Kun je wijn drinken tijdens het ketodieet?

Eerder heb ik het ook al gehad over het drinken van alcohol tijdens een dieet, en dan vooral over het binnen de perken houden van de hoeveelheden die je drinkt en de voedselkeuzes die je (in beschonken staat) maakt, en het voorkomen van extra kilo’s. Dit advies was echter niet direct keto-specifiek, en dus is de vraag nog steeds: kun je wijn drinken als je het ketodieet volgt? Raak je door wijn uit ketose? Moet je überhaupt alcohol drinken als je een ketogeen dieet volgt?

Oké, dat laatste punt, daar ga ik het dus niet over hebben; ik ben je moeder niet – als je een glas wijn wilt, ga ik daar niet moeilijk over doen. Ik ga je ook niet lastigvallen met de gevolgen die het drinken van wijn (of bier of sterke drank) voor je gezondheid heeft. Ik ga het wel met je hebben over waar je je mee inlaat als je ervoor kiest wijn te drinken als je een ketogeen dieet of een dieet met heel weinig koolhydraten volgt.

Dus hoeveel koolhydraten zitten er in wijn?

Allereerst is het belangrijk vast te stellen dat niet alle wijnen hetzelfde zijn. Naast verschillen in kleur, druivensoort of de herkomstregio van de wijn, is er het belangrijkste aspect van een glas wijn (ten minste voor degenen onder ons op een ketodieet): het suikergehalte.

Gelukkig voor ons is het suikergehalte (en het aantal koolhydraten) van wijn een stuk lager dan dat van cider of bier. Jammer genoeg vermelden de meeste wijnen dit echter niet op het etiket, wat het aankoopproces een beetje lastiger kan maken.

Gemiddeld bevat een glas wijn van bijna 150 milliliter (wat in feite minder is dan je zou hopen) één tot zeven gram suiker. Dit is duidelijk een behoorlijk brede range, dus het is belangrijk om een wijn te vinden die wat dit betreft aan de lage kant scoort.

Welke wijnen bevatten de minste suiker?

Dit wordt dus een beetje ingewikkeld omdat rode wijn, witte wijn en rosé zowel (relatief) veel als (relatief) weinig suiker kunnen bevatten. Jammer genoeg kun je dus niet op basis van de kleur bepalen hoeveel suiker er in een wijn zit.

Over het algemeen zijn er een paar dingen waar je op moet letten. ‘Droge’ wijnen zijn je beste vriend – dit zijn wijnen waar de suiker uit gefermenteerd is, waardoor de wijn minder zoet is, maar ook minder koolhydraten bevat. Aan de andere kant van het spectrum vind je de dessertwijnen. Dit zijn de soorten die propvol suiker zitten. Wijnen die worden verkocht als ‘late oogst’ bevatten meestal ook erg veel koolhydraten, dus ook die kun je beter vermijden als je een ketogeen dieet volgt.

Hetzelfde kan gezegd worden van champagne. Champagnes die vallen onder de noemer ‘droog’, ‘brut’ of ‘extra brut’ en sprankelende wijnen bevatten de minste suiker en zijn dan ook het meest keto-vriendelijk binnen het hele aanbod aan champagnes.

Een snel overzicht vind je hieronder (op basis van aan artikel van Shape). Houd in gedachten dat de genoemde waarden gemiddelden zijn en dus niet per se hoeven te kloppen over de hele linie!

Droge rode wijnen

  • Pinot noir: 0,68 g koolhydraten voor ca. 28 ml (1 ounce)
  • Cabernet franc: 0,71 g
  • Merlot: 0,74 g
  • Cabernet sauvignon: 0,75 g
  • Shiraz/syrah: 0,76 g
  • Zinfandel: 0,84 g

Droge witte wijnen

  • Pinot blanc: 0,57 g koolhydraten voor ca. 28 ml (1 ounce)
  • Sauvignon blanc: 0,6 g
  • Pinot grigio: 0,6 g

Raak ik uit ketose als ik wijn drink?

Ervan uitgaande dat je een redelijke hoeveelheid koolhydraten hebt binnengekregen voordat je aan de wijn gaat (welke hoeveelheid dat voor jou ook is) en dat je geen fles extreem suikerrijke wijn hebt opengetrokken, zijn een of twee glazen prima voor een avondje stappen. Houd in gedachten dat je lichaam, omdat het niet in staat is om alcohol en voeding tegelijkertijd te gebruiken, de extra calorieën als vet zal opslaan. Dat is geen punt voor keto-enthousiastelingen, zolang je je maar niet aan koolhydraten te buiten gaat terwijl je alcohol drinkt!

Kan ik dus wijn drinken tijdens het ketodieet?

Ja, je kunt wijn drinken zonder uit ketose te raken. Kies dan wel voor droge wijnen en zorg dat je niet te veel koolhydraten neemt voordat je aan de wijn gaat!

Een reactie plaatsen