Bloedsuiker is een andere benaming van glucose. Het bloedsuikergehalte wordt daardoor ook wel het glucosegehalte genoemd. Hoeveel glucose er zich in het bloed bevindt wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Het bloedsuikergehalte gaat omhoog en oplaag. Als je koolhydraten eet dan worden deze tijdens de vertering omgezet in glucose. In deze vorm komen de koolhydraten in het bloed terecht. Hoe meer glucose er in het bloed terecht komt hoe hoger het bloedsuikergehalte.
De bloedsuikerwaarden zijn normaal als deze:
- Op een nuchtere maag zich onder de 6,1 mmol/l bevinden.
- 2 uur na de maaltijd zich onder de 7,8 mmol/l bevinden.
Diabetes type 2
Mensen met diabetes type 2 hebben continu een te hoog bloedsuikergehalte. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Enkele oorzaken van diabetes type 2 zijn overgewicht, weinig lichaamsbeweging en roken. Al deze oorzaken verlagen de gevoeligheid voor insuline. De insuline kan er hierdoor niet meer voor zorgen dat het bloedsuikergehalte omlaag gaat. De glucose wordt ook moeilijk de cellen ingelaten door de insuline.
Er is sprake van diabetes als het bloedsuikergehalte:
- Op een nuchtere maag hoger is dan 6,9 mmol/l.
- 2 uur na een maaltijd hoger is dan 11 mmol/l.
Er is sprake van een voorfase van diabetes als de waarden:
- Op een nuchtere maag zich tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l bevinden.
- 2 uur na een maaltijd zich tussen de 7,8 en 11,0 mmol/l bevinden.