Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Fruit tijdens het ketogeen dieet: koolhydraatarme fruitsoorten

Bij het ketodieet is het de bedoeling dat je minder koolhydraten eet maar hoe zit het met fruit? Zoals je waarschijnlijk weet bevatten de meeste fruitsoorten veel vitamines, mineralen en vezels maar ook koolhydraten. Sommige fruitsoorten bevatten zelfs veel meer koolhydraten dan je zou denken. Fruit levert weinig calorieën maar alle calorieën zijn bijna afkomstig uit koolhydraten. Dit bekent dat fruit in grote hoeveelheden niet geschikt is voor het ketogeen dieet. Daarbij passen vooral de fruitsoorten met veel koolhydraten zoals bananen en appels niet binnen dit dieet. Het gaat misschien tegen de richtlijn van twee stuks fruit per dag in maar dat is nu eenmaal nodig om in ketose te raken en te blijven.

Helemaal geen fruit?

Zoals voor alle voedingsmiddelen met koolhydraten geldt is het niet zo dat er helemaal geen fruit meer gegeten kan worden, alleen minder dan je gewend bent of aangeraden wordt. Er is simpelweg niet veel ruimte om koolhydraatrijke producten te eten en dat geldt ook voor fruit. De koolhydraten uit fruit zijn bovendien beter dan de koolhydraten die in de “ongezonde” producten zitten. Als je dan toch kiest voor een beperkt aantal koolhydraten per dag dan liever afkomstig uit fruit dan uit een bewerkt product zoals chocolade. Bij fruit is het belangrijk dat je bewust bent van de koolhydraten die erin zitten en hoeveel je ervan eet. Fruit mag dus in het ketogeen dieet maar slechts in kleine hoeveelheden of incidenteel.

Koolhydraten in fruit

Hoeveel gram koolhydraten een stuk fruit heeft varieert per fruitsoort en de grootte ervan. Zo bevat een appel gemiddeld zo’n 12 tot 15 gram koolhydraten. Een banaan zelfs 18 tot 22 gram koolhydraten. Nu is het mogelijk dat je toch af en toe een stuk fruit wilt eten. Daarvoor zijn de koolhydraatarme fruitsoorten geschikt. Dit zijn de keto fruitsoorten die je kunt eten tijdens het ketogeen dieet.

Fruit (100 gr) Kcal Vet (gr) Kh (gr) Eiwit (gr)
Avocado 199 19,5 1,8 1,9
Aardbei 29 0 5,1 0,7
Blauwe bessen 52 0 11 0,7
Rode bessen 36 0 4,4 1,1
Zwarte bessen 53 0 8 0,9
Bosbessen 30 0 6 0,6
Bramen 37 0,2 5,1 0,9
Frambozen 35 0 4,5 1,4
Perzik 41 0 7,9 1
Watermeloen 36 0 8 0,5
Necatarine 36 0,1 6,5 1
Olijven 113 11 0,5 0,9
Grapefruit 37 0 6,6 0,9
Kokosnootvlees 415 40 3 4

Voedingswaardes uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)

Avocado is technisch gezien misschien geen fruit maar toch staat het in deze lijst omdat het goed bij het ketogeen dieet past. Tomaat is hiernaast een vrucht dat niet onder de noemer groente of fruit valt maar wel geschikt is voor een koolhydraatarm dieet.

Beperkte keuzes

Door de dagelijkse limiet van het aantal koolhydraten heb je een beperkte keuze als het op fruit aankomt. Als je je koolhydraatinname tot 25 gram koolhydraten per dag beperkt hebt dan kun je nagaan dat die ene banaan een groot deel van de dagelijkse koolhydraatinname in beslag neemt. Wie een hogere koolhydraatinname aanhoudt van 50 gram koolhydraten per dag heeft wat meer ruimte en kan hierdoor wat meer fruit eten indien gewenst.

Welk fruit niet?

bananenZoals gezegd zijn het vooral de fruitsoorten met veel koolhydraten die je beter niet kunt eten. Het verschilt hoeveel koolhydraten je per dag maximaal eet maar over het algemeen kun je de fruitsoorten met meer dan 15 gram koolhydraten per 100 gram het best vermijden. Dit zijn de fruitsoorten met procentueel gezien de meeste koolhydraten. Voorbeelden zijn bananen, passievrucht, dadels, granaatappel en rozijnen. Over het algemeen kun je verder stellen dat alle “grote” stukken fruit beter vermeden kunnen worden.

Geen fruitsappen

Het lijkt misschien een goed idee om iedere dag een smoothie te drinken met je favoriete mix van fruitsoorten maar binnen het ketogeen dieet is dit niet verstandig. Niet alleen bevat de gemiddelde fruitsap meer koolhydraten dan een enkel stuk fruit maar ook gaat een deel van de vezels verloren in de blender.

De kritiek dat je niet minder fruit kunt eten om gezonder te worden klopt niet helemaal in het geval van het ketogeen dieet. Een essentieel onderdeel van het dieet is dat je meer groenten dan normaal eet. Je kunt door een gevarieerde hoeveelheid groenten alle nutriënten binnenkrijgen die je door fruit binnen kunt krijgen; alleen dan zonder de suikers. Mocht je toch het idee hebben dat je niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt dan zijn er nog altijd supplementen die je kunnen ondersteunen tijdens het ketogeen dieet.