Het ketogeen dieet brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Meer dan 20 wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dit type dieet kan helpen om gewicht te verliezen of je algehele gezondheid te verbeteren (1).
Naast dat het een effectieve manier is om gewicht en vet te verliezen, heeft het ook een positief effect op je energieniveau en mentale focus.
In het artikel Wat is Ketose en Hoe Werkt Het? worden de gezondheidsvoordelen van het ketogeen dieet uitgebreid besproken.
Waar we het in dit artikel over gaan hebben is een minder plezierige bijwerking die je kunt ervaren wanneer je bent gestart met het volgen van een ketogene eetwijze; de zogenaamde ‘Keto Rash’.
Vrij vertaald naar het Nederlands hebben we het dan over de ‘keto-uitslag’.
In dit artikel komen de volgende vragen aan bod:
- Wat is de keto-uitslag en hoe ontstaat het?
- Wat zijn de symptomen van keto-uitslag?
- Hoe kun je de symptomen van keto-uitslag tegengaan?
Wat is keto-uitslag en hoe ontstaat het?
De wetenschappelijk benaming van keto-uitslag is prurigo pigmentosa, en binnen de medische wetenschap wordt het beschouwd als een zeldzame ontstekingsziekte van de huid.
Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een sterk verband is tussen het ontwikkelen van keto-uitslag en lange periodes van vasten en het verkeren in ketose (2).
Er is echter niet genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan naar keto-uitslag om daadwerkelijk vast te kunnen stellen wat de exacte oorzaak is van de aandoening.
Wel wordt over het algemeen aangenomen dat keto-uitslag zich voornamelijk voordoet op plekken waar zweet zich verzamelt op de huid. Denk dus aan plekken zoals de oksel, liezen, hals, nek. Ook kan het zich voordoen op de het bovenlichaam, rug en borst.
Normaliter doet het zich voor bij mensen die in de beginfase van ketose zitten.
Er zijn ook wetenschappelijke studies die keto-uitslag in verband brengen met insulineresistentie bij diabetes type 2 (3).
Doordat er dus zo weinig concreet wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over deze aandoening worden er vanuit de ketogene community op forums en vanuit de alternatieve geneeskunde verschillende mogelijke oorzaken van keto-uitslag opgevoerd:
- Het zou een signaal zijn dat je lichaam aan het ontgiften Afvalstoffen verlaten het lichaam via zweet met als gevolg dat uitslag zich ontwikkelt op de huid.
- Het zou kunnen duiden op een mogelijke allergie
- Het zou in verband kunnen staat met schimmelinfecties die zich ophouden in de darmen en zich voeden met koolhydraten. Zodra deze schimmels geen koolhydraten hebben om zich mee te voeden zouden ze toxines (afvalstoffen) gaan afscheiden, met de keto-uitslag tot gevolg.
- Sommige mensen denken dat het zou kunnen komen door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen vanwege een niet goed uitgebalanceerd ketogeen dieet.
Dave Asprey, een van de vaandeldragers van de ketogene eetwijze (bekend van zijn Bullet Proof Coffee), is een van de personen die keto-uitslag ziet als een uiting van gif- en afvalstoffen die loskomen in het lichaam vanwege schimmels die opspelen wanneer zij niet genoeg koolhydraten krijgen om zich mee te voeden (4).
Een andere mogelijke theorie is dat het te maken heeft met het feit dat het lichaam verhoogde aanmaak van aceton heeft tijdens de beginfasen van ketose.
Aceton verlaat het lichaam via adem en zweet.
Doordat zweet zich kan verzamelen op de huid kan het zijn dat aceton zich ook verzamelt op de huid. Vanwege de zuurtegraad van aceton kan het vervolgens irritatie veroorzaken op de huid.
Het feit dat er zoveel uiteenlopende verklaringen worden gegeven voor één bepaalde aandoening toont aan dat er dus nog een taak ligt voor de medische wetenschap om dit verschijnsel te verklaren.
Wat zijn de symptomen van keto-uitslag?
Keto-uitslag kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Jeukende bultjes in de nek, de oksels of op de rug, de borst of het bovenlichaam
- De bultjes kunnen verschijnen of verergeren door verhoogde lichaamstemperatuur, lichaamsbeweging of hitte
- Keto-uitslag heeft de neiging om een netvormig patroon te vormen en is symmetrisch aan beide zijden van het lichaam
- De bultjes kunnen rood, lichtroze of bruinachtige van kleur zijn
Hoe kun je de symptomen van keto-uitslag tegengaan?
Zweetmanagement
Zweetmanagement? Is dat een universitaire opleiding?
Nee!
Het is de verzamelnaam van verschillende maatregelen die jij kunt treffen om ervoor te zorgen dat jij minder zweet, met als gevolg dat je de symptomen van keto-uitslag kunt verminderen.
Kleding
Pas je kleding aan op de temperatuur en het klimaat waar jezelf in bevindt, zodat je niet meer zweet dan noodzakelijk is. Als het mogelijk is probeer dan gebruik te maken van airconditioning om zo voor een koele omgeving te zorgen.
Douchen
Als je bepaalde activiteiten hebt gedaan waar je het warm van hebt gekregen (fitnessen, hardlopen, voor het eerst op bezoek bij je nieuwe schoonouders etc.) dan kan het helpen om na afloop een koude / lauwe douche te nemen.
