Bijwerkingen

De verandering van veel koolhydraten naar een kleine hoeveelheid koolhydraten gaat niet voor iedereen zonder slag of stoot. Waar sommigen helemaal geen bijwerkingen ervaren zijn er anderen die te maken krijgen met de zogenaamde ketoflu, ook wel ketogriep genoemd. Deze bijwerkingen zijn vooral in het begin aanwezig en nemen af zodra je aan het dieet went. De bijwerkingen die voorkomen zijn voor iedereen verschillend. Wat zich bij de ene persoon voordoet, hoeft de ander helemaal geen last van te hebben. De bijwerkingen zijn dan ook persoonlijk en per persoon anders.

De mogelijke bijwerkingen bij het ketogeen dieet1,2:

 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan energie
 • Moeizame stoelgang
 • Hypoglykemie: te lage bloedsuikerspiegel
 • Hypercholesterolemie: te hoog cholesterolgehalte in het bloed
 • Acidose: een zure toestand van het bloed
 • Osteoporose: ontkalking van de botten
 • Nierstenen
 • Pancreatitis: ontstoken alvleesklier

Bijwerkingen minimaliseren

Het ketogeen dieet en ketose kunnen voor een aantal bijwerkingen zorgen. Niet iedereen krijgt er last van en de kans op bijwerkingen kan verminderd worden met de volgende tips:

Drink voldoende water
Zorg ervoor dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt. Dit gaat het vochtverlies tegen dat gepaard gaat met het ketogeen dieet.

Controleer je zoutinname
Als je het ketogeen dieet volgt dan krijg je minder zout dan normaal binnen doordat je geen brood en andere voedingsmiddelen met zout binnenkrijgt. Als je de koolhydraten vermindert dan neemt het natrium in je lichaam snel af. Voeg wat extra zout toe aan je voeding om dit weer aan te vullen. Het hoeft niet veel te zijn. Met twee tot drie gram extra zout per dag kun je veel bijwerkingen al verminderen.

Vermijd intensief sporten
Vooral in het begin is het ketogeen dieet niet geschikt als voedingspatroon voor intensief sporten. Probeer in eerste twee weken niet te zwaar te trainen.

Verminder de koolhydraten stapsgewijs
Door niet meteen naar een minimum aan koolhydraten te gaan kun je aan de overstap naar het nieuwe eetpatroon wennen. Dit kan helpen om de bijwerkingen te verminderen.

Eet veel vezels
Hoewel je niet veel koolhydraten mag eten tijdens het ketogeen dieet is het belangrijk dat je nog wel wat vezels binnenkrijgt. De koolhydraten die je wel eet moeten daardoor uit vezelrijke producten bestaan.

Als je medicatie neemt tegen een laag bloedsuikergehalte dan is het verstandig om dit eerst met de huisarts of behandelend arts te overleggen om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Het is mogelijk dat de medicatie verminderd moet worden als het dieet gevolgd wordt.

Bijwerkingen
3.6 (71.43%) 28 stemmen

4 comments Add Comment

 1. Hallo ik volg een keto dieet en ben al 20 kilo afgevallen. Welke producten zit er goede vetten en hoeveel kan/mag je eten.

  Ik sport wel regelmatig en moet zeggen dat ik mij er wel goed bij voelt. Ik heb wel heel moeite met de stoelgang, als het 2 keer per week is dan is het veel.

  Beantwoorden
  • Goed bezig! Ik ben net 2 weken bezig en ook al wat afgevallen. Ik gebruik psylium vezels voor mn stoelgang. Werkt heel goed en zijn voor een laag bedrag te koop bij de kruidvat als poeder of tabletten. Ik slik de tabletten iedere dag, de poeder gebruik ik in bijvoorbeeld mix voor keto pannekoekjes.
   Hou vol!

   Beantwoorden
 2. kun je iets doen aan het stinken uit je mond. Ik heb niets gemeten maar denk dat ik in ketose zit
  heb een ijzersmaak in mijn mond

  Beantwoorden

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]