De glycemische index is een maat waarmee aangegeven wordt met welke snelheid koolhydraten worden afgebroken tot glucose en in het bloed komen. De glycemische index wordt ook als de afkorting GI gebruikt. Een product met een hoge GI wordt heel snel afgebroken tot glucose en komt snel in het bloed terecht. Een product met een lage GI wordt langzaam afgebroken en komt langzaam in het bloed terecht.
Producten met een hoge en lage GI
De GI verschilt per product. De GI van een product verandert ook aan de hand van de bereiding van het product. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld patat, witte rijst, wit brood, cornflakes, dextrose, popcorn en frisdrank. Deze worden snel afgebroken en komen snel in het bloed terecht. Er wordt gesproken over een hoge GI waarde van boven 70. Producten met een lage GI zijn bijvoorbeeld groente, donker fruit, bruine rijst, volkorenproducten, melk en appels. Deze komen langzaam in het bloed terecht. Er wordt gesproken over een lage GI waarde van minder dan 55.
De hoogte van de GI waarde hangt af van veel factoren. De volgende factoren zijn van belang voor het bepalen van de GI waarde van een product:
- De manier van bereiden
- De tijd dat het product gebakken wordt of gekookt
- De bereidingstemperatuur
- Hoever het product gerijpt is
- De snelheid waarmee de maag leeg raakt
- De snelheid van de darmwerking
- Combinaties met ander eten