toevoegen een probleem. Dat is echter niet het geval bij het ketogeen dieet.

Weinig koolhydraten, meer zout

Bij het ketogeen dieet werkt dit wat anders omdat er heel weinig koolhydraten gegeten worden. Je eet tijdens het ketogeen dieet ook geen zoutrijke producten zoals brood waardoor je veel minder zout binnenkrijgt. Als je begonnen bent met het ketogeen dieet dan scheiden de nieren bovendien na ongeveer twee weken meer zout uit in plaats van het vast te houden zoals normaal. Dit staat ook wel bekend als natriurese1. Dit verlies aan zout is de reden waarom veel mensen in de eerste periode van het ketogeen dieet het meeste gewicht verliezen. Tegelijkertijd verliest je lichaam namelijk ook veel vocht. Zo functioneert je lichaam anders als je geen koolhydraten meer eet.

Eén van de redenen waarom het ketodieet goed werkt is de reductie van insuline2. Dit hormoon heeft verschillende functies waaronder de opslag van vet maar het heeft ook invloed op de wijze waarop de nieren natrium opslaan3. Tijdens het ketodieet gaat het insulineniveau omlaag met als gevolg dat het lichaam minder natrium vasthoudt.

Het natrium in je lichaam is echter één van de belangrijke elektrolyten. Als dit niet aangevuld wordt dan kan dit problemen veroorzaken voor de circulatie in je lichaam. Zo heeft het gevolg voor de opname van vitamines en mineralen zoals kalium en magnesium. Hiernaast kun je je licht in het hoofd voelen als je plotseling opstaat of snel vermoeid raken als je beweegt. De oplossing voor dit soort problemen in het begin van het ketogeen dieet is een beetje extra zout te nemen. Je kunt wat meer zout bij het avondeten doen en bij de andere maaltijden maar je kunt ook bouillon toevoegen aan je schema. Het hoeft niet veel zout te zijn, 2 tot 3 gram per dag is voldoende.

Let op, dit geldt niet voor personen die medicatie hebben voor een hoge bloeddruk of vochtretentie.

Onderzoeken

In onderzoeken naar het ketogeen dieet en andere koolhydraatarme diëten krijgen de deelnemers in de meeste gevallen natrium toegediend, variërend van 1 tot 5 gram natrium per dag. 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout. Omgerekend naar keukenzout komt dit erop neer dat er in de onderzoeken 2.5 tot 12.5 gram keukenzout genomen wordt. Het lijkt misschien veel maar de reden hiervoor is dat koolhydraatarme diëten zoals het ketogeen dieet natrium dumpen met het gevolg dat er een tekort ontstaat. Als je geen symptomen van vocht vasthouden vertoont dan kan dit ervoor zorgen dat bepaalde klachten zich voordoen zoals de eerder genoemde duizeligheid bij het opstaan. De oplossing voor veel voorkomende klachten zoals vermoeidheid en duizeligheid is zout. In dit artikel lees je meer over hoe je de bijwerkingen kunt verminderen.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

3 gedachten over “Zout: onmisbaar bij het ketogeen dieet”

  1. Is het naast extra zout ook noodzakelijk extra Kalium en Magnesium te slikken? (Supplementen)
    Ik volg een aantal maanden het dieet, ben goed in ketose (ik meet met plasstrips), drink veel water en let op vetinname ed, maar voel me vaak niet fit en heb regelmatig hoofdpijn of licht gevoel ih hoofd.

    Beantwoorden
    • In onderzoeken worden de elektrolyten vaak genoemd om bepaalde bijwerkingen te voorkomen; natrium, chloride, kalium maar ook magnesium en calcium. De nadruk ligt meestal op meer zout maar de andere supplementen kunnen wel degelijk helpen zoals ook een multivitamine supplement. Het is op persoonlijk vlak testen wat voor precies voor je werkt om de bijwerkingen te verminderen.

      Beantwoorden
  2. Bedankt voor je reactie. Ik ga zeker meer zout proberen, maar ook extra elektrolyten nemen. Ik lees vaak reacties van mensen die zich super fit gaan voelen, maar ik voel me eigenlijk steeds minder fit. 🙁

    Beantwoorden

Plaats een reactie