Ten eerste spoel je zo het zweet van je lichaam af dat voor irritatie zorgt. Ten tweede koelt het je lichaam af en voorkom je wederom onnodige zweetpartijen!
Workouts aanpassen
Als je last hebt van de uitslag dan is het aan te raden om, als je een fervent sporter bent, de intensiteit van je sessies omlaag te schroeven. Ga voor sportsessie met een lage intensiteit (wandelen bijvoorbeeld) om zo te voorkomen dat je flink gaat zweten.
Voeding
Eet meer complexe koolhydraten
Als de uitslag is verschenen terwijl je in ketose was, probeer dan je koolhydraatinname te verhogen tot 50 gram koolhydraten per dag. Bijvoorbeeld door meer fruit en zetmeelrijke groenten aan je eetpatroon toe te voegen. Deze maatregel kan je uit ketose halen, maar geeft wel verlichting. De uitslag zou binnen twee tot drie dagen moeten verdwijnen.
Als de uitslag weer verschijnt zodra je weer in ketose bent, is het een goed idee om je te laten checken op zware metalen en ook te werken aan een gezonde darmflora. Bijvoorbeeld met een dieet gericht op candida of een lekkende darm. Het kan ook een idee zijn om je bloedsuikerspiegel te laten nakijken aangezien keto uitslag verband kan houden met diabetes.
Drink Bone Broth (bottenbouillon)
Bone broth is een zeer voedzame bron van collageen, gelatine, glycine en kalium. Vanwege de lange bereidingstijd van (24 tot 48 uur), worden de nutriënten langzaam gegaard en niet ‘kapot gekookt’. Hierdoor ben je verzekerd van een hoge biologische beschikbaarheid van alle voedingstoffen in de bouillon.
De ontstekingsremmende eigenschappen van bone broth zijn afkomstig van de aanwezige aminozuren glycine en arginine in de bouillon (5)
Eet veel vette vis of neem een omega-3-supplement
Door hun hoge gehalte aan omega 3-vetzuren hebben sardines, makreel en zalm een ontstekingsremmend effect op de huid.
Eet dus meer van deze vis en neem daarnaast een omega-3-supplement, zodat je een geconcentreerde dosis omega 3-vetzuren binnenkrijgt.
Het hoge vetgehalte geneest niet alleen je huid. Je blijft hierdoor ook beter in ketose.
100% Pure Krill Olie van Foodie is een hoogwaardig omega-3- supplement. Het bevat hoog gedoseerde omega-3-vetzuren die zich middels fosfolipiden op een efficiënte wijze laten opnemen door het lichaam (26).
Krillolie kent vele gezondheidsvoordelen, maar de meest relevante met betrekking tot keto-uitslag is dat krillolie zich in wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen als effectief middel om de conditie van de huid te verbeteren, bij mannen én bij vrouwen! (7)
Gebruik andere ontstekingsremmende supplementen
Chlorella en spirulina zijn allebei ontstekingsremmend en helpen keto uitslag dus tegen te gaan.
Chlorella is een groene alg en spirulina een blauwgroene alg. Beide bevatten ze omega 3-vetzuren en gamma-linoleenzuur (GLA), een ontstekingsremmend omega 6-vetzuur.
Andere vitamines, mineralen en antioxidanten in de algen kunnen ook helpen ontstekingen tegen te gaan, zoals bètacaroteen.
Het greens-supplement Yummie Greens van Foodie is een hoogwaardig supplement dat beide soorten algen – chlorella en spirulina – bevat. Daarnaast bevat het ook kurkuma dat tevens bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking.
Ook is het mogelijk om Kurkuma Boost van Foodie als natuurlijke ontstekingsremmer te nemen. Dit supplement bevat naast de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen ook tal van andere bewezen gezondheidsvoordelen.
Tot slot
In dit artikel hebben we de mogelijke oorzaken besproken van keto-uitslag. Vanwege het gebrek aan breed wetenschappelijk onderzoek valt niet met zekerheid te zeggen wat de precieze oorzaak is van deze huidaandoening.
Wel is duidelijk dat de uitslag zich ontwikkelt onder invloed van zweet. Daardoor is het aan te raden om je zweet te ‘managen’. Dus zorg voor gepaste kleding (kleed je dus niet te warm aan als dat niet nodig is), sport minder intensief, en neem koude douches.
Daarnaast wordt keto-uitslag ook als een aandoening gezien die zich ontwikkelt vanuit ontstekingen. Daarom is het raadzaam om je voeding aan te passen en bijvoorbeeld natuurlijke ontstekingsremmers te nemen als supplement, zoals chlorella en kurkuma.
Wil je meer weten over het gebruik van supplementen tijdens het ketogeen dieet? Lees dan ons artikel Het Ketogeen Dieet en Supplementen.
Hier vind je een schat aan informatie over geschikte supplementen om jouw ketogeen dieet tot een succes te maken!
Dag, dankjewel voor dit artikel! Ik gebruik collageen poeder in plaats van bone broth, is dat oke?? Hoor het graag 🙂
Hee Helma! Dat is helemaal prima. Zelfs beter omdat collageen poeder een hogere dosering bevat dan een portie bone broth 😉