Soorten

Er zijn verschillende soorten van het ketogeen dieet. Het klassieke ketogeen dieet is het meest gebruikt voor het bestrijden van epilepsie aanvallen. Daarnaast is er het gemodificeerde Atkins dieet, het lage glycemische index dieet, het MCT dieet en het gewijzigde MCT dieet. Voor gevorderde sporters zijn er nog een aantal andere ketodieet soorten zoals het cyclische ketogeen dieet en het targeted ketogeen dieet.

Standaard ketogeen dieet

Het standaard ketogeen dieet is de oudste vorm van het ketogeen dieet. Het is een erg strikt dieet waarbij alle voedingsmiddelen tot op de gram afgewogen worden. De diëtist berekent de hoeveelheid calorieën die de patiënt mag hebben. Dit aantal calorieën wordt verdeeld in 75% vetten, 20% eiwit en 5% koolhydraten. Er zijn ook varianten bekend met 90% vetten, 5% eiwit en 5% koolhydraten.

Gemodificeerde Atkins dieet

Het standaard Atkins dieet heeft een beperking van het aantal calorieën dat gegeten mag worden maar het gemodificeerde Atkins dieet niet. De patiënt mag zoveel eiwitten en vetten eten als men wil. De voedingsmiddelen worden niet zoals bij het klassieke ketogeen dieet tot de gram afgewogen. De regels van het gemodificeerde Atkins dieet zijn soepeler. De porties mogen geschat worden en hoeven niet afgewogen te worden. Het eten wordt verdeeld in 65% vetten, 30% eiwitten en 5% koolhydraten.

Laag-glycemische index dieet

Dit dieet wordt grotendeels door de glycemische index bepaald. De glycemische index geeft aan hoeveel effect koolhydraten hebben op het bloedsuikergehalte. De inname van koolhydraten met een lage glycemische index wordt beperkt. Hierdoor zijn meer koolhydraten toegestaan tijdens het dieet. De verdeling van het laag-glycemische index dieet is 60-70% vetten, 20-30% eiwitten en 10% koolhydraten.

Het MCT dieet

Het MCT dieet is een afkorting voor Middellange-keten triglyceriden dieet. Dit zijn vetten die beter worden opgenomen door het lichaam en leveren meer ketonen per eenheid. Hierdoor hoeven minder vetten gegeten te worden. De langeketen triglyceriden leveren minder ketonen per eenheid. Doordat er minder vetten gegeten kunnen worden kan er meer eiwitten en koolhydraten gegeten worden. De verdeling van het MCT dieet is 70% vetten, 10% eiwitten en 20% koolhydraten.

Gewijzigde MCT dieet

Het gewijzigde MCT dieet is een variant op het MCT dieet. Het dieet combineert langeketen en middellange keten vetzuren. Hierdoor kan er nog steeds meer koolhydraten gegeten worden maar niet zoveel als tijdens het MCT dieet. De verdeling is 30% MCT olie, 50% langeketen vetten, 10% eiwitten en 10% koolhydraten.

Cyclische ketogeen dieet

Het cyclische ketogeen dieet wordt gebruikt tijdens het afvallen. De meeste dagen van het dieet wordt er een normaal ketogeen dieet gevolgd. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in ketose is. Deze dagen worden echter opgevolgd door een dag met veel koolhydraten; een refeed dag. Dit is ervoor bedoeld om de glycogeen voorraden te vullen. Het cyclische ketogeen dieet wordt veel gebruikt door sporters.

Targeted ketogeen dieet

Het targeted ketogeen dieet wordt met name gebruikt door personen die sporten. Het targeted ketogeen dieet wijkt af van het normale ketogeen dieet door de koolhydraten maaltijden rond trainingen. Er wordt vlak voor een training koolhydraten gegeten zodat er meer energie is voor de training.

Ketogeen dieet soorten
Soorten Vetten (% totale aantal calorieën) Eiwitten (% totale aantal calorieën) Koolhydraten (% totale aantal calorieën)
Klassiek ketogeen dieet 90 5 5
MCT dieet MCT: 70 10 20
Gemodificeerde MCT dieet LCT: 50; MCT: 30 10 10
Gemodificeerde Atkins dieet 65 30 5
Laag-glycemische index dieet 60-70 20-30 10
Cyclische ketogeen dieet 65 30 5
Targeted ketogeen dieet 65 30 5

Plaats een reactie