Ketonen zijn de bijproducten van wanneer het lichaam vet afbreekt om het in te zetten als energie (lipolyse). Uit lipolyse ontstaan glycerol en vetzuren.
Glycerol kan worden afgebroken tot glucose (gluconeogenese), vetzuren tot ketonen (ketogenese).Het proces waarbij ketonen worden gevormd (ketogenese) vindt plaats in de lever.
Er bestaan drie typen ketonen:
- Acetoazijnzuur (Acetoacetaat)
- Aceton
- β -hydroxyboterzuur (β-hydroxybutyraat)
Acetoazijnzuur is het basis ketonlichaam waaruit aceton en β –hydroxyboterzuur worden gevormd.
Net zoals je het glucosegehalte in je bloed kunt meten, kun je ook het ketonengehalte meten.
Mocht je in staat zijn om je bloedwaarden te kunnen meten, door middel van een ketonenmeter, dan zijn de volgende meetresultaten een indicatie in welke staat van ketose je verkeert:
Lichte ketose: 0.5 mmol/L – 0.8 mmol/L
Gemiddelde ketose: 0.9 mmol/L – 1.4 mmol/L
Diepe ketose: 1.4 mmol/L – 3.0 mmol/L