Wat te doen na het ketogeen dieet?

Je ideale gewicht bereikt? Juich dan niet te vroeg. Je bent niet klaar maar begint net met de permanente fase om dit gewicht te behouden. Als je weer hetzelfde gaat eten als voor het dieet dan is de kans groot dat de kilo’s langzaam maar zeker weer terugkomen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je niet meer dezelfde “fouten” maakt.

“Ik kom weer aan”

Als je het ketogeen dieet gevolgd hebt dan heeft je lichaam voor een periode bijna geen koolhydraten binnen gekregen. De kilo’s die je hierdoor in het begin verloor bestonden voornamelijk uit vocht. Als je weer begint met het eten van koolhydraten dan komt dit vocht weer terug. Het is geen vet maar vocht dat opgenomen wordt door de koolhydraten. Koolhydraten houden tot wel drie tot vier keer hun gewicht in vocht vast. Een klein beetje aankomen in gewicht is normaal na het ketodieet en is niets om je druk over te maken.

Hoe eten na het dieet?

Doordat je een periode weinig koolhydraten hebt gegeten is je lichaam gevoelig voor koolhydraten geworden. Begin je weer het grote hoeveelheden koolhydraten na het dieet dan merk je al snel dat het gewicht langzaam weer terugkomt. Na het dieet kun je niet direct overstappen op een koolhydraatrijk eetpatroon; het lichaam is er niet klaar voor.

NoodlesBegin met het langzaam toevoegen van koolhydraten aan je voeding. Vervang bijvoorbeeld één maaltijd met vetten voor een maaltijd met koolhydraten maar vervang niet meteen alle maaltijden. Een gecontroleerde en geleidelijke overgang werkt het beste waarbij je uiteindelijk op niet meer dan 40 procent koolhydraten per dag uitkomt (van het totale aantal calorieën). Hoeveel dit precies is verschilt per persoon.

Het is na het ketodieet niet meer nodig om nog steeds grote hoeveelheden vetten te eten. Dit werkt zelfs averechts als je ook weer meer koolhydraten eet. Verminder daarom de vetten tot een normaal niveau, eet wat meer koolhydraten en verhoog de eiwitten. Nu je lichter bent heeft je lichaam minder energie nodig, pas je voeding erop aan. Daarbij is het belangrijk dat je je gewicht in de gaten houdt. Als je weer teveel aankomt in gewicht dan ga je te snel en eet je teveel calorieën of in de verkeerde verhoudingen.

Het jo-jo effect?

Op de korte termijn kan een dieet effectief zijn maar dat zegt nog niets over de lange termijn. Het succes van een dieet wordt op de lange termijn bepaald door het gewicht dat de persoon weer aankomt na het dieet. Als het gewicht weer terugkomt dan wordt er gesproken over het jojo-effect. Dit kun je voorkomen door langzaam weer meer koolhydraten te gaan eten na het ketodieet en continu je gewicht in de gaten te houden.

Wat te doen na het ketogeen dieet?
4.3 (85.45%) 11 stemmen

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]