Voordelen

Een strikt dieet zoals het ketogeen dieet is niet voor iedereen weggelegd. De eerste periode om in ketose te raken is het zwaarst. Het heeft echter verschillende voordelen: niet alleen voor afvallen maar voor de algehele gezondheid. Ketose en het ketogeen dieet zijn het onderwerp geweest van vele onderzoeken1 en hebben aangetoond effectief2 te zijn en voordelen te bieden voor afvallen. Het ketogeen dieet heeft aantoonbare effecten op epilepsie3, diabetes type 24 en vele5 andere6 condities.

De voordelen van het ketogeen dieet:

 • Lagere bloeddruk
 • Lager cholesterol
 • Minder triglyceriden
 • Verbeterde insulinegevoeligheid
 • Vet verbranding
 • Gewichtsverlies en afvallen
 • Verbeterde concentratie
 • Minder hongergevoel
 • Minder hunkeren naar eten
 • Betere stemming
 • Minder angst

Gewichtsverlies

Het is bewezen dat het ketogeen dieet geschikt is voor gewichtsverlies. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het dieet een positief effect levert voor gewichtsverlies op de korte en lange termijn. De eerste resultaten zijn meestal al binnen een week te merken. Dit is helaas dan nog geen vet maar voornamelijk water en opgeslagen koolhydraten. Na de eerste daling van het gewicht is er pas sprake van vetverlies.

Diabetes type 2

De onderliggende oorzaak van diabetes type 2 is insulineresistentie. Dit zorgt ervoor dat de spiercellen de glucose niet goed op kunnen nemen. Een persoon met insulineresistentie stuurt een groter deel van de koolhydraten naar de lever waar het omgezet wordt tot vet terwijl het in de ideale situatie gebruikt wordt voor energie7. Doordat er meer vet in het lichaam is wordt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten vergroot. Als de koolhydraten uit voeding verminderd wordt dan wordt er minder omgezet naar vet. Het gevolg is dat de symptomen van insulineresistentie sterk afnemen en zelfs kunnen verdwijnen. De resultaten van relevante onderzoeken spreken voor zich. In een onderzoek onder personen met diabetes type 2 kregen de deelnemers weinig koolhydraten toegediend (en minder calorieën) waarna er al binnen enkele weken geen insuline meer nodig was. De deelnemers verloren hiernaast ook gewicht8.

In een langer onderzoek onder personen met overgewicht en diabetes type 2 kregen de deelnemers voor 56 weken het ketogeen dieet voorgeschreven. Dit leidde tot aanzienlijke verbetering in gewichtsverlies maar ook in veel bloedwaarden. Zo nam het glucosegehalte af met 51%, het totale cholesterol met 29%, LDL met 33%, triglyceriden met 41% terwijl het goede HDL toenam met 63% 9.

Minder trek

Tijdens het ketogeen dieet ervaren de meeste volgers een afname van honger en trek in eten. Dit heeft mogelijk te maken met de toename van eiwitten en groenten maar ook met een aanpassing van de honger hormonen10. De ketonen die de hersenen van energie voorzien kunnen ook helpen bij om de trek te verminderen11.

Verbeterde concentratie

Volgers van het ketogeen dieet kunnen in het begin last krijgen van bijwerkingen zoals verwardheid maar naarmate het dieet vordert ervaren veel mensen een verbeterde concentratie12. Als het lichaam in ketose is gebruiken de hersenen ketonen. De verbeterde concentratie heeft mogelijk te maken met de ketonen die de hersenen voorzien van energie.

Lager insulineniveau

Een koolhydraatarm dieet vermindert een hoog insulineniveau drastisch. Dit is het hormoon dat de glucose uit de koolhydraten naar de cellen brengt. Insuline is ook het hormoon dat verantwoordelijk is voor de opslag van vet in de cellen. Het verlagen van het insulineniveau wordt door velen gezien als één van de belangrijkste redenen waarom dit dieet zo goed werkt.

Minder buikvet

Onderzoeken tonen aan 13 dat een koolhydraatarm dieet effectief is in het verminderen van het buikvet. Dit wordt gezien als één van de gevaarlijkste plekken op het lichaam om vet te hebben.

Betere ratio cholesterol

Een koolhydraatarm dieet biedt niet enkel voordelen voor het afvallen. Hoewel het ketogeen dieet veel gebruikt wordt met dit doel heeft het ook een positieve invloed op het verlagen van het bloedsuikergehalte, bloeddruk en triglyceridengehalte. Hiernaast kan het dieet helpen bij het verhogen van het goede HDL cholesterol en zo de verhouding tot het LDL cholesterol verbeteren.

Bestrijding van epilepsieaanvallen

Het ketogeen dieet is oud. Er lijkt zelfs een verwijzing naar het ketogeen dieet te staan in de bijbel waarbij het succesvol gebruikt werd als behandeling van epilepsie (Nieuwe Testament, Matthew 17:14–21). Het ketogeen dieet wordt al vanaf 1920 gebruikt als een effectief hulpmiddel voor het behandelen van epilepsie onder kinderen. Door de introductie van medicatie nam de interesse in het dieet af tot er in de jaren 90 weer opnieuw interesse ontstond. Verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd om erachter te komen hoe het precies effect heeft op epilepsie maar de resultaten zijn nog duidelijk op dit gebied. Het ketogeen dieet wordt nu gezien als een ontwikkeld onderdeel van een alternatieve behandeling van epilepsie aanvallen. De effectiviteit van het dieet wordt door een recente review ondersteund waarin alle onderzoeken een daling laten zien van 30 tot 40% in het aantal aanvallen. De auteurs van de review merkten daarbij op dat de effecten vergelijkbaar waren met dat van moderne anti-epilepsie medicatie.

Uit deze meta analyse14 van 19 individuele onderzoeken komt naar voren dat het ketogeen dieet een positief effect heeft op de behandeling van epilepsieaanvallen. In totaal had 16% helemaal geen aanvallen meer, 32% zag een reductie van de aanvallen van meer dan 90% en bij 56% namen de aanvallen met meer dan de helft af.

1 gedachte over “Voordelen”

Plaats een reactie